Ancistrus - chov
Také preferuji odchov se samcem...Narozdíl od koutičů ve sklenkách...Úspěšnost je 98%
Praxe. Při rozumné teplotě, 24-25C se pátý den začíná potěr kulit a devátý den rozplavávat. Nevím jestli je to pravidlo, ale dělám to tak dvacet let a je to vyzkoušené. Vždy vyndavat jikry i se samcem, bez jeho pomoci se velká část potěru nedostane z jikerných obalů a uhyne. Rozplavaný potěr krmit několikrát denně, sušené krmivo, škrábané mražené patentky, mražený cyklop. Obden měnit všechnu vodu, ze začátku za odstátou, po pár týdnech už stačí rovnou z vodovodu. Technika chovu "ancistrusů spec" je dávno odskoušená, tady není co objevovat.
A při jaké teplotě je to u tebe těch 5 dní? Já mám klasiku, 24 - 26 stupňů, a na 7 dnů se dostane výjimečně, spíše je to až o 3 dny více.
I hlídání trvá u mne mnohem déle, ale to je dané specifickou situací v akvárku, kdy hned pod škvírou v kořeni stále číhá peřovec na každého odvážlivce, takže dokud je tam alespoň jedno poslední mládě, táta hlídá o 106

přesně, teplota je v tom rozhodující. Ale jinak taky přendávám samce, pokud to jde a mám nachystané akva, hned, jak zjistím výtěr.

Po znáške sa poter liahne po cca 5 dňoch a cca 5 dní ich ešte samec stráži než sa začnú rozliezať.Všetko to ale závisí od parametrov a hlavne teploty vody.
Nevím, myslím, že nic jiného za tím nebude...stejně jako ty jsem to nikdy neslyšel a samce s jikrami dávám pryč, jakmile je zjistím....někdy ještě s jikrami, jindy už merglajícími se mladými.
Tak to jsem od toho čekal nějaké větší moudro

No přece protože už jsou tam déle, tak abys to stihl

v mé 1.120 měli ančíci od konce února 2x mladý. poprvý jsem to pozdě podchytil a rozplavali se - nezbyl ani jediný.

podruhý už to bylo lepší

sice už byli bez vaječného váčku, ale stále ne ještě rozplavaný - podařilo se mi jich přelovit asi 50 ks a vypadá to, že jsou stále beze ztrát

, ale po zkušenostech z loňska vím, že ty ztráty teprve příjdou

zda si jich všimneš první den...
No právě, takže proto bych si troufl říci, že bezmála 10 dní to trvá. A uniká mi, proč zrovna 5. den je ten pravý na stěhování.
No jo, ale to tvoji lepší...A hlavně je také otázka, zda si jich všimneš první den...

Tak ten můj sedí teda nějak dýl, nejmíň 7, někdy i 10 dní, než se začnou mladý kulit.
No to je těsně před rozlítnutím, si myslím...Tak aby se nerozlítli ti mladí
Můžu se zeptat, proč zrovna pátý den? Tohle pravidlo neznám...
Jo rybičky je sežerou. Jediná šance je, jikry i se samcem 5. den přendat do jiné nádrže.
Taťka si je pohlídá do nesežratelný velikosti. Možná že ne všechny, ale větší část z těch mladých co jsou hlídány přežijí.
Chtěl bych zeptat.Samec už hlídá jíkry a nikoho do jeskyně nepustí. A otázka zní: až se malý vyklubou a začnou plavat tak mam strach že čichavci nebo mečovky budou mít hostinu. Obávám se dobře nebo je nechají na pokoji? Jsem v chovu nováček.

Tak většina, možná i všechny ryby po zhasnutí mění barvy. Samozřejmě i "nálada" ryby to ovlivňuje

jo, jak píšete kluci tak i stres

Často sa len jednoducho maskujú pri vyrušení.
a pomalu píšu, než se vymáčknu, jsou tu jiní

mění, podle mého to je dle toho zda jsou v klidu a nebo jsou vzrušený ( chtějí na sebe upoutat pozornost, aby zastrašili vetřelce nebo naopak přilákali partnera)
0 12.04.2012 23:04 viki Jen takový dotaz - umí tahle rybka měnit barvu? Mám jeden mladší kousek, má asi 5cm a přes den na sobě mívá velké pískově světlé fleky (přes ty klasické menší flíčky). Když se na něj ale podívám chvilku po tom, co zhasnu, tak má na sobě tu klasickou mapu (hnědá se světlýma flíčkama).
Starší reakce
Keď sa chceš zbaviť rias kúp si SAEčka. Ak máš v akva nejaké "protiriasové opatrenia" tak sa ich zbavíš určite(teda aspoň u mňa sa to potvrdilo). A keď nechceš SAE z tej dvojice je asi lepší otík. Síce s ním nemám skúsenosti ale moji ancíkovia sa do riasy moc nepúšťajú.
Od kdy samcum ancitrusum obycejnym zacnou rust vousy?
Ani jeden z nich není nijak výrazný řasobijec. Z otíky nebudeš mít ale žádné potíže z rostlinami, protože ty je na rozdíl od poměrně v dospělosti velkých ancistrusů neničí.
Ancistrus ti sežere skoro vše i s některýma rostlinama. Otík ti rostliny krásně očistí od řas takže pokud se chceš zbavovat řasy pořiď otíky. Uklidí i nesežrané krmivo. Mě třeba ancíci na řasu prděli ale otíci se mohli utlouct. Takže doporučuji otíky na řasu
Nechci zakládat nové vlákno, tak to položím sem.
Můžete někdo porovnat Ancistrus sp. s Otocinclus affinis - tedy s otíkem? Krom toho že jinak vypadají apod., by mne zajímalo, kdo z nich je vhodnější čistič AQ od řas, rostlinných zbytků apod. Jak se chovají k rostlinám?
No u vytržení z toho teda nejsou, záleží na tom, jak často to děláte

0 08.03.2012 12:17 Lukáš – Solení vody
Chtěl bych se zeptat,zda vadí solení vody ancitrusům???.Přisoluju cca 1 malou lžičku na 20 l vody.Chovám ancitrusy a Paví oka (těm vím,že to vyhovuje). Děkuji za názory.
Starší reakce
Souhlasím, taky bych dal nemocnou bokem a jikry se samcem taky sólo

Jestli mas ješte jedno akvárko, nemocnou rybu přelov a leč ji samostatně.
0 25.02.2012 17:57 Jitulka – dotaz jikry- multimedikal
Dobrý den, mám dotaz, mám nemocnou rybku a na její léčení chci použít Multi-medikal. Dnes jsem si ale všimla, že mám v akvárku jikry Ancistruse, nevím však zda jim Multi medikal neuškodí??
Starší reakce
Když to říkáš, tak asi jo. Já jen že jsem ji jednou dal a voda byla za dva dny zakalená. Okurka vydrží tři dny v pohodě. Aspoň taková má zkušenost

Zoidik napsal: Možná by to žraly, ale neriskoval bych to, mohlo by to blbě dopadnout. Já jednou zkusil papriku a bez výsledku, jenom mi zku*vila vodu. Kolik jim dáváš té okurky? Ono ancíkové nejsou vyloženě bíložravci, velmi rádi si smlsnou i třeba na patentkách. Čerstvá paprika není problém,...rozkladnej proces ve vodě je neskutečně rychlej když vezmeš i odkrojek napadený..
S jabkem je to v pohodě to jsem jim dával. Papriku jen zelenou nebo spíš takovou tu nažloutlou ale ne pálivou.
A jak často? Jestli jim ji dáváš pravidelně a často, tak se nediv že se pustily do rostlinek. Já dávám jednou za čas jako zpestření když si vzpomenu, tkaže jednou za jeden až dva měsíce. Když dám mražené patentnky nebo dafnie, tak se na ně s chutí vrhnou. Rostlinky sice trochu ožraný mám, ale není to žádná výrazná likvidace.
Možná by to žraly, ale neriskoval bych to, mohlo by to blbě dopadnout. Já jednou zkusil papriku a bez výsledku, jenom mi zku*vila vodu. Kolik jim dáváš té okurky? Ono ancíkové nejsou vyloženě bíložravci, velmi rádi si smlsnou i třeba na patentkách.
Zdraví mám takové problém že mě ancistursi žero kvitko tak se chcu zeptat jestli existuje kvitko který by žraly a to který neni pro ně nechali
Starší reakce
To je právě to, připadá mi, že v přepočtu na hmotnost jsou ancistrusi vykonnější sráči než já

... i když čísla nemám
Pravda je ale i ta, že žerou o dost víc vlákniny než já

0 16.02.2012 10:42 Gladilaf – Prasata
Teda lidi, před dvěma dny jsem přestěhoval ancistrusí populaci do samostatnýho akva, s holým dnem, a nestačím se divit, kolik bordelu denně vyprodukujou... to je síla...

Starší reakce
Jak velké to akva je? Kolik je tam ryb nebo bylo? Jak často děláte udržbu? Jaká je filtrace?
Přidat reakci
1 ...... 65
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 51162x