Zdravím,
potřeboval bych poradit se složením dna pro Ancistruse. Hledal jsem tu na fóru, ale je toho moc a nikde přesně to co potřebuji. Kdyžtak díky za nasměrování.
Situace:
V současnosti mám zhruba 60l akva, společenské, kde je jen pár živorodek. Rostlinám se tam daří, dno je dobře "zajeté". Ale barva je už okoukaná (taková všehochuť z řeky) a jsou tam i ostré kamínky, kousíčky cihly atd. Zrnitost odhaduju na 1-9 mm.
A pak druhé akva, které jsem dostal. Objem cca 25 litrů. Tísní se tam zhruba 10 - 15 ancíků. Bílé dno, kamínky tak 3-5 mm. Sice se zdá, že jsou v pohodě, ale myslím, že se dost tísní.
Úmysl:
Přesunout ancíky do většího akva. To napřed vyprázdnit, nechat spodní část starého dna (kvůli živinámpro rostliny) a dosypat novým dnem. To by mělo být černé.
Otázky:
1. Jakou zvolit zrnitost nového dna s ohledem na ancíky? Vím, že baští ze dna. Moc jemný písek budou asi vířit a možná by jim i "lezl do pusy".
Mezi větší kamínky jim zase zapadá krmení. Co je nejlepší?
2. Musí být nové dno z oblých kamínků aby se neporanili? Nebo je to jedno?
3. Barevně by se mi docela líbilo i to jílové dno od Rataje (Clay), ale myslím, že pro ancíky není moc vhodné, tím, že je poměrně drobné a lehké a docházelo by tak k častému rozvíření dna pohybem ryb. Je to pravda?
4. Našel jsem tenhle písek, zrnka vypadají docela oble. Vyhovoval by?
www.flexiobklady.cz/…
nebo
www.flexiobklady.cz/…
Díky moc za pochopení a dobrou radu.