Microsorum - pěstování
Takže třeba v půlce rozdělit a mohu bez obav přivázat na jiný kámen? To bych musel vědět co je rhizom

. Kytky nejsou moje hobby.
Pokud ti na koncích listů nedělá nové rostlinky, tak se dá rozmnožit rozdělením rhizomu - je to i v atlase

Windelov jsem ale nikdy neměl, jen mám velmi dlouho pteropus, ale bude to stejné. Dá se také dobře "konzervovat". nechtěl jsem tuto rostlinu nějaký čas v akva, ale nevyhodil jsem ji. Zastrčil jsem ji mizu hustý porost ostatních rostlin, kde nebyla ani vidět a protože mala skoro tmu tak ani nerostla, ale ani neodešla. Nyní jsem ji vytáhl a zase jí nechám narůst. I po několika letech má listy svěže zelené, ale malé a nové nemá skoro žádné.
Prostě tu rostlinu rozdělit, roztrhnout na několik částí a to včetně oddenku z něhož vyrůstají listy.

Zdravím, mám Microsorum pteropus 'Windelov', docela se mi rozrostla a chtěl bych jí namnožit. Nemám s tím žádné zkušenosti a tak nevím jak? Někde jsem četl že u starších rostlin se na koncích tvoří nové rostlinky,to zatím nepozoruji. Jinak kytka kterou mám v akva nejraději,nenáročná,roste jak divá, doporučuji

Doroste ti do určité velikosti a sama se pustí. Pak ji k něčemu přivaž a ona se uchytí a poroste
A jak s tím naložit ? Mám ji nechat nebo nějak odstipnout a zasadit ?
To je list hnědovky (microsorium) s mladými výhonky.

Zdravím, Mam hnědovku (nevím konkretní název) ale na konci listu se mi začli tvořit nejake listky s kořínky. Jde o parazita nebo rozmnožování ?
Starší reakce
Řekl bych, že Microsorium vytváří nové rostliny. Doporučil bych to neřešit, vyřeší to příroda.
0 19.12.2021 12:43 Adam – kořínky na listech ?
Starší reakce
Je od začátku na stejném místě
A nehýbal jsi s ní? Nepřestěhoval? Nemá to ráda.
Není ve substrátu, je připevněná vlascem na kameni. Na fotce to není vidět
Takhle zasazená rovnou do substrátu ti může chcípnout, chce to přivázat ke kořenu.

Zdravím, mám cca rok microsorum, dařilo se mu, ale poslední dobou skomírá, teď uplně hnědnou a odpadají listy. Nové téměř nerostou. Nevíte, čím by to mohlo být?
Starší reakce
Když je přesazuji tak je musím od kořenu utrhnout a to přijdou o značnou část kořenů a rostou na novém místě dál. Je to ale na tobě jestli stihneš nebo ne.

Neuškodí jim střihnutí kořenů?
Tak určitě se dají ustřihnout nebo schovat.

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli možné zastříhávat kořeny Microsoria? Roztahují se mi pryč z kořene, na kterém je rostlinka uchycená a vypadá to ošklivě? Nějaké řešení?
Starší reakce
Ha, to je u Poděbrad, to mám kousek. Super, převeliké díky.
Napiš panu Hořánkovi, on sice jednotlivce neřeší ale třeba se slituje. Nejlepší je se objednat, pokec super a i kdyby poštou tak Microsorum xxl bude mít určitě. Možnost je i objednat si to v nějaké akvaristice.
www.atzhoranek.cz 
Tak teď jsem z toho Jelen. Ozval se mi borec z té prezentace, na kterou jsem dával link, a že prý všechno objednával z Rostlinná-akvária. Byl to prý mix Holandsko + tuzemsko. Přitom z RA mi psali, že varianty XL a XXL nenabízí. Tak teď nevím, co si mám myslet. Ledaže by u nich byly takhle velké rostliny standardem, což se mi nezdá, ale možné to je. No nic, jdu jim napsat.
nebo burza

( Poláci mívají tyto xxlka

Ahoj, ve žlutých košíčcích je mívájí v Super Zoo,loni jsem ho tam bral za cca 250 Kč.
Hornbach mám docela z ruky, ale díky za tip.
Ahoj, nevím odkud je má, ale často měli velké hnědovky v hornbachu, zkus se tam zajít podívat.
Zdar, neví náhodou někdo, kde by se dalo sehnat (kromě Macenauera) Microsorum pteropus ve velikosti XL nebo XXL? V této prezentaci
rybicky.net/nadrze/30147 má dotyčný rostliny v košíčku ve velikosti +/- 35 cm, což bych přesně potřeboval. Psal jsem mu mail, ale nereaguje. Psal jsem i do "Rostlinná akvária" a ti je nenabízí, v Aqua-Daho a Rataj je taky nemají v internetové nabídce. By mě zajímalo, kde je koupil. Nepozná to někdo z vás podle těch žlutých košíčků? Náhoda je blbec.
Starší reakce
Mě po měsíci uhnívaly emerzni listy, nové submerzní už drží...

Ta tvoje zároveň roste nebo stagnuje, po měsíci by už tam nové lístečky mohly být...

0 02.07.2019 18:01 vladabehoun09 – Uhnívání

Zdravím, rostlinku mám v akváriu asi měsíc až teď jsem zjistil, že začala takhle uhnívat. Je přivázaná na kameni ještě s jednou rostlinou stejného druhu, ale uhnívá pouze tahle. Listy se úplně rozpadají. Další rostlina , která má podobný problém je Bolbitis heudelotii. Ostatní rostliny se zdají být v pořádku.
Hnojím easy life profito, fosfor, fero a nitro.
Rostliny jsou přímo u sání filtru, takže by tam proud být měl. Kořeny v substrátu nejsou. Jako světlo mám dočasně stolní lampu.
Nevíte co by to mohlo způsobovat?
Starší reakce

Vcera jsem si poridila dalsi a tmavy konec listu ma take...
Ty skvrny jsou známkou dobré kondice rostliny a nového přírůstku na listu. To je v pořádku.

Svetle fleky tam nemam,udelal to blesk,myslim ty tmave skvrnky.
Pokud myslíš ty bílé fleky (možná jsou to jen přepaly na fotce) Jinak trochu tmavější konce listů, tak to jsou nové přírůstky a to je normální.

Zdravim...me prave v akvaristice rekli,ze u starsich listu hnedovky jsou ty skvrnky normalni.Proto se tu ptam.Dekuji
0 30.05.2019 22:34 mailla – Skvrny na listech

Dobry den,prosim tyto skvrny jsou na Microsoriu"normalni"?
Dekuji za radu.
Starší reakce
Ony jsou taky rostlinné virózy, se kterými se dá žít. Spousta panašovaných rostlin jsou vlastně rostliny postižené virózami. I mezi akvarijními rostlinami jsou takové - říká se to třeba o Hygrophila polysperma Sunset/Rosanervig.
Nič z toho, čo si písal, viróze neodporuje a mne sa to stále zdá ako najpravdepodobnejšia možnosť. Ale samozrejme bez fytopatologického vyšetrenia sa to s istotou tvrdiť nedá. Mohli by to byť aj nejaké fyziologické poruchy, poškodenie chlórom, prudkou zmenou teploty a niekoľko ďalších vecí. Možno sa ešte ozve niekto, kto bude vedieť odpovedať presnejšie.
Jste si jisti tou virozou a tím, že to je pro tu kytku konečná? Já to mám na mikrosorku už nějaký rok, když to dám do správného akva, tak to samo zmizí, naopak se to objeví v chovných akváriích. Kytky, na kterých to roste, existují úplně normálně, pěkné nové listy... Dá se to mechanicky odstranit a je pod tím normální list.
Měl jsem to za nějakou řasu, nikdy jsem to nijak neřešil.
0 12.12.2018 17:43 Petr Landa – Pomoc
No oni u nás vyměňovali nádrž ve vodárně a tak nějak od té doby přibližně to začalo ...tak nevím , dám tomu 1 měsíc když se to nezlepší odstraním microsorum....,
Petr Landa napsal: Nemůže být ten vir v obecní vodě z vodovodu ?????
Ak je z povrchového alebo privátneho zdroja, tak môže. Ale tieto otázky by som si kládol až po tom, keď sa "to" objaví opakovane.
0 12.12.2018 15:43 Petr Landa – Pomoc
Teď jsem si uvědomil že na okně v plastovým květináči jsem měl asi 2 try misrosorum a už asi 3 měsíce aby se mi rozrostly. . .., asi před týdnem sem tam měnil vodu a dal jsem tam vodu z vodovodu , žádné zelené tečky tam nebyly a najednou po výměně vody se tam objevily ... Nemůže být ten vir v obecní vodě z vodovodu ?????
Tomu akváriu bych hnědovky a (příbuzné) kapradiny zakázal raději na dlouho. Larix má s tou životností virů samozřejmě pravdu, viry nejsou schopné samostatné existence, ale... kousíček hnědovky někde zapadlý... neuvidíš.
0 12.12.2018 12:20 Petr Landa – Pomoc
Takže když kytky oddelam a nebudu tam mít ten druh tak to zmizí ?? , A kdybych tam pak koupil nové a dal bych je tam třeba po dvou měsících tak už to mít nebudou
Aj rastliny majú niečo ako "imunitný systém". Okrem toho väčšina vírusov má mimo živej hostiteľskej bunky krátku životnosť (rádovo minúty, hodiny). Takže by som tiež odporúčal podobný postup ako Roman, t.j. odstrániť daný druh (je očividne vnímavý na daný vírus a ako písal Roman, môže byť rezervoárom nákazy) a sledovať. K znovuzaloženiu a dezinfekcii treba pristúpiť až pri recidíve alebo šírení javu na ďalšie rastliny.
0 11.12.2018 21:35 Petr Landa – Pomoc
Ale jestli ty zárodky byli v té vodě tak nestačí vycházet jen rostliny .... , Jestli ty zárodky se tvoří více vodě tak bych musel vyměnit vodu ...., Jinak bych tam dal pak ty nové kytky a dopadly by stejně ....
Přidat reakci
[1] ...... 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11277x