Krunýřovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz Třeba si vytváří úkryt,nebo jenom dospěl a chtělo by to samičku.Ale nevím,v jak velkém akváriu si žije a jaké má podmínky.Prezentace by pověděla více.
Edit-
rybicky.net/forum/1479… dotaz z 03.04.2016 17:49 od Truly
Ahoj všichni, mám problém s krunýřovcem. Mám jej už cca 3 roky a vždycky byl plachý, ale zároveň klidný - šmejdil normálně po akvárku, občas zavrtal v kamenech, ale jinak v pohodě. Poslední cca měsíc je ale strašně neklidný, pořád hrabe v kamenech a pod kořenem v akváriu a vytváří v původně zarovnaném dně velké duny. Vzhledově vypadá pořád stejně, ploutve, výkaly, žábry, šupiny - to vše je v pořádku a beze změn; žádné změny neproběhly ani v běžné údržbě akvária či ve stravě ryb. Dříve toto ale vážně nedělal, tak přemýšlím, jestli s ním není něco v nepořádku. Jinak mám v akvárku dalších 7 teter (3 krvavé, 3 královské a 1 císařská) a 2 platičky a ty jsou všechny v pohodě. Setkali jste se s tím někdo? Pomůžete, poradíte? Budu vděčná za jakýkoli tip - třeba to nic není, ale lépe se zeptat, než pak litovat

Mnohokrát děkuji

Starší reakce
S tím co kolega napsal se dá souhlasit. Rozhodně jenom nepřidávat, ale i čatěji měnit vodu, ty listy si můžeš dovolit 3 velký. Jinak bych se zaměřil na filtraci, tedy na použitá média a jestli je ten filt osazen origo materiálem, tak bych vyměnil to aktivní uhlí a molitany za kvalitní keramiku, typu Substrat pro, Siporax.
Vypadá to jako plíseň. Přidej listí mandlovníku, rašelinový výluh nebo něco podobného. Pokud nezabere do pár dní, tak léčit Esha 2000 (pokud ostatní potvrdí moji "diagnózu").
Starší reakce
jj s tím krmením to vím, ale akvárko má jen 112 l, takže i kdybych to kapala do sloupce, tak by nebyla příliš velká spotřeba.. no nějak to vymyslím. Díky
Co se má stát, to se stane a pokud se chystá na druhej břeh, tak nepomůže nic. Jinak fishtamin je nejefektivnější podávat přes krmení ryb. Nakapat třeba do rozmraženejch patentek a skrmovat, vločky, granule, stejným způsobem. Nemusíš toho dát tolik a máš jistotu, že když to pozřou, je to v nich.

V akvárku byla celý roky teplota kolem 24 st., posledních pár měsíců je o 2 st. vyšší, protože tam mám betty. Ještě tam začnu ode dneška dávat Fishtamin.
Ano až 10, to je jako cena od.

Podmínky, tedy ty co jsou schopny věk ovlivnit, třeba teplota, tam bych to směřoval.
Já si v tom atlasu čtu pořád a podle mě je super, ale je mi jasný, že údaje "až 10 let" klidně může znamenat třeba 6 let. Proto jsem se ptala, jestli to není nemoc, abych ji případně zkusila léčit, s věkem hold nic nenadělám.

Nedávno mi pošla jedna stará samica ancistrus sp.red - deň možno dva pred smrťou stratila sfarbenie.Možno je to normálne vekom,ak nie prirodzená zmena sfarbenia či ochorenie.
To nebude ono, na to jsem se dívala předtím, ona nemá světlé fleky, je stejně světlá celá
pokud je jinak v pohodě, nemohlo by to být tohle?
catfish.cz/… Ahoj, mám v akvárku asi 5-6 let tři ancistruse, nikdy jsem s nimi neměla žádný problém. Cca před týdnem jsem si všimla, že samička změnila barvu, hodně zesvětlela, je skoro šedobílá. Často leží jen tak na kameni, neschovává se. Když jim ale hodím na dno tabletu, tak si pro ni jde a normálně žere. Nemáte s tím někdo zkušenost? Nevíte, čím to může být? Je to nějaká nemoc? Nebo už pokročilejší věk? Podle atlasu se dožívají až 10 let ... Díky
Starší reakce
Neviem čo to znamená ta zhoupnuta voda, asi výkyvy v dusičnanoch

neviem. Akva je dlhodobo zabehnute, dusičnany fosfor dlhodobo takmer nemeratelné ale asi nejake vykyvy tam boli.
Je na to niečo? Mám všetkých odloviť a nejak liečiť? Alebo to už nemá zmysel?
Souhlasím s Romanem,podle mě jsi tam dal strašně moc ryb najednou a proto ta zhoupnutá voda.
Vnitřní paraziti, toť můj odhad, máš je v akváriu něco málo měsíc, to by odpovídalo, prostě zhoupnutá voda, jiný podmínky, ty ryby toho mají strašně moc za sebou, než se jich ta hrstka dostane až do našich nádrží.

Snažil som sa ale jak je naopak otočený tak na foto nič nevidno. Musím počkať kým alebo či vóbec sa pohne
Za tým vzdialenejším okom ale aj tak nebudete nič vidieť
Zdravím, snáď píšem správne. Pred týždňom mi uhynul jeden otoc. affinis (neskúmal som ho) včera druhý a pri obhliadke som našiel na pravej strane hlavy pri žiabrách dieru cca 1mm priemer.
Dnes poleháva na štrku tretí, so zvesenou chvostovou plutvou a vôbec nereaguje na pohyb, klopanie etc... Je síce otočený opačnou stranou ale zdá sa mi, že tiež by mohol mať na tom istom mieste dieru.
Mám sa obávať? díky
Umírají jen mladé ryby nebo i ostatní? Mají krunýřovci co žrát? Je v akváriu dost rostlin?
Jak probíhá údržba, kolik je v akváriu ryb, fotky, ...
Bez podrobnějších informací nejde radit! Založ si ideálně presentaci a vše rozepiš. Podle mojí křišťálové koule bych se ale zaměřil na kvalitu vody a krmení, to jsou nejpravděpodobnější příčiny.
Narodily se mi malí krunýřovci před 3-4 týdny. Po dvou týdnech mi umřeli 2 ryby.
Po třech týdnech mi umřela 6 ryb.
Po 4 týdnech mi jich zemřelo 13.
Poraďte mi prosím co mám dělat.

A co se děje.
Starší reakce
Jak ho těch červů mám zbavit?
Dávám jim tam okurku a jinak normalně vločkový krmivo. Dneska jsem se dívala a měl dlouhý bílý tenký výkal.Myslím si že to je stresem taky protože mam ještě jednoho a ten ho pořád prohání
Chtělo by to fotku a trochu víc informací (čím krmíš, jestli žere aspoň něco, barva výkalu)...
Mohli by to být střevní paraziti, ale jak říkám, fotka a info prozradí víc...
Edit: a nebo taky podmínky. Když koukám na tvé předchozí příspěvky, tak pokud ten krunýřovec není zrovna otík, tak v 50l mu pšenka nepokvete...
Ahoj, prosím o radu můj krunýřovec je hodně vychrtlý nevíte někdo čím to je?

Starší reakce
0
26.01.15 23:14 AAAAAAAA 
Ahojte, prosím o radu.
Moje rybka začala mít po celém těle světlé fleky.

Trvá to asi týden a zhoršuje se to, normálně žere a je aktivní. Nevíte co s tím ? Vypozorovala jsem, že voda v akva. vypadá jako by v ní poletovaly malé částečky... prostě jako když napustíte teplou vodu z vodovodu, tak je bílá a lítají v ní částečky, tak něco podobného pozoruji u sebe v akva., ale v menším množství... min. týden jsem aplikovala Eshu 2000
Starší reakce
souhlasím s mislowem,nespěchej.vím o čem mluvím

sama jsem nacpala ryby do akva týden od založení a poté mě pronásledovali jen problémy,od krupičky,řasy až po ty ancíky

už sem byla na myšlence s tím seknout,ale trpělivost růže přináší. hodně štěstí

Tak snad to dopadne dobre, jinak s novym osazenstvem nespechej, nech akvarko stabilizovat, trpelivost je v akvaristice zlato.

JJ, asi na tom něco bude, respektive podle toho všeho to tím bude skoro určitě, takže zkusíme méně údržby a uvidíme. Teď jsem na na necelé dva dny od akva, zítra večer budu zpět, tak uvidím jestli mi tam něco zůstane. Pokud ne, tak za týden pojedu na burzu na Pankrác a koupím nové osazenstvo, jen co se samozřejmě srazí No2

Ahoj LukasHH.Já jsem ta dotyčná akvaristka zmíněná od Mislow.Nedávno jsem opravdu řešila dost velký uhyn ancíků.měla jsem asi 2 měíce zajetou nádrž a najednou mi umřelo postupně 6 ancíků.Byli nafouklý,oči jakoby zapadlé,ale tyto příznaky neměli všeichni.Každý den jsem vylovila mrtvolku.Pátrala jsem bezuspěšně čím to muže být.chvíli jsem ancíky neměla a pak je nasadila znovu,opět po 6 ks.tak 2-3 měsíce vše klapalo ale poté opět všechny do jednoho postupně umřeli.Odkalovala jsem a měnila vodu týden co týden,běhala tady s testy které ukazovali hodnotu v pořádku,dost často i čistila filtr.Jediný co mi testy napověděli že mám nízké PH a KH.Psala jsem i Romantovi a dala na jeho rady se přestat o akva tolik starat.Tudíž odkaluji jen povrchově,filtr jsem čistila ted prvně po 3 měsících a to je proto že nám na dlouho vyply proud.vodu měním tak 1xza 14 dní a přestala jsem do vody lít akvaregulátor.Světe div se už tak funguju přes 2 měsíce,ancíků mám 12 a žádný uhyn.Někd velká a přehnaná udržba je horší než když na akvarko ,,kakáš´´.Tot má rada.nehrabej se v tom a nech akva ustálit
Je dost možné, že to bude i těmi mými častými zásahy, pořád nějaký dosazování a předělávání do současného stavu. Však se podívej na fotky jak jde čas, ale teď to tedy nějakou dobu nechám být jen zaběhávat

Ahoj, tak je pravda, ze se jednalo o ruzne "spesl" zavojove formy. Preslechtenim jsem nemyslel, ze se z anciku stala obecne nachylna ryba. Jen, ze je vetsi procento nachylnejsich ryb v prodeji. Podobne je to myslim treba u pavich ocek. Stava se to u masove chovanych zivocichu, nejen ryb. Proste se rozsiri nejaka linie s vadou, ci nabouranou imunitou, je to treba dobre zname u psu, kde to muzem pozorovat napr. u plemen Nemecky ovcak (displazie kloubu), Korspanel (agresivita), Dalmatin (slepota) apod. Porad si myslim, ze pro vetsinu chovatelu bude ancik ten drzak, jak ho zname.

Nemyslím si, že by obyč. ancíci byli nějak extra přešlechtění...spíš jsou to podle mě takoví voříšci mezi rybami..Podle mých skušeností jsou to držáci, co "hodně" snesou. Můj sameček ancíka to se mnou táhne už asi pět let od mých úplných začátků takže si chudák prožil nejednu začátečnickou chybu, navíc jsem ho kupoval v pet centru,takže to neměl lehký od začátku. Vodu taky nemám nijak extrovní...dost tvrdá, 47mg/l NO3 na vstupu do akv...Myslím si, že pokud někomu ancíci padají tak to může být tím, že jsou ryby zhuntovaný pobytem ve vodě plný léčiv, aby vydrželi než se na krámě prodají a nebo mu nefunguje akv. tak jak má...A pak je úpně zbytečný plašit s nějakýma testama..ty nic nevřeší.. Lepší je investovat čas a peníze do funkčnosti akv. než do testů. A co se týká té akvaristky...pokud se v akv. neustále přehrabovala, tak nemůže být přeci o nějaké stabilitě ani řeč...Myslím si, že "lítající" hodnoty jsou horší, než sice o "něco vyšší", ale stabilní
Ale je to jen můj názor a skušenost a nikde není napsáno, že se nemůžu mýlit..
Mimo jine, ancitrusi jsou rybicka, ktera bude mozna taky trochu preslechtena. Posledni rok jsme na chatu resili problem jedne akvaristky, ktere prave ancici umirali. Jenom oni, patrali jsme po pricine, delala vsechno mozny, menila vodu, merila hodnoty, .... Nakonec ji pomohlo, kdyz prestala do akvarka prilis zasahovat a nechala je poradne stabilizovat. Casto je i dobre se akvarka vubec nedotkonout prvnich par mesicu po zalozeni, ale to zalezi na situaci a vyzaduje to dobry zabeh a neni to univerzalni rada pro kazde akvo.

Jiste, jsem si toho vedom. Ovsem 99 % zacinajicich akvaristu zadne testy kupovat nebude nebo koupi jen zakladni papirkove. Nejdulezitejsi je jednak zalozit akvarko spravne (vhodna filtrace, substrat, rostlinky apod.) a poridit umerne druhy a mnozstvi ryb. Akvarko pak radne zabehnout. O tom, ze treba test na NO2 vubec nemam, ale test na dusicnany ano, jsem psal hlavne z duvodu, ze dusicnany muzes mit i ve vyssi koncentraci pri nulovem nebo mizivem mnozstvi NO2 a pokud se treba rozhodnes pro hnojeni, tak je dobre takovy test mit. JInak pokud udelas vse spravne, tak je vysoka pravdepodobnost, ze testy treba vubec potrebovat nebudes.

Vetsina lidi si testy na No2 poridi stejne az kdyz je v akvarku problem. Dalsi vec je, ze pokud je hladina dusicnanu na dobre urovni (za idealni hodnoty pro bezne akvarko povazuji tak 20 - 30 mg/l), tak je vysoka pravdepodobnost, ze NO2 bude na nule, ci mizive, protoze to znamena, ze filtrace a system funguje sparvne.

Souhlas, ale když už je hodnota NO2 naměřena, už může bejt pozdě, protože pobyt ryb v takových podmínkách může na jejich organismu zanechat následky a proto, když se častěji mění voda, v tom začátku nádrže obzvlášt a v období kdy jsou ryby nasazovány ještě intenzivněji, není žádných testů třeba, tedy ve vztahu k rybám. To jenom na doplnění toho co jsi napsal.
Edit: Ještě k té potřebě testů. To píšu proto, že pro člověka co začíná považuju za daleko důležitější než nakoupit hromadu testů, se naučit akvo provozovat a výměna vody je základním akvaristickým návykem, který když dostane člověk tzv. do krve, už je z velké části vyhráno. Co z toho, když naměřím tu či onu hodnotu, když stejně nevím na co mě to je? To je podle mě lepší vědět, že když je nějakej problém, vyměnit vodu a hotovo. Jinak já proti měření hodnot vody naprosto nic nemám, jenom to takto vnímám a mám ze svých zkušeností s lidma jejich nádrže na dálku dohleduju odladěný.

Dovolím si nesouhlasit s tvým tvrzením ohledně důležitosti testů a hladin NO2 a NO3. Pro nádrž je ZÁSADNĚ důležitější hladina NO2 a tudíž i test na ni. Zatímco ryby mohou být tolerantní k hladinám NO3 od 0 do 75, u NO2 je úroveň pohybující se v desetinách jednotky pro ryby fatální. Proto je třeba, zvláště v období prvního půlroku existence nádrže, měřit především NO2, které by mělo být po cca 6 týdnech zcela neměřitelné.
Ja nikdy ani testy na dusitany neporidil, bral jsem jako zakladni ukazatel test na dusicnany. I kdyz tu je nekde na foru polemika, ze muzes mit vyssi hladinu dusitanu pri relativne nizke hladine dusicnanu, tak vetsinou tyto veci souvisi se zaklady akvaristiky a dusicnany se lepe meri nez dusitany.

Dlouho jsem si vystacil jen s orientacnimi papirkovymi testy, ke koupi presnejsich testu me primelo hlavne porizeni citlivejsich ryb (otici) a vyskyt sinice. Pri dodrzeni zakladnich postupu jako je primerene mnozstvi a druhova skladba ryb k objemu akvaria, rostlinne osazenni a radny zabeh, vhodna filtrace, casto postaci i zakladni papirkove testy nebo testy vubec nepotrebujes. Ale problemy nastat mohou a priciny mohou byt ruzne, at uz vstupni kvalita vody nebo treba i ta sinice nebo se treba rozhodnes trochu vychytat rostlinky a hnojit, ...... v tom pripade je presny test na dusicnany urcite vhodnou pomuckou si udelat predstavu, jak to akvarko zvlada.... zvlast pokud nemas jeste dost zkusenosti.

Ještě jsem nezměřil, protože jsem si dneska nestihl z práce koupit destilovanou vodu, která je pro můj test nezbytná. Změřím v neděli.
Za chvilku jdu po 24hod měnit zase tak půlku vody...
Muzu se zeptat, jakou mas hodnotu dusicnanu?

On ten filter vsetko nevyriesi, netreba sa na to spoliehat

Nema ani liter. Ci je dostatocny alebo prebytocny urcuje rovnovaha v akvarku. Ak mas vacsinu rastlin sadene ako emerzne tak ta tvorba NH4, NO2 bude este chvilu trvat kym sa nahradia vsetky listky novymi.
Hlavne nezabudaj odkalovat a prietok filtra by som nechal kludne na max, aspon sa nebude tolko usadzat detrit a silnejsi obeh vody podpori cast nitrifikacie aj v tom strku. Inak mozno by som ho premiestnil na bocnu stenu, takto ti nasava cast vody za vytokom... Skoda ze si tamten povodny filter vybral tak skoro, bolo by o moznu pricinu menej.
JJ, díky, teď měním skoro polovinu vody, ono tenhle filtr i podle rad zde by stačit měl (proto jsem ho kupoval), takže tím to doufám nebude

. Holt měnit, teď jsem ještě odkalil a bylo pod kořenem a šutrama docela dost detritu, tak snad i to pomůže a teď nebudu krmit a jen měnit vodu a uvidíme

Písal som tu tento môj odhad aj s vysvetlením už 3. 1., okrem toho aj iní. V akváriu je dosť veľa špiniacich rýb, filter to nezvláda všetko premieňať na dusičnany, časť zostáva v jedovatých dusitanoch. Možno to zvládalo, keď boli filtre oba, ale po vybratí starého to treba pozorne sledovať a meniť vodu i každý druhý deň, ak je to potrebné.
Ja to robím takto (v nezabehnutom alebo prerybnenom akváriu): Zmeriam dusitany pred výmenou vody, ak sú tam dusitany, vymením čo najviac (napr. v chovnej nádrži i 80%, tam nemám rastliny, ktoré by sa polámali), vypočítam, koľko tam zostáva dusitanov a napr. po 3 dňoch zmeriam znovu. Ak ich je menej ako predtým, filtrácia to zvláda a ďalej neriešim (nanajvýš riešim dusičnany, ak je to prerybnené akvárium a rastliny ich nestíhajú konzumovať). Ak ich je viac, tak vypočítam denný prírastok a podľa toho si určím, ako často a koľko vody meniť, aby mi nestúpala hodnota nad 0,1 mg/l. Napr. možno tam pred 5 dňami bolo 0,2 mg/l, po výmene vody klesli na 0,1 mg/l a každý deň pribudlo 0,01 mg/l. A možno tam bolo 0,4 mg/l, po výmene klesli na 0,2 mg/l a každý deň už odbudlo 0,01 mg/l, to by bol ten lepší prípad.
Väčšina ľudí to robí jednoduchšie - nič nemeria, nič nepočíta, ale proste pri takomto zásahu automaticky mení vodu každý 2. deň. Ono tých 5 dní je dosť dlho, keď filtrácia nefunguje dokonale.
EDIT: Akosi som dlho písal a vy ste zatiaľ podebatili

Dodám len, že áno, ono sa to spraví po nejakom týždni - dvoch.
V pohodě, jsem nováček a bohužel se mi toto stalo. Jdu vyměnit vodu. Co jsem se dočetl, tak nejlepší je teď chvilku výměna skoro každý den a nekrmit nějakou dobu a ono se to ustálí prý snad...
Ahoj, nechci zbytecne virit vody, ale na Rataj testy a jejich presnost uz jsem narazil parkrat a myslim, ze jejich cena se rovna kvalite ve srovnani s ostatnimi. Nerikam, ze nemeri presne, ale myslim, ze to chce opravdu vetsi umeni s nimi zachazet nez s testy jinych znacek, .... Jinak souhlasim s nazorem na dusitany. Ty by mely byt na nule, uz kdyz test vykazuje jakoukoliv hodnotu vetsi nez nula, tak bych se zamyslel nad stabilitou akvarka. U dusicnanu pak povazuji za hodnotu na povazeni 50 mg/l. Mysleno opet u akvaria, ktere neni nove zalozene. Pri chovu citlivejsich ryb je i to mnoho.

Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz
Přidat reakci
1 ...... 21
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 9781x