Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 19 Žádná další stránka   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 16:13 Muž Jifi [675] Re: JirkaŠčobák
Tak mě napadá, jestli by třeba žraly octomilky nasypané na hladinu?
Kdysi dávno jsem měl mutaci se zakrnělými křídly, líp se s nimi manipuluje. Okřídlené jsem nechal zchladit chvilku v mrazáku a pak jsem je sypal na hladinu. Ale ty nelátající jsou lepší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2017 15:28 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Zeptal se mě Milan Murko ...
... jestli nechci divoké živorodky, které se v Evropě chovají minimálně. Neoheterandria tridentiger z Panamy. Podobné Neoheterandria elegans, jen trochu větší a s trochu měně (jinak) výraznými barvami.

Nachytal jsem si jich osm. Plovinu polovzrostlých, polovinu potěr. Říkal jsem si, aby žraly, protože ne vždy divoké živorodky přijímají potravu. Milan je měl v akváriu vysokém cca 20 cm, možná 50x50, totálně zarostlém. Rozhodl jsem se je dát do podobně totálně zarostlého akvária pod stolem, kde dosud byly jen krevetky. Řekl jsem si, že pokud nějakou krevetku sežerou, nic se při množství, které tam je, nestane.

Žraly, že se mi nesnilo. Do minuty začaly větší ryby lovit krevetky. Vyloženě lovit! Pátrají po dně, zkusmo ďobou a kdys to nějaké malá krevetka nevydrží a vystartuje, jdou po ní. Velká samička mi před očima sežrala krevetku velkou asi 1 cm. A to, prosím, nejsou větší, než středně vzrostlá gupka! Pokusil jsem se krmit, grindal sežraly a pokračovaly v lovu. Přičemž se větší ryby drží v 40 cm vysokém šestihranu ve spodní polovině, pod listy Vallisneria gigantea a potěr v horní polovině mezi listy. Ten potěr tolik neloví.

Trochu dřív jsem jim zhasnul a dnes ráno učinil výkonné rozhodnutí a evakuoval přes 50 malých krevetek jinam (připadal jsem si při tom trochu jako ve filmu Bitva o Sevastopol, který jsem nedávno viděl). Důvod evakuace krevetek a ne přendání N. tridentiger byl, že v tomto akváriu je 22-23°C a jinde 20-21, což pro krevetky není problém, ale pro divoké neoheterandrie by mohl. Navíc to vypadá, že jim toto vyhovuje, potvorám.

Testuju další žrádla, ale zatím spolehlivě žerou jen grindal. Asi proto, že jsou ty větší přecpané, mrchy.

P.S. Z populace krevetek v akváriu pod stolem jsem v minulosti zakrevetčil tři jiné nádrže, kde se taky množí, takže nejde o to, že bych neměl mít red cherry, jako spíš, že mi decimují dva roky stabilní, mírumilovnou, přátelskou populaci.
Větší krevetky jsem nechal a minimálně polovinu mladých se mi najít nepovedlo. Alespoň jsem jim na dno na ochranu naházel Lomariopsis lineata a přidal listy mořského mandlovníku, které za pár dní také klesnou na dno.

P.P.S. Pro jistotu si zapamatujte název: Neoheterandria tridentiger :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2017 16:18 Muž koikapor [163] - divoké živorodky
No, keď už sme pri tom, tak momentálne mám z divokých živorodiek Characodon lateralis, chapalichtys peraticus a brachyrhapsis roseni (Costa rica) . Všetky mám v zarastených akváriách a množia sa dosť na to, aby populácie držali už pár rokov, prípadne aj prebytky niekedy pošlem ďalej. Pred rokom som však prišiel pri nehode o väčšinu divokých živorodiek (Neoheterandria elegans, chapalichtys pardalis, poeciliopsis prolifica,girardinus metallicus a čo ma najviac naštvalo, tak aj limia caymanensis). No a mám ešte endlerky, ale tie už sú nie zrovna wild forma.

Čo sa týka skúseností s nimi, tak elegansky u mňa preferovali živú potravu, pri mrazenej alebo suchej sa prestávali množiť. Ostatné druhy toto nejako neriešili a veselo sa množili. Celkom problém som mal aj s metalicami, rodili sa mi tak na 90 % samce, čo som musel 2 krát riešiť dokúpením samíc.

Chapalichtys- oba druhy u mňa nemali zrovna v láske pancierničky, či už klasické škvrnité alebo zelené, ale aj o niečo väčšie druhy, čiže som ich mal radšej v separé nádržiach, inak boli pomerne nepríjemné k iným rybám.

Rosenky (asi moje najobľúbenejšie z divokých živorodiek) mám momentálne v 370 litroch spolu s mečúnkami, sú (oboje) furt hladné a celkom akčné, avšak malé vždy nejaké prežijú a skupiny sa mi celkom rozrastajú. Toho som sa bál, pretože rosenky mi prišli ako celkom rýchle ryby, ale agresivita voči poteru u mňa zatiaľ nieje nejako vysoká, dokonca je pomerne malý poter dospelé ryby tolerujú. Že niečo padne namiesto obeda je isté, ale počty rýb v skupine stabilne rastú aj napriek tomu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 13:32 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Jacha
Přírodní formy se jen tak nevidí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 13:29 Jacha – Endlerky
Ahoj, Od 4.10.2017 chovám Poecilia Wingei. Tento víkend se narodilo prvních cca 12 mladých. K chovu endlerek jsem se vrátil zhruba po roční pauze. Jsou to bezproblémové snadno se rozmnožující rybky. V létě jsem je bez problémů choval v zahradním jezírku nebo v sudu pod okapem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2017 10:41 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: JirkaŠčobák
Jo a nesezobli ani jednu. Koupil jsem je u nás v Litomyšli, vůbec poprvé v životě, co jsem tam nějakou jinou živorodku viděl. Až tady jsem se dozvěděl co je zač.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 10:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Amatértom
Máš je s mladými společně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2017 10:31 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: petrl
3 měsíce pár Limií perugiových. Mladé cca. 15ks. přes centimetr, měsíc staré. Před několika dny další vrh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2017 09:47 Muž petrl [34]
Já chovám Xenotoca eiseni od roku 1982, tj. již 35 let, kdy jsem v akvaristice na nám. I.P.Pavlova
zakoupil 1 pár pro mě tehdy neznámých živorodek. Od té doby mám stabilní populaci cca 25-30 kusů,
bez jediného přilití nové krve. Ryby jsou v samostatném akvariu a samy si regulují svůj počet. Dále mám skupinku Heterandria formosa, tyto asi cca 5 let.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2017 23:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Divoké živorodky
Dlouhodobě mi tu schází téma, které je na Akva.sk už deset let (www.akva.sk/…), proto ho zakládám. Místo, kam by lidé psali, jaké druhy aktuálně mají, co s nimi zažívají a co mohou poskytnout. Za sebe:

Stabilně vypadající populace, ze kterých mohu věnovat potěr:
Poeciliopsis prolifica
Dunajské gupky
Xenotoca doadrioi (Xenotoca eiseni var. San Marcos)

Populace, která by časem mohla být silnější:
Girardinus metallicus

Čekám, jestli se jim bude dařit líp (populace se v minulosti zmenšovala):
Skiffia francesae
Heterandria formosa

Potěr:
Phalloceros caudimatulatus reticulatus auratus

Nevím, uvidím:
Poecilia obscura

Jednotlivé kusy:
Neoheterandria elegans (přestaly se množit, dva samečci)
Skiffia bilineata (jeden sameček)
Girardinus falcatus (dvě samičky, samečci aktuálně nejsou k sehnání)
Brachyraphis roseni (toto není pro mě ideální ryba - příliš teritoriální)
Xenotoca eiseni, běžná populace (dva samečci, které mám už déle, než 6 let - oprava - možná 9 let, teď se dívám, že jsem o nich do diskuse na Akva.sk psal už v roce 2008)
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 18 ...... [19]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32577x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky?od=901