Fíha, po pol dni sem pozerám a vidím, že oživiť toto zapadnuté vlákno diskusie sa teda podarilo!
Už ani neviem, na čo všetko som chcel reagovať, tak aspoň, čo mi utkvelo v pamäti: Statív naozaj nevyrieši rozmazanú fotku, pretože ak sú rybky živé a pohyblivé, už i tá 1/100 s je na hrane a niekedy by to chcelo kratší čas. No a to sa (s výnimkou spomínaných teleobjektívov, teda dlhej ohniskovej vzdialenosti) dá udržať aj z ruky, obzvlášť so stabilizáciou. Na druhej strane, statív používam pri fotení celého akvária proste preto, že si presne nastavím požadovanú kompozíciu a parametre a potom už len stláčam spúšť vždy, keď sa rybky vhodne rozostavia.
Pri fotení bez rybiek je statív ohromná pomoc, lebo sa dá fotiť s dlhým časom a aj najlacnejší fotoaparát dá pekný výsledok.
Výhrada ku porovnávaniu svetla z hodnôt fotky: Ono by to
malo byť naprieč rôznymi fotoaparátmi úplne rovnaké, veď ISO a clona nie sú len tak nejaké čísla, ale presne definované hodnoty. Lenže v praxi je pravda, že každý fotoaparát môže mať určitú odchýlku hlavne v hodnotení jasu "správne exponovanej" fotky. Takže áno, určitá odchýlka tam je, no nie je tak zásadná, že by toto porovnanie nemohlo vôbec fungovať. Porovnával som kedysi veľmi starý kompakt so zrkadlovkou a sedelo mi to dosť presne, ale videl som iné porovnania, kde bola nejaká odchýlka, i pár desiatok percent. Často to robia aj korekcie vinetácie objektívu, či režimy fotenia, ak sa fotí do JPEG.
Aforte: EXIF sú informácie o fotoaparáte a jeho nastavení, uložené priamo vo fotke (metadáta). Okrem EXIF je aj IPTC, kde sú zase skôr informácie o názve fotky, lokalite, druhu, atď. Napr. v mojom webovom fotoalbume som si doprogramoval zobrazovanie vybraných EXIF i IPTC informácií, napr. v ZOO som vyplnil názvy zvierat, ukážka:
foto.zervan.info/… (dole pod fotkou je EXIF, hore a niekedy vľavo dole vo fotke je IPTC) - pointa je v tom, že všetky tieto informácie sú priamo vo fotke a nemusel som ich do galérie písať a keď nahrám tú istú fotku napr. na Google+, aj on niečo z toho vypisuje. Viac info:
cs.wikipedia.org/… cs.wikipedia.org/…