Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Microsorum - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Microsorum - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Honzajs
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: Honzajs
Ahoj, je to normální. Microsoriím na listech běžně rostou malé nové rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Honzajs
Fotka k příspěvku Ahoj akvaristi.
Mám rostlinu Microsorum trident a na konci listu se mi asi tvoří nová rostlina. Předem děkuji za odpověď

Reagovat na tento příspěvek 0  - Krepec Re: klm007
Rostliny mám přivázané na větvi. Ale problém tedy může být v té změně prostředí, byly v jiném akvariu, pak cestovaly Zásilkovnou,a pak chvilku aklimatizace a hurá u mě do akva. Dám jim čas a uvidíme :-)
Děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 3  - klm007 Re: Krepec
Pokud je zdravý oddenek, tak pomalu, ale znovu obroste. Důvodem opadu listů zpravidla bývá velmi výrazná změna prostředí. A oddenek musí být nad substrátem. Opadané listy můžeš nechat volně plavat, vyrostou na nich mladé rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Krepec – Opadané listy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu. Dostal jsem krásné a bohaté Microsora a po měsíci z nich mám holostonky. Listy zhnědly a opadaly během měsíce. Vodu mám tvrdčí- přesné hodnoty nemám, protože netestuju, hnojím Flourishem 1x týdně a svitím cca 10hodin. Mám je nechat ještě aklimatizovat jestli ještě neobrazí? Nemáte někdo zkušenosti, jak jim pomoct?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Endlerka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj.

V mém akváriu hnědovka křídlatá prostě neroste.
Mám ji už mnoho let ale vždy listy velmi rychle zčernají.
Nevím co jí chybí.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Lojza007
Ano, to se děje na koncích listů, kdy ten původní list i po oddělení nové rostliny stále vykazuje vitální vzhled. Když se začnou rostlinky tvořit z těch výtrusnic pod listem, dojde velmi pravděpodobně k následnému odumření toho listu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lojza007 Re: romant
Mně se dělají nový rostlinky na krásných zelených listech, list normálně roste dál ať tam tu rostlinku nechám nebo ne. Spíš to bude to zvykání.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: Perlas
Normální starý list. Bývá zdrojem živin pro nově vytvářený rostlinky, jestli jsem to pochopil, tak o to jde, že na tomto listu už byla nějaká ta nová rostlina, kterou jsi odstranil. I když je ta nová rostlinka malá a má už nějaký kořeny, může se rozrůstat dále i po oddělení, říkejme od matečního listu, který slouží jako vyživovací základna, je to tzv. jeho poslání, než definitivně odehnije a nebo je rukou lidskou odstraněn.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: Perlas
Zbavuje se starých listů, jestli přišla o většinu kořenů, ale nemyslím si, že bys ji tím vlascem přikurtoval tak brutálně, abys ji připravil o tolik kořenů. Nejspíš si jen zvyká na nové prostředí a pár listů ještě pustí. Sleduj nové přírůstky, jestli a jak rostlina roste, neřešila bych sem tam mrtvý list.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ajajak Re: Perlas
Myslím že při odstranění malé rostlinky se nic takového u mně neděje.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - zervajs Re: Perlas
Myslím, že ano. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Perlas Re: zervajs
Mozna jo. Hodne jsem jich odtrhal. Takze by to znamenalo, ze jsem brzy prerusil prisun zivin?
Rspktive: budu te zivit a kdyz te ztratim, tak pojdu?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - zervajs Re: Perlas
Snažím se deset minut pochopit "vocogou" ?? :-)
Na tom jednom listu už byli kořínky pro novou rostlinku?
Zatím tápu....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Perlas – Cim to je
Fotka k příspěvku Proc to dela?

Je to uvazane vlascem. Moc jsem to pritahl a znicil dany korinek pro dany listek?

Nebo spatnou manipulaci jsem to nalomil?

Popr: čapnu rybku za ploutvicku a optam se ji, proc mi to nici :)

pivo

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Radek87
Přesně tak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek87 Re: romant
Takže třeba v půlce rozdělit a mohu bez obav přivázat na jiný kámen? To bych musel vědět co je rhizom :-D :-D :-D . Kytky nejsou moje hobby.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - lhajek Re: Radek87
Pokud ti na koncích listů nedělá nové rostlinky, tak se dá rozmnožit rozdělením rhizomu - je to i v atlase :-)
Windelov jsem ale nikdy neměl, jen mám velmi dlouho pteropus, ale bude to stejné. Dá se také dobře "konzervovat". nechtěl jsem tuto rostlinu nějaký čas v akva, ale nevyhodil jsem ji. Zastrčil jsem ji mizu hustý porost ostatních rostlin, kde nebyla ani vidět a protože mala skoro tmu tak ani nerostla, ale ani neodešla. Nyní jsem ji vytáhl a zase jí nechám narůst. I po několika letech má listy svěže zelené, ale malé a nové nemá skoro žádné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Radek87
Prostě tu rostlinu rozdělit, roztrhnout na několik částí a to včetně oddenku z něhož vyrůstají listy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek87 – Množení
Fotka k příspěvku Zdravím, mám Microsorum pteropus 'Windelov', docela se mi rozrostla a chtěl bych jí namnožit. Nemám s tím žádné zkušenosti a tak nevím jak? Někde jsem četl že u starších rostlin se na koncích tvoří nové rostlinky,to zatím nepozoruji. Jinak kytka kterou mám v akva nejraději,nenáročná,roste jak divá, doporučuji palec

Reagovat na tento příspěvek 1  - ajajak Re: zabak2019
Doroste ti do určité velikosti a sama se pustí. Pak ji k něčemu přivaž a ona se uchytí a poroste
 Reagovat na tento příspěvek 0  - doda
Microsorum pteropus mám již 2 roky. Před rokem jsem začal experimentovat s pmdd a přidal PO4 (brněnská voda ho neobsahuje). Po různých kombinacích jsem asi před 6 měsíci přišel k poměru NO3 10-15mg/l a PO4 1mg/l (vinou špatného test to bylo 3mg/) . A zrovna v tu dobu začala hnědavka tvořit nové rostlinky na listech ale moc nerostla . Vzhledem k pořád většímu výskytu řas jsem snížil Po4 na cca 0,5mg/l ( po započtení chyby testu to mohlo být tak 1,5mg/l ). Od té doby sem již žádné nové rostlinky neviděl ale rostlina začala krásně růst a už jí mám tak moc že ji vyhazuji (mám pořád ruduchu a proto ji nikomu nedávám).
Můj závěr : pokud je rostlina spokojená s místem , nemá potřebu tvořit nové rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: zabak2019
Nechej to tak.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zabak2019 Re: MARTIN HORÁK
A jak s tím naložit ? Mám ji nechat nebo nějak odstipnout a zasadit ?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - MARTIN HORÁK Re: zabak2019
To je list hnědovky (microsorium) s mladými výhonky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zabak2019 – Hnědovka výhonky na konci listu
Fotka k příspěvku Zdravím, Mam hnědovku (nevím konkretní název) ale na konci listu se mi začli tvořit nejake listky s kořínky. Jde o parazita nebo rozmnožování ?

Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Adam
Je tu atlas rostlin a tam by ses dočetl co a jak. rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jab63 Re: Adam
Řekl bych, že Microsorium vytváří nové rostliny. Doporučil bych to neřešit, vyřeší to příroda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Adam – kořínky na listech ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny akvaristy, rád bych Vás poprosil o radu.

Na rostlinkach se mi začali dělat nějaké kořínky či výhonky nebo řasa ?
Netušíte někdo co by to mohlo být a jak bych to měl řešit ?

Akvárium běží cca měsíc bez CO2 a zatím sem nepřidával žádné hnojení , pouze v substrátu.

Díky za rady a postřehy

Reagovat na tento příspěvek 0  - Honza123 Re: Wendy2
Je od začátku na stejném místě
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: Honza123
A nehýbal jsi s ní? Nepřestěhoval? Nemá to ráda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Honza123 Re: vaclav
Není ve substrátu, je připevněná vlascem na kameni. Na fotce to není vidět
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Honza123
Takhle zasazená rovnou do substrátu ti může chcípnout, chce to přivázat ke kořenu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Honza123 – Microsorum-černající listy
Fotka k příspěvku Zdravím, mám cca rok microsorum, dařilo se mu, ale poslední dobou skomírá, teď uplně hnědnou a odpadají listy. Nové téměř nerostou. Nevíte, čím by to mohlo být?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: petromi
Když je přesazuji tak je musím od kořenu utrhnout a to přijdou o značnou část kořenů a rostou na novém místě dál. Je to ale na tobě jestli stihneš nebo ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petromi Re: vaclav
Neuškodí jim střihnutí kořenů?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: petromi
Tak určitě se dají ustřihnout nebo schovat. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petromi – microsorium kořeny
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli možné zastříhávat kořeny Microsoria? Roztahují se mi pryč z kořene, na kterém je rostlinka uchycená a vypadá to ošklivě? Nějaké řešení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Shimi Re: vaclav
Ha, to je u Poděbrad, to mám kousek. Super, převeliké díky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Shimi
Napiš panu Hořánkovi, on sice jednotlivce neřeší ale třeba se slituje. Nejlepší je se objednat, pokec super a i kdyby poštou tak Microsorum xxl bude mít určitě. Možnost je i objednat si to v nějaké akvaristice. www.atzhoranek.cz :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Shimi Re: Shimi
Tak teď jsem z toho Jelen. Ozval se mi borec z té prezentace, na kterou jsem dával link, a že prý všechno objednával z Rostlinná-akvária. Byl to prý mix Holandsko + tuzemsko. Přitom z RA mi psali, že varianty XL a XXL nenabízí. Tak teď nevím, co si mám myslet. Ledaže by u nich byly takhle velké rostliny standardem, což se mi nezdá, ale možné to je. No nic, jdu jim napsat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervajs Re: Shimi
nebo burza :-) ( Poláci mívají tyto xxlka :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mikig Re: Shimi
Ahoj, ve žlutých košíčcích je mívájí v Super Zoo,loni jsem ho tam bral za cca 250 Kč.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Shimi Re: afc1886
Hornbach mám docela z ruky, ale díky za tip.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Shimi
Ahoj, nevím odkud je má, ale často měli velké hnědovky v hornbachu, zkus se tam zajít podívat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Shimi – Velikost
Zdar, neví náhodou někdo, kde by se dalo sehnat (kromě Macenauera) Microsorum pteropus ve velikosti XL nebo XXL? V této prezentaci rybicky.net/nadrze/30147 má dotyčný rostliny v košíčku ve velikosti +/- 35 cm, což bych přesně potřeboval. Psal jsem mu mail, ale nereaguje. Psal jsem i do "Rostlinná akvária" a ti je nenabízí, v Aqua-Daho a Rataj je taky nemají v internetové nabídce. By mě zajímalo, kde je koupil. Nepozná to někdo z vás podle těch žlutých košíčků? Náhoda je blbec.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pe3czek Re: vladabehoun09
Mě po měsíci uhnívaly emerzni listy, nové submerzní už drží... ;-) Ta tvoje zároveň roste nebo stagnuje, po měsíci by už tam nové lístečky mohly být... palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vladabehoun09 – Uhnívání
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, rostlinku mám v akváriu asi měsíc až teď jsem zjistil, že začala takhle uhnívat. Je přivázaná na kameni ještě s jednou rostlinou stejného druhu, ale uhnívá pouze tahle. Listy se úplně rozpadají. Další rostlina , která má podobný problém je Bolbitis heudelotii. Ostatní rostliny se zdají být v pořádku.
Hnojím easy life profito, fosfor, fero a nitro.
Rostliny jsou přímo u sání filtru, takže by tam proud být měl. Kořeny v substrátu nejsou. Jako světlo mám dočasně stolní lampu.
Nevíte co by to mohlo způsobovat?

Reagovat na tento příspěvek 0  - maillaRe: vaclav
Fotka k příspěvku Vcera jsem si poridila dalsi a tmavy konec listu ma take...

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 11 12

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 12021x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9992-microsorum-pestovani-problem