Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Substrát

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2008 07:30 Žena bluedream [245]
A co říční písek? Váhám, co dát do akvária a křemičitý 1-2mm se mi zdá moc jemný. Myslíte, že by byl říční lepší? Kde by se dal levně sehnat (hrabat v řece se nebudu, už je docela studená voda ;-) ) Nebo poraďte něco jiného - tmavšího.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 10:27 Muž DonJuanKarlos [30]
apinek napsal: pán je totiž mistr světa ahoj
I tak se to dá napsat ano, Sid o pěstovaní rostlin toho ví tolik co mi 2 dohromady, a určitě i víc.

Jediné co mi na písku akvárku vadí je docela špatné odkalovaní, nadruhou stranu se detrit nedostává do dna, ale shromažďuje se v koutech, kde se dá odsát, ale vždy se mi podaří s kalem odsát i nějaký ten písek :-) ale je to o šikovnosti...

Jinak osobně bych nepouživál obyčejný akvaristický písek, ale filtrační kremičitý palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 09:45 apinek
né,rostliny rostou dobře.na povrch dej co chceš.jen bych nedával zrovna černo bílou drť,neni moc pěkná.víc psát nebudu,páč kluci nemaji co na práci a hledaji na všem chybi,viď side.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 08:15 Keena – drt c. 4
Ahhoj vsichni. Jen se chci zeptat, jak se ten pisek udrzuje, ja se na ten cerny na akvaristovi divala taky. Ale pry v takovem jemnem spatne roustou rostliny.
A pak jsem uvazovala o valouncich cerno-bila barve, jen na povrch, jako dekoraci. Nebude to delat problemy pri udrbe? Dik za vsechny odpovedi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 07:55 apinek
né,ve mě to nebylo....já to taky nechápal,měl jsem akvárko zajetý asi 2 měsíce a ani se nepohnula,když jsem vyměnil dno,rostla jak šílená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 00:04 Muž Sid [6792] - Rostliny – Re: DonJuanKarlos
Jak jsem napsal - není to v substrátu, ale v lidech... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 23:43 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: Sid
Mě gigantea roste v tom nejjemnějším písku skvěle ano a to roste v části akva kde je zrnitost písku ani ne půl mm! Je zajímavé že někomu to hnije a někomu ne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 22:57 Muž Sid [6792] - Rostliny – Re: apinek
...mě třeba v jemnym nerostla gigant a všechny kytky,který měli větší kořeny.uhnívali.a to byl klasickej 1-3mm...
Že vám něco nerostlo nebo uhnívalo v substrátu o zrnitosti 1-3mm, není chyba substrátu, ale vaše... Jiným v takovém substrátu kytky rostou.
(Myslím, že stačí pohled do Václavovy prezentace... :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 16:37 apinek
naběhl?mě třeba v jemnym nerostla gigant a všechny kytky,který měli větší kořeny.uhnívali.a to byl klasickej 1-3mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 14:45 Usine – Re: apinek
Mirku teď sis naběhl. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 12:24 Muž Sid [6792] - Rostliny – Re: apinek
některý maji radši hrubší
Které?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 12:03 apinek
no záleží kterejm rostlinkám.některejm to nevadí a některý maji radši hrubší.taky záleží jestli tam budeš chtít mít travičky a jemňounký rostlinky.co to bude za akva?společný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 11:02 Fajnxman
Jen jestli by to nevadilo rostlinkam, tak jemny pisek . . .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 09:26 Fajnxman
Ahoj, diky za radu maji ho tam. A tedy myslite ze pisek 1-2 mm je vyhovujici?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2008 09:06 apinek
na akvaristovi maji černou jemnou drť,tam se podívej.má asi 1-3mm,jestli si dobře pamatuju ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 21:54 Muž Fajnxman [1] - Rostliny
No prave . . . a proto asi ten stercik cerny . ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 20:38 Muž filipsi [1298] – Re: Fajnxman
Co fujizuna? (pravda, "ponekud" drazsi)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 20:27 Muž Fajnxman [1] - Rostliny
Ja bych chtel dno cerny a cerny pisek ce tezko schani . ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 19:55 apinek
když č4 je velikej,tak č 3 bude menší,logický,ne ;-)
nevim,co na tom nechápeš.prostě křemičitej písek 1-3mm a máš to vyřešený.
buď to objednej přez net,nebo to kup v hornbachu,nebo globus...apd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 18:16 Muž Fajnxman [1] - Rostliny
Takze to je na no moc velke? A cislo 3 je mensi nebo vetsi sterk?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 18:10 apinek
2mm až 2cm
nedávat!
křemičitý písek 1-3 je nejlepší!!!
seženeš na ratajovi a na akvaristovi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 18:10 Žena Elffka [9]
Mělo by to být 3-6 mm ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2008 18:05 Muž Fajnxman [1] - Rostliny – Drt č.4
Ahoj, nikde jsem nenasel kolok cca milimetru ma drt č.4 ? Prosim poradte . . . diky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2008 22:41 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: Vari
taky si radši přesiju pískoviště :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2008 22:40 Vari
není nad říční štěrk, je to prostě přírodní, nemůžu si pomoct ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2008 22:23 Žena hankaaa [2] – Re: kuriertomas
pozeram na tvoje fotky, a to dno sa mi nezda rovnake :-D to na prvnej foto vyzera ovela tmavsie :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2008 23:43 Muž kuriertomas [13] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvku tak presla nejaka doba a pisem skusenosti s AQ...rastlinky rastu krasne,riasa sa nerobi,od zalozenie som len raz stiahol vodu a doplnil....rybkam sa dari,vseto je skvele...oproti strku to je nadhera
potlesk

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 13:56 Muž kuriertomas [13] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvku Ja som pouzval kalicky hrubsi strk z akvaristiky po 30sk...po skoro roku som po stdovani sa rozhodol dat STARE DNO a Aquaclay Ground.Zatial vsetko funguje,velmi sa mi paci to dno...uvidime neskor,zatial palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 15:12 Alofok – ..
Na obalu vždy píšou PROPRANÝ,ale vodu to ani nevidělo.Vypláchni to až do "dokonalosti" palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 14:16 Radim, Ostrava
No ono s pískem to je asi jiné než se štěrkem. Nehledě na to, že štěrk je v obchodě v igelit pytli a le pokud je opravdu praný, tak není usušený a když se dá mokrý štěrk do igelitu a ještě k tomu vlhký..co to udělá? Zapaří. A kde se zapaří tam se komu daří? bakteriím, které v akva mít asi nemusíme, ne? Co vy na to....Ne dělám si srandu, ale měl jsem trochu jinou představu o tom jak to funguje....Raději ten štěrk jěště hodím vyvařit ho vařící vody. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 13:16 rolandmynar
To já mám zkušenost přesně opačnou. Koupil jsem v Carrefouru pouštní písek, v Hornbachu ještě křemičitý do0,8mm a nebylo v tom ani smítko. Pral jsem jako blázen a nakonec úplně zbytečně. Nic z toho nevzešlo. coze ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 13:10 Muž Eff [417] - Rostliny
Jojo, cedník/síto je mnohem rychlejší řešení než máchání v kýblu s dvaceti vodama. Sajrajt proteče a za chvíli je po zábavě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2007 12:45 Radim
Koupil jsem štěrk 10kg. Prodejce říkal, že je praný a že ho stačí poue jednou ve studené vodě promíchat. Nevěřil jsem a udělal to dle svého.Dobře jsem udělal. Po dvou praních šel ze štěrku takový bordel, že kdybych to hodil do akva tak bych místo něj měl žumpu. Takže 2 x praní + jednou přes jemný cedník na nudle procezení a teď zvažuju lázeň v teplé vodě.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 15:50 Muž georged [44] - Živorodky
Bydlím v paneláku a ve vaně jsem to propíral v italském hrnci na špagety (víko je z půlky jako takový cedník) a pral jsem to takk cca po 2 kg... a vanu jsem ani neškráb(jen jsem musel potom rozdělat sifon a vyndat z něj kamínky co mi utekly :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 15:08 Žena ufinka [28] - Asie
poznamka: v paneláku propírat leda vše ve vaně, ale tu si drobnými částečkami poškrábete.
Já už tady raděj písek kupuji v Hornabachu, jakkoliv je to blbé, jelikož ten je aspoň opravdu částčně propraný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 14:37 Muž AmorFati [37] - Amerika
Po dvou dnech propírání štěrku jsem zjistil, že nejlepší metodou je procezení v jemném cedníku. 4lověk se nemusí tahat s těžkými kýbly vody a navíc je to i efektivnější a rychlejší. Z kýblu se nikdy nevylije špína, kal a co hůř ani drobný písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 20:45 rolandmynar
Záleží jaké množství ho budeš propírat. Pokud desítky kilo jako já tak to ani dočista nejde. Převařovat písek je nesmysl stačí nalít drobet sava. :-)
Opět věc názoru ale SAVO ne to tedy NIKDY !!! ne coze ne

SAVO je na desinfekci super přípravek. Chlór, který obsahuje, je velice těkavá látka a velmi záhy se stratí.

Jinak já jsem vždy dával k novému štěrku starý a mimoto taky starou vodu z akvárka. Dá se pak velice záhy zarybnit.

Taky jsem dal vždycky do fungl nového filtru houbičku ze starého fungujícího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 20:38 Muž chicko [124]
určitě do čista, nejlépe vyvařit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 23:22 Muž georged [44] - Živorodky
Předpokládám, že to bude křemičitý písek ;-) . Čím víe budeš prát tím lépe. Per tak dlouho dokud z toho poteče zbarvená voda. Já strávil propíráním 60kg písku půl dne(a to je teda zábava :-D, a měl jsem od toho docela bolavé ruce :-D). Jinak i tak v něm zůstane spousta živin a může se stát, že po napuštění akva bude voda lehce zbarvená - to nevadí žádná panika, ono se to usadí a odfiltruje. Jedině snad, kdyby jsi propírání podcenila a voda byla jako mléko, tak odsát a napustit znova, ale to se nestane pokud si dáš s propíráním opravdu práci... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 23:12 :-)
Já bych řekl, že je to daleko bezpečnějčí než napouštět kořeny solí, i když pravda, po několika hodinách s toho sava taky nějaká ta sůl vznikne. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:57 Sidonius
Savo je jednička mezi dezinfekčními prostředky. palec
Nedocenitelnou skutečností je, že se rychle a bezpečně odbourává. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:56 Muž filipsi [1298]
Proc? Nejaky racionalni duvod, nebo odpor k chloru jako protest proti "Nouve Chapelle"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:51 Muž ČUPR [205] - Tetry
Záleží jaké množství ho budeš propírat. Pokud desítky kilo jako já tak to ani dočista nejde. Převařovat písek je nesmysl stačí nalít drobet sava. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:50 Usine
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:33 Muž ČUPR [205] - Tetry
S propíráním se to až tak nemusí přehánět. Neměl by kalit vodu, ale vymývat z něj dokonale všechny jílové částice se nemusí. Hnojivo ke kořenům je z větší části právě z těchto částic, tak nač je pracně vymývat a pak je draho kupovat a zas je tam dávat? ;-) Převaření je dobré, jistota je jistota. Propírat ještě po převaření už je ale nesmysl.
Věc názoru.... palec a praxe k tomu... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:18 Muž wayn [79]
S propíráním se to až tak nemusí přehánět. Neměl by kalit vodu, ale vymývat z něj dokonale všechny jílové částice se nemusí. Hnojivo ke kořenům je z větší části právě z těchto částic, tak nač je pracně vymývat a pak je draho kupovat a zas je tam dávat? ;-) Převaření je dobré, jistota je jistota. Propírat ještě po převaření už je ale nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 22:14 Muž ČUPR [205] - Tetry
Prevareni se mi zda zbytecne.Je to kvuli infekcim,ale je mala pravdepodobnost ze by se naka objevila...
Ta pravděpodobnost je tak vysoká - úměrná podle zdroje toho štěrku. Ale věř, že povařením nic nezkazíš - naopak. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 21:54 Muž hanz [27]
Prevareni se mi zda zbytecne.Je to kvuli infekcim,ale je mala pravdepodobnost ze by se naka objevila...Propirat je dobra vec,protoze az budes chtit presadit rostlinky v zabehnutem akva,tak bys se zvyrilo to co nebylo propranim odstranene...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 21:21 Muž ČUPR [205] - Tetry
Doporučuji přepírat... přepírat... přepírat... až do úplné dokonalosti - průzračné vody v kbelíku. Potom pořádně vyvařit a znovu proprat. Nezapomeň před propíráním udělat zkoušku na přítomnost vápenatých sloučenin (já to dělám kyselinou solnou). Nevidím důvod, proč to neproprat dokonale - odměnou Ti bude čistá voda v akváriu. Po založení akvária ale stejně počítej po několik hodin (dnů) s mléčným zákalem, než se začne vytvářet rovnováha a rostliny začnou produkci kyslíku a oxidů. Místo špatně propraného štěrku (mylně si někdo myslí že je to živina pro rostliny :-D ) přidej ke každé rotlině tabletku hnojiva ke kořenům. S nasazením ryb vůbec nespěchej ! no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 21:15 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
lepši do čista do čista ;-) po trochách do škopku a proplachovat a i tak to nebude ono X-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [21] 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26873x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926-substrat?od=1001