Bakteriální rozpad ploutví

Dívala jsem se, ale ne, podle fotografií to není krupička. Dívala jsem se ještě na popis u BRP a plísně, ty fotky jsou tam v pokročilém stadiu. Prošla jsem všechny nemoci a nevím, nic na ty mé rybky neodpovídá.(krom Betty, ten pošel - a myslím že na otravu, která mu způsobila brp a následně plíseň).
Myslela jsem, že gupky mají krupičku, ale asi je to jen pigmentové zabarvení šupin na hřbetě jinde ne, je to spíše pravidelné a lesknou se perleťově, takže krupička díkybohu asi ne. Snad to nic nebude. Chovají se normálně.
Ovšem Betta mohl někoho něčím nakazit. Tak jsem do karantény dala jednu bettu samičku, která má na konečcích ploutví trošku slepené a samce silver molly, který měl na ocásku takový mlhavý flek, ale žádné chomáčky, netuším vůbec co by to mohlo být, dnes se zdá, že už to tam skoro nemá. Pro jistotu jsem je obě dala do toho solného roztoku (lžička soli na 5 l vody), už jsou tam druhý den, nezdá se, že by jim to ubližovalo. Ale nevím, jak dlouho tam můžou být. Posílám foto a prosím, mrkněte na to.
Pokud jde skutecne o krupicku, popis je zde:
rybicky.net/nemoc/ichtyophthirius-multifiliis
A z toho co se tam pise, je jasne, ze rozdil mezi teplotou 28C a 30C tam je, je to jakasi hranice. Zvyseni na 28C bych tedy povazoval spise za nedostatecne pro ucely zahubeni krupicky, sel bych pri takove lecbe nad 30C, jenze je jasne, ze to uz se mnoha rybam libit nemusi.
Obecne, zvyseni teploty v mezich kdy parazit preziva se pouziva proto, aby se urcyhlil jeho vyvoj a co nejrychleji se pozabijelo co lze, protoze kombinace nekterych parazitu a leciv znamena, ze se zabiji jen nektere stadium a parazit se znici tak, ze se hubi postupne vsechno, co prochazi tim hubenym stadiem (neco nelze zahubit na rybe, neco zase nelze zahubit ve fazi vajicek atp.) Proto take nektere lecby trvaji mnoho dni.
Co se tyce soli, pro dlouhodobe koupele ryb se bezne pouziva 2g NaCl na 1l vody (dosti casto uvadeny udaj). Nekde se pise max. 2 dny, jenze ono to hodne zalezi na tom, o jake ryby jde. Nektere dokazi zit a prospivat i trvale v mnohem vyssich koncentracich soli. Da se pouzit i kratkodoba koupel, nema se prekrocit 1h, spise se pise okolo 30min a pak se pouziva az 30g NaCl na 1l vody. Bakteriim se pry takova koupel nelibi, ale nezkousel jsem to, protoze to je tak o tom ryby vykoupat, ale pak je dat do cisteho (jineho) akvaria, aby se znovu nenakazily, ne do puvodniho, a stejne je pak potreba si poradit s akvariem, kde se ty ryby zily. BTW, kuchynska sul neni jen NaCl, je v ni jod, coz nevim jak moc rybam vadi, takze bych povazoval za rozumne si koupit krystalky soli pro sypani peciva (prodavaji to i v TESCO, staci projit regal se soli), ktere jod alespon podle etikety neobsahuji.
Co se tyce primo krupicky, pokud se o ni jedna, neexperimentoval bych a pouzil eSHa EXIT, jak pise Sid. Krupicka je velice bezny parazit a leciva na nej existuji od vice vyrobcu. Rozhodne bych pak doporucil nepodcenit dobu lecby a lecit dal i kdyz uz neni na rybach nic (nakonec to je u leciv v navodech, jak dlouho lecit), protoze neni vyjimkou, ze nekdo oznami, ze se krupicky zbavil, jak to slo dobre a za 14 dni pise, ze uz ji ma zase.
Jsem koukal že to jsou živorodky, už jsem viděl od super chovatelů vodu která byla nasolená na 1300 mikrosiemens, to je podle mne tak 3x tolik co teče v Praze z kohoutku.
Nemáte někdo zkušenosti kam až se dá jít u těchto rybek ?
...Co mám dělat?...
Vygúglujte si pojem "krupička", "kožovec", "Ichthyophthirius"..., mrkněte na fotografie a pokud dojdete k závěru, že vaše rybky touto nemocí skutečně trpí, sežeňte eSHa EXIT a začněte co nejdříve léčit. (Více info na toto téma někde ve zdejších článcích.)
I když to trochu zkomplikuje situaci, i nadále denně měňte 1/3 vody (20 l - to není málo!) za odstátou, vytemperovanou, a to provádějte tak dlouho, až budou NO2 neměřitelné.(NO3 neřešte.)
Denním výměnám vody přizpůsobte i dávkování léčiva - zvyšte je o 1/3.
Teplotu držte někde kolem 26 st.C.
Ještě dotaz k léčení solí. Četla jsem tady na fóru, že se dává zarovnaná lžička na 5 l vody a teplota se má zvýšit na 30C. Z těch 30C jsem měla trochu obavy, ryby jsou zvyklé na 24, tak jsem zvýšila na 28C.
Nemocné rybky jsou v karanténě v 9 l akvárku, potřebuju vědět, jak dlouho v té vodě mají být (jak dlouho přežijí v tom solném roztoku) a zda mám měnit 1/3 vody denně, to se ta koncentrace bude snižovat, takže kdy přidat případně další sůl.
Díky předem za rady.
BTW, jaka je voda ktera tece z kohoutku? A druha vec, pokud naskakuje nitrifikace, deji se silene veci, protoze ona probiha ve dvou krocich, kdy se nejprve meni NH4 na NO2 a pak NO2 na NO3. Pokud bylo ve vode hodne NH4, nitrifikace zadna, mohlo to klidne zabijet ryby. Pokud bych nejakou takovou katastrofu pozoroval, menil bych vodu jak jen to jde (to ctu ze se deje) a kdyz to nepomuze, pouzil bych neco jako
www.akvarista.cz/… . Kdyz mam vodu zbavenou leciva, tedy dostatecnekrate vymenenou po leceni, ktere vyhubilo i nitrifikcni bakterie, den po posledni vymene dam do vody
www.akvarista.cz/… . Moznou bakterialni nakazu bych videl jako druhotne projeveni se tech prusvihu s vodou.

Poraďte mi prosím, co se s tím dá dělat. Po pořádku - jsem začátečník. Na vánoce jsem koupila akva 60l. Založila jsem akvárko dle postupu, asi nebyla zajetá nitrifikace, i když jsem na filtr dala živou kulturu bakterií a tím se to zajetí mělo urychlit - dala jsem tam ryby po týdnu - řekli v akvaristice, že můžu. Testy byly OK, voda jen trochu zabarvená od kořene. Bohužel jsem neuváženě koupila po cca 2 týdnech další ryby (6 razborek) a celé hejno odešlo do 4 dní na plíseň (mám podezření, že už nakažené přišly z obchodu). Nicméně jsem použila Preventin, což asi těžce odnesly ostatní ryby. Po týdnu se sice začaly vzpamatovávat, ale pak se nečekaně ze dne na den zvýšily hodnoty dusitanů a dusičn. a to po nedělním čištění, kdy se nic zásadního nestalo, klasicky jsem odkalila a vyměnila 1/3 vody. Přestože tam není moc rybek (9), v úterý už byly hodnoty NO2 a NO3 kritické a zdechla gupka největší samička, která byla nejodolnější. Tak jsem v úterý měnila 1/3 znovu a od té doby denně. Dnes jsem zkusmo udělala testy (lakmus.papírek) a byly zvýšené NO3 - nechápu, voda musí být čistá po 3-denním měnění 1/3 NEBO NE??
Rybky se chovají celkem bez potíží(mají hlad, protože jsem teď vynechala krmení), ale všimla jsem si, že na silver molly samečkovi se obj. bílé fleky na ploutvích, gupka sameček má na zádech pár bílých teček. a Betta chudák - nevím, asi umře, sice se snaží plavat, ale je mu špatně, to je vidět, je takto od zač.týdne. Má slepené ploutve a asi se dost přiotrávil buď NO2, NO3 nebo je to reakce na Preventin. Jedna betta samička začíná mít špatné ploutve až dnes.
Co mám dělat?
Starší reakce
0 08.01.2011 15:18 micmes – Pomoc nevím si rady
Dobrý den nevím si už rady. V mém akvárku kde pravidelně vyměňuji vodu a dbám na čistotu - voda je krácná. Se nejprve objevila krupička. Tu jsem uspešně léčil EXITEM, a potom mi začly umírat neonky. Tak jsem koupil eSHA 200. Nemoc se zastavila ale i když stále dávkuji, tak RAZBORKAM se rozpadávájí ploutve den odedne víc. eSHA 2000 je dle návodu učinná i na rozpad ploutví. Ale moje rybky jsou asi imunní.
Mám koupit něco jiného nebo pořád kapat eSHa, popřípadě eSHA + exit nebo koupit nejaké vitamíny. Je to pouze u dvou Razborek.
V pondělí budu mít nový filtr tak je dám do karantény. Ale co jim tam mám kapat??
Prosím jaké koliv rady postřehy cokoli co pomůže. Teplota v akvarku je 26° a je zasolené. 1/3 vody odleta před 2 dny.... Děkuij
Starší reakce
Ty tři samičky pavího oka budou do takového plivátka tak akorát, pokud se budete průběžně zbavovat mláďat, které budou přicházet...
0 31.12.2010 14:58 Mirek – Re: Yirka
Pro ty, kteří by hledali odpověd na původní otázky a narazili na toto forum:
1. V jiném vlákně na tomto forum byl Dezin AB na bakteriální onemocnění u pavích oček doporučen. Někde se o něm píše spíše jako o prevenci, někde spíše jako o léku. Tak uvidíme.
2. Podrobný návod s dávkováním FMC je uveden např. zde:
www.dajanapet.cz/… Co jsem jako začátečník pochopil, je ale třeba dávat pozor na nevhodnost obsažených látek pro některé rybičky. Stejně tak můžete nevhodným dávkováním rybičkám způsobit hodně ošklivou smrt.
Yirka: S použitím rozumu mám bohužel dlouhodobé problémy. Je to trochu mimo původní téma, ale o kolik by jste navrhoval zredukovat počet ryb?
Já bych použil rozum, prohlédl si atlas a v něm popsané nároky rybek a výrazně bych zredukoval počty a změnil druhy rybek v nádrži.
0 31.12.2010 13:14 Mirek – Paví očka - rozpad ploutví
Dobrý den, prosím zkušené felčary o radu s léčbou
Máme nové mini-akvárko (26l), po pár dnech úhyn dvou (=všech) samečků pavích oček na rozpad ploutví. Dvě samičky ze tří mají ploutvičky taktéž okousané. Hodili jsme je do sólo nádržek, přidali vzduchování měníme každý den vodu a přikapáváme dezin proti bakteriím. Jaké máte zkušenosti s tímhle přípravkem?
A co se týče zbytku akvárka, vyměnili jsme ihned 2/3 vody, propláchli filtr a přemýšlím ještě nad nějakou podpůrnou chemií. Zbyly tam pancéřníčci, ancistrus, čichavec, platy a blackmolla. Všechny rybky se chovají velice čile (akorát molly má trochu světlé proužky na zadní ploutvičce - ale co jsem pochopil, tak je to asi normální a rozhodně se plotev zatím netrhá). Co by jste použili? Koupil jsem Dajana FMC, ale v popisce nechápu po jak dlouhé době se má vyměnit polovička vody a připadně jak často prevenci opakovat. Navíc jsou prý některé rybky na tento přípravek alergické. Ale nepovedlo se mi vyhledat, které :(
Poradíte prosím? Díky Mirek
Starší reakce
takové problémy jsou většinou způsobeny špatnou údržbou nádrže, špatnou kvalitou vody. Měl by ses zamyslet jestli dost často měníš vodu, jestli tam máš dostatek rostlin a funkční filtr a jestli nemáš přerybněno. A jestli je akvárko dobře zaběhlé a správně funguje.
0 11.12.2010 12:51 bob – Bakteriálí rozpad? nebo něco jiného?

Dobrý den, v tátově akva po nakoupení nových ryb začaly hynout paví oka, mám podezdření na bakteriální rozpad ploutví nebo nějakou plíseň. Občas mají na ploutvích jakoby bílé chomáčky. Paví oka jsem přelovil do 17l akva. Můžete mi poradit, co by to mohlo být jak to léčit? Zničí léčba rostliny? Je nutné nějakým způsobem ještě sanovat i původní nádrž? (je tam ještě pár neonek a ancistusů).
Starší reakce
a co s nimi máte za ryby?
Bohužel tohle nevznikalo týden, ale takhle vypadala už za dva dny... Pak se ji to začalo lepšit, takže jsem spíše myslela, že ji někdo okusuje. A teďkom zase se to objevilo a já nejsem zastáncem lití chemie do akva, proto jsem to takhle nechávala, nevěděla jsem co to je, takže tak nějak...

0 22.11.2010 21:02 Nelly – Re: stetinka
V pátek byla ryba v pořádku. Odjelo se na víkend pryč a při návratu z ní bylo tohle :( V nedostatečný péči bych to zrovna v tomhle případě neviděla
problém Bett vidím spíš v nedostatečné péči. A většinou není třeba sahat hned k chemii, jen měnit čato vodu. Teda pokud už není pozdě.
Orlynka: Ty fotky, co tu vidím, to bych brečela. Proč jste to nechali zajít tak daleko?
Vyměň část vody za čerstvou a změř si NO2 a NO3

Jak se to veme, já neměla s bojovnicema problémy, až teďkom poslední dobou

Záleží kde je člověk kupuje, většinou se tedy snažím u chovatele, ale jinak máme u nás akvaristiku, která opravdu dbá na zdraví rybiček, takže tam kupuju, když zrovna není možnost u chovatele.
Ty jooo, já jsem jelito! Rozhodla jsem se, že ji budu léčit normálně ve společenském akva, protože poslední dny se mi i ta dánia zdají divná, jakože jsou takové pomalé, nelítají jako obvykle a dva maj taky takové roztřepené ploutve. Začala jsem tam lít léčivo a zjistila jsem, že nejede filtr

Proto byli takoví. Zapla jsem filtr a už tam lítají jako ďáblíci a lituju, že jsem to dala do celého akvára, ale snad přežijí v pohodě všichni... Když už jsem začala léčit, tak doléčím. Kdoví, jak ten filtr dlouho nejel

Tady tlamka, hůře vidět, neměla jsem zrovna vyčištěné akva
Podotýkám, že už je zcela bez ocasu, momentálně furt někde schovaná před samcem. Ještě nedávno, když byla v tomhle stavu se spolu dokonce vytřeli, ale nejspíše ji odlovím, ať ji dá samec pokoj a hodím ji tam Eshu, snad přežije...

Také přidám trochu do mlýna... Měla jsem samečka bojovnice, ten uhynul, bohužel asi taky na bakteriální rozpad ploutví... Hned po něm, malá samička, také uhynula, ale spíše to vypadalo, jakoby ji někdo okusoval, měla normálně i po těle takové odřeniny, jakoby ji někdo kousal. Nyní zbyla poslední samice. Ta zrpvu vypadala takto- zas mi to spíše příjde, jakoby ji někdo okusoval, měla poraněnou i tlamku, po tělé drobné odřeniny. Zatím ji neléčím, ale uvažuju, že ji odchytím a zkusím léčit, jen si nejsem jistá, že je to ta nemoc... Teďkom, už je skoro bez hřbetní ploutve a nemá žáden ocas. Jinak se chová zcela normálně, žere, plave. Nádrž sdílí s jedním samcem bojovnice, dániemi, ancistrusi a neonkami. Ty vypadaj normálně. Nádrž je 90l, údržba jednou za tři týdny, někdy jednou za měsíc důkladné odkalení a výměna poloviny vody. Dělala jsem to takhle od začátku a nikdy nebyl problém, až teď... Tak nevím, zda je opravdu jen okousaná, či nemocná

0 22.11.2010 17:54 Ingič – Nelly:
Já bych se řídil asi podle prsních ploutví, které moc vidět nejsou, ale vzhledem ke stupni poškození ploutví ostatních, by měly být při BRP poškozené i prsní..já bych ho oddělil a sledoval další změny - zlepšení/zhoršení

0 22.11.2010 17:34 Nelly – BRP nebo okusování?

Ahoj rybka byla přes víkend sama (od pátku do dneška) a teď vypadá takhle. Myslíte že je to BRP nebo že má okousané ploitve? AQ sdílí se dvěma samičkami.
Starší reakce
Fotku bys neměl? Pokud měly jen trochu ploutve tak bez léčby každý den výměna části vody a za týden je OK

já mámtu rybičku teprve druhý den.
ploutvyčky mněli divné dvě samičky. ta jedna už je natom o mnoho lépe i bez léčení
ale ta druhá je natom pořád stejně.
Vodu mám dobrou. tak myslíte že se vyléčí
i bez baktopuru.
nebo ji mám dát alespon koupel v Methylen Blue od Dajany
teda včera už jsem tamdal kávovou lžičku soli do 43l aq
Baktopur direkt je na velmi silné bakteriální nákazy na BRP stačí kapky Baktopur nebo jen častější výměna vody

BRP se může běžně vyskytnout po převozu ale většinou opravdu stačí jen častější výměna vody za čerstvou, až pokud je napadení většího rozsahu tak bych nasadil Baktopur

a tento lék neničí hodný bakterie ve filtru.
protože pak muže být pohodlnější než Baktopur
Je to normální antibiotikum od lékaře.
A tento lék prodávají ve Zverimexu (u nás ho asi nemaj)
a nebo jen v lékarně
Já jsem bakterialní rozpad ploutví léčil antibiotiky Duomox 1000. Dával jsem jednu tabletu na 200l, po třech dnech jsem vyměnil půlku vody a vložil jsem další tabletu. Takto jsem opakoval 3x a bylo po bakterialním rozpadu ploutví.
Tak když mi nikdo neporadí v tolika věcech tak alespon.
jaký je rozdíl v Baktopur direct a Baktopur.
krom toho že jeden je v tabletách a druhej tekutej.
mám u paneláku dva zverimexi a všude maj jen Baktopur.
potřeboval bych informace o lečivu Baktopur direct.
1. zajímá mně jestli tento lék neublíží rybičce ve vysokém stupni
těhotenství (a budoucím prckum,živorodek)
2. dá se u rybičky ,které se evidentně zmenšuje ocásek
a asi ji ho nikdo nekouše.
lečit ,tak že se rybička nechá v rostoku z lékem těch 30min.
a pak vráti zpět do AQ ale už bez leku ,kvuli dalšímu osazenstvu.
docílit uzdravení
3. jak moc rychle postupuje nemoc bakteriální rozpad ploutvý
4. muže tato nemoc vypuknout při transportu rybek ze stresu
ještě nikdy jsem se z touto nemocí nesetkal tak mně zajímaji
postřehy ostatních
Starší reakce
0 18.07.2010 17:59 EJAX Děkuji za rady, nemocné ryby jsou v karanténě, zítra nasadím léčbu...
Já BRP měla ... ploutve jsou pryč a rybám se na bocích těla dělají černé fleky ... to co popisujete Vy je spíše ta plíseň
0 18.07.2010 16:41 EJAX – Re: karelpavel
Když nevím, jestli se jedná o tuto nemoc... Rybky jsou čilé, nemoc na nich není nijak poznat, plavou a potravu normálně přijímají... Ale zítra zkusím nasadit malachitovou zeleň
0 18.07.2010 15:41 EJAX Ahoj, včera jsem si všiml dvou nemocných pav. oček, sameček má rozpadlou ocasní ploutev, takhle jí už má dva týdny, teď se konec zabarvil do bíla a také se objevilo několik vředů, samička má zase takovou bouli na hlavě, která je obalená jakoby vatou. Myslíte si, že je to BRP nebo co by to mohlo být? A jaké léčivo na to použít, je nějaké učiné od dajany?
Starší reakce
0 14.06.2010 20:03 showt – Re: Bob66
Díky,ale asi už je pozdě,snad ještě vydží do zítřka hned ráno to koupím...
Na BRP se používá Sera Baktopur a jde použít i eSHa 2000

0 14.06.2010 15:15 showt 
Fotka,lepší zatím nemám
0 14.06.2010 14:59 showt Chci se zeptat pomuže na bakteriální rozpad ploutví Acriflavin nebo Malachite green?Ten je spíš na krupičku ne?Poraďte
0 14.06.2010 10:19 showt – Re: AmorFati
Mám uplně ten samý problém,ale brouzdám tady na foru a každý má jinačí nazor.Chce to někoho,kdo už se s tím setkal a poradí,co opravdu pomůže...
Starší reakce
0 02.06.2010 17:14 aja007 
přidávám ještě ty břišní.
0 02.06.2010 17:12 aja007 
Tak vodu ma čistou. Prsní ploutvičky jsou asi stejné jako včera(konečně se mi povedlo lepší foto), ale na břišních ploutvích se jí udělaly takové dva chomáčky. Jeden hnědý a jeden bílý.

Jinak ostatní části jsou stejné jako předtím. Na zrcátko reaguje.
jj, jen část, taky ji můžeš přendat do větší nadoby, kde nebudou takové výkyvy ve změně kvality vody i mezi čištěním
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 18 19
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35154x