Olšové šištičky
Po nědělním zběru v rámci procházky jsem byl ukištěn, že teď už nemají tu sílu jako na podzim, že to vylouhoval déšť a sníh .
Starší reakce
Tak záleží na množství dost barví vodu také jich mám pytlík někde schovaný a trochu jsem jich dřív dával do akvária, ale nechal jsem toho zahradníkovi a jako jsem já jantarové zbarvení vody vadilo. Prevence je pravidelná údržba akvária, když jí nedodržuješ žádné šištice ti nepomůžou.
to znamená, že klidně můžu mít pár šišek neustále ve filtru, přestože jsou ryby zdravé
jako prevenci
Starší reakce
Tak asi tak geniální to zas nebude, aby to sežralo bordel a to dobré zůstalo v akváriu. Vždycky je něco za něco.
Ahoj všem,
jak moc Purigen neguje prospěšné látky z šišek, nebo listů mandlovníku? Odfiltruje jenom zákal z výluhu, nebo všechny prospěšné látky z výluhu?
Starší reakce
865 litrů a 94 šišek. Tech 100, to jsem zaokrouhlil. Jinak kazdy vecer měním tak 100 litrů vody, jestli to hraje roli
Dávkuje se 1 šiška na 10l,uber aspoň 30ks..těch 100kusů je moc...
Ahoj. Já dávám jednu na cca 30 litrů přímo do nádrže. V mém případě tedy 5-6 ks. A nikdy už nevylovuju. Krevety a šneci je časem dokonale zlikvidují..
Jak velké máš akvárko? Jestli ne aspoň 1000l tak bych raději ubral.
Strčil jsem právě 100 šišek do horního patra filtru. Takže za 4 dny je vytáhnout ? Nechtělo se mi je tam házet a pak je tam hledat. Je to taky varianta ?
Starší reakce
Proč výluh,já je tam hážu celý,ony se samy vyluhují v akvu...
Starší reakce
Jednoduchá otázka a zároveň odpověď. Od nepaměti se okolo rybníků vysazují olše a vrby. A neni to jen proto, že dobře rostou u vody. Stáří rybníkáři nebyli hloupí a tyto věci věděli. Mnohdy znovu objevujeme dávno objevené.
V přírodě taky padá do vody kde co... Ale Kawa to vysvětlil líp...
Vylouhuje se z nich tanin a jiné prospěšné látky. Maji bakteriostatický ucinek.
Dnes ráno v lese, když jsem fotil Ohnivce, stovky olšových šištiček, po některých brutálně zhnědne voda, ale jaký je vlastně důvod přidávání těchto šištiček do AQ?
Starší reakce
Taky sbírám, když na ně narazím. Trhám ze stromu, nesbírám ze země.
Po prvnich mrazech by se měli,ale já je sbíram,jak je potkám
Kdy je nejlepší sbírat olšové šišky? Už jsem pozdě, nebo je teď nejlepší doba?
Starší reakce
Na fotke je Larix kaempferi 'Diana'.
Plodom jelše je krídlatá nažka, teda to, čo bežne akvaristi nazávajú nesprávne semenom. Semeno samotné sa nachádza vnútri nažky pod suchým oplodím. Šištica (slovensky správne šištička) je súplodie jelše, jahňada je názov jej súkvetia.
Bohudík máme Wikipedii a můžeme to rozsoudit.
cs.wikipedia.org/…
Oficiálně olše nemá šišky...
Ale jehnědy jsi trefil
Guppy napsal: šiška, šištička, šištice... Nebo jehněda...
Máš pravdu, to jsem napsal blbě.
Ale ty mají úplně jiný charakter...
Otázkou je, jestli je v "dendrologické terminologii" to samé šiška, šištička, šištice...
Olše...
Maq a ctibum, moc děkuji. Mě to hledání moc nejde a už vůbec podle obrázku
Detail šišky i pupenů dodám v pondělí až půjdeme do školky.
I jehličnany mají pupeny
0 29.03.2019 20:13 Silviebaris má spoustu šišek a bude listnatý.
No já jen, že jehličnany, si myslím, pupeny nemají...
Detaily na šišku a pupen by taky pomohly.
Jo pupeny tam jsou. Čekám na listy ale když se tady řešily ty šišky tak sem nevydržel a zkusil jestli to někdo nepozná.
Na těch větvích jsou pupeny, nebo se mi to zdá?
No ten mě taky napadl ale údajně je to listnatý strom (roste ve školce kam od listopadu chodím každé ráno s dcerou nikdy jsem ho s listy ještě neviděl takže toto tvrzení nemusí být nutně pravdivé) zkusím ještě přidat fotku šišky. Stejně asi budu muset počkat až se zazelená.
Vypadá to na mrtvý cedr.
Edit: Jsem tatar, až teď jsem se podíval na druhou fotku. Nějaký tvarovaný modřín.
Viz Olše a Wikipedie "Čerstvě po pokácení je dřevo načervenale oranžové, ovšem postupem času vlivem přístupu vzduchu tmavne do načervenale bílé až načervenale hnědé."
Je tam i seznam druhů, můžeš zkusit projít...
a nějakej druh tisu nebo tuje...tipuji,netuším
Olše asi ne má to úplně oranžové dřevo a ty šišky jsou tak 5cm velké. Jestli tak nějaký druh co neznám. Ale právě mě napadlo jestli by šišky nebyly použitelné ke krevetkám vypadají úžasně.
Není to Olše? Jen hádám, stromolog nejsem...
Když už se tady určují ty stromy. Uměl by někdo určit ten na fotce? ( je to ten bez listí co roste z toho zeravu) má spoustu šišek a bude listnatý.
Já a google tipujeme Sekvojovec obrovský...
EDIT
Nebo raději asi víc obecně něco Cypřišovitého...
Nepoužívej.
Vypadá to na šištice nějakého jehličnanu.
Ahoj, podařilo se mi po větru v parku sesbírat nějaké olšové šištičky. Ale pod stejným stromem ležely i o něco větší. Nejsem si jistá, jestli je to taky olšová šištička. Jsou o kousek větší a světlejší, ale jinak vypadají úplně stejně. A našla jsem je pouze jednotlivě, ne víc na jedné větvičce. Nevíte prosím někdo, jestli to jde taky použít?
Starší reakce
Aha. To jsem nevěděl. Každopádně ji tam nechám tak dlouho, dokud se šiška nezačne rozkládat, aby v akváriu nebyl bordel. Jestli mi na ni nepůjdou mi nevadí.
No co se týče konzumace tak krevetu šiška jako taková opravdu nezajímá. Co je zajímá je mikroflóry která se na ní vytvoří (bakterie houby řasy). Proč při pojídání těchto organismů rozeberou i šišku? Mám dvě teorie. Buď krevety šišku poškozují při sběru těchto organismů nebo šišku narušují záměrně aby došlo k většímu nárůstu potravy na povrchu šišky. Krevety začnou šišku rozebírat až když se na ní vytvoří "žrádlo" a v daleko větší míře pozoruji toto chování u caridin než u neocaridin.
No, tak uvidím. Ale mě na šišku krevetky vůbec nechodí, maximálně kolem "proběhnou". Třeba časem, jim zachutná.
Šištice se časem rozpadnou, nebo je zkonzumují krevetky a plži, ale samotné louhování je ukončeno zhruba třetí den.Pokud šištice nejsou použity, jako doplňkové krmivo zmiňovaným živočichům, nebo nejsou jako dekorace biotopních nádrží, tak komplikují údržbu akva, při jejich nasátí do odkalovače dojde k ucpání výtoku, lze tomu předejít,bez dělání zásobních výluhů a vývarů, stačí dát větvičky se šišticemi do organzových, nebo jiných sáčků s obdobnou strukturou a zavěsit je na dva,tři dny poblíž výtoku filtrace a po vylouhování je vyjmout.
ALA (akvárium líného akvaristy) styl.
1 17.03.2019 20:20 Silviebaris –
Re: Maq No myslim,že i půl roku...nepočítam to...
Ono hodně závisí na tom jak moc je krevety rozebírají. Mě třeba v akváriu vydrží tak 3 měsíce.
A za jak dlouho se Ti rozpadnou?
Krevetky mám, šišky jsem dal 21. ledna, a dodnes jsou jako nové. Tak nevím...
Přidat reakci
[1] ...... 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x