Obecně platí následující: malé rybky jsou většinou hejnovité a poměrně hodně plavou. Hejno = větší množství jedinců, kteří vytvoří dojem něčeho většího a v přírodě to působí na predátory tak, že by je měli nechat na pokoji. Aby ale větší hejno malých rybek mohlo i plavat a chovat se jako hejno, tak bude potřebovat prostor, který malé akvárium neposkytne.
Proti tomu jsou ryby větší, které na svou ochranu život v hejnu nepotřebují, ale právě proto, že jsou větší budou asi také potřebovat větší prostor v akváriu.
Netvrdím že neexistují výjimky z toho co jsem napsal, ale pro začínající nezkušené akvaristy se stále opakuje aby si pořizovali větší akvária, protože se v nich snáze udržuje stabilní prostředí a také není takový problém do takové nádrže vybrat osazenstvo. Tak proč si sakra pořizujete ta plivátka
a nenaučíte se akvaristiku na větších nádržích a pak už z vlastních zkušeností budete schopni určité druhy vybrat a chovat i v těch malinkatých nádržích.
Omlouvám se že jsem neporadil konkrétní druh, ale pokud nemáš dost zkušeností na to aby sis sám vybral do takové nádrže rybku, tak se obávám že nebudeš mít ani dost zkušeností tak prťavý ekosystém dlouhodobě udržovat dostatečně stabilní pro úspěšný chov nějaké rybky.
Já mám třeba ve 20L endlerky a daří se jim, ale rozhodně bych to nedoporučil kde komu .... A když nad tím přemýšlím tak ve 12L akva jsem snad ani nikdy dlouhodobě (tzn. déle jak měsíc) ryby nikdy neměl. Jen krevetky.