Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Substrát

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 17:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MonterMonty
Tak to ja ho vzdycky pral docista docista, takze ten mnou zmineny pulrocni zabeh se tyka uplne cisteho kremiciteho pisku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 17:07 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Designer
Křemičitej ted testuji ve svém Pražákovi , kupovanej někde v márketu , určitě nebyl pranej , nasypal jsem ho do akva cca 8 litrů , voda byla po 24hodinách pořád kalná , taj jsem to rovnou v tom akva prolil asi 40l vody a vždycky v tom prohráb a špinavou vodu odsál , napíchal rostliny , tejden bublal jen CO2 , ted kapu i PMDD asi půl ml , nacpal jsem tam asi 10 tvých oblíbených dubových listů , zatím to nevypadá že by něco živořilo nebo nerostlo , asi bude dost záležet jak moc bude písek propranej , myslím ale že zivin je v něm spousta ,jak už někdo tady podotkl i drahé komerční substráty se jednou vyčerpají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.02.2014 16:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Ja to nechte zkoumal nekolikrat. Po zalozeni akvaria s kremicitym piskem v tom nic moc neroste, jilove kulicky pomuzou, ale zazraky se nedeji. Po zhruba pul roce bezneho provozu (plus minus, dle zatizeni akvaria a odkalovani dna) do toho pisku muzes zasadit motyku a do druheho dne jich mas pet a jedna z nich kvete :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 16:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Fajn článok. Asi každý nejako intuitívne tušil, že substrát určite nebude horší ako piesok, otázka bola len v tom, či je nutný alebo nie pre úspešný rast rastlín. Vedci skúmali, ale ak som dobre porozumel, tak v podstate sterilný piesok. Mňa by však zaujímalo, ako to vyzerá so "zabehnutým" pieskom, ktorý obsahuje už plno rôzneho rozloženého biologického odpadu. Napr. mne výdatne hnoja Neritiny, vrchná vrstva kremičitého piesku obsahuje veľa rozpadnutého trusu, ktorý (sám obsahuje zrejme dosť dusíka, ale i iných prvkov), ten ďalej rozkladajú červy žijúce v dne. Lenže nie len trus sa dostáva do substrátu. Všetko hnojivo, ktoré lejeme alebo vkladáme do akvária, musí niekde skončiť. Nevyužitú časť z vody samozrejme odoberáme pri výmene vody, využitá sa stane súčasťou listov a koreňov rastlín. Listy postupne odumierajú, rozpadajú sa. Áno, zrejme prevažnú časť vytiahneme von a vyhadzujeme pri pretŕhaní rastlín, či pri odsávaní dna, ale asi každému zostane v akváriu i veľa organického odpadu. Rozpadom / odhnitím listov prvky nemôžu zmiznúť, ale opäť sa dostávajú buď do vody - ak sa rozpustia, napr. amoniak z hnijúcich listov - alebo do substrátu - popadané listy, do ktorých sa pustia živočíchy a červy, či jednoducho ich drobné čiastočky zapadnú do substrátu. Napríklad červené listy rastlín sú vcelku bohaté aj na železo, ktoré si počas života nahromadili. Čiže postupne sa substrát (aj keď ním pôvodne bol len piesok) obohacuje o tieto organické hmoty, bohaté na výživné prvky.

Uf, neplánoval som sa tak rozpísať, aspoň zhrniem, čo som chcel povedať: Ešte by prišla vhod štúdia zamerajúca sa na výživové hodnoty substrátu (hlavne chudobného, ako kremičitý piesok) po dlhom pobyte v zarastenom akváriu so všetkými procesmi s tým súvisiacimi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2014 14:38 Marcel G – Výživný substrát versus písek
Omlouvám se za odkaz na "konkurenční" stránky, ale pokusil jsem se dát dohromady nějaká fakta o tom, zda je pro rostliny lepší použít výživný substrát nebo písek s přihnojováním do vody. Takže jestli někoho zajímá, zda má opravdu smysl utrácet peníze za drahé výživné substráty typu ADA Aqua Soil nebo zůstat u obyč.písku, zkuste se na to mrknout.
PS: Je to trochu hutnější čtení (výtahy z vědeckých studií), ale snažil jsem se to napsat srozumitelně:
prirodni-akvarium.cz/…
Pokud k tomu budou nějaké konstruktivní připomínky, budu jen rád.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 08:48 Muž pavmal [6]
Děkuju všem za hodnotné odpovědi!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.02.2014 08:37 Marcel G Re: pavmal
pavmal napsal: jak dlouho cca vydrží substrát v akváriu, než se vyčerpají živiny
Z vodními substráty je to podobné jako s těmi pokojovými. Nějaký čas si rostliny vystačí jen s živinami obsaženými v substrátu, ale po čase je třeba přidávat do zálivky nějaké hnojivo (nebo kytky tzv. přesadit = vyměnit starý substrát za nový), jinak začnou rostliny vykazovat symptomy nedostatku živin. Když budeš lít do substrátu více živin, než kolik z něj rostliny dokáží "vycucat", tak ho tím zase "dobiješ". Ve vodě je to podobné. Když budeš hnojit třeba metodou EI, tak substrát moc živin ztrácet nebude (množství některých živin se v něm dokonce může postupem času zvyšovat). Pokud ale hnojit nebudeš (nebo jen malinko), tak se ti bude substrát vyčerpávat. Opravdu se tedy nedá říct, jak dlouho ti substrát vydrží. Spousta "přírodních" akvaristů se nevydrží koukat na své přírodní akvárium více, než tak 2 až 3 roky. Pak obvykle všechno překopou a při té příležitosti použijí i nový substrát (nebo ten starý alespoň promíchají s novým). Teoreticky může být substrát funkční třeba i deset let. Někdo ho ovšem dokáže zlikvidovat i za pár měsíců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 08:33 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: pavmal
plno substrátů pohlcuje živiny i ze sloupce, takže je průběžně doplňováno. Po letech lze do substrátu doplnit ke kořenům hnojící kuličky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2014 08:32 R Muž romant [27987] Re: pavmal
Budeme-li se bavit o substrátu, jako o zdroji živin pro rostliny, tak bych se na to díval jako na startovní záležitost a ta aktivní výdrž bude u různých substrátů různá, ale to neznamená, že ta 2 roky bude nutný tento vyndat a začínat znovu. Akvárium, kde budou ryby, začne fungovat a dno se bude obohacovat právě výkalama ryb a ta výživná schopnost bude pokračovat i nadále po vyčerpání těch počátečních živin. Ta doba jak dlouho to takto vydrží bude také odvislá od způsobu údržby, což lze těžko definovat, bude záležet na znečišťovatelích a podle toho je nutný se přizpůsobit. Bude-li přispěvatelů živin málo, je samozřejmě možné dno čas od času obohacovat o živiny, třeba jílovejma kuličkama apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 08:05 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: pavmal
Každý vydrží jinak. Dost záleží na tom, kolik si těch živin vezmou rostlinky. Nejde říct dobu. Potom? Buď výměnu, nebo kvalitní hnojivo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 06:42 Muž pavmal [6] Re: Aforte
Nemám na mysli žádný konkrétní.Spíše tak obecně.A co potom?Vybrat a založit znova?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 06:36 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: pavmal
Záleží, jaký substrát máš na mysli. Třeba amazonie má asi 3 roky. Zase záleží na tom, jaké máš rostliny a jak dobře dokážou spotřebovat živiny ze substrátu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 06:10 Muž pavmal [6] – Trvanlivost substrátu
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jak dlouho cca vydrží substrát v akváriu, než se vyčerpají živiny a co dělat pak?Všechno vybrat a založit nové dno s čerstvým substrátem?Tohle jsem se nikde nedočetl.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 06:20 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Aforte
Pokud chces 5m vpredu a 10cm vzadu tak do Liaporu klidne jdi; to udrzi.
Ale pokud chces viditelny kopes, rozdil 5 cm ti ho neudela. Tedy pokud neni akva velmi male.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 06:18 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: akvaova
Google MTS neboli mineralized top soil. Dela se to bezne. ale cenu to ma jen u velkych akvarii. u malych si dej pod pisek ADA nebo nejake jine komercni jily a usetri si praci s hlinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2014 23:01 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: akvaova
to bych nedělal, když tak pro kytky do jezírka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2014 22:40 bettasvetcz – Ano nebo ne
Kolegové někde sem četl, že se dá jako zásobní substrát použít do akva i zahradní nebo na pokojové rostliny, co vy na to??? Budu rád za každý názor

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 15:18 Muž Aforte [533] - Rostliny
Chvíli tu nejsem a hle, téma jak vyšité. :) Mělo by to být:

vepředu: 5cm
vzadu: 10cm

To pro koberce by nejspíš bylo jen 5cm předek a cca 7cm zadek. Na kopcích by nejspíš byly jen ty kořeny, na kerých by byly navázané mechy, microsorka apod. Jde mi najít tu nejlevnější variantu něčeho co bude držet tvar. Pro koberce mám flexi. Nebyl by problém pod flexi dát nějaký zásobní substrát.

Vypadalo by to takhle:
flexi zarovnané po celém akva - 5cm
na levé a pravé straně by byly kopc, kde by to mohlo mít až těch 10cm. Teoreticky bych to celé mohl shodit na nějakých 3cm, protože kobercovky na kořenovou soustavu nejsou tak náročné. Na ty kopce chci něco tmavšího, ale aby držel tvar + zůstal nad flexi. (nešel pod flexi).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:54 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky
no hele hádáte se tu hezky :) ale: píše že tam chce mechy a hnědovky takže tam do substrátu nic přidávat nemusí, do cestičky ke kobercovkách by to možná něco chtělo ale poroste to i bez toho né?
novější akadama (double line) je fakt už relativně pevná a ve vodě snad bude těžší než amazonie nebo liapor.
otázka je jak moc ty kopce budou strmý? (vpředu 5cmm, vzadu 20cm?)
a ještě tu nepadla fujizuna... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:22 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Burik
no jenže Amazonia zavrhnul hned ze startu, nehledě na to že je nevyhodné kupovat cokoli po litrech, vetši kompaktnější balení jsou cenove vyhodnější a to platí u všeho.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:15 Muž Burik [727] - AquascapingRe: replikant33
ale jo,já to beru..ale on chtěl nějaké vlastnosti,tak mu radím to nejlepší.Mám s Amazonií docela velkej kopec a nesesouvá se.Nemusím se bát,že mi to nějaký pancéřníček rozreje,jako Liapor a Akadamu.
A pokud to nebude velké akvárium,tak ty cenový rozdíly fakt nejsou tak velké.I Amazonii prodávají na litry.Ale bude to mít lepší vlastnosti

A pokud se Tomáš pokouší o Aquascaping,tak prostě moc jiných cest nevede
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:08 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Burik
jsou to přirodní materialy, nebud takový škarohlid učel světí prostředky.pořad lepší než flexiobklad ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2014 12:05 Muž Burik [727] - AquascapingRe: replikant33
je to na bonsaje,máš pocit,že rostou v akváriu?Nebo Liapor..taky kategorie sama o sobě.Stavební materiál..myslíš,že to primárně patří do akvária?

Já nevím,všichni se snažíte ušetřit pár korun na věcech,na kterých se prostě šetřit nevyplatí.

Upřímně ty si dávej do akvária třeba kočkolit,je mi to buřt.

Já jen radím kamarádovi.
Konec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:02 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Burik
ale soudruhu my se nebavili o zasobnich substrátech. a proč by adadama nepatřila do akvaria ? stejně tak jako tam nepatří liapor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:58 Muž Burik [727] - AquascapingRe: replikant33
a kde máš ten zásobní substrát?
Upřímně, proč cpát do akvária něco, co tam nepatří

navíc Aforte chtěl něco,co DRŽÍ tvar a nesesouvá se.

a za 25Kč/jsem ji teda nikde neviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:56 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: replikant33
akadama 25kč/L
Soil Amazonia 120kč/L

uplně stejná cena v pohodě smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:53 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Ciffik
já neměl nikdy v ruce Liapor..Amazonii samozřejmě v ruce rozmáčkneš,to je jasný..ale v akva se mi bláto vůbec nedělá,drží celou dobu tvar.Už fakt nevím,co bys s tím musel dělat,abys z toho měl bláto..nebo bys to tam musel mít pár let
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:52 Muž Burik [727] - AquascapingRe: replikant33
nemusí být zásobní substrát..já ho tam třeba od začátku vůbec nemám.Jen se rychleji vyčerpají látky,co jsou uvnitř,ale ty jdou lehce dodat jiným způsobem.

a spočítej si,na kolik tě to vyjde i se zásobním substráem..a jsi hodně blízko ceně Amazonie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:51 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Ciffik
droli se to ,neni to pálany jil jako liapor, akadama se tady drolí (hodně)a teramol je taky paleny jil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:49 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Burik
co se týče té amazonie od ADA, nikdy jsem ji neměl v prackách - je to tvrdé jak liapor, nebo se to dá mezi prstama ,,rozbít"?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:49 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Burik
cože ? pod .Amazonie od ADA nemusí byt zasobní substrat ? a akadama stoji stejně ? smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:47 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Aforte
Kup si nějakej normální soil..Amazonie od ADA...pod akadamu musíš nacpat ještě nějaký zásobní substrát a na to teprve vrstvu akadamy..cenově tě to vyjde na téměř stejný prachy.
Navíc ve spoustě obchodech se dá Amazonia kopit na litry,nemusíš kupovat velké drahé balení,pokud je nevyužiješ..
Nesesouvá se,nedělá se z toho bláto..mám ji v akva přes dva roky a furt drží krásně tvar.Jednou jsem ji už komplet vyndal a propláchnul a zase dal do akva a v pohodě.

na fb se nedávno Petr Valošek ptal na totéž..přečti si tam,co mu kdo odepsal ve skupině Český Aquascaping Přírodních Akvárií ..

a budeš mít jasno:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:18 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Aforte
a nebo pak teramol ale to je to samé jako liapor jen to ma jinou barvu a nepravidelnějši tvary www.svetbonsaji.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:16 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Aforte
Teď čtu: www.prirodni-akvarium.cz/…

Substrát vypadá dobře, ale mají tam napsáno, že moc dobře nedrží tvar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:16 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Aforte
fuval docela jo je to takové lepivé,, mam nejaky zbytek jestli chceě tak ti ho mužu poslal aby to omakal .. u akadamy mně odradilo to že se do ni nesmí moc vrtat protže je hodně jilová a strašne se pak zakali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:13 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: replikant33
A drží tvar?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:12 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Aforte
hodně podobne jako amazonia je Akadama, ale na tu jsem zatim nenašl odvahu,ja mam Fluval Shrimp Stratum a je to uplně super, jen by to mohlo být o trožku težší,, chce to trochu trpělivosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:09 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Ciffik
Já to viděl. Já v jednom akva dal takové plastové obdélníčky a stejně to spadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:07 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Aforte
myslel jsem si, dost lidí si pomáhá tím, že kopce proloží plexisklem, nebo plastem a ten brání ,,sesuvu" - zkusím ti to najít na youtubu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:06 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Ciffik
Ono ty kopce jsou pro mě nejdůležitější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:06 R Muž romant [27987] Re: Aforte
Možná že terramol, nebo kongo by i ty kopce dalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:04 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Aforte
hele liapor je supr a splňuje vše až na ty kopce :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 10:58 Muž Aforte [533] - Rostliny
Nemá někdo nějaký typ na dobrý substrát? Požadavky:
barva: hnědá(světle i tmavě) x černá
výživa: může i nemusí
tvar: musí držet tvar - kopce
cena: něco levného to být nemusí, ale amazonia taky ne

Klidně napište dva substráty. Potřeboval bych jeden na kopce a druhý na cestu. Na cestě by byl koberec a na kopci asi jen kořeny s mechy a microsorkami.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 18:18 replikant Re: seic
Cryptocoryny možna jo,, bohužel miřim ponekud jinym smněrem,, ale diky za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 17:58 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: replikant
- kup Liapor za par korun a kvitka si v tom budou "chrochtat" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 17:06 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: replikant
zkus nastudovat tady: www.prirodni-akvarium.cz/… ,je to ve zkratce a aspoň budeš mít představu na co se ptát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 16:59 replikant Re: Sid
takže stim maš zkušenosti ? je myslim že by to mnelo jit ,, každopadne v určitem množství a po uprave,, ja osobne bych to každopadne dukladne sterilizoval,, atd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 13:18 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: replikant
Pokud si uvědomíte, že jde o materiál s významným podílem organické hmoty a pracujete s ním podle toho, riziko ohrožení ryb a jiných živočichů je minimální.
"Proškolit" vás ale v několika větách nedokážu. Třeba se najde někdo, kdo si udělá dostatek času.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 11:44 Muž sasula [274] Re: replikant
problem je vyplavovani do vodniho soupce, muze to byt i smrtelne pro ryby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 11:27 replikant Re: Sid
o penize ani tam moc nejde spiš bych chtel vedet jestly se to da použit a jak a jake to ma vyhody a jake nevyhody. mam nejaké rostlyny v kontejnerech emerzne a suprove tam rostou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 21 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26134x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926-substrat?od=651