Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Substrát

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 04:25 Muž Jimmy [8]
Ahoj, na pestovanie kobercoviek by bol lepsi
www.rostlinna-akvaria.cz/…
alebo
www.rostlinna-akvaria.cz/…
a treba pod neho dat aj nejaky zasobny substrat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2021 10:32 Žena gabinka632 [14] – Platinum Soil - zanáší filtr
Ahoj,
chci se zeptat, kdo máte v akva Platinum soil, jestli se vám rozpouští a zanáší filtr, případně jestli to jde nějak vyřešit? Přijde mi, že se hodně rozpouští a mám z něj neustále zabordelařený fitr (úplně černý). Pře 6 dny jsem měnila vodu a čistila filtr, a když jsem filtr předevčírem znovu otevřela, náplně byly už zase tmavě hnědé od substrátu. Už jsem to pod sáním a okolo vyložila kamínky, ale nepomohlo to... ne

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2020 20:38 Muž Pasr [8] – Platinum Soil
Fotka k příspěvku Ahoj:)
Prosím o radu, koupil jsem si do svého 40l akvária tento substrát. Začátek byl parádní, rostliny prosperovaly, dokonce i kobereček byl parádní. Hnojil jsem a pridaval Co2. Nyní po půl roce se mi začaly objevovat řasy a rostliny začaly živořit. Při měření PH jsem zjistil, že již není okolo 6,6 jako po založení, ale je ráno okolo 7,4. Je možné, že by byl substrát už vyčerpaný nebo zahlceny kationty diky tvrdé brněnské vodě? Děkuji za rady
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 19:55 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: vaclav
Jak jsem psal - i světlé dno může fungovat. U tmavého barveného mám zkušenosti, že se z něj občas trochu sloupne barva, ale není to znatelné. Osobně se mi i tmavší dna více líbí (ale ne úplně černá).

S tím barvením vody (nebo obecně větším uvolňováním) nemám zkušenosti, zajímalo by mě, jak bude reagovat černý písek (přece jen tam bude jiný pigment). Zatím jsem v žádném akváriu (ani těch bezúdržbových) zabarvení nepozoroval (čímž nechci říct, že by po dlouhé době stání bez zásahů a s velkým poměrem písek/voda k zabarvení nemohlo dojít).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 19:45 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Tak já mám světlé dno několik desetiletí a nikdy se mě ryby nikam neschovávaly. Najdi si nějaké videa kde jsou tyhle ryby na černém dně, většinou je to písek pokrytý spoustou listí a nebo rostlin. Všichni tvrdí že ta pryskyřice nic do vody neuvolňuje ale asi to nebude pravda. Kluci Z Rychnova nad Kněžnou po skončení výstavy nechaly tenhle barvený písek (modrý) rok stát a když pak po roce ten zbytek vody vylily byla modrá a písek barvu nezměnil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 16:39 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: vaclav
Nesouhlasím a nepovažuji uvedená videa za rezolutivní. Tím nechci říct, že by akvárium se světlým dnem nemohlo fungovat - mohlo. Troufám si ale tvrdit, že v náhodně zvolené nádrži budou ryby spíše šťastné a více se ukazovat při tmavším dnu.

Konkrétně uvedená akvária jsou například jako celek různě propletená větvemi, které rybkám mohou skýtat bezpečný pocit, asi jako velký počet kusů ryb. Dále je taky nádrž velmi slabě osvětlena, ve srovnání s tím, co mnozí mají. Taky tam není nějaké echt místo, kam se ty ryby mohou jinak schovat.

Pokud bych jim tam dozadu přidal pár hustších rostlin, ubral část hejna, zesílil osvětlení, aby vyhovovalo nárokům náročných rostlin - spíše bych si přivsadil, že se budou více schovávat.

Výsledek je tedy takový, že zatímco při světlém dnu člověk obvykle nějakým způsobem musí nádrž přizpůsobit, tmavé dno bude fungovat i tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 15:52 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Podle mě je úplně jedno jakou barvu dna máš. Že bílé dno stresuje ryby je důsledek reklamy na obarvený písek určený do fasád obalený v polyuretanové pryskyřici. Všichni se pohoršujete že má někdo plastovou loď nebo hrad v akváriu ale klidně kupujete obarvené písky a když to trochu přeženu tak máte v akváriu ohromný hrad z pryskyřice. Je to o prostředí jaká jim vytvoříš a ne o barvě dna.
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 15:06 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Gabriela
Při vhodném zavedení akvária do dna zapadají různé organické zbytky, které mikroživot přemění na rostlinou vstřebatelné živiny. Rostliny ale v akváriu živiny berou hlavně z vody.

U takto malé nádrže bych se pak spíše obával přehnojení, proto bych do toho dna cokoliv dával jen velmi střídmě. Téměř všechny ty uvedené rostliny jsou nenáročné. Spíš bych se bál o jejich výšku v akváriu.

Seachem Fluorish například neobsahuje dusík (a snad i fosfor?), takže je otázkou, jestli se ho čistě ze stravy nebo míchání vody dostane do akvárka dostatek. Fluorish Excel pak není hnojivo v tom běžném slova smyslu, spíše je to drahá náhrada za trochu CO2.

Je vůbec otázkou, jaké budou nakonec parametry vody, která půjde do akvárka. Dost možná by se taky mohlo stát, že už žádné další přihnojování nebude potřebovat (ani ke kořenům, ani do vody).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 14:28 Žena Gabriela [1] Re: Tučňák
No chcela by som si kúpiť 9 razboriek bornejských, 2 slimáky neritina waigiensis. A tá voda z reverznej osmózy. No to je tak. My v dome máme všade slanú vodu a jediná sladká je pitná, teda z reverznej osmózy a potom studňová, ale tá je strašne tvrdá a navyše v zime netečie.
Edit: A budú dobre prosperovať tie rastliny, keď v tom kremičitom štrku nie sú žiadne živiny? Teda rozmýšľala som, že by som používala easy life tyčinky Root Sticks v kombinácii s tekutým hnojivom seachem flourish.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 13:51 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: vaclav
Byly věčně někde zalezlé. Když jsem pak světlé dno posypal černým pískem, ryby během pár dní vylezly. Je ale pravda, že když dno hodně zarostlo a písky se smíchaly, bylo už to jedno.

Nevíme ale, jaké ryby tam budou (já měl neonky modré a razborky). Třeba u živorodek bych se nebál, ale něco mi říká, že si ta prasata člověk do takto malé nádrže nedá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 13:36 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Když to ale bylo moc světlé, ryby s tím měly trochu problém. Jak se ten problém projevoval? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 13:08 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Gabriela
Kvůli těm posledním bych volil něco jemného. Do tak malé nádrže není vůbec nákladné dát černý křemičitý písek 1 - 3 mm, dá se sehnat v lepších akvaristikách za rozumnou cenu, v menších za nerozumnou cenu, případně třeba u sandsystem.cz.

Ty rostliny (snad až na Eleocharku) nejsou nijak náročné, takže ani moc nevidím důvod se starat o nějaký speciální obohacený substrát. Pod Eleocharku bych možná dal pár kuliček Osmocote.

EDIT: Mně osobně se čistě černé dno moc nelíbí, takže jsem černý písek míchal s přírodně zbarveným. Když to ale bylo moc světlé, ryby s tím měly trochu problém.

Je taky otázkou, co v tom bude plavat a proč ta voda z osmózy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2020 23:59 Žena Gabriela [1]
Dobrý deň, prosim vas, aky substrat si mam kupit. Mam 30l akva, vodu z reverznej osmozy (budem miesat demineralizovanu a mineralizovanu). Chcela by som asi tieto rastliny: Bacopa caroliniana, Rotala rotundifolia, Hygrophila corymbosa, Myriophyllum matogrossense, Hydrocotyle tripartita sp. Japan, Staurogyne repens. Hemianthus micranthemoides, Ranunculus papulentus, Eleocharis parvulus.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.05.2020 16:14 Muž Káca [62] Re: Blackie89
Děkuji za tip.. V současnosti dávám dohromady věci na druhé akva (200l), chtěl jsem změnu, tak jsem váhal mezi Platinum a Ebi Gold. Jdu do Ebi, díky ! ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2020 21:03 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Papik
EI jedu pořád. Mám tedy nedobrou kombinaci kameny, hnojení, substrát a voda? Asi bychom se měli vrátit k tématu Platinum soil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2020 20:58 Jarden Sk Re: Papik
Súhlas, je tu veľa akvárii s Platinom a velmi mäkkou vodou a nízkym obsahom Mg a Seyriu stones sú dobrá volba pre stabilitu takého prostredia, pokial niekto neodchováva a nevyžaduje nízke parametre minerálov vo vode.Je viac možností na zvýšenie minerálov okrem hnojenia napr. koralová drť a dalšie alebo toto:
shop.akvaristika-morska.cz/…
keď som to čítal, ako príspevok jedného z akvaristov, je to výborná vec pre velmi mäkkú vodu a Platinum. Nielenže zvyšuje tvrdosť, ale funguje ako médium vo filtri pre osídlenie baktériami. Zaujímavé riešenie, hlavne pre českých akvaristov s veľmi mäkkou vodou v kombinácii s Platinom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2020 20:44 Muž Papik [617] Re: Jarden Sk
Je to určitě kameny, máme tu vodu měkkou, přefiltrovanou přes pískovec a s nízkou vodivostí. Plus velké dávky hnojení, alespoň ze začátku jel myslím Estimate index?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2020 20:38 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Jarden Sk
Příště to zkusím bez vápencových kamenů a uvidím. Bude to ale asi dlouho trvat. Moc se mi to nechce bourat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.05.2020 20:14 Jarden Sk Re: jab63
To, že sú obľúbené tieto šutre s tým nesúvisí, ale to, že obsahujú vápenec, to už áno, ale je to alternatíva pre mäkkú vodu a Platinum.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Je to vplyv aj tých kameňov, substrát nie je príčinou vyššej vodivosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2020 20:10 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Jarden Sk
Dlouho jsem podezříval vliv kamenů Seiryu stone (10kg) ale vzhledem k tomu, že je velmi rošířen a nezaznamenal jsem výrazné stížnosti se přikláním ke vlivu substrátu. Děkuji za radu. Budu dál pozorovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2020 19:41 Jarden Sk Re: jab63
Dík za komentár, hnedú riasu považujem ako dôsledok nedostatočnej funkcie nitr. baktérii, mám podozrenie že v dne sa im nedarí dostatočne a vzhľadom na kyslosť substrátu by som preferoval výkonnú filtráciu s dotatočným obsahom medii pre baktérie a aktívne uhlie minim. do začiatku. Problém s vodivosťou je záhadou, mala by skôr klesať podľa doporučenia predajcov, ale môže byť spôsobená hnojením a zvýšeným dávkovaním minerálov príp. iné prípravky/dekorácie/ ktoré zvyšujú vodivosť.Keďže vodivosť súvisí s množstvom rozpustených minerálnych látok, je možné, že voda ktorú dodávaš má viac minerálov ako v akva a ich rozpustením vplyvom substrátu/nízke ph/ vodivosť stúpne.Môže byť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2020 19:32 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Jarden Sk
Hnědou řasu jsem měl pořád dokud jsem nenasadil okružáky. Dost se mi zvedá vodivost. Mám podezření, že si substrát upravuje parametry vody víc než jsem si dovedl představit. Přestal jsem na pár dní hnojit a vodivost stoupala pořád. Po výměně vody jsem na 280μS. Za čtyři dny jsem na 400μS. Nemám zkušenosti s jinými substráty. Třeba je to normální u všech substrátů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.05.2020 19:18 Jarden Sk – Platinum soil
Zdravím vás akvaristi, téma je jasná a preto by som rád požiadal všetkých o skúsenosť s týmto substrátom.Je lacnejší ako Ada a podľa predajcov má určité výhody okrem ceny, znižuje počet výmen vody po založení, znižuje Kh až k nule a Ph na 6,5 ...Sú to naozaj výhody? Pýtam sa!
Podĺa mojich pozorovaní, substrát nie je vhodný pre velmi mäkkú vodu a ani extra tvrdú/znižuje sa životnosť/, má problémy s osídlením baktériami v dne/ je kyslý a v mnohých nádržiach na ktorých som sa podieľal nie je jednoduché dosiahnuť NO2 na 0mg/l väčšinou je to 0,25-0,5mgl/.Prečo? Zakladanie s Platinom je pre začínajúcich so substrátmi dosť problém, komplikácie s riasou najmä hnedou a odchádzanie niektorých rastlín najmä kobercovky sú trochu problém. Mám nejaké odpovede, ale rád by som skúsenosti aj iných..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 21:29 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: kosacek
Taky jsem to studoval a nakonec zvolil Platinium Soil. Začínal jsem s VOLCANO BLACK a pro mou potřebu je výrazně lepší Platinium Soil. Používá ho mnoho lidí. Kdyby nějaký substrát byl znatelně lepší, používali by ho všichni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.05.2020 16:11 Muž Blackie89 [493] Re: kosacek
Tak nemohu říct že vyloženě špatnou zkušenost, ale po tom co jsem založil akvárium se substrátem Ebi Gold a vím i o prezentaci akvária ( myslím, že nebude jen jedna ), kde se z platinum soil dokonce i přecházelo na "lepší" substrát ( většinou na ADA - ale minimálně ta Tropica, Ebi Gold, Dennerle jsou určitě "kvalitní" substráty dle mě srovnatelné právě s ADA ) do té doby to tam prostě nefungovalo, si myslím, že prostě není až tak "kvalitní" jak prodejce(i) popisuje(í).
Jednoduše - v mém případě u akvária založeném s Ebi Gold ( mimochodem u kterého jsem také měnil dno právě z platinum soil ) mám minimum problémů už od začátku, na rozdíl od Platinum Soil, kde se s nějakými problémy v podstatě potýkám v jiném akváriu neustále.Ale podotýkám, že každé akvárium je individuální, tak to nejde takto moc srovnávat.
Toť má zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 15:51 kosacek Re: Blackie89
máte špatnou zkušenost s tím substrátem platinum soil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.05.2020 12:20 Muž Blackie89 [493] Re: kosacek
Zdravím.
Pokud chcete vyloženě substrát tohoto typu a černé barvy, tak náhrady, které jsem našel zatím skladem jsou následovné:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.profiplants.cz/…
www.juwelakvarium.cz/…
www.juwelakvarium.cz/…
www.juwelakvarium.cz/…
www.akvamex.cz/…

Vlastní zkušenost mám ale jen s Ebi Gold a právě Platinum Soil ( který bych si už do akvária mimochodem nedal, šel bych příště raději cestou buď Ebi Gold nebo ADA, dennerle či Tropica ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 11:58 Muž Centisi [33] Re: kosacek
jde o to kde hledáš ;-) pokud chceš vyloženě tohle tak prosím... mě se nelíbilo že to puští tolik živin který vyleješ do ha..lu a pak je tam zase dodáváš a to dno si je nacucá zpátky jak koncentrace živin v tý hlíně poklesne...na rostlinná akvária ho maj v nabídce,tak proč hledat náhradu když ho chceš ?
a je spíše hodně tmavě hnědý než černý..aspoň co sem viděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 00:52 kosacek – petr
Zdravím, mohli by jste mi doporučit nějaký substrát na dno akvária? přemýšlel jsem o Platinum Soil Powder jenomže momentně to bude delší dobu nedostupné. Chci mít středně náročné rostlinky, kobercovku, CO2, většiny zarostlé, rád bych aby bylo dno černé, plánuji krevetky a parmičku jednopruhou a jestli hejno dánií nebo rozbor uvidím co se do konceptu bude více barevně hodit
už dlouho vybírám, ale nevím co by byla v hodná náhrada
Předem děkuji za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.04.2020 19:12 R Muž afc1886 [14704] Re: PISTOLERO
Přidat písek je brnkačka, postupuj tak jako tady na té fotce. ;-)
rybicky.net/fotogalerie.php…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.04.2020 16:42 Muž ZDRI [1415] Re: PISTOLERO
Určitě ne, naprosto nevhodné, příliš hrubé a ostré (je to frakce 4-8 mm).

Nevím, jaký přesně substrát tam máš teď, ale rozumné je dosypat stejný, časem se ty vrstvy většinou promíchají a pak to vypadá blbě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2020 16:06 PISTOLERO Re: Papik
Vybral jsem si na internetu tuto drť kterou tam přisypu. www.superzoo.cz/… Bude to vhodné na ten substrát? palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.04.2020 12:36 Muž Papik [617] Re: PISTOLERO
V pohodě, je tam spousta místa. U čelního sklad nasypeš a potom nějakou plastovou stěrkou srovnáš a uhladíš. Měl bys výrazně přidat rostliny, skoro žádné tam nemáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2020 12:31 PISTOLERO Re: jab63
No toho jsem se bál :-| to se bude přidávat ale dost špatně do zaběhlého akvária hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2020 11:45 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: PISTOLERO
Co jiného než doplnit substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2020 20:51 PISTOLERO Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady první fotka celého akvária a druhá s detailem na ty kořeny.
Edit: Ale jak říkám je to po celém akváriu a v mnohem větší míře. Zkusím to zítra nafotit líp. Teď jsem v práci a v telefonu jsem měl jen tyto fotky :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2020 19:59 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PISTOLERO
Tohle dělají s oblibou kryptokoryny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.04.2020 19:43 Muž hrochy [647] - low-cost, low-tech, old schoolRe: PISTOLERO
Ahoj,
nevím, jak nádrž vypadá, její velikost, ani nic dalsiho, ale čistě podle výšky dna bych se nebál substrát dosypat (zejména vpředu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2020 19:36 PISTOLERO – Kořeny rostlin
Zdravím mám cca 3 měsíce založené akvárium 54l a už teď mi kořeny rostlinek prorostli skrz celé akvárium. To je sice super, ale můj problém je v tom že kořeny se derou ven ze substrátu.
1.To vypadá nevzhledně
2.Už se mi do toho zamotávají občas i rybky žijíci u dna.

Zatím jsem to řešil jen tak že co jde tak jsem ostřihal. Neví někdo jak to řešit jinak? Pro příště vím že musím dát ještě víc substrátu (a to si myslím že nemám uplně málo 5cm vzadu a 2cm vpředu) Díky za odpověď ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 23:48 lucias Re: Blackie89
Dno chci osázet následovně. Do pozadí zasadím Hygrophilu polyspermu, Ludwigiu SP. super red a Rotalu rotundifoliu. Tak chci vytvořit tři keře. Nad koberečkem pořád váhám. Chci zkusit echinodorus tenellus a nebo Micranthemenum monte carlo. Echinodorus tenellus uvádějí jako snadný. Tak nevím co zkusit. Jinak s těmi počátečními výměnami vody počítám. Nejsem úplná začátečnice. Filtraci budu mít také kvalitní a při tak malém objemu akvária nebude problém si nechat vodu i odstát do druhého dne. To dělám raději než tam lít vodu rovnou z kohoutku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 20:51 Muž Blackie89 [493] Re: lucias
Osobní zkušenost s ním nemám a myslím si, že by v použití tohoto substrátu a celkově toho dna co píšete neměl být problém. Jen podotýkám, aby jste nezanedbala počáteční častou výměnu cca. 1/2 vody alespoň obden asi 14 dní v kuse, jinak může hrozit větší rozpuk řas.
Dále bych radil osadit dno co nejvíce rostlinami, nejlépe rychle rostoucími. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 19:43 lucias Re: Blackie89
Ještě jestli můžu jednu otázku. Projížděla jsem ještě další zásobní substráty. A objevila jsem substrát JBL Akvquabasis plus 2,5l. zásobní substrát. Myslíte že by se Ebi Golt dal tímto substrátem obohatit? Na dno tedy Mironekuton, na něj Aquabasis 2,5l a na konec těch 10l Ebi? Omlouvám se že vás pořád otravuji. Na vašich akváriích je vidět že tomu opravdu rozumíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 13:50 Muž Blackie89 [493] Re: lucias
Tak přímo u toho akvarka mi šlo o to, že to je substrát do mini akvária. Tím pádem, pokud ho chcete dávat pouze ten 1 litr, tak bych ho tam nedával vůbec, protože to je málo.
Ja bych na vašem místě, pokud do toho nechcete moc investovat už, dal na dno jen ten mikronekuton a případně rich one, na to tu lávovou drť a nechal bych to být..
Ještě bych tu lavovou drť oddělil pytlíky do filtru, aby se to časem nepromichavalo: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ten substrát je sám o sobě výživný celkem dost a zbytek se dá případně doladit hnojivy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 12:08 lucias Re: lucias
Já jen řeším finance. Stálo mně to už dost peněz co se týče veškeré výbavy. Napadlo mně dát pod tento substrát alespoň malou vrstvu Deponitmixu. Jen mně napadlo dát na dno 60x30 Mikronekuton super powder 30g potrava pro bakterie, potom vrstvu lávové drti 2l, na ní slabou vrstvu Denerle Deponitmixu 1l a na konec 10l Ebi Gold Waterplant Soil.Po napuštění a osázení rostlinami se chystám dávkovat do vody roztok bakterií Seachen stability. Hnojení do vody chci dávat Seachen flourish, Tetra CO2 plus. Plynné CO2 budu pouštět ze stejného setu jaký máte vy. Myslíte že by tato kombinace mohla být reálná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 11:43 lucias Re: Blackie89
Opět děkuji za odpověď! Jak vás prosím napadlo dát tam zrovna tento zásobní substrát? Byl to jen zdařilý pokus a nebo to bylo na základě vašich zkušeností?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 09:18 Muž Blackie89 [493] Re: lucias
Já osobně dávám zásobní substrát vždy - mám je ve všech akváriích co mám. Přijde mi, že to s ním roste vždy o něco líp. Jen je potřeba se zaměřit na počáteční častější výměny vody skrz hromadění živin a následný rozpuk řas. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 23:14 lucias Re: 4Sima
Děkuji za odpověď!Je vidět že se vám kytky rozjeli dobře. Já mám v plánu do pozadí zasadit Hygrophilu Polyspermu. Ludwigiu SP. Super red a Rotalu Rotundifoliu. Do popředí plánuji Echinodorus Tenellus. Tak snad se to povede. S tím pozadím asi problém nebude, ale ten kobereček. S tím ještě nemám moc zkušeností. Ale ještě jednou děkuji!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 22:55 lucias Re: Blackie89
Děkuji moc za odpověď! Vy ale máte pod ním zásobní substrát. Přemýšlím jestli ho tam taky dát. Rostliny vám rostou nádherně.Mám akvárium 60x30x36.Tohoto substrátu mám připraveno 10l,potřebuji 12l. Alespoň si myslím že je to tak akorát. Proto pod tento substrát chci dát 2l lávové drti aby byl substrát dostatečně vysoký. V INVITALU mi říkali že substrát je dostatečně výživný pro rostliny. Ale jak vidím jak se daří vám i se zásobním substrátem. Tak nevím jestli ho tam dát alespoň menší vrstvu. Ten váš experiment se mi zamlouvá! Děkuji!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.04.2020 20:37 Muž Blackie89 [493] Re: lucias
Zdravím.
Tento substrát už mám delší dobu v akváriu prezentace: rybicky.net/nadrze/29988-krevebettarko-%E2%85%A1 a za mě spokojenost a neměl jsem se zájezdem v podstatě problémy. Pěkně se do toho sází, vše krásně roste a vypadá na pohled pěkně. Oproti Platinum soil powder je určitě jemnější a s tímto substrátem nemám problémy jako s Platinum soil, dle mě je to tedy lepší volba.
Toť má zkušenost. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.04.2020 19:53 Muž 4Sima [1897] Re: lucias
Zakládal jsem před měsícem akvárium s tímto substrátem. Nemůžu poskytnout samozřejmě dlouhodobé zkušenosti, ale start proběhl dobře bez řas, kytky rostou. Info v prezentaci Komodové krevetní.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 21 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26140x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926-substrat?od=51