Mečovka - rozmnožování, odchov
Vy mne fakt chcete donutit k tomu, abych se rozepsal trochu více než jen takhle při tlachání
To znamená, že samicím mečovky kromě mečíku přibude i gonopodium? Bylo to tak v případě vaší mečovky?
Je to zajímavé, a docela by mě zajímalo, proč se tomu tak děje, a jestli k tomu dochází i v přírodě. Budu muset pohledat v literatuře.
Ano, to znamená, že krom mečíku se samicím i změní řitní ploutev v gonopodium. Proč se tomu tak děje, na to jednotný názor není. Samozřejmě že jedna z tezí je "záchrana rodu" v případě, že zhynou nebo jsou sežráni samci. Ta vznikla poté, co se objevily první zmínky o této přeměně. Horko těžko to však zjistíte u přírodní populace, když nevíte čím ta ryba byla, je a bude

. Pokud vím, zatím nikdo jedince neznačkoval v přírodě, aby to zkoumal.
Neptáte se blbě, ptáte se naopak k věci. Tento jev dobře zadokumnetoval RNDr. Novák a při nedostatku encyklopedické paměti plácnu, že to možná otiskl v AT nebo v ATF. Z dospělých samic oka se skutečně stávají samci s gonopodiem.
To znamená, že samicím mečovky kromě mečíku přibude i gonopodium? Bylo to tak v případě vaší mečovky?
Je to zajímavé, a docela by mě zajímalo, proč se tomu tak děje, a jestli k tomu dochází i v přírodě. Budu muset pohledat v literatuře.
Můžu se zeptat, změní se pak rybka celá? Myslím vzhledově? Mám samečky pavího očka, kteří jsou vzhledem absolutní samice, jenom mají gonopodium. Proč nemají ten krásný barevný ocásek atd.? Pokud se ptám blbě, tak se předem omlouvám.
Tak, to je důležité - u mladých ryb je to hodně jinak. Ony opravdu v některých případech docela dlouho skrývají "svou pravou tvář". Tady platí nepochybně to známé tvrzení ing. Krčka o časnějších a pozdějších samcích. Skutečně jsou z vrhu první samci patrní ve dvou měsících, stejně tak jako poslední kluci dokončí své "zesamčení" klidně za půl roku, možná i déle...Přeměna samic v samce se děje u ryb o hodně starších.
Nebuďte zmatená a věřte, že to fakt byla ta samá rybka...

Nevadí mi, že nesouhlasíte, kdybychom měli všichni stejný názor, asi by nebylo potřeba diskuzí

. Ráda se něco dozvím a děkuji za Váš čas.
Jak na tom jsem s názorem ? Můj názor (který jsem doteď měla z vlastní jedné zkušenosti a z atlasu tady na webu, teď ovšem notně narušen vaší zkušeností)- přeměněný sameček nebyl nikdy samička, vždy to byl sameček.
Váš případ se samičkou, která rodila a přeměnila se po té na samečka - to je vaše vlastní zkušenost, docela ráda bych tohle pozorovala. Určitě to byla ta samá rybka? Vím, hloupá otázka, jinak byste to sem nepsal.
Neřekla jsem celou informaci(pořád píši poněkud zmateně, vím, omlouvám se, mé vyjadřovací schopnosti jsou poněkud slabší), ta moje "samička" byla mladá, a tak nikdy nerodila, a pak z ní byl samec. Z toho jsem vycházela, a pak jsem si přečetla v atlase ryb na tomto webu, že k přeměnám pohlaví u mečovek nedochází.
Teď jsem však poněkud zmatená
Neomlouvejte se, protože já s vámi ve vašem přemýšlení souhlasit nebudu. Mnozí dodají jako "jako tradičně"
Omlouvám se za pozdní reakci, ale četla jsem, že samice mečovek (a myslím, že u plat to bude stejné) se nepřetvářejí na samce.
Cituji: "Uvádí se v některých starších knihách, že starým samicím naroste mečík a jsou z nich neplodní samci, ale ve skutečnosti jsou to samci od začátku (pozná se to podle gonopodia)."
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka
Zaujalo mě to proto, že kdysi jsem řešila stejnou situaci, ze "samičky" se vyklubal po delší době sameček.
Tedy já vlastně nevím, jak vy na tom jste s názorem, nevím jak dlouho se klubal.... Já jsem nikdy netvrdil, že se samice v samce nepřetvoří a se starou literaturou také v tomto nesouhlasím.
Sám mám dvouletou samici, která měla poslední vrh kolem dvou set mladých a jaký je z ní veliký chlapík s pinďourkem...Nejsem vybaven k fotografování, ale třeba o tom napíšu něco víc...
Omlouvám se za pozdní reakci, ale četla jsem, že samice mečovek (a myslím, že u plat to bude stejné) se nepřetvářejí na samce.
Cituji: "Uvádí se v některých starších knihách, že starým samicím naroste mečík a jsou z nich neplodní samci, ale ve skutečnosti jsou to samci od začátku (pozná se to podle gonopodia)."
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka
Zaujalo mě to proto, že kdysi jsem řešila stejnou situaci, ze "samičky" se vyklubal po delší době sameček.
Starší reakce
zajtra vam poviem ci ich pozrali alebo nie ;)
A potěr mečovek se drží jen u hladiny?

A ty lorky se dokonce dovedou domluvit! Pět šest jich natláčí potěr do kouta a docela normálně je loví. Umí to jak filamentosa, tak lanceolata. Jiné z této skupiny jsem neměl. (Měl jsem ještě similimy, ale to jsou opravdu ryby dna.)
Takže jako plavou po akváriu a žerou rybky, který se drží u hladiny?
To jsi na omylu...ancistrusi stejně jako lorikarie loví potěr velmi úspěšně!
Ancistrusy by jim neměli nic udělat, takže si myslím, že jo.
zdravim
neviete ci by bolo mozne dat cerstvo narodene mecovky k 2 dospelym ancistrusom ktore som dal do osobitneho akvarka na mnozenie ... ?
takže myslíš, že ji mám ještě vypustit??
já myslím, že tak dva týdny ještě má určitě čas.

Ahoj, jen se chci zeptat, jako už mnoho lidí přede mnou, jak to vypadá s tou mojí mečovkou, kdy tak bude mít mladé? Mám ji už nechat v porodničce nebo ji mám ještě vypustit?? Vím že foto není super,ale jinak bych ji musel pustit z porodničky. Druhý dotaz, je ta porodnička přijatelná??
Starší reakce
Tvým skalárám mladý nechutnají?
zajímalo by mě co děláte s mladýma, když už jich máte hodně??
Nikdy se mi nic podobnýho právě nestalo, a navíc to byla zdravá rybka. Nechápu, jak ji mohl chytit...
hmm, tak mečovka přes noc z tý porodničky vyskočila, ale nic se jí nestalo

Já si myslím, že je to možné.

Měl sem dospělou mečovku a včera večer když sem zhasínal akvárium, tak tam 100% byla. Přišel sem we 3 odpoledne po práci a mečovka nikde, pouze na kameni rozvalenej žebrovník s nacpanym břichem. Je možný že ji fakt zpucoval??? Nechce se mi tomu věřit...
dnes jsem dal mečovku do porodničky, je dost vyděšená, doufám, že si nic neudělá
Pokud v té nouzové nádrži žijí, tak je to v pohodě. Vodu jim tam měň čerstvou a né tu vydejchanou z akvária.
to nevím, taky mě napadlo dávat potěr do zavařovačky a tak, ale dvě topení nemám, a bojím se, že by jje zabil teplotni sok
Starší reakce
Zdravím vás, chcel by som sa opýtať či prežijú bez újmy moje malé mečúne (0,5cm)v núdzovej nádržke pretože je tam chladnejšia voda ako v akváriu kde sa narodili... V akváriu mali 25°C ale musel som ich odchytiť pretože by padli za obeť rodičom. V nádržke majú len okolo 22°C. Vodu tam dávam z akvária každú deň a majú tam aj kus jávskeho machu a egerie

ďakujem za rady či tam vôbec môťu byť
Starší reakce
Přelov ji jak mile ji uvidíš stranit se ostatním a hledat klidné místo.
V tom ti ale na základě pár obecných vzkazů těžko někdo poradí.
Co ti však poradím je, používej jeden nick, udělej si základní prezentaci a k něčemu se zde určitě dobereš.

ALe jánevím kdy pustí at jí tam nedržímm zbytečně 2 týdny

Michale, co máš porodničku: porodnička slouží k porodu. Tak tedy dáš samičku ve vhodnou dobu do ní, počkáš až vrhne mladé, které jsou v porodničce chráněny před žravostí matky i ostatních, pak matku vrátíš a s potěrem naložíš dle vlastního uvážení.
Čau já mám porodničku ale nevím jestli tam mám dát tu samici nebo počkat až pustí a dát tam jen ty male??
Mám samici mečovky přelovit do porodničky nebo mám počkat až pustí a vylovit mladé a ty až dát do porodničky???
Taky nejsem nějaký přeborník v genetice, ale je to jedno z témat biologie, které mě zajímá, a proto jsem neváhal obětovat část volného času k prostudování genetiky vzlášť, když se zejména u živorodých rybiček (díky snadnému množení) dá genetika prakticky znázornit a vysvětlit. V tomto je matka Příroda obdivuhodná, že ačkoliv byste zeleného potomka od červených rodičů vůbec nečekal, přiloží "ruku" k "dílu" geny a záhady genetiky jsou na světě

Moje genetické znalosti končí u rozeznání samce a samičky a to jenom v případě viditelných rozdílů. Díky za osvětu a přání.
Pokud máš v akva poze "červené" mečovky a potomek od těchto mečovek je "bílé"/zelené barvy -> tj. přírodní, pravděpodobně došlo k degeneraci a poruše genů obsahující informace o zbarvenosti ryb. Tento jev se u šlechtěných živočichů vyskytuje. Ne často, ale není to ani rarita. Tato genetická chyba se projevuje u barevně šlechtěných forem ryb, ale např. i u Andulek (kdy po spáření např. modré a žluté andulky může vzejít zelený potomek). U potomků s genetickou vadou se projevuje tzv. půvední gen, který až doposud byl "v pozadí" a dominantní postavení zaujímali šlechtěné barvy.
Tento jev je základním genetickým pojmem. ;)
Mnoho úspěchů při křížení "zelené" a "červené" mečovky!!! Mohlo by z toho vzejít zajímavé potomstvo a bude zajímavé sledovat, jaká barva popř. jaké barvy budou u příští generace dominantní!

Slibovanou lepší fotku jsem nestihl, tak zítra se pokusím. Doufám že to tak bude. Pravda je, že jsem chtěl nějakou jinou aby se mi to trochu křížilo

je to tak...a může být pěkná,až vyroste,taková opravdu přírodní mečovka zelená...
Když ono se zdá čisté dokud nefotím

Taky mi přijde jako zelená, ale takovou v akvárku nemám, tak mě napadlo, že se mohly projevit geny z předešlých generací, což jsi mi víceméně potvrdil. Pokusím se ještě o nějakou lepší fotku.
myslím že to je mečovka zelená..síce pred fotením by trebalo najprv umyť sklo a možno sa aj fotka podarí lepšia

Mám jedno zajímavé mládě mečovky. Fotku přikládám. I když mám mečovky zelené červené a vídeňské, tak tohle je nevybarvené. Je možné, že se projevily nějaké starší geny od zelené mečovky? Nebo to snad není ani mečovka a je to nevybarvená samička pavího oka? To si myslím že ne. Lepší fotka se mi nepovedla

Starší reakce
Anebo je možnost ještě jednoho akvárka jestli máš k dispozici
Mám v akváriu skaláry neonky a mečovky a potřebuju vědět jak odchovat malé mečovky... mám 2 samice ,ale už jen jedna je březí, protože ta druhá už pustila , ale ostatní ryby ty malé sežraly

co dělat se samicí jak je ochránit?
Starší reakce
Pokud ses na to nějak speciálně nepřipravil (existuje speciální potrava pro malý potěr) klidně vystačíš s tím, že jim do patřičné velikosti upravíš normální používanou potravu.
ahojte lidičky ,dnes se mi narodilo 50 malych miminek mečovek .čm je mám krmit Děkuji
Mám je v porodnicce samička vypustene ve velkem akvariiu.

Přidat reakci
1 ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46423x