Přiznám, že zabíhání akvárka příliš neproběhlo, akorát týden odstátá voda, pak asi den pár rostlin a pak vše najednou. Má to ale svůj důvod, Akva je nyní pro mě antidepresivum - potřeboval jsem rychle mít na co koukat. Jsem si vědom, že takhle by se to dělat nemělo, a proto jsem si vybral odolné ryby. Akva už jsem měl před cca 10 lety.
Každopádně, ryby zvládly převoz a nasazení, lépe než jsem čekal, hned se vybarvily, normálně plavaly, neschovávaly se a přijímaly potravu. Pak jsem si všiml onoho otírání a občas trhaného plavání. Vzpoměl jsem si na krupičku, se kterou jsem dříve občas zápasil.
Včera odpoledne jsem kápnul preventin, ale pak jsem si všiml, víc trhaného plavání a otírání o listy. Tak jsem nasadil ESHA 2000 - pozdě večer. Dnes ráno jsem přidal ESHA Exit.
I z toho co jsem se dočetl zde, to beru jako prevenci. Nyní mám kompletní osazenstvo a doufám, že nic nebudu muset dokupovat.
Každopádně, ryby se začaly divně chovat prakticky ihned po přidání ESHA2000. Nyní jsou ryby takové podezřele živé. Občas(vyjímečně) se otřou o list, nebo ucuknou. Někdy plavou jakoby trhaně.
Že by to mohl být natbytek NO2, to mě nenapadlo.
Léčbu každopádně dokončím, pak doladím akva, a začnu případně měnit vodu.
Akva je 60 L, což je pro čichavce nic moc, ale že by žraly kardinálky se nebojím. Spíš jsem se naopak bál, aby dánie a kardinálky čichavce nerušily svým rychlým plaváním, ale ani to se nezdá že by byl problém. Chtěl jsem kombinaci čilých a klidných rybek. Filtr je vnitřní, jehož výkon jsem snížil na cca 200l/h. Teplota nyní 26, ale pak snížím na 24-25.
Rostliny - osázeno tak z 1/2. 2x hnědovka křídlatá, 2x bahnatka - limpholium, 1x větší Valisneria, 2x cosi
Kořen a budou přidány lávové kameny a substrát od Rataje.
Jak rostliny tak ryby jsou ze stejného biotopu a měly by mít shodné nároky.
Takže, prosím, nekamenujte mě, za nesprávně založené Akva. Ale zkušenost s výše popsaným chováním ryb a řešení se cení. Díky