Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Substrát

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.09.2015 14:39 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
To máš docela kliku protože většinou ty akvarijní písky jsou plné vápence. Klasika je ale písek do filtrací kde jsou garantovány parametry samozřejmě bez vápence. Mám ho nejméně 10 let. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.09.2015 13:09 Muž Jifi [675] Re: Dimi
Dimi napsal: U křemičitého písku je riziko, že bude vypouštět vápenec, ...
Jak může křemen vypouštět vápenec? Chemicky jsou to úplně jiné šutry. To snad jedině že by někdo smíchal křemen a vápenec.
V akvaristice by s křemičitým pískem neměl být problém, že by v něm byl přimíchaný vápenec.
Já mám taky křemičitý písek z akvaristiky a v tomto směru bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2015 12:29 Muž Svoboda777 [4] - RostlinyRe: Marcel G
Děkuji Ti Marcel za odpověď. Jsem už zkoušel křemičitý písek i ProfiSoil, ale zatím jsem s nimi nebyl úplně spokojený. ProfiSoil je opravdu moc jemný a dělal jsem chybu, že jsem po něj dával vrstvu výživného substrátu a hnojivo, postupně se to vše přemíchalo, hnojivo se dostálo na povrch a z akvária byla rychle bažina. I když prvních pár měsíců rostliny rostly fajn (viz moje nádrž 112l v profilu). U křemičitého písku je riziko, že bude vypouštět vápenec, proto bych raději zkusil nějaké ty granule a docela mě zaujaly granule od Olivera Knotta. Teď ještě řeším jestli mám do akvária 80x35 dat 15 litrů jemných granulí (1-3mm) anebo "normal" (5-6mm). Možná jako spodní vrstvu bych tam dal trochu Dennerle Deponit mixu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.09.2015 16:29 hombre Re: Dimi
Zvolil jsem zlatou střední cestu.Koupil jsem 40l terramolu za 470 kč!!Za dalších 85kč balení Osmocote (300g),které půjde rozsypat do dna při zakládání nádrže do míst,kde budou rostliny,později to budu aplikovat pomocí tobolek přímo ke kořenům.
I z akvaristiky se stal velký byznys a pomalu to vypadá,že bez spousty značkových doplňků a hromady chemie to nebude fungovat.Je potřeba tomu nepodlehnout ono to jde i bez toho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   17.09.2015 15:29 Marcel G Re: Dimi
Všechny druhy substrátů mají své výhody a nevýhody, které však musíš zvážit sám.
Profi Soil je velmi lehký substrát (hodně podobný jako liapor). Kytky v něm moc nedrží, špatně se do něj sází. Jde to s ním, ale příliš vhodný akvarijní substrát to podle mě není. Naproti tomu granulovité jílovité substráty zahraničních firem (jako ADA, Oliver Knott apod.) jsou extrémně předražné a nejsem si jistý, že za tu cenu stojí. Živiny jsou na ně v podstatě jen nastříkány, takže jakmile je zaliješ vodou, všechny živiny se z nich vyplaví do půdního roztoku (mluvím teď především o NPK živinách). Navíc ti budou prvních pár měsíců obvykle dost hýbat s některými parametry vody jako je tvrdost a alkalita (protože do sebe budou nasávat vápník a hořčík, a uvolňovat vodík, který bude zpočátku dost okyselovat vodu). Jejich výhoda je v tom, že poskytnou rostlinám potřebné živiny na rozjezd, relativně dobře se do nich sází a také se v nich dobře přesazuje. Když totiž v akváriu použiješ jen jeden druh substrátu (ať už jakéhokoli), nemusíš si lámat hlavu s tím, že když nějakou kytku vytáhneš ze dna, promíchají se ti jednotlivé vrstvy (to platí především v případě, že bys použil nějaký zásobní substrát překrytý třeba pískem). Já osobně bych doporučoval použít spíše ty dvě vrstvy: dole 2cm vrstvičku substrátu pro vodní rostliny, nahoře zhruba 5cm vrstvu jemného křemičitého písku (u nanoakvárek bych volil frakci do 1mm). Tohle řešení poskytne rostlinám minimálně stejné množství živin jako předražená ADA Aqua Soil nebo Oliver Knott NatureSoil, ale bude to za nesrovnatelně nižší cenu. Rozhodně bych ale použil spíše výživný substrát (ať už tu značku ADA, nebo levný zahradnický substrát pro vodní rostliny), než nevýživný substrát typu Profi Soil. Výživný substrát hraje v akváriu důležitou roli. Kromě jiného pak díky němu nebudeš muset ládovat velké množství živin do vodního sloupce (což je důležité především pro rybky, ale ani spousta akvarijních rostlin nemá podle všeho ráda přehnané koncentrace živin ve vodě).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2015 10:40 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny
Krásný den!

Chtěl bych založit nové akvárium typu aquascape pro pěstování rostlin. Sháním vhodný substrát pro 50l akvárium. Rozhoduji mezi hnědým substrátem Nature Soil od Olivera Knotta (jemný 2-3mm), který zároveň obsahuje hnojivo a není třeba přidávat nic jiného a Rataj Profi soil + hnojivo (zatím nevím co přesně). Substrátu (dle kalkulace: Délka ___ cm x šířka ___ cm / 1800 = ___ x 10 litrů NatureSoil) je třeba 9 litrů.

10l Nature Soil od Olivera Knotta (jemný 2-3mm) stojí 1190,- Kč
Rataj Profi soil 8l - 300,- Kč

Cenový rozdíl je dost patrný. Máte někdo s těmito substráty zkušenosti popřípadě poradíte mi jiný substrát prosím?

Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2015 13:39 marigiano – Oliver Knott
ahoj lidi, nevíte co s případným zákalem z Nature Soil? Připadne ADA? stalo se někomu, má někdo zkušenosti? "Prach" na rostlinách a kořenech je děsivý ... :-( sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2014 09:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Ze ciste prany pisek je co k cemu ohledne rostlin tak po pul roce (plus minus autobus), je stara znama vec. To je prave rozdil mezi ruznymi supersubstraty a ciste pranym piskem, tomu pisku musis pockat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 00:10 Muž zervan [1123] - Rostliny – substrát a humus v ňom
Kedysi pred pol rokom som sa tu bavil o problematike zmeny vlastností substrátu v čase - mal som domnienku, že môj (vtedy ešte dosť čerstvý) inertný kremičitý piesok sa časom bude zlepšovať. Teraz som si všimol zaujímavú skutočnosť, ktorá to možno potvrdzuje, len som si to doteraz neuvedomil. V akváriu mám terasu, takže substrát je jednak klasicky dole na prízemí, ale i hore na terase (ten je podstatne hlbší) - vidno to na fotke v prezentácii. A mám podozrenie, že rastliny mi na terase rastú horšie ako na prízemí, resp. na prízemí rastú lepšie.

Prišiel som na to pozorovaní rastlín Rotala macrandra - tej sa mi prv nedarilo, nech som robil čokoľvek. Rástli jej len smiešne zakrpatené lístočky, začala sa rozpadať a úplne zmizla. Pritom v inom akváriu s veľmi podobnými podmienkami, ale substrátom Manado, rástla a množila sa bez problémov. Nedávno som skúsil odtiaľ jednu pokusnú Rotalu preniesť ku mne - a už sa jej pekne darilo! Zasadil som ju na prízemie a tam som dával aj jej nové odnože, tie tiež pekne rástli. Až som si povedal, že ich je tam už dosť a ďalšie nové odnože Rotaly som začal dávať na terasu - a tam mi zase vyháňajú smiešne zakrpatené listy, ako to bolo aj kedysi.

Potom som si uvedomil, že aj Egeria má hore veľmi krátke lístočky a akosi odhníva od koncov, pritom na prízemí rastie veľmi pekne. Obe veľké Alternanthery, ktoré majú stále problémy, sú zasadené hore a variant Mini, ktorý síce nie je výstavný, ale aspoň neodhníva, je na prízemí. A podobne nový Echinodorus 'Ozelot' - ten, čo som zasadil dole, sa výrazne zväčšil, je krásny a jeho súrodenec na poschodí zaostáva a má akési menšie, trochu zvlnené listy - na druhej strane treba oponovať, že je (dočasne) hneď vedľa konkurenčného veľkého Echinodora. Akurát Samolusu a Anubiasom je to jedno, tie rastú aj hore dobre. A tiež veľký Echinodorus, ale tam má koreniská všade.

Je fakt, že pri odkalovaní som sa vždy venoval len prízemiu, vždy som odtiaľ odsal hnedý kal, kdežto hore na terase som ani neodkaloval, lebo tam nič nebolo, nanajvýš tak nejaké opadnuté listy. Totiž prúdenie vody alebo rozvírenie dna prísavníkmi bralo nečistoty dole na prízemie. Aj pri pohľade cez sklo je vidno, že dole to nie je už len pôvodný kremičitý piesok, ale je vyplnený humusom, žijú tam aj červy. Hore vidím len ten piesok. Znamená to, že dole sa vytvorilo výživné dno s humusom, ktoré pomáha rastlinám? Na začiatku tam ten humus ešte nebol, preto mi nedokázala prežiť Rotala? No budem to ešte sledovať a experimentovať...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2014 12:41 majkl1986 Re: Marcel G
Díky za komentář, mám v plánu koupit si tyto rostliny www.prirodni-akvaria.cz/…
www.prirodni-akvaria.cz/…
www.prirodni-akvaria.cz/…
a pak se v akva nevrtat aspoň půl roku X-) a jak tak čtu, tak na ten štěrk se tedy vykašlu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   06.07.2014 09:06 Marcel G Re: majkl1986
Pokud budeš používat více druhů substrátů, tak je důležité je klást vždycky tak, že dole budeš mít ten nejtěžší a nahoře nejlehčí. To ve tvém případě znamená, že dávat JBL Manado pod štěrk je nesmysl, protože ten těžší štěrk ti okamžitě začne propadat tím Manadem. Kromě toho je faktem, že když použiješ nějaký zásobní substrát, a na to dáš cokoli jiného, tak budeš mít problém při přesazování (tedy hlavně při vyndavání) rostlin. Zkoušel jsi někdy vytahovat ze substrátu třeba nějaký pěkně velký Echinodor? Řekl bych, že bude malý zázrak, když se ti při vyndavání nějaké rostliny s velkým kořenovým systémem, nedostane na povrch i ten zásobní substrát. Zkus si schválně zasadit nějakou kořenící rostlinu těsně k přednímu sklu, a až se jí dobře vyvine kořenový systém, tak ji zkus opatrně ze substrátu vytáhnout a sleduj při tom, co to udělá s těmi dvěma vrstvami substrátu. A věř mi, že přesazování je v akvaristice velmi častým jevem. Některým rostlinám se nemusí v akváriu dařit, tak se jich po čase zbavíš. Někdy tě nějaké druhy rostlin omrzí a budeš se jich chtít zbavit ... Dva substráty je vhodné používat spíše v případech, kdy jsi si jistý, že do toho nebudeš dlouhodobě vrtat.

Tip: Když už použiješ dva substráty, tak je při vyndavání rostlin dobré těmi rostlinkami rychle třást (vibrovat). Tím budou napáchané škody menší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 23:47 Muž Mislow [304] Re: miguela
Heleme se, na chat uz nechodi, ale na akvaristiku se nevykaslala. :-D Pisek ci flexiobklady apod. vyzivu rostlinam nedodaji. Vyzivnymi substraty muzes podhodit v mensi mire ten zakladni na pomoc nastartovani rostlinek. V dalsim vyvoji akvaria je to jen o hnojeni at uz ve forme tekuteho nebo prip. nejakych kulicek apod. viz. romant. X-) P.S. Testy jsou dobra vec, hlavne na dusicnany, koncentraci dusicnanu bych doporucil si zjistit kazdemu, nez zacne pridavat jakekoliv hnojivo do akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 22:46 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: majkl1986
Já bych se na to vykašlal. Časem se to promíchá a nebude to vypadat hezky. I zásobní substrát + povrchové dno se časem smíchá. Tří substrátu bude po nějaké době neuvěřitelný MIX. Postačí jen vytáhnutí jednoho echinodoru. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 22:45 majkl1986 – vícevrstvý substrát
Ahoj, mám v plánu dát na dno diversa nutriplant (cca 2 cm), jako druhou vrstvu chci použít jbl manado (cca 2 cm) a jako třetí černý štěrk na vytvoření layoutu. Je toto pořadí dobré? Udělal by někdo něco jinak? Jaké máte zkušenosti s vícevrstvým substrátem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 16:59 Drtikol – Hnědé uhlí
Má někdo nějaké námitky proti hnědému uhlí jako substrátu?
Žádné rostlinky v něm kořenit nechci...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 20:17 Žena miguela [21] Re: romant
Aháá, koukám, že už jsem profáknutá se svejma všetečnejma dotazama.. :-D :-D Pořád čekám, až do akvaristiky přivezou testry od Azotanu, já od Sery nebudu brát za 350,- pak řeknu co a jak mám s vodou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 20:15 R Muž romant [27987] Re: miguela
Ach sóó, to jsi ty. :) Tak potom bych to viděl na PMDD a to buď ve verzi s KNO3, když bude dusičnanů míň a nebo bez když bude dostatek a když budeš mít na hladině nějakou plovoucí rostlinu budeš i vědět jak na tom s těma dusičnanama jsi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 20:11 Žena miguela [21] Re: romant
Budu muset dávat něco kapalnýho.. Mřenky všechno vyrejou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 18:11 R Muž romant [27987] Re: miguela
Bude-li to ten obyč. do těch filtrací(třeba), tak třeba nějaký jílový kuličky, nebo třeba NPK kapsle(Osmocote) rovnoměrně sem tam rozprostřít v mezivrstvě dna, nebo dát pod kořeny jednotlivejch rostlin, jenom pozor na bagrující osádku, tedy když v akvu bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 09:24 Žena miguela [21]
Je nutné ten písek přihnojovat? Jestli ano,tak čím?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2014 12:20 Muž jmalyska [167]
¨Díky za vyjasnění, s tím z akvaristiky jsem docela spokojený, ikdyž by mohl být ještě jemnější. Asi na test zkusím koupit po jednom pytlu od každého a uvidím. Přece jen, kdyby nastala varianta akvária s motoráčkem, jemný se bude hodit více, v tom větším by se jim asi nelíbilo. díky pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.03.2014 09:09 Muž sasula [274] Re: jmalyska
ten nejjemnější co používám je právě ze stavebnin - původní určení zásyp zámkové dlažby 100 á 25kg pytel

další frakce - Filtrační písek do bazénů. tam je cena cca 200 za 25kg pytel

a nejdražší jsou v akvaristice. tam je to snad 100 za 5 čí 10 kg to už si nepamatuju...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2014 09:06 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: jmalyska
- nekdo tu zminoval bily kremicity pisek do filtrace za dobry peniz od Bedi Travnicka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2014 08:37 Muž jmalyska [167] Re: sasula
Jo díky, já už si to nepomatuji, díval jsme se na to jednou. Já beru v Olomouci štěrk přímo v oddělení akvaristiky. Mají ho vlevo dole na paletě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2014 08:30 Muž sasula [274] Re: jmalyska
musím tě opravit... ten Bílí jemný křemičitý písek stojí cca 100 za 25kg.. Ale musíš jít pro něj do sekce stavebniny... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 23:45 Muž jmalyska [167] – Dno
Ono to taky je trošku o penězích, já budu kupovat dno do akvária 3x1x1m a to už nebude sranda, takže nějaké ADA Amazon asi vítr Máchale. Když se mrknu na videa z Amazonky, všude bílý/žlutý písek, všude rychle rostoucí plevel, hromada kořenů a na dnu binec a listy. Pokud chce člověk akváriem vyjádřit svůj pohled na přírodu, tak by to mělo vypadat jako v přírodě.
Takže u měna 99% zvítězí křemičitý písek jemný kolem 1mm z Hornbachu, pytel po 10kg myslím za 130Kč, to ujde. Jistě seženu jinde a levněji, když toho vezmu 300kg. Anebo "písek do filtrace", ten je sice jemnější a dražší, ale je více "biotopní". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2014 13:33 jamajcan Re: miguela
Lepší je nespěchat,takže jó :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 13:19 Žena miguela [21] Re: jamajcan
ok, řeknu mladýmu, ať mi v náklaďáku kousek 0-4 nechá.. :-D je lepší si to nechat ve vedlejším AQ "zajet" a pak tam dát ryby? asi jo.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 13:03 jamajcan Re: miguela
To chápu,ale musíš skloubit gusto,s funkčností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 13:00 Žena miguela [21] Re: jamajcan
písek není zrovna moje gusto..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 13:00 Muž fido16 [631]
:-) Co takhle štěrk z flexiobkladů je to stejné co křemičitý štěrk ale v barevné variantě :-)
Kukej :-)

flexiobklady.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 12:57 jamajcan Re: miguela
Nerozumím,ale O.K. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 12:56 Žena miguela [21] Re: jamajcan
fujavec.. :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 12:32 jamajcan Re: miguela
Klasický,křemičitý štěrk. www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 12:24 Žena miguela [21]
potřebovala bych poradit, jaký substrát zvolit k mřenkám, aby nevířily.. díkees :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2014 09:34 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: MonterMonty
jo, taky ho (liapor) mám ve velkozrnný variantě ve filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2014 23:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: MonterMonty
tenhle substrát není samospasitelný, pokud nepoladíš akva jako celek, tak tě nějaká ADA nezachrání. Na duhou stranu, je to s tímhle substrátem podstatně jednodušší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:52 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: MonterMonty
Ono taky záleží na tom, co vlastně chcete pěstovat. HC - hemianthus cuba též patří k náročnějším rostlinám a já z ní dokázal během 2 měsíců udělat krásný koberec v dobře zaběhlém flexi. Každopádně tyto substráty ADA, environment mají něco do sebe a určitě by to mělo jít lépe. Já preferuji rostliny. V akva jsou pro mě prioritní ony. Někdo taky koupí ryby po 1000 Kč, za tu cenou si nakoupím ADA substrát. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:48 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Aforte
Jak říkám , určitě Vám to neberu, mě vyhovuje varianta si s tím pohrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:41 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: MonterMonty
Stejného výsledku po cca 1-2 ročním používáním. První měsíce jsou nesrovnatelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2014 22:37 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: acik
PH KH i GH mi snižoval po určitou dobu i liapor vložený do filtru místo akvacitu , testoval jsem to v prázdné nádrži , nemám vůbec nic proti profi substrátům , jen jde dosáhnout stejného (podobného) výsledku i levněji , trochu si u toho člověk pohraje a získá nějaké zkušenosti :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:35 Muž Miso [470] Re: Aforte
ano, su substraty z kamena, z paleneho jilu a z nepaleneho jilu, ta posledna moznost je najlepsia, akorat to da pracu dostat to do stavu ze o vode z toho nebude blato. preto vecsinou vyssia cena ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:24 Muž acik [416] Re: Aforte
vím co má aqua soil za výhody :) a ph nesnižuje bohužel dlouhodobě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:13 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: acik
Aqua soil nemá výhodu jen výživu. Pokud si o tom něco načtete, tak zjistíte, že aqua soil je to nejlepší, co pro akvárium můžete koupit. Je vytvořený z černé půdy, díky které získává živiny. Černá půda obsahuje velké množství huminových kyselin, železa a dalších živin potřebných pro správný a zdravý růst rostlin. Také snižuje pH. Pevnější granulky, nekalí vodu. Drží tvar. Pomalu uvolňuje dusičnany a jiné živiny. Barva je moc hezká.

Teď má aquascape v sortimentu environment aquarium soil, což by mělo být to stejné, jako je ADA aqua soil s tím, že zde se neplatí za značku ADA. Já do něj půjdu v plánovaném layoutu. Pod to akorát přidám bacter 100, tourmaline BC, clear super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:07 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: acik
Upeč si liapor (aby neplaval), natlač do něj pytlík bivoje , amyslím že výsledek bude dost hodně podobný stydim :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:59 Muž acik [416] Re: romant
mám křemičitý písek,rostlinky mi rostou perfektně,aspoň si myslím,nebo rostou tak,že jsem spokojený,takže na tom něco bude :) ale i přesto mám pořád nakloněno k tomu,že bych zkusil ada aqua soil,tak teď si říkám,jestli neupustit i to,jak mi psal grunda,prohnojit dno a bude to plnit podobný účel,ale já mám rád změny... to je jak manželka,taky se okouká za čas smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:14 Muž Miso [470]
kazdopadne dokial sa z noveho dna stane stare, tak ten vyzivovy substrat pomoze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2014 20:54 R Muž romant [27987] Re: Marcel G
Takže vlastně tak cca za půl roku od založení, máme tak nějak všichni v akváriích výživný dna a je jedno co je tím substrátem. Tedy hodně zjednodušeně pojato. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 20:49 Marcel G Re: zervan
zervan napsal: Mňa by však zaujímalo, ako to vyzerá so "zabehnutým" pieskom, ktorý obsahuje už plno rôzneho rozloženého biologického odpadu.Čím více se bude písek (obsahem živin) blížit těm výživnějším substrátům, tím menší rozdíl mezi nimi bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 17:51 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Designer
Jasan ,tak vono teoreticky když ty komerční substráty budeš máchat , tak asi taky vyplavíš dost živin

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 21 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26134x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926-substrat?od=601