Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krunýřovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Krunýřovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 09:36 Muž snehulda007 [850] Re: Mislow
Nemyslím si, že by obyč. ancíci byli nějak extra přešlechtění...spíš jsou to podle mě takoví voříšci mezi rybami..Podle mých skušeností jsou to držáci, co "hodně" snesou. Můj sameček ancíka to se mnou táhne už asi pět let od mých úplných začátků takže si chudák prožil nejednu začátečnickou chybu, navíc jsem ho kupoval v pet centru,takže to neměl lehký od začátku. Vodu taky nemám nijak extrovní...dost tvrdá, 47mg/l NO3 na vstupu do akv...Myslím si, že pokud někomu ancíci padají tak to může být tím, že jsou ryby zhuntovaný pobytem ve vodě plný léčiv, aby vydrželi než se na krámě prodají a nebo mu nefunguje akv. tak jak má...A pak je úpně zbytečný plašit s nějakýma testama..ty nic nevřeší.. Lepší je investovat čas a peníze do funkčnosti akv. než do testů. A co se týká té akvaristky...pokud se v akv. neustále přehrabovala, tak nemůže být přeci o nějaké stabilitě ani řeč...Myslím si, že "lítající" hodnoty jsou horší, než sice o "něco vyšší", ale stabilní
Ale je to jen můj názor a skušenost a nikde není napsáno, že se nemůžu mýlit..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 08:32 Muž Mislow [304] Re: LukasHH
Mimo jine, ancitrusi jsou rybicka, ktera bude mozna taky trochu preslechtena. Posledni rok jsme na chatu resili problem jedne akvaristky, ktere prave ancici umirali. Jenom oni, patrali jsme po pricine, delala vsechno mozny, menila vodu, merila hodnoty, .... Nakonec ji pomohlo, kdyz prestala do akvarka prilis zasahovat a nechala je poradne stabilizovat. Casto je i dobre se akvarka vubec nedotkonout prvnich par mesicu po zalozeni, ale to zalezi na situaci a vyzaduje to dobry zabeh a neni to univerzalni rada pro kazde akvo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2015 08:18 Muž Mislow [304] Re: Yirka
Jiste, jsem si toho vedom. Ovsem 99 % zacinajicich akvaristu zadne testy kupovat nebude nebo koupi jen zakladni papirkove. Nejdulezitejsi je jednak zalozit akvarko spravne (vhodna filtrace, substrat, rostlinky apod.) a poridit umerne druhy a mnozstvi ryb. Akvarko pak radne zabehnout. O tom, ze treba test na NO2 vubec nemam, ale test na dusicnany ano, jsem psal hlavne z duvodu, ze dusicnany muzes mit i ve vyssi koncentraci pri nulovem nebo mizivem mnozstvi NO2 a pokud se treba rozhodnes pro hnojeni, tak je dobre takovy test mit. JInak pokud udelas vse spravne, tak je vysoka pravdepodobnost, ze testy treba vubec potrebovat nebudes. :-) Vetsina lidi si testy na No2 poridi stejne az kdyz je v akvarku problem. Dalsi vec je, ze pokud je hladina dusicnanu na dobre urovni (za idealni hodnoty pro bezne akvarko povazuji tak 20 - 30 mg/l), tak je vysoka pravdepodobnost, ze NO2 bude na nule, ci mizive, protoze to znamena, ze filtrace a system funguje sparvne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.01.2015 07:32 R Muž romant [27987] Re: Yirka
Souhlas, ale když už je hodnota NO2 naměřena, už může bejt pozdě, protože pobyt ryb v takových podmínkách může na jejich organismu zanechat následky a proto, když se častěji mění voda, v tom začátku nádrže obzvlášt a v období kdy jsou ryby nasazovány ještě intenzivněji, není žádných testů třeba, tedy ve vztahu k rybám. To jenom na doplnění toho co jsi napsal. X-)
Edit: Ještě k té potřebě testů. To píšu proto, že pro člověka co začíná považuju za daleko důležitější než nakoupit hromadu testů, se naučit akvo provozovat a výměna vody je základním akvaristickým návykem, který když dostane člověk tzv. do krve, už je z velké části vyhráno. Co z toho, když naměřím tu či onu hodnotu, když stejně nevím na co mě to je? To je podle mě lepší vědět, že když je nějakej problém, vyměnit vodu a hotovo. Jinak já proti měření hodnot vody naprosto nic nemám, jenom to takto vnímám a mám ze svých zkušeností s lidma jejich nádrže na dálku dohleduju odladěný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2015 07:06 Muž Yirka [9126] Re: Mislow
Dovolím si nesouhlasit s tvým tvrzením ohledně důležitosti testů a hladin NO2 a NO3. Pro nádrž je ZÁSADNĚ důležitější hladina NO2 a tudíž i test na ni. Zatímco ryby mohou být tolerantní k hladinám NO3 od 0 do 75, u NO2 je úroveň pohybující se v desetinách jednotky pro ryby fatální. Proto je třeba, zvláště v období prvního půlroku existence nádrže, měřit především NO2, které by mělo být po cca 6 týdnech zcela neměřitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 22:58 Muž Mislow [304] Re: LukasHH
Ja nikdy ani testy na dusitany neporidil, bral jsem jako zakladni ukazatel test na dusicnany. I kdyz tu je nekde na foru polemika, ze muzes mit vyssi hladinu dusitanu pri relativne nizke hladine dusicnanu, tak vetsinou tyto veci souvisi se zaklady akvaristiky a dusicnany se lepe meri nez dusitany. :-) Dlouho jsem si vystacil jen s orientacnimi papirkovymi testy, ke koupi presnejsich testu me primelo hlavne porizeni citlivejsich ryb (otici) a vyskyt sinice. Pri dodrzeni zakladnich postupu jako je primerene mnozstvi a druhova skladba ryb k objemu akvaria, rostlinne osazenni a radny zabeh, vhodna filtrace, casto postaci i zakladni papirkove testy nebo testy vubec nepotrebujes. Ale problemy nastat mohou a priciny mohou byt ruzne, at uz vstupni kvalita vody nebo treba i ta sinice nebo se treba rozhodnes trochu vychytat rostlinky a hnojit, ...... v tom pripade je presny test na dusicnany urcite vhodnou pomuckou si udelat predstavu, jak to akvarko zvlada.... zvlast pokud nemas jeste dost zkusenosti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 22:44 Muž LukasHH [3] Re: Mislow
Ještě jsem nezměřil, protože jsem si dneska nestihl z práce koupit destilovanou vodu, která je pro můj test nezbytná. Změřím v neděli.
Za chvilku jdu po 24hod měnit zase tak půlku vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 22:41 Muž Mislow [304] Re: LukasHH
Muzu se zeptat, jakou mas hodnotu dusicnanu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 07:35 Muž j0hny [86] Re: LukasHH
On ten filter vsetko nevyriesi, netreba sa na to spoliehat :) Nema ani liter. Ci je dostatocny alebo prebytocny urcuje rovnovaha v akvarku. Ak mas vacsinu rastlin sadene ako emerzne tak ta tvorba NH4, NO2 bude este chvilu trvat kym sa nahradia vsetky listky novymi.
Hlavne nezabudaj odkalovat a prietok filtra by som nechal kludne na max, aspon sa nebude tolko usadzat detrit a silnejsi obeh vody podpori cast nitrifikacie aj v tom strku. Inak mozno by som ho premiestnil na bocnu stenu, takto ti nasava cast vody za vytokom... Skoda ze si tamten povodny filter vybral tak skoro, bolo by o moznu pricinu menej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 00:19 Muž LukasHH [3] Re: zervan
JJ, díky, teď měním skoro polovinu vody, ono tenhle filtr i podle rad zde by stačit měl (proto jsem ho kupoval), takže tím to doufám nebude:-). Holt měnit, teď jsem ještě odkalil a bylo pod kořenem a šutrama docela dost detritu, tak snad i to pomůže a teď nebudu krmit a jen měnit vodu a uvidíme:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 23:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: LukasHH
Písal som tu tento môj odhad aj s vysvetlením už 3. 1., okrem toho aj iní. V akváriu je dosť veľa špiniacich rýb, filter to nezvláda všetko premieňať na dusičnany, časť zostáva v jedovatých dusitanoch. Možno to zvládalo, keď boli filtre oba, ale po vybratí starého to treba pozorne sledovať a meniť vodu i každý druhý deň, ak je to potrebné.

Ja to robím takto (v nezabehnutom alebo prerybnenom akváriu): Zmeriam dusitany pred výmenou vody, ak sú tam dusitany, vymením čo najviac (napr. v chovnej nádrži i 80%, tam nemám rastliny, ktoré by sa polámali), vypočítam, koľko tam zostáva dusitanov a napr. po 3 dňoch zmeriam znovu. Ak ich je menej ako predtým, filtrácia to zvláda a ďalej neriešim (nanajvýš riešim dusičnany, ak je to prerybnené akvárium a rastliny ich nestíhajú konzumovať). Ak ich je viac, tak vypočítam denný prírastok a podľa toho si určím, ako často a koľko vody meniť, aby mi nestúpala hodnota nad 0,1 mg/l. Napr. možno tam pred 5 dňami bolo 0,2 mg/l, po výmene vody klesli na 0,1 mg/l a každý deň pribudlo 0,01 mg/l. A možno tam bolo 0,4 mg/l, po výmene klesli na 0,2 mg/l a každý deň už odbudlo 0,01 mg/l, to by bol ten lepší prípad.

Väčšina ľudí to robí jednoduchšie - nič nemeria, nič nepočíta, ale proste pri takomto zásahu automaticky mení vodu každý 2. deň. Ono tých 5 dní je dosť dlho, keď filtrácia nefunguje dokonale.

EDIT: Akosi som dlho písal a vy ste zatiaľ podebatili :) Dodám len, že áno, ono sa to spraví po nejakom týždni - dvoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 23:43 Muž LukasHH [3] Re: Mislow
V pohodě, jsem nováček a bohužel se mi toto stalo. Jdu vyměnit vodu. Co jsem se dočetl, tak nejlepší je teď chvilku výměna skoro každý den a nekrmit nějakou dobu a ono se to ustálí prý snad...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2015 23:41 Muž Mislow [304] Re: LukasHH
Ahoj, nechci zbytecne virit vody, ale na Rataj testy a jejich presnost uz jsem narazil parkrat a myslim, ze jejich cena se rovna kvalite ve srovnani s ostatnimi. Nerikam, ze nemeri presne, ale myslim, ze to chce opravdu vetsi umeni s nimi zachazet nez s testy jinych znacek, .... Jinak souhlasim s nazorem na dusitany. Ty by mely byt na nule, uz kdyz test vykazuje jakoukoliv hodnotu vetsi nez nula, tak bych se zamyslel nad stabilitou akvarka. U dusicnanu pak povazuji za hodnotu na povazeni 50 mg/l. Mysleno opet u akvaria, ktere neni nove zalozene. Pri chovu citlivejsich ryb je i to mnoho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 23:32 Muž LukasHH [3] Re: zervan
To je otázka, ono to ani nemusí být 0,15...tam jsou prostě 4 barvy podle kterých určíš do jakého políčka to patří a to je rozmezí nějaké. Ale vyšší ne, leda nižší. A v tomhle se opravdu nevyznám, jen hodnotím výsledek podle toho testu:-/.

A čím tam stoupnou dusitany takto? Respektive jak krom výměny vody se jich zbavím? Dělal jsem před pěti dny polovinu, to by mělo být dostatečné přeci.

A jak říkám, nezdá se mi, že by na rybkách bylo něco divného, prostě najednou skapali, ikdyž jinak fungují dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 22:17 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: LukasHH
Neviem ako sú na tom ostatní, ale ja hodnoty dusitanov od 0,1 mg/l považujem za výstrahu a 0,2 mg/l je už poplach s okamžitou výmenou vody, pretože pri 0,5 mg/l už dochádza k trvalému poškodeniu organizmu a chcem mať rezervu. Čiže pre mňa by 0,15 mg/l nebolo v pohode. Ale možno som príliš prísny :-) Najhoršie je, že na prelome roka po vybratí filtra možno bolo dusitanov viac a otrava sa nemusí prejaviť ihneď úmrtím.

Tiež treba počítať s nepresnosťou testu. Rataj testy som nikdy neskúšal. Ale keď mi pri zanedbaní údržby v chovnom akváriu JBL test dusitanov ukázal 0,15 mg/l, novo skúšaný test Salifert ukazoval 0,01 mg/l. Testom JBL vcelku verím - čo som mal možnosť preveriť namiešaným roztokom, tak sedelo (ale dusitany som zrovna nemal možnosť preverovať). Možno niekto preveroval / porovnával Rataj testy, ale to je skôr do diskusie sem: rybicky.net/forum/423-testy-vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 22:01 Muž LukasHH [3] Re: romant
Tak jsem si koupil od Rataje testy No2 a No3.
No2 vyšla ta druhá hodnota, což by mělo být 0,15 mg No2/l, což je podle tabulky k tomu přiložené v normě.
No3 je trošku boj změřit a při zkoumání návodu jsem ani nezměřil, protože k tomu je prý potřeba destilovaná voda. 1ml aq vody, 9ml destilované a pak kapat přiložené roztoky:-/!

Takže všechny testy prostě vyšli v pořádku, netuším co rybám je:-/.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2015 17:21 Muž LukasHH [3] Re: romant
romane asi jsi měl pravdu, zase se teď na rybičkách nic neprojevovalo a umřel najednou i druhý ancík, zůstal jen ten největší zatím. Nechápu čím to může být. Jdu měřit No2 a No3, potom u prezentace.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 17:10 R Muž romant [27987] Re: LukasHH
Ta situace se mohla odehrát klidně tak, že po té výměně filtru to ryby jenom načalo a náledný zhoupnutí vody věc mohlo dokonat, ale to jenom uvažuji nahlas, nicméně moje zkušenosti z různých nádrží mě k tomu co píši tak nějak vedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 17:05 Muž LukasHH [3] Re: romant
Rostlinky byli ze zaběhlého akvária od Designer, takže tam problém podle mě není.

Teď dle pozorování jsou všichni v pohodě, ale to včera ráno byl i ještě ten ancík:-/

Co se týče zaběhnutí,tak měsíc ne, musel jsem to zkrátit na 14 dní, ale dal jsem tam z akvaristiky ty zajížděcí bakterie ještě...ale celkově je to už měsíc a to by mělo být ok víceméně, byla tam zajetá voda atd.

Dánio podle mě umřelo na něco jiného, to mělo příznaky, rychlé dýchání a vypouklé oči, ale jako jediné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 16:23 R Muž romant [27987] Re: LukasHH
Ta operace výměny filtru proběhla kus za kus a nebo tam ten novej byl měsíc na naočkování bakteriema?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 16:21 Muž TRULY [164] Re: LukasHH
prekrovanie * oprava prekrmovanie.
No nemozu nejak zle reagovat na tie nove druhy rastlin? Bral si ich z akvaristiky? Nie su jedovate nejakym sposobom? Mozno ich ryby ohlodali.
Mas teraz nejaku choru rybku?
Danio umrwlo na to iste?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 15:43 Muž LukasHH [3] Re: TRULY
zmena teploty - o moc ne, mám hodně teplej byt, o moc to tím LED zase nestouplo
zmena stravy - nic jsem neměnil
nová ryba v akvariu - nebyla nová
nemoc nejakej rybky - to těžko říct, uhynulo tam den předem to Dánio, těžce dýchalo a mělo vypouklé oči, odlovil jsem ihned po smrti
prekrovanie - to nevím co je
hlad - taky ne
chemia - uprava vody, rozne regulatory - dávám tam aquasafe od tetry s výměnou vody, nově jsem tam dal akorát preventan a vitaminy od dajany, tak nevím
zle krmivo - tím to asi taky nebude, mám od tetry to co by měli mít
geneticke vady - to nedokážu říct, nic viditelného
príliš vela vymenej vody - to ne
malo vymenej vody - taky ne, myslím, že to dělám tak jak se má
nove rastlinky v akvariu - to ano, přidal jsem nově před smrtí dánia a ancíka: bulbovka vodní, ludwigiu a hnědovka křídlata, navíc vedle z akvárka jeden kousek růžkatce a řasokoule
Neviem, niečo z toho ti sedí?Takže asi tak...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 15:31 Muž TRULY [164] Re: LukasHH
zmena teploty
zmena stravy
nová ryba v akvariu
nemoc nejakej rybky
prekrovanie
hlad
chemia - uprava vody, rozne regulatory
zle krmivo
geneticke vady
príliš vela vymenej vody,
malo vymenej vody
nove rastlinky v akvariu
Neviem, niečo z toho ti sedí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 14:25 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: meg22
Aha! Tak to jsem měl jinou představu o složení. :-O
Tak nic - beru tu svou poznámku zpátky. :-)
(Je to už dlouho, co jsem držel Akvaregulátor v ruce, a nějak jsem si to složení ve své děravé paměti "poupravil"... :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2015 14:04 Muž LukasHH [3] – nemoc
Jak mi bylo doporučeno, tak přesouvám sem z Ancistrus sp -chov. Tam je případně možno promazat.

Tak si takhle jdu sednout k akvárku a pozorovat a jeden ancík je přisátý na předním skle, po pár minutách najednou odpadá ze skla na záda na dno a je po něm. Nechápu jak je to možné? Může mi zkusit prosím někdo poradit?
Celý den nejevil jakékoliv známky, že by bylo něco špatně. Žádná z ryb nemá na pohled problémy, nejsou hubené ani tlusté, normální tělíčka, normálně se hýbou i dýchají, nevím v čem by mohl být problém.
Vodu skoro půl akvárka jsem měnil před 4mi dny. Krmením to být podle mě také nemůže, ale včera mi umřelo to Dánio a předtím víc jak měsíc nic, hned ze začátku jedna tetra neonová a asi 4 gupky.
Akorát jsem si koupil nějaké testy od Dajany, tak jsem provedl měření a:
PH=7,4
KH=3
GH=7
Teplota 27,5
Teplota je asi moc? Protože to dělá to svícení pod zavřeným krytem jak jsem tam přidal LEDky, ale nevím jestli to může být důvod?

Celé dny nedělám nic jiného než že sedím zde na fóru a všechno pročítám aby bylo vše v pořádku, abych se vyvaroval co nejvíce začátečnických chyb a pak toto...
Jsem z toho nějaký rozladěný:-):-/!

Vše popsané v prezentaci...

Díky a pardon
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 13:23 meg22 Re: Sid
obsahuje disodium fosfát, disodium EDTA, methylenová modř, chlorid sodný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 12:44 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: meg22
...Akvaregulátor myslím přesně ten co je v tom odkazu...
A mohla byste sem opsat složení toho Akvaregulátoru, aby bylo zřejmé, proč se o něm v souvislosti s vašimi problémy zabýváme?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 09:08 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: LukasHH
Akvárium má 3 mesiace, živorodky špinia statočne, starý filter bol odobratý cca pred týždňom - mne to vychádza na otravu dusitanmi. Odobratie starého filtra je kritická fáza. Či je to nimi, by ukázal test, zatiaľ treba meniť vodu. Na druhej strane, ancík toho vydrží dosť veľa :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 00:14 Muž LukasHH [3] – úmrtí
Tak si takhle jdu sednout k akvárku a pozorovat a jeden ancík je přisátý na předním skle, po pár minutách najednou odpadá ze skla na záda na dno a je po něm. Nechápu jak je to možné? Může mi zkusit prosím někdo poradit?
Celý den nejevil jakékoliv známky, že by bylo něco špatně. Žádná z ryb nemá na pohled problémy, nejsou hubené ani tlusté, normální tělíčka, normálně se hýbou i dýchají, nevím v čem by mohl být problém.
Vodu skoro půl akvárka jsem měnil před 4mi dny. Krmením to být podle mě také nemůže, ale včera mi umřelo to Dánio a předtím víc jak měsíc nic, hned ze začátku jedna tetra neonová a asi 4 gupky.
Akorát jsem si koupil nějaké testy od Dajany, tak jsem provedl měření a:
PH=7,4
KH=3
GH=7
Teplota 27,5
Teplota je asi moc? Protože to dělá to svícení pod zavřeným krytem jak jsem tam přidal LEDky, ale nevím jestli to může být důvod?

Celé dny nedělám nic jiného než že sedím zde na fóru a všechno pročítám aby bylo vše v pořádku, abych se vyvaroval co nejvíce začátečnických chyb a pak toto...
Jsem z toho nějaký rozladěný:-):-/!

Vše popsané v prezentaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 18:53 Muž TRULY [164] Re: meg22
som toho názoru že všetky tie hluposti typu akvaregulator, proste nemôžu byť prospešné. Vždy to bude len chémia tak ako tabletky u ludi. Vyliečla chrípku ale dodrbu pečen...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 18:45 meg22 Re: romant
Filtr je Fluval 205. Ta řasa tam je celou dobu a je bohužel i ve třech jiných akvárkách a ancistrusové tam žijou zdravě už několik let, proto mi to nepřišlo jako zásadní informace. Ještě bych ráda dodala, že jsem si všimla, že tam umírají i všichni šneci. Dávam je tam z jiného akvárka a už možná padesát jich tam umřelo. Asi opravdu vysadim akvaregulátor a začnu zase se starou dobrou odstátou vodou. Jak tady těch akvárií je víc tak to pro mě byl docela vylepšovák. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 12:04 R Muž romant [27987] Re: meg22
Měnil bych vodu bez použití toho akvaregulátoru a dával si pozor na souběh možných narušitelských činností, jako jsou současné odkalování a čištění filtru, popř. větší protrhání rostlinstva, což bych činil vždy týden po sobě, aby byla zachována kontinuita kultury nitrifikačních bakterií.
Edit: Výměnu vody činit klidně i vícekrát týdně, neb podle toho co odtajňuješ, to akvo bude více zatíženo odpadníma látkama, ostatně i ta štětička by na to mohla ukazovat, ale prezenatace by se šikla velice, aby se odladilo co je jinak něž by mělo, jmenovitě filtrace, to bude dost zásadní věc, aby byla výkonná, ale hlavně účinná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 12:01 meg22 Re: TRULY
a mečovky jsou tam jen čtyři. I když je pravda, že rybiček je v celém akva momentálně opravdu hodně. cca 35 ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 11:58 meg22 Re: Sid
Omlouvám se, že píši až teď. Děkuji moc za rady všech. Nafoukle navypadají, ale je pravda, že jsou v pořádku a pak je druhý den najdu ožrané na dně. Akvaregulátor myslím přesně ten co je v tom odkazu. Co se týče toho vzduchování tak připojené tam je, ale je dost silné a navíc akvárko bohužel trápí černá štětičková řasa a odpojeno bylo právě kvuli ní. Přijde mi, že po vypojení už se tak bujaře nerozmnožuje.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 16:55 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Legioix
Pokud skutečně myslí meg22 ten výrobek z vašeho odkazu, určitě je na místě dobře si prostudovat jeho složení. Bradek už to tu naťukl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 13:48 R Muž romant [27987] Re: Yirka
Tak na tohle už dále nejsou patrony. ano palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 13:47 Muž Yirka [9126] Re: romant
Nejlepším akvaregulátorem je akvarista. Zvláště ten, co moc chemicky nereguluje. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 13:19 R Muž romant [27987] Re: Legioix
Tak ono je otázkou, zda-li tím akvaregulátorem není myšleno něco obecného, čemu se tak prostě jenom říká a konkrétní akvaregulátor, jak je na odkazu to býti nemusí. ;-) Nicméně, jsou to spekulace a bude to chtít vyjádření tazatelky. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 13:06 Muž Legioix [574] Re: Sid
Akvaregulátor je jen jeden: www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 11:39 Muž TRULY [164] Re: Bradek
tiež som toho názoru. Veľa mečuniek = bordel a ak tam nieje dosť kyslíku tak... Zas možno to bude kontraproduktívne ak sa pridá vzduchovanie a voda na dne nie je udržiavana, lebo sa tie sračky a NO3 akurát poriadne rozbucha po celom akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2014 10:07 Muž Bradek [1] - cichlidy,krunýřovci,pancéřníci
Krunýřovci jsou všeobecně citlivý na chemii, hlavně na skalice. Nevim kolik těch ryb tam je ´, ale tetry jsou společně s mečovkama docela čuňata a ty nemáš žádný vzduchování a krunýřovci jsou u dna. Možná i tam bych viděl problém. Mě vypadlo na 3 dny vzduchování když jsem nebyl doma a přišel jsem o 2 eLka a ostatní vypadali velmi bídně. Po opravě a výměně části vody vše O.K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2014 17:57 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: meg22
Značka toho akvaregulátoru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2014 14:35 R Muž romant [27987] Re: meg22
Jak ty ryby vypadají, nejsou nějak nafouklý a nebo naopak nemají propadlá bříška?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2014 14:28 meg22 – úhyn ancistrusů
Dobrý den, za poslední dobu mi umřeli 3 krunýřovci. Dva žili vesele půl roku a pak z ničeho nic během týdne umřeli oba. Pořídila jsem dalších malých šest a našla jsem dalšího mrtvého a dva živé. Zbytek jsem zatím nenašla. Akvárium je cca 160 litrů, vzduchování nemá, vnější filtr. V akváriu jsou s neonkami, čichavci, malými parmičkami černopruhými a mečovkami. Posledních pár měsíců používám při pravidelném odkalování roztok na úpravu čerstvé vody, akvaregulátor, ráda bych se zeptala zda tento roztok může krunýřovce zabíjet? předem díky za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 22:16 Muž TRULY [164]
dnes zial oaud zariadil ze moj maly antik posledny mohykan svojmu osudu smrti neusiel a aj napriek tomu ze mu choroba neustupila zomrel lebo sa zasekol medzi bridlicu a sklo lre mna dost nepochopitelne. Zrejme uz bol aj zoslabnuty a jeho obluvene miesto za rezervnym fiktrom ktory som vcera cistil a zaroven zrusil tam nebolo tak si hladal nove utocisko. Podka mna by casom tomu podlahol aj tak. Mrzi ma to aj tak je to moj prvy uhyn aj ked ako akvarista sa clivek musi s tymto zmierit zial no. Mozno to odsudite ale snazil som sa zistit co mu bolo a tak som mu spravil doslova pitvu lebo som sa bal aby nemal nejakeho cerva. Nic cudzie podobne som v nom nenasiel. A v lodstate ak clovek nema mikroakop tak sa mozem len domievat co je crevo a co nie. Ale v podstate sa nic nehybalo atd. Nastastie. Tym len zrejme skonstatujem ze sa musel nakazit na dne ako mlada rybka bez imunity ktora beha po dne kde je bordel atd...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2014 21:06 Muž TRULY [164] Re: MonterMonty
tak ja vravím že svetlom je možno len ta plachosť, ktoru mal dnes. Neviem fakt, žiaľ nemam karanténne akva :( musím niečo vymyslieť, resp. zajtra kupiť niečo male aspon 10 l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2014 20:52 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: TRULY
To určitě není působeno tím že jsi nevyp světla , já bych řekl že má nějaké vnitřní problémy , ovšem jaké , to těžko hádat , odlovit do karantény , pomalu zvednout teplotu , krmit střídmě a pozorovat , přežráním to rozhodně taky není
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2014 10:52 Muž TRULY [164]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku čaute, všimol osm si na mojom antíkovi nejaké divné zmeny. Je to posledný ktoreho som neodlovil z 60l akva po vytrení. a ked som ho objavil po 2 týždnoch už som ho tam nechal. Vždy som si myslel že má pekne brušku že je najedeny ale dnes som si všimol že ma na brušku anomáliu a že ako keby mu jedna strana trčala. Ako keby tam niečo mal vo vnutry. Navyše bol dnes totálne krotký ale to bolo iba dneska, zabudol som totiž vypnuť v noci svetlo a zrejme to malo na nich negatívny vplyv.
Viete mi poradiť čo mu môže byť? Viem že je milion faktorov ktore na to možu vplývať od stravy, no2,NO3, tvrdosť vody, prežratie, vela zelenej atd... napada vas niečo? dakujem vopred
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 22:13 Martina Ancis
Ok, díky...no co se toho přisátí týče...vím, že se sumečci přisávají běžně kdekoliv, ale v tomhle případě se jedná o novinku...schválně se přisává na puštěný filtr přímo na otvory, do kterých cirkuluje voda. Uvidím, budu tedy měnit vodu a doufat v lepší zítřek...díky !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 21:35 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Martina Ancis
taková ryba patří do nádrží 700 a více litrů , denně měnit 1/3 vody a vzduchovat , pokud už ryba není v posledním tažení , darovat někomu s adekvátní velikostí akvária , pokud má na kahánku šetrně utratit , nic jiného se s tím dělat nedá
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 21

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 9722x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9480?od=151