Krevetky - rozmnožování a odchov
Zdravím, mám možná hloupý dotaz, ale zkusím to. Dnes jsem našla v akvárku mrtvou krevetku "Red cherry"
. Už 26 dní nosila vajíčka, na vajíčkách jsou už vidět černé tečky očí malých krevetek. Je možné je nějakým způsobem odchovat? Byla to má jediná samička.
0 23.02.2009 14:37 petulevrtule Ještě přidávám fotku, vypadá tam spokojeně...
No jo, to jo, ale když tam sou ryby, tam mi mladé požerou
Nějak mi nechtěj růst kytky...
Proto to momentálně řeším...
S krevetkama je to u každého jinak... asi budete muset zkoušet, co se dá, ale někdy je nejlepší nechat je vklidu, příroda si pmůže sama. Mně trvalo dva měsíce, než jsem zastavil umírání krevetek zkoušel jsem všechno možné. Nakonec to chtělo jen se vším počkat a jim čas na aklimatizaci apod. Možná když se nechá samička vklidu, tak jednou prostě donosí.
0 23.02.2009 14:23 petulevrtule – pustila mi vajíčka
Nedory: Nakladla je a na druhý den už žádné nenosila, za dva dny se přece malé krevetky nelíhnou ... Každopádně přesun tamté jsem už uskutečnila včera, když sem se ptala...Nechci zatím jásat, ale vypadá v pohodě, lítá po tom pidi, kam sem jí přesunula a zatím nosí všechny - nepočítala jsem je, ale podle obsahu, co sebou stále tahá, to vypadá zatím na ten počet, co měla včera. Dala jsem jí tam jávský mech, kde se od nakladení pohybovala, včetně vody, která byla v akváriu, tak snad to vyjde...
Bohužel ryby nemám teď kam přesunout, ale budu to muset nějak vyřešit - zakoupím si nějaké přechodné akvárium...Ale zatím nemám kam ryby přesunout, tohle se mi zdálo jednodušší...Momentálně mi jde spíš o to, aby mi populace Cherrynek nevymřela, nechala jsem si je před měsícem poslat a pár mi jich po převozu zemřelo, tak aby se populace trošku rozrostla...
Stěhovat krevety je dost riskantní. Doporučuji z akvárka odstranit ryby a pokud ne, koukni na můj příspěvek ze dne 10.6.2008 (viz. níže).
0 22.02.2009 18:27 petulevrtule – pustila mi vajíčka
Chtěla bych se zeptat zkušenějších, zakoupila jsem si krevetky a jedna mi začala po týdnu nosit vejce, ty postupně poztrácela. Nyní mi začala další kreveta (po 3 týdnech co je mám) nosit další vejce. Dala jsem jí do odchovničky (s porostem, kde se zdržuje, nevystrčí odtamtud ani "nos", nalila jsem jí tam vodu z akvária, aby mi odnosila co nejvíc mláďat, je tohle možné praktikovat, tak jako u ryb? Jelikož v akváriu, kde byla, mám Black molly a Gold Molly, tak mám strach, že mi požerou všechny mladý...Snad sem neudělala něco špatně, když sem jí s tím mechem přestěhovala, ale myslela sem si, že když tam bude sama, tak bude mít klid na to, je donosit, aby je nepustila jako ta minule...???
Starší reakce
0 19.02.2009 11:41 Mrakoplash – Re: Chem
Ok, díky za vysvětlení.
Mozna jsem se vyjadril nepresne - tim cistsim prostredim jsem myslel dno a vodu bez zbytku potravy. Cista voda nevadi ani nitenkam, ktere prirozene ziji v bahne. Tu radu jsem myslel takto - pro nedostatek potravy v cistem dne se plostenky i jine podobne organismy nebudou rozmnozovat a pritomnost tech malickych rybek jako predatoru bude jejich pocty jeste vice eliminovat.
Mas samozrejme pravdu - nektere druhy plostenek se dokonce pouzivaji jako bioindikatory ciste vody. Ale tam se tou cistotou mysli nepritomnost "chemie", pripadne dusicnanu, dusitanu apod.
0 19.02.2009 09:34 Mrakoplash – Re: Chem
Foto by nebylo? Mohou to byt plostenky ci hlistice. Obecne na tyto nevitane hosty plati castejsi vymena vody, cistsi prostredi v akvariu, neprekrmovani obyvatelu akvaria a pripadne pridani do akvaria par mladych cerstve narozenych zivorodek - ty pri neprikrmovani budou sezobavat nektere nevitane hosty. Dulezitejsi ale je to "ciste prostredi".
0 18.02.2009 22:09 Lucisu – larvy...
Ahojky, mam dotaz..nedavno se mi obevily dlouho ocekavane mlade krevetky, ale dnes jsem si vsimla, ze mam v akvarku nejake larvicky, neco jako bile nitenky... nevi ekdo co by to mohlo byt? mam tam jen sneky a krevety, zadny jiny zivocich tam neni s nimi....prosim, bojim se, aby mi to nesezralo mlady:(
Starší reakce
Jak jiz psal nekdo pode mnou - krevetky se hure mnozi v akvariu s rybami. Nepritomnost ryb v akvariu s krevetkami neni podminkou, ale je to lepsi. Je mozne, ze endlerky uz dost "znecistili" vodu a krevetky maji horsi podminky k zivotu. Zkusil bych zezacatku dukladne odkalit dno, nasledne vymenovat cca 4 litry vody jednou za dva dny. Pokud se situace do cca 2 mesicu nezlepsi, dal bych krevetky do samostatneho akvaria - tam se zacnou mnozit jako drive. P.S. 15ks vajicek na jednu krevetku neni zas tak silene malo.
Starší reakce
No ja mám akva s takovou standardní vodou, ne moc agresivní rybky a přitom to tam vypada jak obchode s krevetama, jsou vsude, obsypané kytky, z původních 8-10kusů už jich je tak 40 viditelných, talže další parta je někde ještě poschovávaná. Kradou žrádlo rybám, páč řasy už docházejí. No na jaře budu akva stěhovat, takže část odlovím a snad i daruju za symbolickou cenu...
0 07.01.2009 11:47 Galbatorix stracaju to zo zlej kvality vody ...
vymienajte 1/3 VODY TYZDENNE a stracat prestanu
Starší reakce
domi12 napsal: mám tam dát tu samičku s vajíčky a pak až se narodí tam mám jí zase přelovit do velké??
přelovenim občas samičky pusti vajička
radši bych ji nechal v akvu a pak až se začnou lihnout,tak odlovit prcky,pokud tam máš jávskej mech,tak určitě náký najdeš...
mám tam dát tu samičku s vajíčky a pak až se narodí tam mám jí zase přelovit do velké??
Dobrý den,mám těhotnou krevetku red cherry mám jí přelovit do jiné nádrže nabo jí tam mám nechat?poradte dekuji
1 28.11.2008 17:47 stuz – Re: Larisa
ak chceš odchovávať krevetky, je lepšie mať ich v akva bez rýb. Mne sa red cherry nechcú rozmnožovať v prítomnosti rýb. Akonáhle som ryby odlovil, začali nosiť. Ale normálna prírodná forma Neocaridina denticulata sa mi v pohode množí aj pri rybách-gupky,platy.
dotaz: vadí krevetkám a jejich malým potomkům Endlerky? nemohou ryby sežrat mláďata?(vím, že endlerky svoje nežerou, ale co kdyby jedly malé krevetky?)
Starší reakce
...už delší dobu nemám žádné nové přírůstky...
U vás může být příčina jiná, ale u mne se krevetky ve společnosti endlerek nemnožily...
stává se často i u raků,že svojí první snůšku nedonosí...další už jsou obvykle bez problémů.
0 30.08.2008 19:37 Bexim mně se to stalo taky no ale už to neřeším páč se jim za hlavou zase vytvářejí nové asi to bylo u mně letním vedrem
Ahoj, mám problém s krevetkami, vždy když začnou nosit vajíčka, tak je během několika dní poztrácejí. Většinou se to stává, když je krevetka nosí prvně, pak je už donosí, ale už delší dobu nemám žádné nové přírůstky. Nevíte čím by to mohlo být? Chemii nepoužívám, pouze CO2, olšové šištičky a dubové listí, ostatní info o akvárku najdete na mé prezentaci "Tajemství". Jediný důvod, který mě napadá je, že jim vadí společnost endlerek a gupky, ale ty si jich nevšímají a krevetky po akvárku lozí normálně.
Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
občas mám 27°C a nic se neděje
0 27.08.2008 18:56 JaneM a ještě k té vodě... teplotu mám vyšší než 24°C
aha,tak to máš pravdu
nosi je cca 4-5 týdnů.při 23-24°C
snad přiště
0 27.08.2008 18:42 Bexim moje krevetka byla nadopovaná vajíčky a postupně jímizely a tedka má jenom kolem 5 vajíčeka druhá která je měla za hlavou neoplozené takjí zmizely
0 27.08.2008 18:42 JaneM Krevetky opravdu nejsou, pátrací akce už proběhla
S krevetkami sice teprve začínám, ale mám pocit, že ty vajíčka v sobě nosí dýl než dva dny, nebo se mýlím? z toho usuzuji, že ty krevetky být ani nemužou...
0 27.08.2008 18:35 oldkiwinka – Re: JaneM
Krevetky příbuzenské vztahy neřeší, stejně jako některé ryby.
nn to je málopravděpodobný...myslim že sou někde v tom mechu...zkus s nim hejbnout,popř večer rozsvitit a čihnout,to by bylo aby nebylo
0 27.08.2008 18:31 deCORF OBRAEN – Re: JaneM
súhlasím zo Sokolíkom
0 27.08.2008 18:31 JaneM malý prcky tam určitě nemám
Je možný, že ty vajčka nebyly oplozený z důvodu, že samec i samička pochází z jednoho vrhu?
je vic možnosti
třeba se s vajičkama svlikla,nebyly oplozený a nebo už máš prcky v akvu
0 27.08.2008 18:22 JaneM – Co se stalo?
Ahoj, před nedávnem měla moje krevetka plno vajíček (viz. foto)
už jsem se těšila na pořádnou nadílku malých krevetek, jenže asi dva dny na to už krevetka vajíčka neměla? nevíte co se stalo??
moc děkuji za odpověd
Starší reakce
4-6 týdnů je nosej v sobě a přibližně tak se i svlékaj a při svlékání nejčastěji přesunou oplodněná vajíčka do těch panožek a ty pak nosej 3-5 týdnů
Tak sem se dívala k tobě a vypadá to úplně stejně jak u tvých krevetek...děkuji a omlouvám se za neznalost,snažím se sehnat co nejvíc info a toto sem nikde nečetla...jen mám ještě dotaz..jak dlouho asi ty vajíčka zrajou?
No máš pravdu vypadá to jako flek,jenže je měli prvně na panožkách a teprve potom za hlavičkou..tak sem z toho trochu jelen.jinak pro upresneni v patek to budou 3 tydny co sem objevila ze ma na panozkach vajicka a pak se behem 3 dnu presunuli nahoru.
Podle vseho mam japoniku jen jednu.pokousela sem se ty moje mrsky vyfotit jenze se moc nedari.
Jinak sou v akva samy teda az ted momentalne na 4 mimi od mecovek (stary par dnu).
Du mrknout na tvou prezentaci
trochu jsem se v tom ztratil, ale zkusím to takhle
když jsou vajíčka uvnitř krevetky za hlavičkou, vypadáto spíš jako flek než vajíčka, tak zrajou
nejčastěji po svlečení se vajíčka přesunou pod zadeček a přidržuje je těma panožkama a samec je musí oplodnit
pak je nosí 3-5 týdnů a poté se z vajíček líhnou buď krevetky nebo larvy podle druhu
musíš si zjistit co máš za druh, protože jestli japoniky, tak mladý mít nebudeš, páč larvy potřebujou brakickou vodu, jestli máš red cherry a nosila vajíčka alespoň ty 3 týdny, tak by mělo být vše OK a časem objevíš v akva malé potvůrky (pokud tam není něco, co by je sežralo)
snad to takhle stačí
PS: když se podíváš např ke mě do prezentace, tak tam uvidíš jasný rozdíl mezi krevetkou s vajíčkama před vylíhnutím a krevetkou které vajíčka zatím jen dozrávají uvnitř (mám red cherry)
Prosím nezlobte se za můj dotaz ale krevetky mám teprve 6 týdnů a sem s nima uplnej začátečník..2 krevetky už 3 týdnem nosí vajíčka..takže čekám co a kdy...můj dotaz je..je normální když vajíčka měli nad panožkama a vyslíkly se a vajíčka se jim přesunuli na záda pod krunýř?bohužel nemůžu přesně určit druh protože sem si je kupovala v aqalife s tim ze mam 3 japoniky a 3 red cherry ale barvou to vůbec neodpovídá takže druh zatím pro mě neznámej.
Starší reakce
já bych si vzal trochu vody z akva a opatrně protrhal a pak v nějaké nádobě pořádně propral
jestli jich tam je tolik, že je z toho nedostanete, tak jich máte opravdu hafo a jestli jich budete mít o jednu či dvě méně, myslím problém nebude, případně bych to dal do nového akva bez namáčení v hypermanganu a pokud by v novém nějaké přežily, tak bych je až odrostou pochytal a dal zpátky do starého
Přidat reakci
1 ...... [36] 38
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45317x