Listy, větve a další dekorace z přírody do akvária
Proč to nechcete celé řešit tím polystyrenem? Dával sem na něj i mnohem větší kameny.
nebo opřít o jiný šutr nebo kořen.
Já bych to tímto způsobem postavené neriskoval.
Co si snad dovedu představit je dlaždice 20mm silná, provrtat, kámen z 10cm strany zarovnat, navrtat a přes hmoždinklu zafixovat. Pak celé zahrnout pískem.
silikon
Tak ten už by alkalitu a tvrdost zvedal.
Kus polystyrenu a na něj ten šutr dát. Pokud je menší, tak je pokládám na písek.
Starší reakce
0 29.12.2011 19:26 HaDaS – Břízo bílá skloň se níž
Přidám taky svou zkušenost. Do svého krevetárka Peu d'eau jsem umístil větývku z břízky, kterou jsem našel ulomenou v lese. Lehce jsem ji povařil v obyčejné vodě i s kousky kůry. Po vychladnutí jí šoupnul do mikro akva. Žádný povlak, žádná řasa, žádné hnití ani nic jiného se nekoná. Flóře ani fauně evidentně nevadí. Občas se po ní projdou krevetky a zahlodají si.
... kupodivu se nerozpadá ani kůra a vypadá to docela hezky
.
Já jsem si přivezl vždy větve a kořeny stromů a keřů z Chorvatska. Doma jsem větve opláchl teplou vodou a kořeny, co se vešli do hrnce tak vyvařil. Nijak jsem si nedal záležet s tím nějak ty větve extra vyčistit a neměl jsem problémy ani s plísněmi ani s ničím jiným.
To jsem ráda.Samorost je fakt krásný a nerada bych o něj přišla
Ten fujtajbl na tom samorostu bud nějaká plíseň a opravdu to časem zmizí. Pokud jsou v akvárku šneci, nebo třeba krevetky, tak to nebude mít dlouhýho trvání, ale i bez nich to čas spraví.
0 29.12.2011 16:04 radulkav – třešňové dřevo
Chci přidat svou zkušenost s větvemi.V zimě nám sníh zlomil větev na třešni.Teď na podzim jsem větve odkornila a vyvařila v čisté vodě bez soli.Obarvily to až běda.Pak jsem je ještě přečistila ocelákem od případných zbytků kůry a šup do akva.Větve,které se při vyvařování vlezly do hrnce a nevyčuhovaly z vody ani neplavaly.Ty větší,které jsem musela při převařování otočit,aby se vyvařily celé mám zatím zatížené.
A je to super.Dřevo má krásnou barvu a neplesniví.
Taky jsem si do jednoho akva dala bukový samorost.Odkorněný,vyvařený a udělal se mi na něm fujtajblový slizovitý místy centimetr vysoký povlak.Doufám,že to časem zmizí.
Starší reakce
Určitě nevadí alespoň budou mít šneci co baštit
Hodně lidí se toho bojí a všechno desinfikuje, ale dle mého názoru je to spíš na škodu vytvářet rybám sterilní prostředí, budou potom daleko náchylnější na všechno
Nevím co je to napadené padlím, ale plíseň by měla být po spaření, zalití horkou vodou, zahubena. Takže doporučuji spařit.
Nevíte někdo, jestli není problém dát do akvária dubové listy, ale mírně napadené padlím nebo nějakou jinou plísní (kdo se v tom má vyznat)? Nejsou napadené všechny listy, ale v uschlém stavu na zemi už to moc poznat není, takže bych určitě nasbírala i ty špatné.
Trochu se bojím aby to náhodou neublížilo krevetkám nebo rakům.
Starší reakce
To ti asi nezbyde než vyzkoušet.
Všude čtu, jak jsou dobré olšové šišky, na zkvalitnění vody. Chtěl bych to taky vyzkoušet, ale ve svém okolí nemohu najít olši (nebo ji nepoznám i když jsem se díval na internetu jak vypadá) tak se chci zeptat lidí z Olomouckého kraje, nejlépe však okresu Šumperk, kde nám tady roste tento strom abych si pár šišek vzal.
šišky z jehličnanů bych tam nedávala, ale olšové šišky jsou dobré
Starší reakce
Chci se zeptat, nemáte někdo zkušenost s akátovým dřevem v akváriu? Sem z jižní Moravy, kde jich máme habaděj. Co sem se dočetl, tak je to jedno z nejtvrdších dřev u nás pěstovaných či rostoucích dřevin, navíc obsahuje nějaké látky, které dlouho brání jeho tlení, což zní dost dobře. Na druhou stranu celý ten strom není tak úplně košér co do soužití s jinými tvory, rostliny v okolí alelopaticky inhibuje a snad je i jedovatý. Tak nevím, aby mi pak nechcípaly ryby ... (na druhou stranu co kdyby inhiboval i řasy?
)
Starší reakce
Když ten šutr tam vypadá tak hnusně
Jaké je to dřevo to nevím, nejsem znalec. Budu to muset zatížit nějákým stylem, aby to nebylo moc vidět
Bude záležet na tom, jaký je to dřevo. Čím tvrdší, tím to bude trvat déle, ale nějakou časovou osu obecně nelze použít, je třeba projevit základní vlastnost akvaristiky a být trpělivá.
Mám dotaz. Pořídila jsem si kořen od jednoho maníka, který říkal, že mu v akvu neplavalo- je to kořen z přírody. Jenže jsem jej dala do akva a kořen plave
Chci se zeptat, jak dlouho jej mám nechat zatížený? Chtěla jsem jej vyvařit, bohužel nemám na to tak velký hrnec
Tak jsem jej jen sprchovala horkou vodou. Už je to týden a stále plave
Jak dlouho to trvá než se pořádně nacucá vodou a zůstane na dně?
Starší reakce
Ja som k trom korenom hodila tri ampularky (o velkosti tak 1,5-2cm priemer ulity z profilu), i po tom pekne liezli, ale "nemakali" podla mojich predstav (zabudla som, ze su to "s-l-i-m-a-k-y"); to je tak pre penzionistov finta, ja som ale zbrkla; viem, že by to pekne vsetko popapali a stale by to papali, ak by sa to tvorilo nanovo, az kym by to nezmizlo uplne, hold som to chcela mat skor, chyba mi trpezlivosť a schopnosť mať pasiu z pozorovania pomaleho konzumovania slizu slimakmi
(A vo vedre za prackou v kupelni na to "kukat" nemusim, to nehystercim, ako ked mam sliz pred ocami v akvarku.)
Ale "mezizubni kartacek" ma teda este nenapadol
zubni kartacek jsem zacal pouzivat pri preparaci lebek.....
ne vzdy nejtvrdsi bejva nejlepsi.....
jinak na maly diry zkus mezizubni kartacek.....
no krevetkam nebo neritine by treba ten "sliz" chutnal
Dik za tip. Si pis, ze som pouzila i "vyrazeni"
kartacek, hold to tak "nevysrubujes" (aj ked mas kartacek s najvyssou tvrdostou stetin) ako s dratenkou. Prave preto tam este mam ten sliz, ze boli tie skulinky vrznute len zubnym kartackom a evidentne nestacilo.
Ak by som si dala tu namahu a kazdy den to takto prekefkovala i dratenkou a tie skulinky tym kartackem, tak to uz mam snad i za tyzden, len mi tie korene do ziadnej nadrze nejak nesuria, tak to flakam a medzitym skumam sliz
0 21.04.2011 09:48 Fugee –
Re: xx Jsem z Liberce.
Jo, pokud by to šlo, byl bych za to rád.
zkus misto dratenky zubni kartacek (da se pouzit i vyrazeny), je to docela sikovny nastroj na ruzne cisteni
Nevím odkud jsi, ale jestli máš zájem budu příští týden na akvaburze v Brně - Líšni a vezmu olšové šištice a dubové listy - oboje sbírané na podzim.
Dodatok k môjmu komentu z 03.04.2011 16:13 - ten menší koreň som vyvárala v osolenej vode dovtedy, kým nebola voda relatívne čistá, pričom sfarbenú vodu stále vylievala. Zhltlo to nejaké 4hodinky varenia. Momentálne si korienok už lochní bez farbenia a akéhokoľvek povlaku v nádrží pri krevetkách práve dva týždne.
Tie väčšie sa ešte močia vo vedre, ešte trochu farbia a povlak sa vytvára na miestach/v skulinkách, kam nedočiahne drátenka. Vychádzam teda z toho, že tieto typy koreňov (ak nie všetky) je na to, aby sa na nich nevytváral povlak a prestali farbiť, jednoducho potrebné vyvárať do "nemoty". Snáď som niekomu pomohla
takove veci je lepe resit na podzim, jinak lze pouzit i listy mandlovniku morskeho.... jen pocitej se zabarvenim vody do hneda
0 20.04.2011 20:14 Fugee Původně jsem chtěl, ale takhle na jaře už byly všechny listy moc tenké a v akváriu by hned shnily.
0 20.04.2011 17:31 Fugee Potok mám kousek, ale olše tam nerostou :(
Zkuste procházku k řece nebo potoku.
0 20.04.2011 17:15 Fugee Jen jako dekorace. Olšové nemůžu najít.
Nevidím důvod proč by nemohli. Proč je tam vlastně dáváš, co tím sleduješ, něco konkrétního, nebo se Ti to líbí jenom jako dekorace.
0 20.04.2011 15:40 Fugee Mohou tedy být modřínové šišky v akváriu?
To je opravdu borovice? Mě to připomíná spíš modřín.
0 20.04.2011 14:38 Fugee Druhé foto :
0 20.04.2011 14:37 Fugee Zdravím, můžou být BOROVICOVÉ šišky (vyvařené, odstáté, prané v hypermanganu) v akváriu? Vypadají celkem pěkně.
Starší reakce
rennie napsala: .. kúpať sa u susedov ..
OT - Soused mozna protestovat nebude.
K "slizu" (at nejsem jen za ...) - jak bylo psane, zmizi, ampularka pomuze. Koren tam nech, za chvili mas od toho pokoj.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 34695x