Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Substrát

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2018 19:29 Muž @ Maq [2891] Re: honzacb
Pravdu máš.
Taky zvolna směřuji k pořízení menší soukromé pískovny... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2018 14:22 Muž @ honzacb [6] Re: Maq
V tomto případě bude ale problém jeho cena vzhledem k použitému množství, to už bude asi lepší koupit nový substrát X-) nebo nějakou tu chemii, ale s tou také nemám dobré zkušenosti. Savo například nezabilo nitěnky, co byly ve dně, a to jsem ho tam nalil neředěné, dodnes nechápu, jak to mohly přežít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 09:07 R Muž @ vaclav [8483] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: honzacb
savo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2018 08:09 Muž @ Maq [2891] Re: honzacb
Tady by se mohl docela hodit glutaraldehyd neboli tekuté CO2. Zabije a rozloží se. Na rozdíl od anorganických jedů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 07:58 Muž @ honzacb [6]
Ahoj, mám několik let akvárium 300l a podařilo se mi si tam zavléci parazitické střevní červy, kteří z velké části zlikvidovali rybí osádku. Moje otázka zní : jak sterilizovat substrát, popřípadě je lepší ho vyhodit a koupit nový? Vaření asi nepřipadá moc v úvahu v bytě, protože toho štěrku je docela dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 19:02 Muž @ pe3czek [1] Re: jamajcan
Tak to jeste ze jsem se zeptal :-)... A prizivujes jeste nejakym hnojivem? Mam v planu pres filtr prizivovat CO2 sodastreamem :-D snad to bude fungovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2018 17:22 Muž @ jamajcan [2592] Re: pe3czek
Mám kombinaci těchto dvou substrátů. Dává se v opačném pořadí. Dospod Volcano , kterým vytvaruješ a balastně vyplníš kopce apod. Na vrchní vrstvu Platinum soil. Tato kombinace mi bez problémů funguje zhruba rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 14:52 Muž @ pe3czek [1] – Platinum soil normal a Rataj volcano black.
Ahoj zakladam akvarium 240l., dno chci cerne, bude tam jeden koren, ktery vytvori terasu. Cca 15 cm vysoky a dlouhy cca 45 cm, foto nemam... Objednal jsem 2x 8l platinum soil normal a 3x 8l rataj volcano black. Platinum soil pujde dospodu jako svah a na to pujde ten rataj (da se dobre tvarovat). Za tim korenem bude vrstva do vysky toho korene. Mam dost kytek echinace, anubiase, hnedovky, ceratopse atp... Bude to takhle stacit nebo fungovat? Ma nekdo kombinaci tohoto dna? Uvitam rady a tipy nez to tam nasypu... ;-) :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 11:52 Muž @ Ajsty [1] Re: LukšaNM
LukšaNM napsal: Substrát asi nebude tak špatnej, když ti to v něm tak pěkně roste. ;-)
Jen pořád nechápu kdo a proč dostal ten nápad, prodávat černo-bílou drť. hmm

jo ta drť je šílená... Ale kytky jedou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 11:14 Žena @ Xlienka [260] - AmerikaRe: Maq
Je rozdíl mezi sušeným subrtrátem, který se nacucá, ztěžkne a zůstane na dně a páleným tvrdým jílem, který se nacucá možná za rok v akváriu. Mám vyzkoušeno že lehký jde prostě nahoru. Kombinace se doporučuje spíše pro místa na sázení jíl a místa kde se sázet nebude nižší vrstva písku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 11:05 Muž @ LukšaNM [267] Re: Maq
Zkusil jsem to v jednom místě jen tak na doplnění a nahoru to vylezlo celkem záhy. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 10:56 Muž @ Maq [2891] Re: Xlienka
Xlienka napsala: dospod lehký pálený jíl a nahoře písek. Myslíš že to tak zůstane ;-)
Pokud vím, výrobci těch jílových substrátů (ať již pálených, nebo častěji sušených) právě toto často doporučují v návodech k použití. Je mi ovšem jasný důvod, proč to tak nemůže vydržet věčně, ale nejspíš se předpokládá, že se do toho moc neryje, sází se jen občas a šetrně pinzetou, odkaluje se jen na povrchu (pokud vůbec), a že to tedy snad vydržet může. Nějaký rozumný čas.
Ale sám jsem to nezkusil, tak se ptám - jaké jsou zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 10:48 Žena @ Xlienka [260] - Amerika
Já bych to nechala když to roste, jenom menší poznámka k zamyšlení, dospod lehký pálený jíl a nahoře písek. Myslíš že to tak zůstane ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.08.2018 07:52 Muž @ LukšaNM [267] Re: Ajsty
Substrát asi nebude tak špatnej, když ti to v něm tak pěkně roste. ;-)
Jen pořád nechápu kdo a proč dostal ten nápad, prodávat černo-bílou drť. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 23:36 Muž @ Ajsty [1] Re: Ajsty
Fotka k příspěvku Ajsty napsal: Ahoj lidi.. Dneska sem si tu založil profil :-D tak sem zvědavěj zda to přinese nějaký moudra do mě hlavy, mám akva založený cca půl roku a premejslim o méně substrátu..a že bych to celé předělal..Komentáře vítám :-) Dik jo a ještě ten štěrk je nic moc ale tytky v něm jdou si myslim foto po založení
EDIT 1- Určitě napíšete že tam je špatně spousta věcí od kytek až po sterk:-D aspoň se poucim
EDIT 2- Substrát sem chtěl dát pálenej jíl na to písek 2-4 mm to by šlo ne?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2018 23:32 Muž @ Ajsty [1] – 300vka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj lidi.. Dneska sem si tu založil profil :-D tak sem zvědavěj zda to přinese nějaký moudra do mě hlavy, mám akva založený cca půl roku a premejslim o méně substrátu..a že bych to celé předělal..Komentáře vítám :-) Dik
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.07.2018 20:48 Muž @ bobik0cz [67] Re: MirekSazava
Je tam naopak tolik humusu, že hnojit v čerstvě založeném AQ s platinuim soil = jistota řasy. Sám jsem si vyzkoušel. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 20:14 Muž @ MirekSazava [56] Re: josta0072
Na platinu bych hnojil hned od zacatku, protoze v tom substratu neni nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 20:09 Muž @ josta0072 [0] – https://www.rostlinna-akvaria.cz/jak-hnojit-v-akvariu-zalozenem-na-substratu-platinum-soil-175
toto sme skusali a nefunguje to
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 20:04 Muž @ jamajcan [2592] Re: josta0072
Na stránkách rostlinnaakvaria je přímo článek Jak hnojit s Platinum soil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 20:02 Muž @ josta0072 [0] – Dobry potreboval by som poradit mam substrat platinum soil ako hnojit
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku dobry den potreboval by som poradit mam substrat platinum soil powder v 184L akva filter eheim professionel 4+ 250 svetlo Chihiros LED A901 55W 90 co2 2kg flaša
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.07.2018 22:58 Muž @ Cherchan [4] Re: freem1
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2018 11:37 Muž @ freem1 [-2]
Mam pouzit tieto JBL Kugeln 7+13?
www.rostlinna-akvaria.cz/…

alebo ktore z tychto?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.07.2018 10:56 Muž @ Anthrax [1215] Re: freem1
Být tebou tak jedu bez výživného substrátu, pokud nevíš přesně co od něj čekat. Časem se stejně vyčerpá a ty se stejně budeš muset naučit hnojit do vodního sloupce. Použij ke kořenům některých rostlin (např. echinodory) ty jílové kuličky do dna co ti radil Romant. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.07.2018 10:34 Muž @ LukšaNM [267] Re: freem1
Na to není jednoznačná objektivní odpověď, ale myslím, že 2-4 mm je dobrá volba. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2018 10:28 Muž @ freem1 [-2]
Ktory je vhodnejsi pre rastlinky, a ktory krajsie vyzera? - frakcia 2-4 mm alebo 0,8-1,2mm?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Mam si pod neho dat nejaky vyzivny substrat, napr. JBL Aquabasis plus 5 alebo?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2018 09:59 R Muž @ ctibum [3121] - Snažím se to nezahubit...
Téma osádky jsem přesunul a trochu upravil... rybicky.net/forum/120-ryby-do-akvaria-51-150-l-stredni-akvarium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.07.2018 06:23 R Muž @ afc1886 [3653] Re: freem1
Rad už jsi dostal dost, tak teď už se jen do toho pustit. Takže dno kup o frakci 1-2 , nebo 2-4 mm.. Třeba www.sklorex-akvarium.cz/… , nebo www.sklorex-akvarium.cz/… . Dno můžeš vyhnojit jílovými kuličkami www.sklorex-akvarium.cz/… nebo raketami NPK, na ty se můžeš podívat třeba tady www.rostlinna-akvaria.cz/… .
Ale teď to nejdůležitější. Jestli plánuješ předělat to tvé stávající akvárium, tak musíš hodně změnit osádku. Jak rybičky, tak šneky. rybicky.net/nadrze/28726
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 23:05 Muž @ Strakááč [40] - AmerikaRe: freem1
:-D já mám trochu lávový drti na dně a pak písky křemičitej a hnědej, klasickej jen obarvenej (profiplants) a supr...
co jsem tak četl některý věci od jirky ščobáka, tak jedině tak na dno je prej fajn jíl, zeminu, třeba s trochou rašeliny, podle toho co tam bude za rybky.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 22:36 Muž @ freem1 [-2]
Necham si poradit od Vas skusenejsich...
Ja mam asi nejaky takyto strk:
www.akvariumonline.sk/…

CO2 pouzivam z flase a aj hnojiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 22:10 Muž @ Anthrax [1215] Re: freem1
Z velké části to je povedený marketing. Dá se na to název akvarijní, připojí se pár pěkně znějících frází a na světě je předražený produkt za bezmála 70 Kč za litr. Pokud tam chceš ty kobercové rostliny, tak se stejně budeš muset naučit hnojit a pravděpodobně i sytit CO2, takže víc než o zvoleném dnu (pokud tam nedáš úplnou šílenost) to stejně bude o tobě a tvých schopnostech. Doporučení jsi dostal. Je to na tobě jak se zařídíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 21:57 Muž @ freem1 [-2] Re: romant
Na tej hline asi nieco bude...ked ju viaceri vychvaluju a neviem co este...
A v hline predsa rastie vsetko stromy, rastliny, kvety, ovocie, zelenina, atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2018 21:16 R Muž @ romant [26791] Re: freem1
Za mě šterk frakce 2-4mm obohacený o hnojivo na jílové bázi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 20:56 Muž @ Maq [2891] Re: freem1
Křemičitý filtrační písek.
Specialitky si nech na později, až budeš vědět co a jak a nebudeš mít potřebu se takhle ptát.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 20:48 Muž @ freem1 [-2]
A co mi teda odporucate?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 20:13 R Muž @ romant [26791] Re: freem1
Hlína zůstane hlínou, pokud to nebudeš odkalovat a ani nebudeš přesazovat rostliny, tak asi ano. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 20:08 Muž @ freem1 [-2]
Co poviete na Platinum Soil Powder?

www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.07.2018 17:35 Muž @ Anthrax [1215] Re: freem1
Tak když tam budou ti pancéřníčci a ancistrusi, tak bych šel do křemičitého písku. A jen tak mimo soutěž do rostlinného akva není ancistrus to pravé ořechové. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 16:06 Muž @ freem1 [-2]
Kopceky nemusia byt, ale aj mozu.
Teraz to mam plus minus zarovnane, ale budem to chciet asi do spadu, cize vzadu vyssie napr. 10cm a vpredu nizsie napr. 5cm.

Rybky mam aj u dna ako napr. Panciernikov, Prisavnikov,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 14:57 Muž @ Anthrax [1215] Re: freem1
Zkus dát nějaký nástřel jak by sis to představoval. Chceš spíš nějaké ty kopečky nebo ti nevadí že se to zarovná? Budou tam ryby dna? Atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 14:18 Muž @ freem1 [-2]
Samozrejme, ze aj rybky tam budu.
Chcem pestovat aj narocnejsie rastlinky a aj kobercove rastlinky.
Momentalne mam asi prirodny strk vo frakcii 2-6mm mozno aj viac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2018 13:18 Muž @ LukšaNM [267] Re: Anthrax
Ano, přidávám se, taky si myslím, že to není extra o super special substrátu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2018 12:41 Muž @ Anthrax [1215] Re: freem1
Měl by jsi specifikovat co od toho dna očekáváš. Co přesně chceš? Budou tam i ryby? Ale myslím si, že ti rostliny porostou v křemičitém písku nebo liaporu bez honosného názvu stejně tak jako v těchto předražených substrátech. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 10:13 Muž @ freem1 [-2] – Ktorý substrát?
Prosím Vás, ktorý z týchto substrátov mi odporúčate pre rastlinné akvárium a prečo?
JBL Manado, Rataj Profi soil, Rataj Volcano Black, Rataj Aquaclay ground, UNISOIL, Tetra Active Substrate alebo nejaký iný?
Ďakujem.
Reklama

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2018 07:59 Žena @ Evazia [2] Re: ctibum
Dobrý nápad ;-) Jen jsem si ten profisoil asi dva měsíce zpět pěkně vyhnojila NPK, tak jsem to nechtěla vyhazovat. A co kytky? Porostou dobře v samotných flexi? Lepší by bylo pod to dát nějaký zásobní substrát nebo by stacily zase NPK ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.06.2018 20:35 R Muž @ ctibum [3121] - Snažím se to nezahubit...Re: Evazia
ProfiSoil je jak polystyren, v pohodě ho komplet vyluxuješ odkalovací hadicí. Pak stačí nasadit na hrdlo seříznutý petky elektrikářskou trubku odpovídajícího průměru a sypat třeba ten flexi kam chceš, přesně na místo ;-) Celkem čistá práce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2018 18:10 Žena @ Evazia [2] Re: NHKG
To jsem si právě myslela, že se to v lepším případě časem promíchám. Ale viděla jsem to v některých prezentacích... profi soil a nahoře jemný písek. Ale asi tam vydrží jen chvíli hmm Celé dno se mi měnit nechce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.06.2018 17:21 Muž @ NHKG [3027] - Jihoamerické Cichlidy a eLkaRe: Evazia
Když dáš těžší substrát nad lehčí, tak ten těžší propadne dolů. Pokud nejsi spokojená, musíš komplet vyhodit stávající dno a dát nové. Ale bacha, výměna dna je jako by jsi zakládala novou nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2018 16:36 Žena @ Evazia [2]
Já mám v akva Rataj profi soil a je teda neskutečně lehký a ani barva mi moc nevyhovuje. Zkoušel někdo tenhle substrát překrýt třeba flexiobklady? Chtěla bych dno víc do černa...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.06.2018 01:45 Žena @ Hora [1] Re: romant
Moc děkuji za tento příspěvek :-) ..... cca 2 hodiny se ve fóru snažím najít odpověď na otázku: Jak odkalovat dno s Platinum Soil? Protože když odkaluji z povrchu dna, a do substrátu omylem jen trochu hrábnu, BIRU se necítí dobře! :-(
Už jsem se na výměnu dna chtěla dnes večer vrhnout, neboť postupem času jsem dospěla k tomu, že tento substrát asi odkalovat nelze, ale chtěla jsem se ještě ujistit.
Jsem ráda, že jsem našla odpověď - a hlavně že je od Vás, protože fórum pročítám od 12/2017, a tak vidím, jak často, a jak zkušeně a dobře lidem radíte palec
:-)
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 15 16

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno Přidat příspěvek • Zobrazeno 14911x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/15926-substrat