Substrát
Za mě šterk frakce 2-4mm obohacený o hnojivo na jílové bázi.
Křemičitý filtrační písek.
Specialitky si nech na později, až budeš vědět co a jak a nebudeš mít potřebu se takhle ptát.
Hlína zůstane hlínou, pokud to nebudeš odkalovat a ani nebudeš přesazovat rostliny, tak asi ano.
0 24.07.2018 20:08 Marcelko [-3] - Rostliny Tak když tam budou ti pancéřníčci a ancistrusi, tak bych šel do křemičitého písku. A jen tak mimo soutěž do rostlinného akva není ancistrus to pravé ořechové.
Zkus dát nějaký nástřel jak by sis to představoval. Chceš spíš nějaké ty kopečky nebo ti nevadí že se to zarovná? Budou tam ryby dna? Atd.
Ano, přidávám se, taky si myslím, že to není extra o super special substrátu.
Měl by jsi specifikovat co od toho dna očekáváš. Co přesně chceš? Budou tam i ryby? Ale myslím si, že ti rostliny porostou v křemičitém písku nebo liaporu bez honosného názvu stejně tak jako v těchto předražených substrátech.
Prosím Vás, ktorý z týchto substrátov mi odporúčate pre rastlinné akvárium a prečo?
JBL Manado, Rataj Profi soil, Rataj Volcano Black, Rataj Aquaclay ground, UNISOIL, Tetra Active Substrate alebo nejaký iný?
Ďakujem.
Starší reakce
Dobrý nápad
Jen jsem si ten profisoil asi dva měsíce zpět pěkně vyhnojila NPK, tak jsem to nechtěla vyhazovat. A co kytky? Porostou dobře v samotných flexi? Lepší by bylo pod to dát nějaký zásobní substrát nebo by stacily zase NPK ?
ProfiSoil je jak polystyren, v pohodě ho komplet vyluxuješ odkalovací hadicí. Pak stačí nasadit na hrdlo seříznutý petky elektrikářskou trubku odpovídajícího průměru a sypat třeba ten flexi kam chceš, přesně na místo
Celkem čistá práce...
To jsem si právě myslela, že se to v lepším případě časem promíchám. Ale viděla jsem to v některých prezentacích... profi soil a nahoře jemný písek. Ale asi tam vydrží jen chvíli
Celé dno se mi měnit nechce
Když dáš těžší substrát nad lehčí, tak ten těžší propadne dolů. Pokud nejsi spokojená, musíš komplet vyhodit stávající dno a dát nové. Ale bacha, výměna dna je jako by jsi zakládala novou nádrž.
Moc děkuji za tento příspěvek
..... cca 2 hodiny se ve fóru snažím najít odpověď na otázku: Jak odkalovat dno s Platinum Soil? Protože když odkaluji z povrchu dna, a do substrátu omylem jen trochu hrábnu, BIRU se necítí dobře!
Už jsem se na výměnu dna chtěla dnes večer vrhnout, neboť postupem času jsem dospěla k tomu, že tento substrát asi odkalovat nelze, ale chtěla jsem se ještě ujistit.
Jsem ráda, že jsem našla odpověď - a hlavně že je od Vás, protože fórum pročítám od 12/2017, a tak vidím, jak často, a jak zkušeně a dobře lidem radíte
Starší reakce
2 30.03.2018 10:38 jamajcan –
Re: Maq Rostlinam se v nem moc nechtelo rust. Myslim, ze za cenu za kterou se prodava, je predrazeny. Nesrovnatelny napr. s Platinum Soil.
Mohl bys to trochu rozvést? Co ten substrát ne/dělal, čím Tě zklamal?
Zkousel jsem od Prodac Fertil plant a ten me zklamal.
Čo si myslíte o tomto substráte ako lacnejšia náhrada za power sand od ADA? Vyzerá to veľmi podobne tak by to možno mohlo fungovať rovnako
Starší reakce
Nesmíš do toho sahat, což je někdy velmi problematické. Jak jsem se s tím setkal, tak tyto substráty rozhodně nedoporučuji pro tzv. běžného akvaristu u něhož se předpokládá potřeba sem tam dno odkalovat.
Ahoj, je tu někdo, kdo používá dlouhodobě substráty typu sušená hlína ?
jde mi o to, jestli se to časem rozpadá, nebo to drží tvar ?
(neřeším teď živiny v tom)
Díky za zkušenosti.
Starší reakce
Díky ,nějak jsem tuto možnost přehlédl
Nádrže - pokročilé vyhledávání - dno - volcano black A vyjede ti seznam lidí kteří ho mají uveden v nádrži
0 11.03.2018 09:16 Karlos55 – Rataj volcano black
Zdravím, má někdo praktické zkušenosti se substrátem, Rataj volcano black? Jak je to ostré pro ryby krevety? Nějaký problém se sázením kytek atd.? Děkuji za všechny postřehy. Případně odkazy na prezentace, kde je použitý.
Páni dakujem moc moc za expres info .
Je to drcený pálený jíl, který má ostré hrany. Zrnitost je 2-8 mm.
www.liapor.cz/… Dobry den teraz som si všimol na stranke liaporu toto.Vyzerá to pekne.Ešte zistit frakciu Mal by to byt drvený liapor.
Zdravim, chystam se predelavat ve velmi blizke budoucnosti akva. Planuju tam mit ruzne rybky, ale co se tyka dna, tak anciky, pancerniky a krevety. Sem tam kus koberce, jinak bezne rostliny.
Doporucite nejaky substrat? Nebo je lepsi jit cestou velmi jemneho pisku? Chci aby to bylo tmave, nerad bych sel cestou flexi. Japonskou susenou hlinu ne, ta se casem rozpadne, paleny jil nemam problem - zatim uvazuji diky jednomu clenovi o ratajove soilu (protoze barva).
Kdyz uz jsme u toho, nema to nekdo u sebe oboji, aby hodil fotku jaky je rozdil v barve? Vim, ze rataj ma mensi zrnitost, ale to se da udelat z liaporu taky. Jde mi spis o to, jestli jsem neco neprehledl, co by bylo fajn.
Diky za tipy, rady a nakopnuti spravnym smerem.
Díky zkusím to zitra nemám na to nervy dnes ještě musim vymyslet kam mrsknu ty pavi očka
Stáhni to co plave do síťky a dej to zase odmočit do kýble.
a já si stěžuju že plave slída
Měl jsem to měsíc natočené vse kleslo dam to do akvária asi to vyschlo a zase to plave, štve mě to jak prase.
Horší je že nemám kam dát teď mladé pavi očka...
No budu doufat
Prach a broky.. v akváriu
Snad to sedne.
1 08.03.2018 18:51 Dejwik – ,,Dno''
Starší reakce
0 14.02.2018 17:25 Maq Porézní substráty z páleného jílu neplavou za předpokladu, že se nechají stát v malém množství vody a dá se jim čas (cca jeden až několik dní), aby voda
vzlínala do těch pórů.
Naopak když se rovnou zalijí vodou, vzduch zůstane v těch pórech uvězněný a budete se s tím trápit týdny.
Zdravím,máte někdo zkušenost s tímto substrátem?Výrobce uvádí,že neplave(dle mě je to vypálený jíl,tak se mi tomu nechce moc věřit),je tomu opravdu tak?Co sázení rostlin,drží v něm?a na to navážu.Kdybych chtěl do dna piskořky,nezpůsobí v tomto substrátu uvolnění "vyplavání "rostlin.Díky
Starší reakce
Já ho měl, i když omylem. Rozhodně doporučuju proprat, několikrát, je to zahnojený jemným hnědým prachem. A máčet co nejdýl, já ho měl v kýblu asi 14 dní, než většina klesla. A smiř se s tím, že i přesto je to jak polystyren...
Me radili ze proprat, horkou vodu zkouším.. tak uvidím..
Je to tim, ze je to smejd. Trochu pomuze zalit to horkou vodou a nechat par hodin. Jo a jinak substraty se neperou.
0 23.01.2018 14:18 MikeCZ – Substrát- Rataj profi soil
Dobrý den, koupil jsem si substrát Rataj profi soil a peru ho v kbeliku a většina plave na hladině.. čím to je? Jak to zlepšit?
Starší reakce
Měl jsem v akváriu v kanceláři více než rok (ale asi méně než dva) ADA Malaya (cca 2010, slyšel jsem kdesi jedním uchem, že se ty substráty změnily). Provoz bez problémů, nic se nezanášelo, nikde bordel. Nebyl to ale žádný aquascaping, jen substrát pro džungli, nic jsem nepřesazoval atd. Když jsem z místa odcházel a akvárium rušil, vypustil jsem vodu a nádrž odvezl i se dnem. Po čase jsem již suché dno vysypal ke stromu. Po rozrušení zatvrdlého substrátu měla většina substrátu tvar původních hrudek, ale přibylo i dost prachu. V této podobě to přežilo i několik dešťů venku, než to zarostlo trávou.
Tyhle substráty jsou většinou jen sušené a nikoliv vypalované takže se časem začnou více či méně rozpadat.
0 12.12.2017 10:01 FilipF – Nestabilita substrátů z černozemě
Díky za rady a postřehy. Ještě bych se rád zeptal, zda nemáte někdo v akvárku delší dobu (2 roky +) nějaký prémiový substrát jako ADA, GlasGarten, Beniachi,... a zkušenost takovou, že se z toho stane časem bahno. Jak jsem psal, tak podobnou zkušenost měl jeden youtuber se substrátem H.E.L.P, který zanášel filtr. Chápu, je to polský výrobek od Aquel za levný peníz. Jenže teď jsem našel podobnou zkušenost se substrátem Amazonia Powder. Což je teda docela pecka, když si vezmu, že to má být jeden z nejlepších rostlinkových substrátů. Nemluvě o ceně, která je tak 150 Kč/l
Začínám to vidět na Rataje s inertním Volcanem, Starým dnem a dopředu nějaký hezký píseček. Velké dutiny vyplním lávovou drtí.
Starší reakce
A jak ti mám napsat kolik čeho tam je, když jsem sedlák a když mě to funguje podle oka.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 21 22
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26372x