Přihlásit se RYBICKY.NET »

Echinodorus - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Echinodorus - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Vašek
Fotka k příspěvku Pěstovat Echinodory ze semínek je hrozný voprus a hrozně dlouho to trvá. To znamená že to nikdo nedělá. Ještě se ti může stát že vyroste něco jiného než chceš. :-)
I takhle můžou vypadat mateční rostliny echináčů. smich

Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: Vašek
O tom to fórum je ne :o)

Tu je "vědecký" popis:Matka z řízků?
Jde vypěstovat? Ano, samozřejmě! Asi nejdůležitějším otázkou pro vás zůstává, zdali takováto matka není jakýmkoliv způsobem degradovaná. Odpověď je jednoduchá - ANO - ačkoliv k postupné degradaci genetického materiálu dochází až po několikátém opakování systému řízek->matka zkušenosti ukazují opak - skutečnost že si takto někteří vychcánci myslí že si pořídí jeden řízek a pak z něj udělají matku a budou ještě sami řízky prodávat způsobuje že se tito chytráci vytrestají sami bídnou kvalitou gentiky a nízkejma výnosama.

Tak to vypovídá za vše ne? Můžeš vypěstovat "matku" nicméně je zde předpoklad, že nebude tak kvalitní a její "dcery" ještě míń. U drtivé většiny aqa rostlin se nejedná o jednoletky jako je třeba máta, meduňka nebo heřmánek :-D

Reagovat na tento příspěvek 4  - Johan Re: Vašek
Když má žena dceru, může ta dcera býti i matkou? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek
Jasný, ale pokud mám z mateční rostliny její dcerku vedle zasazenou, obě vyhánějí šlahouny a obě jsou stejně velké, jsou si rovné, nebo teoreticky tu mladší za mateční nemůžu prodat?

Já myslel, že mateční právě pochází ze semínek a ne z oddenku či květního stvolu. Prostě, že je nějak první a "lepší" taková über kytka :-D ;-)
sory, že se v tom tak pitvám
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: LisourJr
To je na tobě, já bych ho zatím nechal venku. Není to poslední šlahoun za chvíli možná vyrazí další a ten bude ještě větší a silnější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: LisourJr
Tak ho mám "schovat" pod krycí sklo? Bude to lepší?
ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux – To Vašek
Já bych to asi nepitval do situace "bylo dřív vejce nebo slepice" : Matečná rostlina - matka - je samičí rostlina ze které se řežou tzv. řízky - (klony, kotlety, prcci) - slouží k vegetativnímu množení. :o) nějaká definice botanika ,ne moje. Nicméně je pravdivá, mateční rostlina by měla být geneticky "dokonalá" aby z ní šlo získat co nejlepší nebo co nejvíc dceřiných...A drahý jsou asi proto, že jim trvá dlouho jí vypěstovat, ne že by byla dokonalá :o)

to je můj pohled...

palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Johan Re: Vašek
Mateční rostliny jsou rostliny velké, dospělé.
Dceřiná rostlina je rostlina vzniklá vegetativním rozmnožováním na mateční rostlině. Tj. mladé (dceřiné) rostliny v paždí přeslenů na květním stvolu echinodoru, solenky či hnědovky. Mladé rostliny na oddenku kryptokoryn apod.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LisourJr Re: vaaclav
vaaclav napsal: Pokud ti mimo akvárium nezaschne..
Tak ho mám "schovat" pod krycí sklo? Bude to lepší?
Mám dotaz. Jaký rozdíl je mezi meteční a dceřinou rostlinkou? Ten matečný je ze semínka? Já jen že když dceřinej vyhodí šlahoun a další dceřiné, můžeme jej potom označit za matečný?

Prostě nechápu, proč ty matečný prodávají tak draze.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: LisourJr
Je to okvětní stvol neboli šlahoun. Pokud ti mimo akvárium nezaschne, nebo ho nezlomíš, tak se na něm vytvoří květy a následně dceřiné rostliny.
Já bych řekl že to je Echinodorus cordifolius
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cordifolius
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LisourJr – Pomoc
Zdravím, asi tak před týdnem mi z mého echinodorusu začalo valit toto: rybicky.net/fotogalerie.php…
Otázka zní, je to květ? A víte ještě co je to za echinodorus? Díík!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish Re: souky
jenže tenhle výrazně zbledl, úplně nový je krásně zelený. :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - souky Re: Fish
mě přijde v pořádku, většina echinodorů má nové listy tmavé, nekteří víc a někteří míň
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish – Nový list
Fotka k příspěvku Takhle vypadá list, který vyrašil jako nový, asi po týdnu. Zbytek fotek je v albu.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish Re: Vašek
Obě skrýše jsou umělohmotné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: Fish
Ten kámen vlevo je umělej, nebo z Chorvatska? Vypadá barevně úplně přesně jako jeden, co jsem si letos přivezl a ten bublá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Fish
Akvárium je poměrně nové tak bych ho nechal v klidu. To dno má příliš velké kamínky na můj vkus. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish Re: Ivoš
Písek i štěrk jsem zkoušel, je v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: Fish
Prubnul sis ten písek octem, jestli není vápenitý? Na těch fotkách je i na můj vkus dost světlých šutrů a šutérků a pokud echináče něco nesnáší, tak je to vápencové dno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish Re: vaaclav
To, že mi hnědnou emerzní listy, to bych chápal, ale mi hnědnou i nové, co vyrašily na šlahounu, který vypustil (viz. předchozí fotka). Dno mám základ štěrkové a 2/3 tvoří písek.
Nemáš ho ještě ani dva měsíce a má dokonce ještě emerzní listy. To tvoje dno se mě moc nelíbí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish Re: vaaclav
Fotka k příspěvku Mám prostě v bytě teplo. :-)Přidávám jinou fotku.

Na fotce není nic vidět. Proč máš tak vysokou teplotu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish – Echinodoru hnědne
Fotka k příspěvku V mém akva se nedaří echinodorům, i když jim raší nové listy, za chvíli hnědnou. Viz Fotka, netušíte, čím by to mohlo být. Měření vody: 27°C, pH 7,5, GH 9, KH 4, NO3 18

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: vaaclav
Tak to víš, přece jen ten největší odborník na echinodory jsi širokodaleko po Ratajovcích, Hořáncích a dalších firemních, ty...Já jsem poslední takovou kytku měl před šesti lety smich,... a před tím asi také také tak. Tak jsem tolik šancí se s tím setkat neměl...Ale vím, že mi nikdy z oddenku nová kytka nevyrostla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: vaaclav
U mě po dvou letech byl komplet nenarušenej coze
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R vaclav Re: LiborSprysl
Stal se zázrak pan LiborSprysl veřejně přiznal že něco nezná. To se dějí věci. smich

Pro Vašek. Uhnívají jak staré kořeny tak oddenek. U některých rostlin z něho vyrůstají nové u jiných až po jeho oddělení. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: LiborSprysl
To asi odehnívat nebude. Odehnijou kořeny pod tím, ale tato část je pořád jaksi živá.
Nuž synci, tak to vidím možná nějak asi poprvé...je možné, že to stíhá odehnívat ve dně? Tohle mi teda nikdy nenarostlo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: Ivoš
Fotka k příspěvku ..pre niekoho kto by sa už fakt nevedel orientovať :-D

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: LiborSprysl
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš
Fotka k příspěvku a pro jistoru ještě detailněji :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš
Fotka k příspěvku Pro všechny, kteří nevědí, kde hledat oddenek...(je to ten "klacek" vlevo dole)

To je přesně ono Já to mám u svých ozelotů. Jak postupně dorůstaly listy, tak se sunul milimetr po milimetru ke straně a za ním zůstával ten oddenek. Tvrdej skoro 1cm v průměru silný kořen cca 10cm dlouhej. Z něj dolů visely staré a odumřelé kořeny po celé délce. Bylo to vůči rostlině v úhlu 90 st. Přímo pod rostlinou z toho oddenku cca na 1cm vyrůstaly živé bílé kořeny.
Rád si nechám od tebe Václave vysvětlit, kde má echinodorus oddenek...To mi fakt hlava nebere...Wikina říká....Oddenek (rhizoma) je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často jako výběžek kořene u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Pro využití se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy jsou v něm stažené veškeré zásobní látky rostliny. Pokud se – např. při pletí – utrhne pouze nadzemní část rostliny bez oddenku, tak začne znovu růst.

Toho jsem tedy na echinodorech moc často nenašel, aby se dal krátit...U kterého druhu? Píše se to u hodně druhů, ale asi jsem neměl nikdy takové giganty, protože odříznout něco odspodu, tak mi kytka zhyne...
Nemáš nějakou dokumetaci, vím že fotíš skoro všechno?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fish – Hnědnutí listů
Fotka k příspěvku V mém akva se nedaří echinodorům, i když jim raší nové listy, za chvíli hnědnou. Viz Fotka, netušíte, čím by to mohlo být. Měření vody: 27°C, pH 7,5, GH 9, KH 4

Reagovat na tento příspěvek 4  - R vaclav Re: LiborSprysl
Úžasné rady, zvláště od toho kdo neví co je to oddenek. smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: slavko
Pokud se jedná o nějaké obyčejné budiž. Asi snesou otrhání. Choulostivější ne.
 Reagovat na tento příspěvek 8  - R slavko Re: Vašek
Keď už bude vybratý, tak by som listy nestrihal, ale vylámal - alebo ako to popísať, keď ich pohybom smerom dolu ku koreňom akoby "olúpem"...

Otrhať listy pri skrátení koreňa je vhodné, aby sa udržal pomer medzi koreňovým a listovým systémom, teda najmä u tých rastlín, kde je príjem živín koreňmi významný, medzi ktoré echinodory rozhodne patria.
Vyzkoušejte
Myslím ten starej kořen. Jak se potvory plazí pořád na stranu, tak ten starej kořen je skoro 10 cm dlouhej a pod ním budou odumřelé kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Vašek
Listy je určitě lepší stříhat, kořeny zakrátit lze, ale s rozumem. Oddenek mi není jasné...
Chtěl bych se zeptat jak postupovat při přesazení 2 roky starých Echynodorů . Jeden chci jen posunout o 20cm vedle a druhý přendat do jiné nádrže. CHtěl bych aby se co nejlépe a nejrychleji ujaly.

Jako samozřejmost beru odstranění starých odumřelých kořenů a možná zkrácení oddenku.

Je vhodné otrhat několik listů, když rostlině poškodím kořenový systém a tím do budoucna uberu možnost vyživování a případně zastříhnout kořeny?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Slav3k
Jsou dva, klidně je vytrhni, rozděl a zkrať jim kořeny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: Slav3k
predpokladám , že sú tam 2..v prípade ak by tam bol len jeden tak pri krčku by mal byt dosť široký nato, aby sa dal rozdeliť na 2 časti.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Slav3k Re: Slav3k
Fotka k příspěvku a další foto ... detail

Reagovat na tento příspěvek 0  - Slav3k – Echinodorus - foto
Fotka k příspěvku tady je slíbené foto. Nemůžu nějak zjistit jestli to jsou dva echinodory nebo jeden ...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Dwarfy Re: vaaclav
Ok, pokusím se. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Dwarfy
Vezmi nůž a těsně u mateční rostliny přeřízni oddenek a mladší rostlinu opatrně cukáním vytáhni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Vašek
Necháš jen to co je pod rostlinou. Oddenek zbav hnijícího konce, odstraň z něho kořeny a nech ho plavat na hladině. Vyroste ti z něho několik dalších rostlin. :-)
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42330x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5363-echinodorus-pestovani?od=901