Asi tak pred týždňom a pol som v Hornbachu v BA kúpila cca 40cm koreň (z mne neznámeho stromu) a ešte jeden v akvaristike, ale je určite z rovnakého stromu, len menší.
Ten väčší som rozpílila na dve a ten krajší (kedže sa mi nevmestil do hrnca, aby som ho prevarila) hodila priamo do AQ, kde boli len rastlinky (Anubias barteri petite + Ludwigia repens) a zopár šnekov.
Do 24h sa mi po celej ponorenej časti koreňa vytvoril súvislý priesvitný (na dotyk slizký) povlak - predpokladám, že sú to nejaké mikroorganizmy... Koreň som vytiahla a prevárala pár hodín v osolenej vode (kedže sa do hrnca nezmestil celý, tak som ho proste rôzne otáčala, aby bola prevarená čo najväčšia časť).
Po tomto "procedére" som ho do AQ hodila zas a ten povlak tam mám znovu... Trvalo to dlhšie ako pred prevarením, ale predsa. Môj problém je, že sa to usádza i na rastinkách, ktoré takto nemôžu fungovať (okrem toho, že je to humus...).
Druhú odpílenú časť som medzitým hodila do plnej vane a zatažila kameňom. Na tomto kúsku sa mi povlak vytvoril tiež. Korene mimochodom plávajú.
Kto mi vie prosím poradiť, ako mám tieto korene upraviť tak, aby sa mi ten povlak už netvoril (okrem toho spôsobu, že ich mám na mesiac hodiť do vody...) a vie mi tiež povedať z akého stromu to je?
Na fotke z prava do ľava - koreň z akvaristiky + odpílený z Hornbachu (tieto boli v AQ + neskôr prevárané v slanej vode) a druhý odpílený z Hornbachu (nepreváraný, len v slanej vode).
Vopred veľmi pekne ďakujem za radu
PS: Momentálne sú všetky zaťažené vo vani v čiastočne horúcej a čiastočne prevarenej vode + soľ