Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čichavec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Čichavec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:43 R Muž romant [27987] Re: Lutien
No, jestli nebude ten problém právě v těch péřovcích. Nevím o jaký péřovce jde, ale ta kombinace s ne zcela prostornou nádrží, by mohla jistou příčinu zavdávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:37 Lutien
Tak né..teď jsem to měřila a počítala a mělo by tam být 92l
ale nikdy se nijak moc neprali. jen se trochu občas honěj..proti péřovců jsou strašně hodný:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:31 Lutien
No, ale ty dva další mají jasné známky samic - je snad jsou oba úlpně stejní (zlatí), jsou tlustí, mají krátké ty hřbetní ploutve a tento modrý samec si jich moc nevšímá - občas se ďobnou a samice se naštvou a uplavou. máme dost úkrytů, ale snad jsem neviděla, že by měli potřebu se schovávat.
Dostali jsme je od kamarádky a u ní byli stále v pohodě a to měla menší akvárko (myslím, že říkala 100L, takže to naše bude vážně větší).

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:26 R Muž romant [27987] Re: Lutien
Myslel bych si, že ty dvě samičky nebudou jenom samičky, ale že je tam ještě jeden samec se kterým ten postižený bojuje, ale to jenom tipuji. Těch 100 litrů je na tři dospělý čichavce dost hrana. Rozhodl bych se pro ponechání pouze prokazatelnýho páru. Je taktéž možnost, že se tento samec dožaduje tření a nenachází odezvu u samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:21 Lutien
nevim přesně, dostali jsme ho - ale nebude menší než 100l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:16 R Muž romant [27987] Re: Lutien
Jak je velký to akvárko kde jsou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:08 Lutien
Fotka k příspěvku a z druhé strany - tady je vidět "zmlácení" pod horní ploutví a roztřepená spodní i ocasní ploutev i s tmavšim okrajem
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:05 Lutien
Fotka k příspěvku tady je dobře vidět to "zmlácení" kolem prsní ploutve
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 16:03 Lutien – zmlácený čichavec
Fotka k příspěvku Ahoj,
prosím Vás, zkušené akvaristy o radu. Můj čichavec - samec měl před asi pěti dny na levé skřeli jako by sytě červený flíček. Chval se normálně a flíček za dva dny zmizel - myslela jsem si, že zranění z boje (on totiž neni nejmilejší ryba:) )
Ale dneska jsem na něj koukala a on je, jako by úplně zmlácený! jako by měl kolem hlavy a pod horní ploutví podlitiny. je takový nervózní a tak trhaně plave..ale plave pořád a docela akčně. Má také jako by natrženou spodní ploutev , a když jsem na něj zezadu nasvítila lampu, tak kolem toho zranění byly místa podstatně tmavší než jinde (ale na fotce to nějak neni vidět). Má i takový tmavší roztřepenější konec ocásku.
Ostatní ryby si ho nějak moc nevšímají a pokud jo tak se vožene. Ostatní ryby jsou v pohodě.Krmíme je vločkami, přikrmujeme špenátem a pro péřovce jsou nějaké larvy mražené (dáváme zřídka-ostatní ryby to žerou taky - fuj).
nevíte, co by mu mohlo být? (četla jsem celé toto téma, ale nejsem z toho moc moudrá)

Jo máme ho asi půl roku a krom toho, že je trochu nervnější na jiné ryby, tak je v pohodě. Máme taky dvě čichavčice a těm nic není.
K dispozici mám costapour a argiflavin.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 15:14 macinahodna
je vmrazáku zmrazili sme ho aspoň to má za sebou už bil mrtvý než sem ho dala do mrazáku sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 11:19 Muž Hanzy [31] Re: Haimdol
K romanr a Haimdol bych dodal, ze castejsi vymena vody, po nejaky cas, nic naskazi. A mohla by odvratit pripadny dalsi uhyn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 11:02 R Muž Silent [5949] Re: macinahodna
Patogenní bakterie jsou přítomny v téměř každé nádrži. Záleží pak na stresových faktorech které oslabí daného jedince natolik, že jeho přirozená imunita prostě povolí a dojde k nákaze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.04.2012 11:02 R Muž romant [27987] Re: macinahodna
To co škodí nejvíce nebývá vidět. Tím se lehce otírám o konstatování, že akvárko je v naprostém pořádku, to není nic osobního, to je jenom taková utrpěná zkušenost. Samozřejmě, že ta rybka si svojí nemoc přinést s sebou ze zverimexu přinést mohla. Já jenom vím, že každá nemoc se vždycky daleko rychleji projeví v momentě, kdy není s podmínkama v daný nádrži tzv. něco v pořádku. Možná, že by stálo za to si zřídit prezentaci a uvést tam co nejvíce údajů o nádrži, aby ten kdo chce a umí poradit s nějakým problémem, měl jednodušší pozici ve svém úsudku. Jedna fotka je kolikrát lepší, než sáhodlouhý slohový cvičení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 10:52 macinahodna Re: romant
Děkuju za odpověď. Spolu s touhle rybkou byli v akváriu ještě dva čichavci, ani u jednoho se nemoc neprojevila. Průběh nemoci je hrozně rychlý. Akvárko je v naprostém pořádku, tedy soudě podle čilosti a zdraví ostatních rybek, žádný úhyn ani jiné další nemoci v něm nemám. Nemůže to být přenesená nákaza ze zverimexu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 10:24 R Muž Silent [5949] Re: romant
Nejspíše máš pravdu. Stav ryby na fotografii je poměrně zoufalý a investice do léčiva výrazně převýší cenu nové rybky nehledě k nejistému výsledku léčby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.04.2012 09:55 R Muž romant [27987] Re: macinahodna
Osobně bych té rybě ušetřil trápení a šetrně jí, třeba v silně perlivý vodě, utratil. Čichavci v takto zbědovaným stavu nemívají moc šancí na vyléčení. Příjde mě to jako lepší postup a raději se zaměřit na podmínky, kde se ta rybka zdržovala a kde k takovémuto zubožení došlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 09:49 Žena walris [0] - SumciRe: LiborSprysl
Obchod mám ověřený, kupuji tam ryby už roky a nikdy s nimi žádný problém nebyl. Pracuje tam moje velice dobrá známá. Nevím sice jak to chodí, ale pochybuji, že by mi i tak uznali reklamaci jedné ryby po téměř měsíci..Každopádně děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 08:57 R Muž Silent [5949] Re: macinahodna
Tohle vypadá na rozsáhlou bakteriální nákazu. Tady Anti-mykotin nebude nic platný. Co by ještě mohlo pomoci je Sera baktopur direkt a hlavně kvalitní a čistá voda s vhodným pH a bez dusíkatých látek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 08:50 macinahodna – Čichavec odpadávání kůže
Fotka k příspěvku Ahoj, potřebuji poradit, jsem úplná začátečnice. U čichavce se mi u hřbetní ploutve objevil malý flíček, jakoby odřenina. Teď už nemá hřbetní ploutev, odpadává mu kůže a postupuje to dále na tělo. Nežere, drží se pouze na jednom místě v akvárku. Dala jsem ho hned na počátku do karantény, na jiných rybkách se nic neobjevilo. Ve zverimexu mi po podání těchto informací prodali Anti-mykotin. Podala jsem ho podle návodu, ale není vidět zlepšení spíš naopak. Celkově je v tomhle stavu asi 4.den od začátku. Máte někdo zkušenost s tímhle onemocněním? Přikládám foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 08:36 macinahodna – čichavec odpadávání kůže
Fotka k příspěvku Ahoj, potřebuji poradit, jsem úplná začátečnice. U čichavce se mi u hřbetní ploutve objevil malý flíček, jakoby odřenina. Teď už nemá hřbetní ploutev, odpadává mu kůže a postupuje to dále na tělo. Nežere, drží se pouze na jednom místě v akvárku. Dala jsem ho hned na počátku do karantény, na jiných rybkách se nic neobjevilo. Ve zverimexu mi po podání těchto informací prodali Anti-mykotin. Podala jsem ho podle návodu, ale není vidět zlepšení spíš naopak. Celkově je v tomhle stavu asi 4.den od začátku. Máte někdo zkušenost s tímhle onemocněním? Přikládám foto.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 06:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: walris
Ne že bych jásal nad vaším soucitným přístupem k samotě samice...Podle vámi popisovaných příznaků se toho moc vymýšlet nedá, avšak, pokud ryba byla v prodejně vitálně se tvářící, pak je chyba někde na cestě mezi obchodem a vaší nádrží. Tudíž bych minimálně byl opatrnější, pokud budete opravdu chtít být tak rychlá, abych rybu kupoval ve stejné prodejně...Tam bych se poradil. Ze zákona máte samozřejmě nárok na uplatnění reklamace, pokud to bylo tak rychlé. Třeba vám budou nabízet jinou rybu...Tak vybírejte pečlivě. A nebo se netrapte dohadováním a kupte jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 00:18 Žena walris [0] - Sumci
Tak měly by snést až do 8,5... fakt nechápu. Už jsme ho vyhodila, to je hrůza, během hodiny takhle přijít o rybku a nemoct s tím nic dělat :/ Zítra koupím nového, at tam samice není moc dlouho sama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 23:45 Muž půlpy [2131] Re: walris
Tím Ph to nebude, to mám taky občas a nic. Tím jeho odlovením nic nezkazíš, naopak můžeš zachránit ostatní rybky, pokud to je něco infekčního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 23:41 Žena walris [0] - Sumci
Tak Ph jsem ted měřila, je teda trochu vyšší, cca. 7,5... mám ten kapkový roztok, ne papírky. Taky jsem to takto vyhledávala pomocí příznaků, ale ostatní ryby jsou opravdu ok. Ten samec každopádně vypadá, že už to má za sebou, tak ho asi odlovím :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 23:27 Muž půlpy [2131] Re: walris
Sám zkušenost zrovna s tímto nemám, ale co jsem našel dle příznaků, tak mi to vyplivlo buď nízké nebo vysoké Ph a nebo otrava, ale dle mého tak z jednoho nebo toho druhého důvodu to nejspíš nebude, protože by tím trpěli i ostatní rybky. Mimochodem okurku ančíkům dávám taky i do aqwa s čichavcema a zatím nikdy nic takového se neobjevilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 22:54 Žena walris [0] - Sumci
Tak právě začal dělat nekontrolovatelné přemety a padá ke dnu :/ Nechápu to, jak se může ta nemoc tak rychle zhoršit, všechny ostatní ryby i druhý čichavec vypadají ok. Prosím napište.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 22:49 Žena walris [0] - Sumci
Zdravím,
koupila jsem asi před třemi týdny pár čichavce zlatého, doted bylo vše v pořádku, ale dnes navečer jsem si všimla, že samec špatně plave a je hrozně málo vybarvený,zadní část těla mu padá dolů, neudrží se ve vodorovné poloze.
Žádné zásahy do akva nebyly, včera jsem si všimla, že uždiboval okurku, která tam byla pro ancistrusy, ale pochybuji, že by příčina byla v tom. Trápí mě to, nechci od něj přijít a ještě ráno se zdál být v pořádku.
Děkuji za komentáře.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 19:01 Muž půlpy [2131] Re: katterinecka
v porovnání s neonkama a ost. rybkama jsou opravdu malí ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:47 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: půlpy
asi 14 rybicky.net/clanky/548-jak-mi-ucarovaly-rostliny myslím že jsou zrovna na té první fotce jak byli malí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:43 Muž půlpy [2131] Re: katterinecka
Aha, ale to jsi ještě byla malá ;-) , kolik Ti bylo 7?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:34 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: půlpy
Jo už je to dávno, předtím než jsem si o akvaristice něco zjišťovala. Měla jsem dva čichavce, ten jeden byl furt zalezlý, protože když ho ten druhý spatřil tak po něm hned vystartoval. Byl pak o polovinu menší a neustále takhle vybarvený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:30 Muž půlpy [2131] Re: katterinecka
jejda, copak, nemoc a léčba nebo nějaká havárka? Vždyť máš asi šest aqwa jestli se nepletu. To muselo být kdysi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:24 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: půlpy
a já měla čichavce ve 30ti litrech a vím jakej je chudák utlačovanej čichavec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:21 Muž půlpy [2131] Re: katterinecka
to máš pravdu, to ne, ale dle shody je to pravděpodobné ;-) p.s. nejsem znalec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:17 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: půlpy
to neznamená že je ze stejnýho důvodu vybarvenej i ten Hančin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:16 Muž půlpy [2131] Re: katterinecka
tak např. ten můj je ve 300l ( dle mého to jsou hormony - puberta :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:00 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Hanča
54 litrů je málo na 8 modrých čichavců. Může být taky zbarvený ze stresu, neutlačuje ho nějaký jiný čichavec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:57 Muž půlpy [2131] Re: Hanča
Fotka k příspěvku a pár dní před
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:49 Muž půlpy [2131] Re: Hanča
Fotka k příspěvku viz foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 09:16 Muž půlpy [2131] Re: Hanča
Já myslím,že to bude hormonama - dospíváním, mně to udělal před týdnem to samý (ještě mladej cucák) ;-) tedy jen ocas. Ale co jsem měl předtím samce tak při a po tření byl krásně zbarvenej ze šedý na tmavě modrou ano Já bych se tím neznepokojoval ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 18:11 KubIS Re: Bára
Dobrý den!

Můj čichavec zlatý á stejné problémy akorát ten má nějáký rok(asi 8let)a taky neustále polehává na dně,ale dočetl jsem se,že starší jedinci takhle odpočívají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 12:18 Hanča – Čichavc změnil barvu
Fotka k příspěvku Ahoj, mám problém se svým modrým čichavcem. Mám 54 litrové akvárko, a v něm mám asi 8 rybiček - čichavců,z toho jeden modrý se mi zbarvil strašně zvláštně - půlku těla má světlou a půlku těla tmavou, viz, foto, prosím poraďte co to je? Dřív to neměl....
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2012 20:31 Žena glumča [424] - LabyrintkyRe: Radys
můžeš ještě přidat fotku,jak vypadá teď? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2012 18:33 Radys – Zázrak
Ten čichavec už tam nemá vůbec nic,ona to oopravdu fakt přežije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2012 20:00 Muž půlpy [2131] Re: Yirka
Snad to pomůže. Ve čtvrtek jsem si ještě ničeho nevšim a chová se stále stejně. Díky moc za pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2012 19:48 Muž Yirka [9126] Re: půlpy
Jak vznikl prvotní problém se takhle dá těžko posoudit. Mohla to být odřenina stejně jako reakce na podmínky v nádrži.Nicméně rána nevypadá dobře, a proto bych doporučil třeba eSHa 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2012 19:42 Muž půlpy [2131] – Je to plíseň?
Fotka k příspěvku Ještě jedno foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2012 19:42 Muž půlpy [2131] – Je to plíseň?
Fotka k příspěvku Dobrý večer, prosím, je toto plíseň a nebo jen následek nějaké šarvátky?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 20:17 Radys – Čichavci
to je divné, coze to krvavé mu s tama mizelo dřív,než sem to dal do toho akvárka.Možná to přežije hop potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 21:17 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Radys
Romant ti uz poradil,ten Cichvec uz nema sanci a leky pro nej jsou jen vyhazovanim penez,je to jen otazka casu kdy umre!!! Sorry.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 28

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 20363x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14998-cichavec-nemoc?od=801