Ancistrus - chov
Dííík. Já si myslel něco jiného
Pan(í) domácí sděluje nově příchozímu, čí je akvárko.
Včera jsem dostal od kamarádky rok starého ancíka sp jelikož likvidovala akva a nikdo ho nechtěl. Dnes jsem viděl, že ten "původní" co jsem koupil při zakládání, tak tomu novému ocasem mrskal přes čumák, znamená to něco? Asi jo když to dělal ne? jaký to má význam?
Starší reakce
0 10.09.2011 21:44 Dawe – chovná skupina ančíků pravidelně se vytírající
kana napsal: Zdravím přátelé, nevěděl by někdo o chovateli který by měl k prodeji dlouhoploutvé ancistrusy LDA16? Už delší dobu se je snažím sehnat ale nějak se mi nedaří. Pokud by někdo věděl o chovateli z jižní moravy (Brno,Jihlava,Třebíč,Olomouc) hrozně moc by mi to pomohlo. děkuji
zdravím asi ti nepomůžu, ale zkusím... mám na prodej klasické Ancistrus sp. (krunýřovec) chovná skupina 1 samec, 4 samice (cca 8cm) pravidelně se vytírající co 2 měsíce, mám 2 skupinky a nestíhám. Pouze osobní odběr Frýdek-Místek a okolí. Pokud neprodám do týdne tak půjdou do akvaristiky. po dohodě můžu přidat okolo 10 menších odchovaných kusů. Možná výměna za chovnou skupinku závojových nebo gold (ilustrační foto) kontaktní email mailto:nosound89@seznam.cz
Starší reakce
Možná Bořivoj Hanáček v UhBrodě
ahoj,o ancistrusech se píše ,že jsou choulostivý na měď,vadí jim tedy i hnojivo ve kterém je měď?ale většina hnojiv obsahuje i prvek mědi.nebo je myšleno ,že jim škodí mědˇpouze ve větší koncentraci než je v běžných hnojivech?máte ancistruse a hnojíte?děkuji
Starší reakce
Starší reakce
No ono to není o mlýnku a strouhání...ono to filé je stejně chcíplé maso jako to mleté (a už vůbec není tou nejpřirozenější stravou, o tom se snad nebudeme přesvědčovat - tresku ancistrus potká ještě méně často než česnek, který by si měl naloupat, či mátu, kterou by si měl natrhat!), ovšem ta směs je jednorázově kombinované krmivo zároveň s rostlinnou složkou a tak má ryba volbu při jednom krmení a není třeba řešit jídelníček. V pondělí to a v úterý něco jiného....
Kdo tu mluví o jednostranné stravě? Chtěl aby mu vyrostli...tohle je řešení a pořád bližší přirozené stravě..protože nevím jak vy, ale já jsem ancistruse který loupe česnek, pěstuje mátu a v ruce má mlýnek na maso ještě neviděl...bože můj..nepíšu aby jim dával jen to filé
Moje osobní zkušenost je dleko horší s nítěnkama, než s patentkama. Ale stejně nejvíc krmím dafniema, buchankama nebo komáříma larvama ověřeného původu.
Protože ancíkům všechno sežerou, rostou rychle.
No upřímně řečeno, ona ta jednostranná strava a zásadní doporučení jsou "naprd". Ancistrus je prostě "globální všežravec" a tomu by se mělo podřdit jeho stravování. Pověry že mu stačí řasy jsou nemístné, má rád maso. Mně stejně dobře jako na filé líhají na mleté srdce s česnekem, špenátem, kopřivou, mátou a pampeliškou...takže -
v padesátilitrové nádrži sedmicentimetrový ancistrus může být bez vnějších stimulů docela gigant, nemívá rád sůl a chemii...takže z toho je třeba vycházet. No a ta dvoustovka...? S jinýma rybama? Na ancistrusy nezbývá dost žrádla, je třeba je krmit na noc po zhasnutí.
On ten rozdíl tak veliký memí, dobře proprané nítěnky jsou vlastně méně škodlivé než patentky chované na mrtvolách zvířat či lovené z ještě pochybnějších zdrojů, než nítěnky. Takže je třeba počítat s tím, že působení patogenů z těchto červíčků dobře snáší odolné ryby a to ve většině případů zrovna ancistrusi nejsou. Tedy většinou se nic nestane, když si tyto ryby "přižerou", ale krmit je cíleně touto stravou je bez znalostí ověřeného zdroje potravy velmi riskantní.
S těma nítěnkama bych byl velmi, velmi opatrný. Spíš bych jim dával patentky. S nítěnkama, když se to přežene a když nejsou dobře uchovávaný, tak to může skončit problémama, hlavně s kvalitou vody, tedy pokud se jedná o nítěnky živý.
Dik, zkusim teda pockat. Zacal jsem jim pridavat nitenky, tak uvidime. Snad si daji rict a povyrostou...
Nahazej tam filé (samozřejmě to bez trojobalu)
Budeš se divit jakých oblud se dočkáš
Dej jim čas. Oni povyrostou časem. Jinak je krm i masitou stravou buchanky, komáří larvy, ňitěnky pokud máš v akva více ryb dej jim maso na noc aby jim to ostatní nesežrali všechno. Jinak já dávam kedluben, okurek, jablko, mrkev mi nechcou bramboru, ředkev sladkou, papriku sladkou dávám tu bílou, salát a to je asi tak vše co jsem zkoušel. samce mám celkem velké ale samice od té doby co jsem ji koupil narostla cca o 1 cm. rostou pomalu. chce to čas a nohy v teple
!
Dik za odpoved... Ja jim prisolil vodu a pridal multi-medikal i kvuli pavim ockum. Kdyz jsem koupil kdysi 2 nove samicky, tak se zacaly trit o listy. Poradili mi osolit vodu ( lzici na 25l ) a pridat trochu leciva. Nektere jejich mlade ocka se zacaly otirat take, tak pri prestehovani do velke nadrze jsem je prelecil. Mel jsem obavu, aby se to nepreneslo i na ty anciky. Otirani u vsech rybek jiz pominulo, ale pridaval jsem to tam dale, aby se to nevratilo treba s mrazenou potravou. Je to tak spatne? V malem akvariu u rodicu mam nove 2 vrhy a ty jsou uz pomalu stejne velke jako jajich starsi sourozenci. Pritom sul i lecivo je tam take, protoze tam jsou i ty stare pavi ocka. Jak velci by meli byt asi pul rocni ancistrusci? Jinak ty mlade pavi ocka rostou neskutecne rychle, tem se rust nezastavil...
Nesol vodu a nedávej léčiva, když nejsou ryby nemocné, je to zbytečné. Ancistrus roste pomalu, prvních pár měsíců to jde, ale pak se růst zpomalí. Také zelené krmení jim moc nesvědčí, proto rostou ještě pomaleji. Krm hodně, aby ancíci spíš v krmení leželi a dávej pravidelně mražené patentky, občas třeba nějaké to rybí maso. Každopádně počítej s tím, že plné velikosti 10-14cm dorostou až po několika letech.
Zdarek. Nekde se mi ztratil prvni dotaz, tak tedy znovu: Mam 2 dospele anciky. Jsou jen 7cm velci a jiz nerostou. Nevim proc. Jsou v 50l nadrzi. Ale trou se pravidelne. Meli asi 50 mladych ze 3 vrhu. Mlade rostli dobre, jen udrzba uz byla narocnejsi, tak jsem mlade asi ve veku 3 mesicu prelovil do 200l nadrze spolu s asi 60 mladyma pavima ockama. JENZE MAM PROBLEM: Mladi ancistrusci do doby 4 mesicu dosahli velikosti 3-4cm. Ale ted jiz asi dva mesice vubec nerostou. Krmeni by meli mit dost. Dostavaji salat a okurku a tablety. Neokosuji ani rasy ani rostliny. Nadrz je velka dost, takze maji dost prostoru. Jedinou vec co nemeli bylo drevo, ale to by nemelo zpusobit zastaveni rustu? Jake velikosti by meli dosahovat asi pul rocni ancistrusci a proc prestali rust? Jeste je tu moznost chemie? Vodu solim a pouzivam preventivne multi-medikal (podle navodu a nepredavkovavam), protoze pavim ockam davam mrazenou potravu. Co delam spatne? A mohu nejak obnovit rust anciku? Dekuji za odpovedi...
Starší reakce
Je mi to ale divný. Ta přísavnice byla předtím živá a po pár minutách ji drbal na kosti. A najednou druhá ryba fuč. Je mi to divný, nic jinýho mě nenapadá:(
To víš, že si na uhynulých rybkách smlsne. Ale že by v nádrži chytal zdravé přísavky thajské nebo neonky - to by byl hit na You tube.
Starší reakce
Podobná zranění jsou u samců ancistrusů běžná po soubojích. Tam ale bývají na obou stranách hlavy, od ostnů co mají u žáber. Nestalo se mi, že by byl problém s hojením, za pár dní bylo vždy vše v pořádku.
0 18.05.2011 17:38 Tonakona – Strhlá kůže
Ahoj, včera jsem se zhrozil, když jsem uviděl co se stalo mému ancíkovi. Má strženou kůži přes půl hlavy a oko zakalené, takže je na něj asi slepý. Chovám je společně s kančíky a akarami. Ancíků mám 5, asi samé samce. Kančíci je občas proženou, ale spíše si jich nevšímají. Občas se poperou i mezi sebou. Ale nevěřím, že mu to udělala jiná ryba, řekl bych, že se asi někde šprajcnul a nemohl se dostat ven. Nestalo se někomu něco podobného? Zahojí se mu to? Zdá se mi, že se mu ta rána od okrajů začíná hojit, chová se celkem normálně, jen vypadá jak terminátor.
Starší reakce
Tak zajdi do akvaristiky kup nejake 2 ancistrusi a uvidis co z toho casem bude
Pokud chceš jednoho, tak máš jedno, jestli to bude samec nebo samice, ne? Je fakt, že snadněji poznáš samečka. Já měla jednoho a až snad po roce a půl mu začli růst fousky. Do té doby jsem si myslela, že mám konečně samičku
tak jo,asi pořídím jen jednoho a budu na něj hodný,když tam nebude mít bráchu (:o
no jo dva samce,ale to bych je musel koupit větší,abych poznal,že jsou to samci,když koupím jednoho malého,tak se mi určitě nevytře (:o
Tak to bych se nebál dej tam klidně 2 samce když jim tam uděláš nějaké ukryty tak je to v pohodě.
120 litrů,já jen aby mu nebylo smutno.
Měl bys mít jednoho samce a 2 nebo 3 samice. Ale pokud je nechceš množit tak kup jen jednoho. Jak velké máš akva?
no jo ale co až vyrostou?co koupit jen jednoho,pak by se nemohli rozmnožovat (:o, ale oni mají asi být minimalně v páru,že?
Maslím si že to poznáš už tak od 6 měsícu až maj něco přes 5 cm. Jinak si tam dej co chceš když budou menší tak si myslím že se snesou.
ano,vím ,že u malinkých se to nepozná,od kolika měsíců se dají poznat jestli je to kluk nebo holka?a co byste mi tedy poradili,dva samečky nebo dvě samičky?
Já mám 4 samce a 1 samičku ve 200l akva a jsou naprosto v pohodě. Klidně si všichni oďobávají jeden kořen najednou a to rozhodně nebyli kupovaní všichni najednou. Takže bych se fakt nebála.
Navíc bys musel koupit už dospělé jedince, abys poznal pohlaví
čauky mám 2 samce a neperou se mi. jen když jsem jim tam hodil jídlo tak ten větší toho menšího odháněl a proto jsem to vyřešil tak že jim vše dávám na půl a každému na jinou stranu takže má každý své a jsou v klidu.
ahoj,prosím mohu chovat 2ks ancistrusů,ale jen samičky?nechtěl bych totiž ,aby se mi vytřely.tedy vlasrně ano,ale představa ,že jich v akva bude najednou např. přes 50ks,to ne ,kam s nimi,a tom nemluvím ani radši o odchytu.mám 120 L akva,zatím bez rybek,zajíždím ho.předpokládám,že 2 samečci by se mi stále prali.proto myslím,že 2 samičky jsou lepší.dík
Starší reakce
Tak to mám 2 samce tím pádem. Mám ještě jednoho a ten má 2x tolik fousků.
Samec, podle těch fousků.
vyhovovala limitně. Podle obalu se původ pokaždé poznat nedá, kdo to zabalí (či přebalí!), uvede se jako výrobce. Rizikem jsou salmonely, tam bych pro krmení syrovým masem doporučoval kuřecí maso před použitím opláchnout octem nebo roztokem kyseliny citronové (nebo namočit) a potom opláchnout vodou. Nebo celý kus masa krátce namočit do vařící vody a potom zpracovat, v podstatě zůstane uvnitř syrové. Ale jinak obecně patogeny z teplokrevných zvířat jsou méně problematické než patogeny z vodních živočichů.
Mražený nebo živý plankton je určitě riskantnější, a z mraženého jsou vyšší ztráty živin.
Blíže k problematice tuků a bílkovin viz články na Akvarista.cz
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
Petr Novák
HaDaS napsal: Tak budeme trpělivě čekat na odpověď.
Požádal jsem o ní odborníka na slovo vzatého, p. Petra Nováka (zde přehled jeho článků na akvarista.cz , kde postupně vycházejí další-
www.akvarista.cz/… ), takže tady je:
Ancistrusové a krmení
Ancistrus je podle všech příznaků všežravec. Čili jenom rostlinné nebo jenom živočišné krmivo není vhodné. Pokud rostlinné krmivo, jednoznačně preferuji špenát kvůli obsahu edkysonu, který podporuje rozmnožování, poslal jsem o něm článek na Akvarista.cz, ale nevím redakční termín. Kromě toho okurka zhoršuje trávení a není jako krmivo příliš vydatná.
Maso teplokrevných zvířat pro ryby je problematické.
1/ Hůře se tráví, má vyšší obsah kolagenu než bezobratlí. Ancistrusové se v přírodě lovem obratlovců asi neživí a nebudou adaptováni na jejich častý příjem.
2/ Obsažený tuk (je skrytý, není vidět, ale je ho tam dost na to, aby dělal problémy) má vysoký bod tání nad 35 st. C, což je více, než je teplota akvarijní vody, tím se špatně metabolizuje a při častějším krmení to způsobuje „margarinovou nemoc“, čili problémy z nemetabolizovatelných mastných kyselin. Ještě rizikovější je krmení hovězím srdcem, tam je bod tání tuku asi o 5 st. C vyšší a obsahuje více trans-mastných kyselin.
3/ Pokud se maso vaří, tak je sice stravitelnější (štípnutí proteinu na sylfohydrylových můstcích), ale nastává tepelná degradace nejdůležitější esenciální aminokyseliny lysinu, její obsah se snižuje o třetinu až polovinu. Tím se výrazně snižuje základní hodnota masa jako zdroje bílkovin, v podstatě také o třetinu až polovinu. Také se poněkud degradují některé další termolabilní živiny. V důsledku toho je potom nutný celkový vyšší příjem bílkovin i jiných krmiv, ovšem přebytky zvyšují zátěž vody dusíkem a zvyšuje se množství detritu, tedy i čerstvé ohřáté vody na výměnu.
Ohledně tepelné úpravy masa osobně bych spíš volil maso syrové.
Názory na škodliviny v kuřecím masu jsou poněkud sporné, primárně naopak konverze živin při výkrmu je nejvyšší, takže teoreticky kuřata by měla být nejméně zatížená. Za rizikovější bych považoval spíše kuřata asijského původu (Thajsko je druhý největší světový producent) kvůli riziku krmiv (obilovin) pěstovaných v místech s vysokou ekologickou zátěží (Čína, Indie), tam jsou rezidua v rostlinách HODNĚ vysoká (až 1000x), ale na evropský trh by se kontaminovaná kuřata teoreticky dostat neměla, kromě toho kontaminovaná krmiva se „ředí“ s těmi čistými, aby
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 65
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 50922x