Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čichavec - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Čichavec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2017 13:38 Jiriv Re: lacewings

-ne moc dobré dno
-bakterioza u čichavců
-u zbytku nitrifikační příznaky
Děkuji za reakci, radíte tedy vyměnit kamínky za písek? Bakterioza se dá léčit? Nitrifikační příznaky jsou krom nedostatku rostlin způsobené čím? Jednou týdně měním 1/3 vody za vodu kterou nechám minimálně 24 h odstát, u filtru peru molitanové vložky vždy když vidím pokles výkonu. Molitan peru v odsáte vodě z nádrže, keramikou část filtru nechávám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   02.03.2017 23:50 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jiriv
- v podstatě si odpovídáte v prezentaci na tuto otázku sám - ,,Popis: Zatím nefunkční akvarium,,
-nedostatečně osázené
-ne moc dobré dno
-krátké doba od založení pro chov čichavců
-bakterioza u čichavců
-u zbytku nitrifikační příznaky
-provádět častější výměnu vody v třetině objemu
-dosázet kytky
-provzdušnit nádrž
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2017 23:29 Jiriv – Proč umiraji hlavně čichavci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poprosím o radu, mám cca měsíc zaplněné akvarium a bohužel se nedaří ani rybkám ani rostlinám. První mi pošel kobaltový čichavec, měl u kořeňe ocasu bouly. Další pošel stejný druh, ale těm měl zas naježené šupiny. Pár dní na to se na líbajícich Čichavcích objevila krupička, přeléčil sem esha exitem a později i esha 2000. Po přeléčení ale umírají dál, vždy to začne tím, že jsou apatické u dna, občas vystřelí k hladině a zas padnou na dno. Na těle nevidím žádný problém viz foto poslední leklé rybky.
Děkuji za pomoc

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 17:29 scorpio163 Re: romant
Já to špatně pochopil, díky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2017 17:17 R Muž romant [28001] Re: scorpio163
Odpověděl jsem ti, použil bych eSHu 2000 ve společným.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 17:03 Maq Re: scorpio163
Odpovím za romanta jako dobrovolník: Aktualizuj prezentaci, a pak se uvidí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 16:54 scorpio163 Re: romant
To akva ani nebylo použité na rybičky, v dnešní době již neexistuje (s kytkami jsem si přinesl i řasu, takže šlo vše pryč a odznova), v provozu je nyní 9 měsíců. Filtr je tam externí a kvalita prostředí bych řekl, že je v pořádku. Za 8 měsíců, kdy jsou v akva rybky nezemřela ani jedna.

Ještě mi prosím odpověz na otázku, zda jsou ostatní rybičky po vyndání čichavice také v nějakém nebezpečí a je potřeba tam dát nějakou chemii, nebo to bude v pořádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 16:39 R Muž romant [28001] Re: Maq
Podle mě ty bakterie v akci, což bývá u čichavců zásadní nepřítel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 16:34 Maq Re: romant
Je to nějaká konkrétní nemoc, nebo nespecifická bakteriální nákaza? Můžou podobně vypadat i projevy něčeho úplně jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 16:30 R Muž romant [28001] Re: scorpio163
Tak ono u tebe je problém s kvalitou prostředí, na to akvo když se podívám, vím že bych tam čichavce nedal ani omylem, tedy pokud jde o to akvo v prezentaci. Použil bych eSHu 2000.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 16:11 scorpio163 Re: romant
Díky moc, hned jsem jí dal do karanténního akva. Je to nějak nakažlivé na ostatní ryby a je potřeba je nějak ošetřit, nebo budou ok?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 15:42 R Muž romant [28001] Re: scorpio163
Nemocná a vážně, tohle obvykle nepřežívají. Pokud to chceš zkusit, tak v separé použít Bactopur direct, ale nedávám tomu moc velkou šanci, čichavci a zakrsláci obzvlášť jsou vcelku na nemoci chytlavý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 14:55 scorpio163
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte prosím, zda je čichavice zakrslá nemocná nebo pokousaná? V akva je 1 čichavec a 2 čichavice. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2017 01:11 Muž Shimamoto [492] Re: necekjiri
Tato barevná "porucha" u tohoto druhu čichavce je celkem běžný a z hlediska příčiny nejspíš dosud neobjasněný fenomén. Podrobněji v tomto článku (viz. odstavec "Popis čichavce šedého (modrého)"):

www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2017 20:36 Muž necekjiri [2] – podivne zbarveni cichavce
Fotka k příspěvku Ahoj, přes víkend jsem nebyl doma, přijedu domu a čichavec je na půl sitě zbarvený, na půl nikoliv. Tohle jsem ještě neviděl, zná někdo důvod? Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2017 09:26 nordscan Re: NHKG
NHKG napsal: Zvětšuje se to? Podle fotky to vypadá na potlučenou rybu, možná ze souboje s druhým samcem.

Ako tiez mam to napadlo, len prave tato sa snazi byt najviac dominantna a vsetko okolo nahana...potom tam mam este mensieho samca, ten ale posobi skor utiahnuto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2017 08:41 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: nordscan
Zvětšuje se to? Podle fotky to vypadá na potlučenou rybu, možná ze souboje s druhým samcem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2017 08:29 nordscan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim,
rocne akvarium 120l, spolocenske, ph v norme, teplota cca 28c...

Mam problem zo samcom gurami, zacal sa mu na tele objavovat flak, vyzera to ako keby stracal supiny a mam pocit ze sa to zvacsuje.viz foto

ostatne guramy (samec,samica) su zatial ok takisto aj ostatne ryby, nezaznamenal som v poslednej dobe okrem tohto ziadne ine komplikaci ev akva...

Voda menena cca 1xtyzdene 1/3.

Ak by ste my vedeli poradit V pripade ze sa nahodou niekto s tymto stretol.

vdaka Rasto

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 14:07 JoKa Re: Amatérr
Má to za sebou. Na nic nečekej. Jestli máš zvířata rád, tak ho zbavíš utrpení co nejdříve...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:34 Amatérr Re: afc1886
Jen k tomu filtru, byl dodáván k akváriu byl to celý set, takže myslíš že by měl být v pohodě. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:24 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Amatérr
Bohužel i to usmrcení k těm zvířatům patří.
Jak píšou ostatní. Pokud máš rád zvířata, zaměř se na to akvárium, ať jich na druhý břeh nemusíš posílat víc.
A co víš, třeba se časem bude dařit, koupíš si větší akvárium a vrátíš se k chovu čichavců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:20 Amatérr Re: romant
Ano už nikdy tuto rybu nekoupím nedokážu pro ni zajistit podmínky ale nevím zvířata mám moc rád bude se mi těžko toto provádět :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:13 R Muž afc1886 [15405] Re: Amatérr
Ušetříš rybu trápení,když jí pošleš na druhý břeh.Ale Romant je dneska nějaký hodný,já ti to řeknu přímo.Když nezlepšíš podmínky v akváriu,tak budeš velmi často řešit takovéhle věci.Vytáhni ty plastové hrůzy a místo nich nasaď rostlinky.A filtr by se taky hodilo vyměnit za jiný.Jinak ti přeji,aby se ti dařilo a měl jsi co nejméně takových starostí. ahoj
Edit-i na dno bych se zaměřil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:08 R Muž romant [28001] Re: Amatérr
Bude to hrozné, tedy pro tu rybu. Vrátil bych se na začátek a poučil se z toho, nicméně znovu opakuji, nekamenuji tě, chtěl jsi to řešit, řešíš to, leč realita tě doběhla dříve než by se dalo očekávat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:04 Amatérr Re: romant
Nechci ho předčasně zabít když by to nemuselo být tak hrozné :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 12:53 R Muž romant [28001] Re: Amatérr
Ušetři ho trápení a pošli ho na druhej břeh kam neodvratně směřuje, snaží se bojovat, ale jeho boj je předem prohraný. Podle projevů jak popisuješ, se bude s největší pravděpodobností jednat o nějaké bakteriální napadení a to vnitřních orgánů, u čichavců je to řešitelné, jak píši. Obvykle za tím stavem bývá stav, tedy podmínky, kde postižené ryby přebývají, čímž tě z ničeho neobviňuji, jenom sděluji suchá fakta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 12:44 Amatérr
Fotka k příspěvku Tak nedávno jsem psal, že nevím co to je s Čichavcem ale už se nyní jen povaluje sotva lapá po dechu či doplave pro jídlo s těžíam podezření, že to je nemoc žabrohlisti přidávam i foto rád bych ho zachránil když by to bylo možné. Díky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 22:28 Žena azalka [38] Re: NHKG
Bohužel "on" si vede statistiky a moc dobře ví, o kolik nám skočila spotřeba elektřiny od zprovoznění akvária. :-D Adaptér na kohoutek mám, ale stjně tu údržbu zatím sama nezvládám a musím mít pomocníka. Ještě nemám najetej systém, s předešlým aq to bylo jednodušší, bydlení bylo menší, do koupelny blíž atd., to jsem zvládala sama kdykoli bylo potřeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 21:25 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: azalka
160 litrů vody je nic. Radši jim neříkej, kolik akvárium žere elektřiny, protože ta tě vyjde na několikanásobně více peněz než měnit těch 160 litrů týdně. Kup si hadici a adaptér na sprchu/baterii a máš to za chvilku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:21 Žena azalka [38] Re: romant
Každej týden 160 litrů? To budou mít doma radost..! :-D Takže myslíš, že je to nejpravděpodobněji tou neúdržbou? No, půjdu do sebe a uvidíme. Ostatní ryby jsou úplně v pohodě... Každopádně dobrý vidět v tvé prezentaci, že čichavci a skaláry můžou žít spolu - taky bych to tak časem chtěla. :-) A dík za čas a info.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:18 R Muž romant [28001] Re: azalka
Hmm, to je i když máš solidní vaničku pro čichouny málo. Chce to týdně měnit 1/3 objemu, oni jsou velmi často náchylní ve veydejchaných vodách k různým nemocem. Nechci spekulovat, ale u tebe by se mohlo jednat, tedy u tvých ryb, o nějakou variantu vnitřních parazitů, popř. s nějakou bakteriální nezdobou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:13 Žena azalka [38] Re: romant
Ano, to s tím souvisí. Asi tak 1x měsíčně 1/3-1/2 vody vč. odkalení. Jinak podle potřeby dolívám odpar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:09 R Muž romant [28001] Re: azalka
Moc často neodkaluješ, znamená to, že ani moc často neměníš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2017 20:04 Žena azalka [38] – Perleťáci
Zdarec. Měla jsem 4 perleťáky (3 samice, 1 samec). První byl hubenější už od začátku a za pár týdnů šel. Teď to samý potkalo druhýho - hubnul, i když žral, až jsem ho našla přisátýho k filtru. Poradíte? Jo, přiznávám, že moc často neodkaluju. Kéž by to bylo jen tím. (Přerybněno rozhodně nemám, místa mají hafo a nádrž už je snad nějakou dobu zaběhnutá.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 20:40 Amatérr Re: Pepan
Pepan napsal: Já bych to udělal následovně. Podíval bych se po prodejnách, co se mi líbí a pak bych si ty ryby vyhledal tady v atlase a podíval se, zda moje akvárko je pro ně vhodné. Kromě toho, každý preferuje něco jiného. Někdo čichavce, někdo tetry, jiný zase parmičky. Podle toho se taky přizpůsobuje akvárko. A uvědom si - akvaristika, to je neustálé hledání toho, co by se líbilo mi, ale i toho, co vyhovuje rybám, rostlinám a ostatním obyvatelům akvária. A neboj se tady zeptat. Místní přispěvatelé bývají ochotni poradit, aby netrpěly Tvoje ryby, ale i Tvoje peněženka. Obojí je hodně důležité.

Díky všem :) jdu na to :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 20:29 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Amatérr
Já bych to udělal následovně. Podíval bych se po prodejnách, co se mi líbí a pak bych si ty ryby vyhledal tady v atlase a podíval se, zda moje akvárko je pro ně vhodné. Kromě toho, každý preferuje něco jiného. Někdo čichavce, někdo tetry, jiný zase parmičky. Podle toho se taky přizpůsobuje akvárko. A uvědom si - akvaristika, to je neustálé hledání toho, co by se líbilo mi, ale i toho, co vyhovuje rybám, rostlinám a ostatním obyvatelům akvária. A neboj se tady zeptat. Místní přispěvatelé bývají ochotni poradit, aby netrpěly Tvoje ryby, ale i Tvoje peněženka. Obojí je hodně důležité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.01.2017 20:25 R Muž afc1886 [15405] Re: Amatérr
Tady máš vhodná témata pro začátečníky rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky ,tady se můžeš ptát na rybičky rybicky.net/forum/11330-ryby-do-maleho-akvaria-21-50-l .Jinak si najdi jakékoliv téma co potřebuješ rybicky.net/forum/ a když se náhodou netrefíš do správného tématu,tak to buď já nebo někdo jiný přesune.Ale napřed se snaž najít vhodné téma. pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 20:20 Amatérr Re: Pepan
Pepan napsal: Někomu ho věnovat a podívat se do atlasu, jaké ryby by mohly prosperovat v tom objemu. A pro příště, radši se dopředu podívat a nevybírat ryby emotivně. Když kupuješ počítač nebo mobil, tak se taky dopředu zajímáš o podmínky a nevybíráš jenom podle toho, že má hezký design.

Kde se mohu zeptat na nějaké doporučení co za ryby do akvária či co vše třeba vylepšit? V jaké části tohoto fora ? Prezentaci mám jakš takš hotovou :) ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.01.2017 19:07 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Amatérr
Někomu ho věnovat a podívat se do atlasu, jaké ryby by mohly prosperovat v tom objemu. A pro příště, radši se dopředu podívat a nevybírat ryby emotivně. Když kupuješ počítač nebo mobil, tak se taky dopředu zajímáš o podmínky a nevybíráš jenom podle toho, že má hezký design.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   07.01.2017 19:04 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Amatérr
-dospívá, začátek projevu ve změně chování ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 19:03 Amatérr Re: romant
romant napsal: Jdi z kůží na trh, zřiď prezentaci a uveď jak to akvo vypadá a jakou máš osádku, potom se s tím bude pracovat. ;-)

Okej, jdu na to :) Dám to do kupy a pak se o tom budeme bavit. Zatím díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 18:59 R Muž romant [28001] Re: Amatérr
Jdi z kůží na trh, zřiď prezentaci a uveď jak to akvo vypadá a jakou máš osádku, potom se s tím bude pracovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 18:58 Muž Yirka [9245] Re: Amatérr
Podle mých zkušeností jsou modří čichavci, nevím proč, ze všech čichavců nejagresivnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 18:58 Amatérr Re: Pepan
Pepan napsal: Ten objem není jenom kvůli hygieně, ale taky kvůli tomu, že ta ryba potřebuje určitý pohyb. Jak by bylo Tobě, kdyby Tě zavřeli na záchod a nikam jinam bys nemohl?

Okej dobře udělal jsem chybu, co teď? Musím jí nechat tak jak je a doufat že se to zlepší či k němu koupit samičku a třeba bude spokojenější... Ale to je nesmysl, protože bych tím "trápil" další rybu. A jinak vím, že to jsem nepatří ale jaké ryby do takového akvária velikostně doporučit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2017 18:52 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Amatérr
Ten objem není jenom kvůli hygieně, ale taky kvůli tomu, že ta ryba potřebuje určitý pohyb. Jak by bylo Tobě, kdyby Tě zavřeli na záchod a nikam jinam bys nemohl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2017 18:50 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Amatérr
Menší akváriu ->větší šance na problémy a hrozí i zakrnění ryby.
Například se mohly dočasně zhoršit parametry vody a podobně. Na léčitelnou nemoc to moc nevypadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 18:43 Amatérr Re: romant
romant napsal: No, je v 50 litrech(optimisticky neočištěný objem), co k tomu dále dodávat. Schválně, co se uvádí na kartě daný ryby ve zdejším atlase? ;-)

No dobře měl by mít 100l minimálně chápu, ale akvárium už pár let mám a nikdy problém nebyl. V prodejně mi taky řekli bez problému. (ale chápu toto není argument tam může pracovat kde jaký jelito). Ale zvláštní je že do teď byl v pohodě tak, že by mu najednou začalo vadit že má menší akvárium než je požadováno hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2017 18:30 R Muž romant [28001] Re: Amatérr
No, je v 50 litrech(optimisticky neočištěný objem), co k tomu dále dodávat. Schválně, co se uvádí na kartě daný ryby ve zdejším atlase? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2017 17:16 Amatérr – Čichavec modrý je nějaký divný..
Zdravím, rád bych se zeptal na radu. Mám čichavce modrého v akváriu cca 50l. Je tam dále s mírumilovnými rybami takže v pohodě ale před několika dny se začal chovat nějak divně. Čas od času během dne sebou začne trhat začne plavat hrozně rychle kolem dokola a potom narážet do skla pro jídlo si chodí ale nějak moc nejí. Teplota čištění vše je stejné žádné změny... Netušíte co by to mohlo být? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2016 11:09 R Muž romant [28001] Re: Hacker24
Vyměň polovinu vody a sděl jaký je vývoj situace, osobně tipuji na otravu a nebo bakteriální problém, ale vzhledem k tomu že mám křišťálovou kouli dlouhodobě v opravě nemohu poradit a odtušit nic jiného než píšu. ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 28 29

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 20426x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14998-cichavec-nemoc?od=301