Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 17:41 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – Xiphophorus hellerii
jak by měla vypadat přírodní měčovka Xiphophorus hellerii? má někdo fotku nebo radu jak odlišit přírodní od běžné "zelené" mečovky, z fotek na internetu nejsem moc chytrý a popisy se také někdy odlišují. Luboš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2018 21:58 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – JirkaŠčobák
tak rybky od Jirky jsou ubytovány, gupky z dunaje dostali 120litrovou nádrž, živoroděnky 34litrovou situovanou na výšku a xenotoky 90litrovou, nakrmeny živou potravou, tímto Jirkovi moc děkuji za krásné rybky a budu se těšit až dorostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 22:54 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: SoRex
Finálně vypadá nejpravděpodobněji, že si Milan vzal “auraty” na oživení chovu od člověka, který je měl smíchané s normálními.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 13:32 Muž larix [1420] Re: 0, LubošJedlinský
Luboš Jedlinský: Overoval som dopravné možnosti, ten Rychnov je už asi mimo môj záber. Do úvahy to prichádza prostredníctvom špecializovanej prepravnej služby ("Dovez zvíře" alebo tak nejako), no zatiaľ si teda Vašu možnosť nechám v zálohe. V každom prípade ďakujem.
0: Ostrava z toho vychádza oveľa lepšie, navyše tie Fauna trhy vyzerajú ako zaujímavá akcia. Skúsim teda v prvom rade kontaktovať p. Rudického, ak by to nevyšlo, budem kontaktovať Vás v súvislosti s kontaktom na "kámoše". Rovnako ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   20.01.2018 19:15 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: larix
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pokud je pro Vás uskutečnitelné přijet ze Žiliny do Ostravy na FAUNA TRHY 18.2.2018, tak je k tomuto datu můžete reálně mít.

On tam tyto drobné mečovky s divokými populacemi endlerek, rostlinami, krmivem a jiným zbožím často nabízí Ivo Rudický, který je i chovatelem divokých živorodek a znám se s ním, takže vím, že X.pygmaeus množí. Můžete jej vyhledat i na internetu podle jména.

Kromě toho jsem se před pár hodinami bavil s kámošem, že on má v akvárku "pygmejů" půl stovky a příští měsíc hodlá do Ostravy na f. trhy si zajet, což znamená, že se Vám nabízí ještě jeden zdroj a šance je získat.

Mohl bych jej o tom informovat a s jeho souhlasem Vám na něj dát kontakt, když mne o to s vážnými úmysly výslovně zprávou požádáte.

Jestli by je i poslal transportem na Slovensko, záleží hlavně na domluvě a mnoha dalších okolnostech. Nejlepší je si převzít ryby osobně a nelitovat peněz i času.

Já obětoval celou minulou sobotu a dal přes 600kč za lístek na vlak, abych si přivezl objednané ryby a i dnes jsem nelenil a místo do práce, jel do Ostravy, abych od Jirky Ščobáka převzal od jiného akvaristy zamluvené gudeje Allotoca dugesii a další dohodnuté "položky", které mi laskavě z Bratislavy přivezl, když do tohoto města měl svou účelovou cestu a pro mne se tam dostat, bylo snazší i výhodnější, než cestovat na Slovensko.

Na vojně mne mazáci učili - dobrý voják se stará, dobrý voják má ! ;-)


.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.01.2018 15:00 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
xiphophorus pygmaeus chovám i odchovávám, v současnosti mám však už jen potěr tak čekám až doroste abych si rozšířil chovnou skupinu a zbytek by byl eventuálně k prodeji nebo výměně ale až tak z jara, bohužel nejsem od slovenských hranic ale od Rychnova nad Kněžnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2018 11:38 Muž larix [1420]
Ehm.....vidím, že tu komunikujú samé české živorodkárske kapacity :-) tak sa chcem opýtať, či by ste vedeli poradiť. Zháňam Xiphophorus pygmaeus a v pre mňa dostupných končinách som ich neobjavil. Občas ich mávajú u Glasera, no dostať sa k nim viem iba cez dvoch priekupníkov bez záruky, že prídu živé. Takže moja prosba znie: poznáte niekoho na Slovensku, prípadne v Česku alebo Poľsku blízko slovenských hraníc, kto ich množí a vedel by chovnú skupinku predať? Vopred vďaka za aķékoľvek info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2018 10:11 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
dnes při příchodu do rybárny mě čekalo milé překvapení, první mladé p.obscura a co jsem koukal na mojí 20kusovou skupinku jenynsia lineata tak jedna samička se drží stranou v houštině, zřejmě by mohla rodit, je macatější než ty ostatní, tak jsem zvědav:), za chvilku se chystám připravit 300litrovou nádrž pro mé ilyodony whitei.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.01.2018 00:47 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mi se v chovu těch klasických v malém množství objevovaly i zlatavé, ale nijak jsem je neselektoval a bral ten úkaz, jako přirozenou součást jejich variability. Fotky z těch časů nemám, jen těch "běžných". V současné době tyto ryby nemám. Téměř všechny jsem prodal Polákům a ponechaný pár předloni po vysazení ven, nebyl na podzim nalezen.

Já a ještě jeden chovatel divokých živorodek, máme zájem zkusit chov té s jednou skvrnou a proto je chci odkoupit, nebo za jiné druhy vyměnit a dostat od Milana Murka, pokud se mu je podaří tento rok rozmnožit.

Uvidím, jak uspěji s těmi Jenynsia, abych mu je mohl za jeho ryby výměnou dát. Uvažoval jsem mu z mých 10ks, co nyní mám, poslat 2 páry, ale obávám se, že od pátku do neděle, co budeš na té akci, by to bylo riskantní, je teď někde provizorně přechovávat. Navíc je lepší na reprodukci mít početnější skupinu. O výsledku rozhodne letošní venkovní odchov.

Spolu s jenynsiemi jsem dovezl i šest kusů parádních Poecilia mexicana Campeche, jenž se mi dlouho, teda poslední roky nedařilo získat a i tyto přírodní živorodky stojí za snahu je namnožit a v Česku na stálo udržet, čehož bych chtěl při troše štěstí dosáhnout. Jsou to, podobně, jako P.salvatoris dosti velké ryby.

No, ony i ty čerstvě obdržené divoké P.sphenops se jim vzrůstem vyrovnají a samec má podobné zbarvení, co vidím u P.mexicana.

Foto: Phall.caud.ret., klasická forma.

Tady je čerstvé ruské video s P.mexicana C., ale není tam, tak pěkná - www.youtube.com/… ;

Zde je v lepší barvě - www.youtube.com/… ; plus - www.youtube.com/… .

Záběr z říčky - www.youtube.com/… .



 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.01.2018 23:03 SoRex Re: JirkaŠčobák
Ano, už asi pátým rokem držím populaci z Río Sao. Nijak zvlášť překotně se nemnoží, ale je fajn, že i přes zimu snáší o něco vyšší teploty. Narozdíl od běžné Ph.c.r., natož potom od klasické Phalloceros caudimaculatus.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 22:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: SoRex
Děkuju za informaci! Ty je stále máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2018 20:00 SoRex Re: JirkaŠčobák
Selekce je nutná pouze tehdy, pokud se do chovu dostaly normální Ph.c.r. Potom je recesivita zlatých opravdu problém. V čistém chovu je to OK. Milan měl původně čistý kmen ode mne. Asi se mu k nim přimíchal minimálně jeden normální, protože u mne jsou stále 100% zlaté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 10:51 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: LubošJedlinský
Tak to je fajn :) to je 10 kilometrů od nás :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2018 23:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Zajímavá situace s ...
... Phalloceros caudimaculatus reticulatus. Žil jsem v domění, že mám auratus. Dostal jsem potěr od Milana Murka. Vyrostly, dočkal jsem se jedněch mladých, vlastní blbostí přišel o dospělé (přesuny, dlouhé letnění venku). Vyrostly mi tři kusy potěru. Konečně jsem pro ně našel fajn potenciálně dlouhodobou nádrž, uvažoval poprosit Milana od další a v tom mě napadlo, že jsem na těch svých nikdy neviděl zlatou barvu. Zeptal jsem se ho, jestli se nespletl a nedal mi obyčejné. Možné to je. Pak si ale posvítil do akvária (standardně nesvíti) a zjistil, že v nádrži se zlatými má zlatých jen pár a ostatní vypadají obyčejně. Záhada. Odnesl jsem si osm obyčejných a uvidím.
Dnes Milan napsal, že konzultoval s jiným chovatelem a ten tvrdí, že auratus jsou “recesivní druh”, ne všechny jsou zlaté a je třeba je selektovat. Tak jsem zvědavý, jestli se u mě náhodou někdy neobjeví zlatá.
Má někdo s tímto zkušenost?

P.S. Video s Girardinus falcatus, které mám provizorně v kouli www.facebook.com/… Ale nevypadají nespokojeně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2018 22:09 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: Amatértom
ano pán tam má asi 8-10 akvárií a v tom několik druhů divokých živorodek doplněných i o šlechtěné formy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2018 21:53 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: LubošJedlinský
V Janově je nějaký chovatel divokých živorodek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2018 21:15 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – poecilia obscura
tak jsem si dnes z výletu z Janova u Litomyšle konečně přivezl poecilia obscura původem od Romana Slabocha, pán byl velmi milý, pohovořili jsme o chovu, já neodolal a ještě si odvezl ameca splendens, na oživění krve v chovu limia nigrofasciata a také ilyodon whitei, které jsem umístil do 120litrového akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2018 14:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Onu jednu samičku N. tridentiger mám aktuálně v této 14l kouli. Už přestala být lekavá a žere.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2018 09:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Pepan si asi myslel, že to někdo takto chápe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2018 01:27 Muž 0 [1718] - Obecné. – Citace, Pepan píše: umístění porodního koše do společné nádrže nic nevyřeší. Sice zabrání rodící samici, aby mladé sežrala, ostatním rybám ale ne.
Fotka k příspěvku To, co píše Pepan o umístění samice do porodního koše a ponechat to v nádrži s ostatními rybami, aby mladé sežraly, nemá logiku, tak se to přece nedělá.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.01.2018 01:16 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: prasan
Fotka k příspěvku Nač si to komplikovat, když to jde jednoduše a účelně s celým hejnem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2018 16:40 -
Fotka k příspěvku A čo vyskúšať takto?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 08:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Toto by mě ani nenapadlo :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 08:15 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Elegansky mi taky mladé nežerou, ale pokud mám hejno druhu, který mladé žere, umístění porodního koše do společné nádrže nic nevyřeší. Sice zabrání rodící samici, aby mladé sežrala, ostatním rybám ale ne. Navíc, odchytávat v nádrži hejno třeba dvaceti ryb může pro tu samici před porodem znamenat mnohem větší stres než když odlovím ji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2018 07:54 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Vždy to závisí na druhu a populaci. Eleganska mi aktuálně vyhazuje mláďata po jednom, minimálně v den porodu je nepronásleduje. Quintana atrizona, pokud mohu říci podle jednoho porodu, detto. Skiffia francasae mi z aktualního vrhu asi 14 ks nesežraly ani jedno mládě. Poeciliopsis prolifica, dunajské gupky a Xenotoca doadrioi mají už u mě husté populace, ve kterých je mláďat stále dost. Girardinus metalicus mi aktuálně stagnují, další čtyři druhy se zatím nezačaly množit. Pouze Neoheterandria tridentiger má samici evidentně zaplněnou na množení a nic. Přitom mají celou třetinu horního sloupce vody zaplněnou listy V. gigantea. Přihodil jsem tam včera ještě utricularii, jestli nevznikne ještě hustší porost (chytat v tom naštvanou samici je práce pro vraha). Samice, kterou mám v izolaci, je ve 14l kouli se stejnou teplotou a vodou a množstvím řas. A nic. Možná bych mohl kouli přehradit něčím, čím mláďata prolezou a samice ne ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 07:12 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: prasan
S ohledem na to, že v chovné nádrži jsem měl asi dvacetikusové hejno dospělých ryb, bylo jedndušší odlovit samičku. Samozřejmě že jsem dodržel stejnou teplotu vody a do porodničky dávám vodu z chovného akvária, aby šok byl co nejmenší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 04:47 - Re: Pepan
Dobré krmivo je základ a to nie len pre mladé ale i dospelé ryby.Chcel som len napísať,že je vhodnejšie rybku predeliť ako dal foto zero.Rybka nie je toľko stresovaná,nemá náhle zmeny teploty a je jednoduchšie troška zostresovať samca pri odlovení ako samičku.Samička ostáva v nádrži v ktorej je už s prostredím oboznámená.Až pustí mladé tak sa samozrejme odloviť môže,to som nikomu nezakazoval.Len som písal ako to preferujem ja i pri možno menšom výnose mi to príde prirodzenejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 22:09 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: prasan
Když jsem odchovával korálové platy v akváriu s plovoucími rostlinami společně s dospělými rybami, měl jsem z jednoho vrhu 1-2 mladé. Navíc, ta mimina se ve společné nádrži pořádně nenakrmila a v podstatě krněla. Když jsem začal dávat samice do porodniček, výtěžnost je mnohem větší, díky tomu že mimina držím odděleně, mohu je krmit intenzivněji a i růst je u nich rychlejší. A skutečně nepoužívám ony plastové porodničky, ale malá akvárie s Nitellou a živým krmením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:38 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Třeba Vám letos dle možné příležitosti z těch mých ryb, například výměnou za několik limií perugiových, chovné hejno gambusií po firmě search.seznam.cz/… pošlu, když budou mít závoz po vhodné trase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:37 - Re:
Ako to má zero na fotografii,je myslím oveľa vhodnejší spôsob. Ako pchať rybku do dakej malej plastovej krabičky-pôrodničky.Prípadne sa dá prevesiť cez nádrž kus sieťoviny,kde mladé rybky utečú a samička nie je toľko stresovaná.Ja osobne preferujem voľnú populáciu s množstvom rýchlo rastúcich rastlín.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:25 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: prasan
Mi můj systém vyhovuje a funguje a úhyny jsem nepozoroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:18 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: prasan
Fotka k příspěvku prasan napsal: Samice začnú rodiť v malom priestore skôr zo stresu ako preto,že by práve vtedy chceli.Ak chovateľ nemá dostatočnú skúsenosť kedy a v akom správnom čase tehotnú samičku odloviť,tak si skôr takto v maličkých pôrodničkách koleduje o prúser ako o vydarený odchov.To moja skúsenosť. ................
Akékoľvek prelovovanie za úmyslom cieleného odchovu do mini pôrodničiek je podľa mňa vždy stres pre konkrétnu samičku.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nebo rovnou uhyne, když je umístěna do nevhodné porodničky. Takto jsem v minulosti přišel o nejlepší chovné samice a to i u šlechtěných variet.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2018 20:25 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
všem moc děkuji za rady, ať už s p.obscura nebo gambusiemi, je to milé mít si s kým na toto téma popovídat, až dovezu p.obscura a povedou se nafotit dám jsem fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2018 18:30 - Re: Pepan
Samice začnú rodiť v malom priestore skôr zo stresu ako preto,že by práve vtedy chceli.Ak chovateľ nemá dostatočnú skúsenosť kedy a v akom správnom čase tehotnú samičku odloviť,tak si skôr takto v maličkých pôrodničkách koleduje o prúser ako o vydarený odchov.To moja skúsenosť.
Samica ,,opustená,, úplne sama vo veľkom priestore začne mať po čase prirodzený inštinkt zachovania rodu.Môže zo začiatku mať tendenciu mladé požierať.No garantujem ti,že sa dostane do štádia kedy ju to úplne prestane baviť a ani sa nenazdáš budeš mať plnú nádrž rýb ktoré sa i do dosť značnej veľkosti či dospelosti budú úplne tolerovať.Resp.do stavu kedy sa pomulácii začne ponúknutý priestor naopak zdať príliš malý.
Akékoľvek prelovovanie za úmyslom cieleného odchovu do mini pôrodničiek je podľa mňa vždy stres pre konkrétnu samičku.
Poznáme situácie kedy práve pri stresových či nevhodných podmienkach sa ryba namnoží najviac.Prečo? Pretože zase práve vtedy nastupuje prirodzený pud sebazáchovy,kedy sa samička snaží množstvom potomstva zachrániť populáciu.Toto sa dá pozorovať i u iných živočíchov,nie len u rýb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2018 08:54 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: prasan
Já to u živorodek praktikuji jednoduše. Do porodničky dám samici trs Nitelly a na dno kuličku nítěnek. Mladé mají potřebu se schovat a zavrtávají se do Nitelly. Když zjistím, že v porodničce jsou mladé a samička už žere (obvykle pak má u zadečku visící hovínko), odlovím ji. Tímhle způsobem se podaří uchovat maximum mladých.
Ještě dodatek - ty porodničky mají asi 4-5 litrů, takže žádné obří nádrže to nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 08:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: prasan
Hmmmmm ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 04:30 - Re: JirkaŠčobák
Samičkám živorodiek nestačí len izolácia aby porodili a nepožrali mladé.Často je dôvodom požierania nedostatočný priestor,kedy samička ,,usúdi,, že sú stiesnené podmienky nevhodné na odchov potomstva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 02:07 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Neoheterandria tridentiger
Povídal jsem si dnes s Milanem Murkom o N. tridentiger, které na jaře dovezl z Panamy. Říkal jsem, že nevidím mláďata, Milan říká: “Žerou si je.” Říkám, že jsem největší, evidentně těhotnou samičku izoloval v kouli, ale stejně mladé nevidím, Milan říká: “Žere je.” Jsou tam řasy, mnoho rostlin, ale stejně to nestačí. Na tu velkou samičku asi použiju porodničku a do akvária pod stolem přidám pod hladinu utricularii.
Jo a ještě jsem odpozoroval, že je dominantní sameček velmi krásný, ale recesivní je celý hubený, protože ho ten dominantní odhání i od žrádla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.01.2018 23:45 Muž ivo1339 [161] - Amerika
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V termálním jezeru Hevíz je ta populace Gambusií jakási divná, ryby nedorůstají obvyklé velikosti, největší samice, které jsem viděl, měly pouze okolo 3 centimetrů. Je jich tam spousta, ale to je tak vše. Kvalita vody v jezeru moc neodpovídá požadavkům živorodek, pH je sice 7,1, je tam i dostatek vápníku a hořčíku, ale nedostatek hydrogenuhličitanů, přebytek sulfidů a metan. Dalším faktorem je teplota, snímky jsou z vody teplé 37,4°C, silně přesycené uvolňujícími se plyny (metan, sirovodík) absolutně komplikující fotografování pod vodou. Je to hladová voda pouze s mikroplanktonem, daří se tu mimo pověstných leknínů i bublinatce.
Plně vzrostlé ryby vyrovnávající se původnímu americkému standardu se masově vyskytují např. v soustavě Bačinských jezer v Chorvatsku. I tam je nutno být trochu obezřetný, jezera obsahují sladkou, brakickou i mořskou vodu. Gambusie tam žijí ve všech typech vod, problém je pak s aklimatizací, pokud dovezeme ryby z vody brakické nebo mořské. Svou skupinu ryb jsem pohodlně lovil v úžině mezi jezery Očuša a Sladinac na posledním molu za kempem v místech sladké vody u hladiny a brakické vody u dna. Nalovené samice měřily 45 až 55 mm, samci 25 až 28 mm; viděl jsem i samice mezi 60 a 70 mm, ale o ty jsem neměl zájem. Vody v jezerech obsahuje více hořčíku než vápníku, je tam i přes průzračnou vodu dostatek bentického planktonu (snadno jsem nalovil krevetky Atyaephyra desmarestii, ty jsem ale z důvodu stěhování v červenci 2017 neudržel). Bez jakékoliv aklimatizace a beze ztrát byly vypuštěné do běžné vodovodní vody. Nekrmím komářími larvami, potěr je životaschopný a bez defektů, samice rodí mladé přesně podle kalendáře, růst mladých ryb je extrémně vyrovnaný. Jen je až na vzácné výjimky nikdo nechce. Barevností mimo odlesku od bočního osvětlení neoplývají, do společného akvária se nehodí, jiným druhům ryb okoušou ocasní ploutve, přitom jiných ploutví si nevšímají.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 17:19 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Na dnešní Exotice v Bratislavě jsem potkal Alexe z Vídně. Zakecali jsme se a nakonec vyplynulo, že chová gambusie. Vylovil si je kdysi v termálním jezeru Hévíz v Maďarsku, řekl, že kdyby je někdo chtěl, je ochotný dovézt (věnovat) nějaké na některou další burzu do Bratislavy.
Mají u něj samostatnou nádrž, gupky s nimi nevydržely.
Dotyčný organizuje ve Vídni www.haustiermesse.info. Dělá jen toto, obchod nemá. Zbírá běžné kryptokoryny, má většinu těch, co já. Už jsem mu napsal, aby měl na mě kontakt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 09:40 0 Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Záleží z jakého jsou zdroje. Pokud to je ta první Romanem Slabochem dovezená populace, tak by neměl být s nimi, až tak velký problém, ale každá změna nese riziko, že se něco nevyvede.

Mi se je podařilo udržet na druhý pokus, to už jsem věděl, jak na ně a v základu většinou stačí dodržet požadavky kladené na chov všech druhů divokých forem živorodek - kvalitní voda bez nitrátů a častěji doplnit "vyrobenou" stravu i živým krmivem .

Rozdílné nároky bývají na teplotu, tvrdost a pH vody. P.obscura po letech chovu mi snášejí tvrdší vodu z vodovodního řádu i měkčí, kterou mám ze zachycených srážek v zahradních nádržích a to i s výluhem od napadaného listí. Teplota nyní plus mínus dvacet nad nulou s kolísáním dvou - tří stupňů.

Mám zapnuté samo spouštěcí prostorové ventilační topení s ohledem na mladé rybky a teplotně náročnější druhy, jinak by byla teplota nižší. Snažím se zachovat čisté dno ve smyslu, bez většího nahromadění detritu

Venku přes léto snáší výkyvy mezi +15°C a 30°C a tehdy jsou i nejlepší početní a růstové přírůstky při krmení zaměřeném na stálou plnou sytost.

Zrovna včera jsem odvezl tři páry obscur kámošovi do Prahy a předal mu je při svém návratu z překladiště ryb v Chýnavě, kde měli i tři druhy limií - melanogaster, Perugia, nigrofasciata, ovšem za nákupní cenu v Německu 2,5 euro kus bez prodejního navýšení.

Od perugia a nigrofasciata tam několik kvalitnějších jedinců se vybrat dalo, jenže podmínkou bylo vzít po deset kusů a já měl přepravní zavazadlo, již do plna se sáčky s vodou narvané a dát navíc dalších patnáct stovek za ryby se mi nechtělo, když mám i jiné životní výlohy a včerejší výletní nákup rybiček mne stál přes tři tisíce kč.

Limie jsem stejně domů přivezl. Kámoš mi dal chovnou skupinu L.dominicensis, které drží ve dvou kmenech, jedny by měly být původem nakoupené dávněji v Mělníku a druhé má ode mne, které jsem kdysi dostal výměnou od Pepy Tomance. Ty dvě populace se při pozorném posouzení lišily, ale já to tehdy chtěl na "oživení" krve.

Kromě limií a jiných ryb, jsem od kámoše dostal i divoké Poecilia sphenops, které jsou skutečně takové, jaké jsem vždy chtěl a vídal je jen v několika videozáznamech na internetu.

Končím "povídání", mám svou práci. Ty gambusie, o něž máte zájem, by bylo možné v budoucnu si nechat dovézt firmou, která se tím zabývá, když je jinde neseženete.

Vložené foto je z počátku mého chovu P.obscura.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.01.2018 22:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Elson82
Tohle je džungle, že výměny stačí občas. A větší výměny vody nedělám. Max. 20%, častěji 10-15.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2018 19:43 Muž Elson82 [3] - Low-tech, Neoheterandria elegans, Xenotoca doadrioi, Ameca Splendens, Heterandria formosa, Girardinus metallicus, Limia perugiae, Poeciliopsis graciliRe: JirkaŠčobák
Tiež sú také háklivé na väčšie výmeny vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2018 18:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Elson82
Zatím mohu říci jen, že jsou výrazně plašší vuči mě a mají větší samce, kteří jsou vuči sobě docela teritoriální. Zatím nevidím mláďata (ale ani úhyn). Největší samici mám už nějakou dobu v izolaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2018 16:47 Muž Elson82 [3] - Low-tech, Neoheterandria elegans, Xenotoca doadrioi, Ameca Splendens, Heterandria formosa, Girardinus metallicus, Limia perugiae, Poeciliopsis graciliRe: JirkaŠčobák
Chov Neoheterandria tridentiger je podobný ako pri Eleganskách?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2018 15:25 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
moc díky za překlad, aspoň konečně vím o co se tam jedná, příští týden si jedu pro své první poecilia obscura nikdy jsem je nechoval, mám si dát v chovu na něco zvláštního pozor? moc jsem se toho o nich nedočetl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 21:53 0 – reportáž
V podstatě to bylo vysvětleno. Je to staršího data a viděl jsem to.

Ano, je to v Soči - Soči je ruské lázeňské město v Krasnodarském kraji, nacházející se mezi pobřežím Černého moře a úpatím Kavkazu, 1700 km od Moskvy. Žije zde přes 400 tisíc obyvatel. Zdroj: Wikipedie


Na počest mezinárodního dne Země proběhlo ekologické školení sezvaných školáků a studentů, kteří se následně podíleli na úklidu odpadků v prostoru přilehlých lesních a vodních ploch, které tam slouží, jako biologické i rekreační centrum.

Řečníci informují, co všechno živého se tam vyskytuje, co se tam provádí za akce, co posbírali za odpad a v počátku se i upozorňuje, že přítomných hadů se netřeba bát a spousta dalších návazných slov.

Vypuštěné gambusie mají požírat larvy od původního i nově zavlečeného druhu komára.

Tyto ryby se z dřívějšího hojnějšího výskytu v okolí města zachovaly do doby pořízení reportáže, jen v některých vodách, což vedlo k rozhodnutí dát si za cíl jejich nové šíření do dalších vhodných nádrží, aby se zvýšily jejich počty a k tomu účelu budou i bezplatně rozdávány všem lidem žijícím v blízkosti vodních ploch.

Takový je zkrácený výklad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 12:07 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Tři týdny ...
Fotka k příspěvku ... staré Quintana atrizona. Žije všech pět, které jsem odlovil. Taky v tom žijí (asi) všechny malé elegansky (11-13).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 09:28 Muž Yirka [9118] Re: LubošJedlinský
Mluvili docela rychle a nechce se mi to pouštět na několikrát.
Ale v podstatě jde o to, že v té lokalitě je voda a okolí dost znečištěné a zamořené komáry. Proto zorganizovali úklid a vypustili jmenované rybky, aby jim pomohli zdecimovat nálety komáří populace.
Asi tak, třeba mě ještě někdo doplní, ruštinu jsem již skoro 15 let nepoužíval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 09:03 Muž Kubaa [718] Re: LubošJedlinský
Je to v Soči, to je na jihu u Černého moře.

Ale jinak jsem rozuměl akorát "gambuzie rozmnožajeť sa bystro" smich


+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [17] 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32558x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky?od=801