Listy, větve a další dekorace z přírody do akvária
Hlasuji za živicu. Nemusíme pak řešit smůlu ani pryskyřici.
Beze srandy, žiju na Slovensku.
OT: Presne tak, co si pamätam z prveho semestra na vyske (je to uz cez 25 rokov), tak sme pouzivali len nazov živica, cesky pryskyrice. Nazvy ako smola, smolka, glinga boli iba ludove pomenovania. Zivica je organicky produkt prevazne rastlinneho pôvodu, hlavne ihlicnatych drevin (kalafuna z borovice), no nie su vynimky ani listnate. A pravdaze existuje aj šelak, co je vytazok z nejakeho hmyzu, ak si dobre pamätám. V normalnych podmienkach by zivica nemala byt rozpustna vo vode, ale co su to v akvariu normalne podmienky. A aj ked je nerozpustna, urcite iste latky vylucuje...
Ach jo... Navážet jsi se začal ty do Silvie a navíc naprosto neopodstatněně. Myslím, že to že takto rozlišujete pryskyřice doma není pro toto fórum úplně relevantní.
Přikládám pár běžných výrazů podporujících mé tvrzení.
Smolná šiška (na listnatých stromech jich moc neroste)
Borová smola (asi taky nebude z dubu)
Smolnička (je smolná tříska z borovice)
Edit:
A co se týče tvého požadavku na mé myšlení. Už se mi dnes moc nechce. Mohl bys mi prosím sdělit co se podle tebe stane s pryskyřicí v rašeliništi že bude jiná než ta z řeky?
Zase jeden ředitel zeměkoule
Ty asi určuješ, co je nesmysl, jak to vypadá.
Pokud dobře vidím, tak jsem psal, co se jak říká. Nepsal jsem, že to jsou oficiální názvy.
Možná bys mohl líp číst, než se začneš do někoho navážet, že píše nesmysly.
Edit:
Smetany napsal:
A abych přidal smysluplnou myšlenku. Nedávno jsem četl starou akvaristickou publikaci kde se psalo o vhodnosti dřeva do akvária. A jako nejvhodnější zde byly doporučovány "smolné středy borových kořenů z rašeliniště". Nemám s nimi zkušenost jen to nadhazuji jako námět k diskuzi.
Pokud se nad tím dokážeš zamyslet a nepapouškovat jen to, co jsi někde někdy četl, tak ti dojde, že to, co leželo dlouho v rašeliništi, bude mít jiné vlastnosti než čerstvé dřevo.
3 19.09.2019 17:53 Silviebaris –
Re: Jifi když už...
cs.wikipedia.org/… Pryskyřice (lidově smola, smůla) je výměšek, který produkuje řada rostlin, zejména jehličnatých stromů a obsahující zejména uhlovodíky.
Promiň ale musím. Když už chceš slovíčkařit, tak nepiš nesmysly. Pryskyřice je oficiální název pro látku kterou produkuje valná většina dřevin. Smůla je lidové označení pryskyřice a to převážně té z jehličnanů (hlavně borovic a smrků).
A abych přidal smysluplnou myšlenku. Nedávno jsem četl starou akvaristickou publikaci kde se psalo o vhodnosti dřeva do akvária. A jako nejvhodnější zde byly doporučovány "smolné středy borových kořenů z rašeliniště". Nemám s nimi zkušenost jen to nadhazuji jako námět k diskuzi.
Používám občas klacíky z potoka. Nevyvařuju je, ale měsíce skladuju v kýblu s vodou a dávám do akvária po jednom. Některé krevetky už skoro rozebraly.
silviebaris napsala: No nevim,smůla se vyskytuje především na jehličnatych stromech,většinou dřevo mekké,nevim,jestli je tohle dřevo zrovna vhodny do akvária....
Smůla se říká tomu, co je vidět na listnatých stromech. Pryskyřice se říká tomu, co je vidět na jehličnanech.
Je to slovíčkaření. Nicméně něco takového vylučují listnáče i jehličnany.
Pak záleží na tom, jaké živočichy budeš mít v akvárku a jak často budeš měnit vodu.
Spíše asi budeš častěji čistit čelní sklo.
A nebo jen tím varem "spustil" nějaký proces, který byl v řece "pozastavený".
Díky za názory. Kořen dám jiný, nechci zbytečně kvůli tomu riskovat nějaké uvolňování látek do vody a řešit zbytečné problémy.
Když mě se zdá u kořene z řeky jistější var, pokud je to možné. Jestli ho chce dát co nejdřív do akvária, tak riziko zavlečení patogenů se tím o dost sníží než jenom oplachem.
Taky by to šlo dát do trouby, ale to u smolnatého dřeva asi není dobrá varianta.
Ideální je dřevo čerstvě vytažené z rašelinišť, nemělo by vyschnout a pak právě dlouhodobě ponořené.
Pravdou je, že mám doma tzv. Savanové kořeny a ty jsou nezničitelné. Jen nevím, jestli se ještě může dovážet.
Co se týče úpravy dřeva z naší přírody, tak maximálně ponořit nebo přelít horkou vodou. Vaření je spíš ke škodě, urychlí se jeho znehodnocení(viz. Antrax).
No, odstraní se látky, které to dřevo konzervují - smola. Na druhou stranu záleží na záměru, proč to dřevo do nádrže dávám. Jestli tam má zůstat roky, nebo za rok změním layout.
Každopádně, každé dřevo v akváriu potřebuje údržbu, vyndat, odrbat kartáčem ... Mám i dub a také se musí udržovat.
Spíš podle mě ten var urychlí rozklad.
Ale zase, když odvařil to, co bylo kousek pod povrchem, tak už by se mu pak nemuselo nic uvolňovat.
V krevetkáriu jsem taky měla omylem větev z jehličnanu a nestalo se nic. Jenom po roce se ty slabší větvičky začaly lámat.
Když ho vaříš, tak není divu, že vyleze i to co by jinak ještě dlouho zůstalo vevnitř.
Samozřejmě záleží kolik té smůly je ale kouknul bych se po nějakém jiném.
Já kořeny z přírody beru z přehrady. Tam leží pod vodou léta, v řece taková jistota není. Nic nevyvařuju.
Bude to rostlinné, 160 L akva. Kořen je přímo z řeky, tak mě to překvapilo a jelikož je hezky hladký bez kůry, tak tam už asi nějakou dobu byl.
pryskyřice je přírodní...v jakém množství a do jakého akvária (rostlinné, velké, takové či makové)?
Terpeny jsou těkavé látky...když se pravidelně mění voda, běží nějaký filtr, není přerybněno...no já vlastně nevím
Zdravím, našel jsem v řece hezký kořen do nového akva. Při vyvařování, ale byla cítit silná vůně smůly a po oschnutí byla smůla i na povrchu kořenu. Zřejmě musela být schovaná v nějaké skulině uvnitř dřeva. Z povrchu smůlu nějak oškrábu, obrousím, ale uvnitř asi ještě něco bude, nevím. Bude to v akva nečemu vadit ? Díky za odpověď
Starší reakce
Osvědčilo se mi navázáví na kořen nebo kámen, na dně mně moc nedržel, ale dá se to zařídit.
Hlavně ho pořádně ale opatrně proper bývá v něm moc hlíny. Pozor, ne v čerstvě napuštěné vodě nejlépe odstáté, ale pokud ho dáš do akvária, můžeš ho proprat i pod kohoutkem.
Ještě bych rád viděl, jak vypadá, rourkatec moc dobře pod vodou neroste.
Nad hladinu navázat/přilepit třeba na "pepanův břeh" nebo na kořen ale tak, aby byl zčásti ve vodě. Jinak je nutná vysoká vlhkost.
0 05.05.2019 14:40 Anďaska – Mech z lesa
Ahoj, přivezla jsem si z lesa mech. Poradí mi prosim někdo, jak se o něj starat, abych ho nezahubila? Dá se normálně přichytit na větev a mít ho nad akváriem nebo ho dát do substrátu či pěstovat pod vodou? Za všechny odpovědi předem děkuji
Starší reakce
0 01.05.2019 08:06 Robin – BLACKWATER
poradíte mam udělanou blackwater akvarium potřebuji něco na dno listy kuru větve šišky poradíte co se nejlíp hodí
Starší reakce
Starší reakce
však.. úplně nejslepší bych to viděl na oškrábání nožem nahrubo a nechat trochu té kůry na povrchu dřeva.. pak to vzít tím kartáčem ještě mokrý.. a bude to supr.. já jsem teda větve dal do vody bez dočišťování kartáčem.. a pokud se mi to nebude do měsíce líbit a budu se nudit tak to taky vezmu kartáčem.. to se uvidí
Jsem to šel vyfotit, vypadá to nějak takhle.
To první je kořen dubu, to druhý Spider Wood z obchodu. Obojí to pak bylo po očištění půl roku ve vodě v sudu, teď je to už dva tejdny v akvárku.
Já škrábala dubové kořeny taky nožem. Za 3 hodky jsem to měla hotové
.
Přesně o tom jsem psal.
Kůra a štětiny z kartáče lítaj všude, tak to chce ochranný pomůcky.
Brejle, roušku... Já si dávám hadr přes celou hubu a ještě kapucu, bo mám fousy a dlouhý vlasy a člověk pak vypadá jak Lesní muž.
Jinak přesně jak jsi psal s tím drásáním, jde to dobře a aspoň se rovnou odstraní měkký dřevo a ta struktura vypadá perfektně přirozeně. Zkoušel jsem různé kartáče a dá se s tím i celkem vyhrát. Tvrdším se snáž škrábe kůra a měkký dřevo, měkčím kartáčem zase můžeš víc a dýl přitlačit a dřevo pěkně ztmavne.
Něco jsem drbal i ručním ocelovým kartáčem a něco právě tím nožem.
Celkem fajn odpoledne a jsou z toho pěkný kořeny.
Namočit a oškrábat nožem.
tak zkus nějakým způsobem na hadici od sprchy dát nějakou trysku co jí zůží a máš domácí wpaku
nejlepší bys měl to prostě oloupat klasicky nožem... vem si to takhle.. zabere to kratší dobu než čekání nato až to samo sleze.. to může trvat i měsíce..
Len kde to pouzijem. Nemame zahradu, byvame v byte
Asi ten koren budem opakovane macat a susit kym to nepojde...
www.lidl-shop.cz/…
plno lidí to kupuje na lidlu.. a jsou spokojený.. kdyžtak ti do dvou let vrátí prachy a koupíš nový
a nebo ti to přežije dva roky a to se vyplatí..
můžeš tím mýt skoro cokoliv
což oto kdyby vylítnul ten kartáč z vrtačky, ale kdyby začly lítat ty ocelový štětiny.. jednou jsem repasoval zrezlou ruční pumpu a dělal to tímhle kartáčem.. a štětiny z toho lítalo a já neměl brejle.. asi desetkrát jsem cítil na obličeji jak z toho lítaj štětiny a jednou mi to vlítlo do oka.. myslel jsem, že se mi to do něj zabodlo chvílema jsem myslel že budu slepej.. ale bylo to naštěstí jen pod víčkem a vytáhnul jsem to a oko jen půl dne načervenalý... takže brejle si od tý doby beru vždycky..
nevidět na jedno oko natož na obě, to je horší jak přijít o ruku..
Skusim to nechat este poriadne preschnut, a potom skusim asi kefy
Dakujem za rady
Je to vysokotlaký vodní čistič
vysokotlake-cistice.heureka.cz
Je mi jasný, že to každý doma nemá
ale já s tím větve vrby a kůru čistil s přehledem.
Prosím OT
jen trochu.. ale bude spíš vypadat hezčejí a taky přirozeně... nejlepší by byl ale dráťenej kartáč na hrubý očištění a pak kartáčem z tvrdých silonových štětin...
tím se drásají leta dřeva, že mekké dřevo vydrásá a tvrdé zůstane, udělá to krásný hrubý "opotřebovaný" povrch
já ale doporučuju klidně vzít nůž a drbat až na dřevo.. trošku si ho poškrábeš, ale to nepoznáš až se to hodí do akvária...
Já mám v přidělaný vrtačce upnutej ocelovej kartáč.
Otáčky tak, aby mě to nepropleskalo.
(+ roušku a brejle)
Funguje to skvěle.
Co zkusit wapku?
Mate nejaku dobru metodu ako olupat koru z korenov? Uz sa macali 3 tyzdne a stale to ide pomerne zle. Uz to aj vyschlo na balkone a stale nic moc
Dakujem za pomoc
Roste nám u domu tak vyzkouším do malého, ale je dost lepivá.
Nikdy jsem nezkoušel ale slyšel sem že ji používají někteří chovatelé. Nemyslím že bude škodit. Třeba tady
sladkovodnikrevetky.cz/… ji prodávají.
1 23.01.2019 16:39 janci82 – Slyšel někdo o turecké lísce pro krevetky?
Má někdo zkušenosti s Corylus colurna - Líska turecká a její plody do akvária pro krevetky? Tady v německu mě to nanutil prodavač v akvaristice když jsem se ptal po dubovém listí. Doma jsem začal trochu koumat, co to udělá s vodou.
Vypadá to asi takhle:
www.aquasabi.de/…
Hodnocení na onlineshopech nejsou nic moc.
Starší reakce
tyhle zrovna zázračně dlouho asi ne... ale než najdeš novej kořen, větev tak do tý doby ti vydrží
0 27.11.2018 19:43 Deepinpeat –
Re: Maq Ono taky v jiné vodě to listí tleje mnohem rychleji a pak souhlasím, že se může stát cokoliv. Ovšem když vezmeš čistou RO vodu, pokryješ dno listím na holé sklo a dáš tam bublifuk, tak tam s klidem můžeš naházet většinu rájovčíků, čichavce tmavohnědý, černovodní bety a různé cichlidky. Jinak z bukových větví je velká škoda cpát tam to dřevo. Nej
Epší z nich je ta kůra co zbyde až dřevo zetleje a vypadne.
A jak dlouho ty dubove vetve v akvariu vlastne vydrzi?
Jak napsala Hanumana, v přírodě se to sice běžně děje, ale převedeno do čísel to v akvárku může udělat docela jiné výsledky.
Samozřejmě vím, že hodně krásných a dobrých akvárek má na dně hromady listí. Určitě to tedy nějak jde. Stejně tak určitě se to ale dá i podělat. Chtěl jsem jen poznamenat, že to chce jakousi opatrnost; zkoušet a postupně přidávat. Výsledek závisí na mnoha faktorech, ne jen na použitém druhu listí či dřeva. Toť vše.
No, jednu poznámku přece ještě připíšu: Myslím že je nebezpečné dělat blackwater ve vodě, která není měkká a kyselá jako blackwater. (Jde o NH3 vs. NH4.)
Od listí bych řekl to problém nebude... louhoval jsem listí, když nebyla raselina... a ryby na to nic neříkali... leda že by to bylo tím, že nemluví
Jinak akarka v době co jsem.měl listí stihla dvakrát mít mladý rybky z toho první várku uhlídala do tretiho dne po rozplavani.. pak už to neonky spapaly... a ten potěr musí bejt taky háklivej ne? Teď má akarka další potěr těsně pred rozplavanim a když.jsem se tam včera hrabal, hlidala si svoje prcky párkrát utekla ale v pohodě a dneska hlídá na jiným místě a je to cajk
počítal jsem, že nepřežije nic. A tak třičtvrtě jich tam je a kdo ví jestli to nezredukovali neonky...
Akorát musíš trochu zvážit jaký je objem vodu ku objemu bordelu v přírodě a u tebe doma Další věc je hustota zarybnění v přírodě a u tebe. A poslední věc je že v přírodě se ten lom pomalu zanesl, pomalu zatopil a pomalu zarybnil, kdežto ty tam chceš najednou nasypat větší množství listí , který se najednou začne rozkládat a najednou nejspíš dost zahoupá s vodou, v které už je i osádka.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 34695x