Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2019 21:45 Žena zelenakapusta [1626] - Tetry – Xenotoky a dunajky v jednom akváriu
Nevím, jestli to sem patří, ale snad ano.

Před nějakou dobou jsem do akvária ke xenotokám doadrioi přidala dunajské gupky. Vlastně jsem neměla příliš na vybranou, protože jsem rušila Bažinu, kde dunajky žily předtím a protože jiné akvárium nemám, tak jsem to zkrátka riskla.
Do akvária jsem dunajky pustila o polední pauze ve svícení.
Velikostně se mladé dunajky ztratily mezi potěrem xenotok a i když jsem si po několika dnech všimla, že pár dunajek má kousanec na ocásku, nějaké větší třenice nebyly patrné.
Nevím, nakolik jsou gupky teritoriální, ale dunajky se v mém akvária vesměs usadily v "kornoutu" velkého Echinodoru. Pochopitelně se dají vidět po celém akváriu, ale opravdu mi přijde, že si vybraly své teritorium a tam se zdržují nejčastěji.
Xenotoky i ty dospělé si dunajek vlastně nevšímají a do jejich teritoria vůbec nevplouvají, ale ohledně toho mám jistou domněnku.
Listy Echinodoru jsou poměrně hrubé na dotek, malé dunajky lehce proplouvají skrz mezery mezi nimi, ale pro velké xenotoky je to už problém a nedokáží do toho prostoru vplout aniž by se otřely o drsný povrch listů a nejspíš je to prostě odrazuje od toho, aby se jim tam chtělo.
A právě v prostoru velkého Echinodoru se poprvé objevil potěr dunajek. Oproti potěru xenotok je potěr dunajek asi poloviční, jsou to skutečně maličké rybičky, ale nepřijde mi, že by byly v ohrožení ze strany xenotok.
Hlavním důvodem nejspíš je, že své rybky krmím poměrně vydatně, takže nemají potřebu lovit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2019 11:40 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – S. iota
V aktuálním Akváriu e-akvarium.cz/… je článek o Scolichthys iota. Zajímavá ryba. Malá, mláďata nežere a snese teploty do 16°C. Říkal jsem si, že do mých akvárií super.
Nejprv jsem přemýšlel napsat autorovi článku nebo hledat ve Vídni, pak jsem si chatoval s Joaem Monteirem z Antverp, kterému jsem zrovna přes víkend dodal Q. atrizona (anabáze popsána v deníku akva s Flamingem) a v minulosti i jiné ryby. Psal jsem mu, že Q. atrizona žerou i artemie, ale preferují "červíkovou potravu" jako mikry a grindal a on odpověděl: "Skoro jako Neoheterandria nebo Scolichthys iota."
Má je tři měsíce, 3 páry a šest mláďat (Rio Chajmaic). Až se namnoží, budeme hledat cestu, jak je dostat do Bratislavy.
Prý jsou to raritní ryby i u nich.
Konec reportu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 16:19 stano170 Re: 0
Dakujem, informacii si mi dal viac ako som cakal. Teraz to uz cele musim na zaklade poskytnutych informacii premysliet ako by to bolo vramci mojich priestorovych moznosti najlepsie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   16.01.2019 02:30 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: stano170
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku ........................., rozmyslam dobre alebo je to blbost?

:::::::::::

Tímto způsobem to nedělej a listí do sudu nedávej ! Dělá to "neplechu" a nechci obsáhle vysvětlovat, co vše konkrétně.

Nastartovat a podpořit počáteční rozvoj planktonu lze předem připravenými výluhy z organické hmoty, nebo hnojivy pro hydroponii a to jen malými dávkami. Množství závisí od použité substance, dejme tomu kapka na litr pro daný malý vertikální prostor a přidá se i trocha vody z venkovní louže, nebo akvária. Později to dostatečně, až nadměrně hnojí umístěné ryby.

Jakmile začne účinkem slunečního záření voda v sudu dostávat zelenavý odstín, tak se přidá násada planktonu, což jsou většinou různé druhy dafnií a buchanek, jenže tady je jeden podstatný zádrhel a to, že sud má malou plochu hladiny, na kterou by bylo možné umístit chovnou síť pro plankton, aby bez totálního vyžrání se v tomto chráněném prostoru mohl trvale rozvíjet, množit a čistit vodu od mikroskopických řas s bakteriemi, jimiž se živí a jejichž nadměrné množství za stavu "siničné" vody, rybám vůbec neprospívá, nebo je to přímo zahubí a při větším počtu rybího osazenstva, jsou i v sudu venku občasné obměny vody nevyhnutelné.

Pokud by se po okraji sudu nalepila síťová stěna, tak se dá obsah vody obměňovat nalitím čisté čerstvé vody, kdy se následně znečištěná přebytková voda přes oky sítě a horní okraje sudu přelije mimo sud, pokud to vnější podmínky v umístění sudu dovolí, což se nemusí řešit, někde v zahradě a skleníku, kde to lze kombinovat umístěním sudů a jiných typů nádrží, do např. fóliových a plastových van a zachycená voda se dá po regeneraci znovu použít.

Dalším působícím faktorem v těchto sezónních odchovnách je, vzájemný negativní a na vývoj tlumivý vliv mezi vyššími rostlinami, fytoplanktonem i přisedlými a volně rostoucími vláknitými řasami, takže, se je nutné rozhodnout, zda mít pro zooplankton zelenou vodu u chovaných ryb, bez dalších rostlin, nebo průhlednou vodu s vyššími rostlinami a vláknitými řasami a ryby se přikrmí planktonem odchovaným v jiných nádržích, což se do jisté míry dá kombinovat.

Ve venkovních podmínkách do otevřených - nekrytých hladin, kladou vajíčka různé druhy hmyzu, který se podílí na přirozené úživnosti nádrže o tuto doplňkovou potravu, případně dojde i k ohrožení rybí osádky, některým nevítaným druhem hmyzu.

A neméně závažná otázka zní, jestli má balkón dostatečnou bezpečnou nosnost k umístění více, těch 100 litrových sudů.

Jako základ by tyto věnované informace a můj vzácný čas, mohly stačit.

Vlastní praxe to ostatní, co to obnáší, po čase sama doučí a provozní přístup k dokonalosti vyladí. 0.


Fotky jsem, už tady někde dával, tak přidám něco, co tu mám hned po ruce, možná to budou ty samé, nemám čas to zkoumat a procházet archivy.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 20:11 stano170 Re: LiborSprysl
Je mi jasne ze sudy idealne niesu, maju malu plochu hladiny, no koli nedostatku miesta tam nieco vecsie mat nemozem. Minuleho roku mi to fungovalo, zrejme rastliny co tam boli stacili dodavat kysliku dost. Vallisneriu som az ku koncu leta pridaval, ked uz odzneli horucavy a teda aj obdobie deficitu kyslika, takze to akoby tam ani neboli. Cely cas sa ryby prepletali v miriophilu. Skor ma zaujimal ten plankton a ako docielit aby sa ho tam vytvorilo co najviac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 17:13 Muž Planorbella [643] Re: LiborSprysl
No já myslím že by to mohlo fungovat pokud by tam bylo hodně egerie.Ale i s tou Vallisnerií. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2019 17:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: JirkaŠčobák
Nebude to fungovat, pokud dobře nebude fungovat fotosyntéza... sudy nejsou úplně ideální...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 15:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: stano170
Myslím, že dobrý nápad. Víc ti k tomu řekne 0.

Mimo toto: Mám pár nových videí od posledně.
Quintana atrizona m.facebook.com/…
Phalloceros caudimaculatus reticulatus m.facebook.com/…
Heterandria formosa m.facebook.com/…
Priapichthys nigroventralis m.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 15:08 stano170
Ahojte, chcel by som sa opitat skusenejsich, ktori davaju od jari ryby vonku. Minuly rok som skusil prvykrat dat skupinku endleriek spolu z platami do 100L suda na balkon. Nahadzal som im tam miriophyllum a sem tam ich krmil. Ku koncu leta som tam este zasadil zopar vallisnerii (na dne bol strk) ktore rastli ako blazon. Sud som rusil na jesen ked voda klesla na 14stupnov. Na moje pocudovanie vsetky ryby boli v (po "rozmrazeni") v perfektnej kondicii, nadherne vyfarbene a oproti tym co boli cely cas dnu ovela vitalnejsie.

Toho roku by som to zopakoval z viacerimi druhmi zivorodiek a viac sudmi no rozmyslal som nad tym zeby som skusil niekedy ked uz ustupia mrazy napustit sudy a nahadzat tam listie. Kym sa voda dostatocne otepli, predpokladam ze uz budu sudy ciastocne zariasene a ze tam bude dost vela planktonu vdaka rozkladajucemu sa listiu. Skusil by som aspon do jedneho suda dat zopar samic (pre zaciatok endleriek) pred porodom ci budu schopne mlade prezit na takto vytvorenej zivej potrave. To je len taky napad, vobec neviem ci by to bolo take jednoduche ako si predstavujem. Aky je nato vas nazor, rozmyslam dobre alebo je to blbost?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2018 12:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Mám ...
... docela dost mladých Skiffia francesae a zítra jedeme do Prahy.
www.facebook.com/…

Kdyby se našel zodpovědný zkušený akvarista s vhodnými podmínkami, mohu věnovat za čokoládu potěr.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 03:19 Acomys
SoRex - díky, gracilis, to jsou ony. Gudeu tam teda hledám marně, ale tak já jsem slepá jak patrona, myslela jsem si, že fotím jen heterandrie a mečovky.
0 - dodavatel možná bude mlžit, abych mu nepřebrala kšeft ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2018 14:57 SoRex Re: Acomys
S přerušovaným pruhem je Poecilia gracilis. Vedle mečovek tam vidím ještě Heterandrii (Pseudoxiphophorus), nějakou molly a gudeu. Pěkný mix.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2018 19:30 0 Re: Acomys
Ano, je to jiný druh s tím přerušovaným pruhem a z toho hejna by pro mne měly prioritní hodnotu. Mečovky jsou přírodní a o zdroji se lze informovat u dodavatele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2018 18:16 Acomys Re: JirkaŠčobák
Podle mě je, cena za kus a druhy tomu odpovídají. Jen těch s přerušovaným pruhem jsem si všimla až na fotce, tak jsem si je pořádně neprohlédla, co jsou zač.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2018 16:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Acomys
Není to odchyt z přírody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2018 15:50 Acomys
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím z Mexika. Mám takový dotaz, ty rybky na fotce s přerušovaným pruhem - jsou to mladý/blbě vybarvený od těch mečovek, nebo to je jiný druh? A připadají vám ty mečovky jako divoká forma? Prodávají je za sedm pesos za kus na zkrmení, za tu cenu mi přijde nereálný, že by se s tím někdo choval, zvlášť s kanibaly jako heterandria.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.12.2018 10:07 Muž ZDRI [1415] Re:
Moc děkuji za všechny rady a doporučení. Nerad dávám velké ryby do malých nádrží, takže to vidím nejspíš na trpasličí formosky.

Ad Václav Hriz z Jičína - nedají se na webu najít nějaké odkazy na jeho akvárka? Zkoušel jsem, ale nic nenašel.

Ad větší akvárko: prosím o jména a adresy lidí, doporučujících větší nádrž, předám je Paní. Pro jistotu přiložte i svou fotku. Nerada by omylem zabila nevinné, na místě náhodně se nacházející osoby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.12.2018 09:58 harpunar – Prolifica
Mám tyhle ryby několik let a teplota je celou dobu 22-až 28 v létě. Množí se stále,jak o život a nějaké degenerativní změny nepozoruji. Ostatně Jirka Ščobák je má mám dojem ode mne.Na ten parapet bych asi dal formosky.Těm by stačila jak velikost,tak teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2018 09:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: afc1886
Mluvili o zimě v Jižní Americe.

Prosím, neoznačuj tento příspěvek OT. Toto je k tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2018 09:16 R Muž afc1886 [14655] Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal:Rozdíl je ale v tom, že jejich zima trvá jen dva měsíce.
Nechápu, vždyť jsme ve stejném pásmu. Nebo mi něco uteklo?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2018 08:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
V Německu mi akvaristé u jiného druhu divokých živorodek říkali, že i ony snesou nižší teploty. I v jejich domovině je “zima”. Rozdíl je ale v tom, že jejich zima trvá jen dva měsíce.
Teoreticky je možné, že prolifiky snesou mnohem víc, než psal Dokoupil. Já neriskoval a držel je v doporučeném rozhraní 20-25.
Na druhou stranu mohou dokoupilovy zkušenosti vycházet z toho, když je při teplotách pod 20 držel někdo celou naši zimu a nedopadlo to dobře. Nevím. Jaké máte zkušenosti ostatní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2018 08:24 LubošJedlinský Re: JirkaŠčobák
Jednu skupinku mám v současné době při teplotě okolo 18stupňů, sleduji je, nehubnou, nejsou apatické, dobře žerou a dokonce tam plave i potěr, ale je pravda že jsou v této vodě cca měsíc, třeba jim to bude dlouhodoběji vadit a budu muset vložit topitko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 23:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Nejsem si jist s prolifikami. Norbert Dokoupil píše, že by neměly jít pod 20 a já je pod 20 ani nezkoušel chovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 19:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: ZDRI
"Okenní akvaristika" .... hned jsem si vzpomněl na Václava Hryze z Jičína...to byla jeho disciplína... Formosy jako z praku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 19:57 Muž LiborSprysl [9015] Re: LubošJedlinský
Chladnější voda možná... i když teplou nepohrdnou. Ale samice falcatusů lítaj jak čamrdy a při těch šesti centimetrech menší nádrž? Dělal jsem je ve dvoustovkách ... No nevím ... ono se to vyvíjí nějak rychle od té doby co jsem vypustil vodu... a to to bude teprve tři roky... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 17:31 LubošJedlinský Re: JirkaŠčobák
V chladné teplotě se výborně daří gambusia affinis, popřípadě mám v chladné vodě i girardinus falcatus, oboje by se mohli vejít i do menšího akvária falcatus určitě a jeden čas jsem choval i gambusie asi ve 22l akváriu, kdyby bylo akva větší ideální by byla teplota i pro skiffia francesae, další z menších druhů do studené vody je poeciliopsis prolifica
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 15:07 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Teplota by se hodně líbila retikulátkám (a málokdo pro ně má takové podmínky), ale 24l je pro ně trochu málo. Nedovedeš z toho udělat alespoň 60x40x20? (40 je výška) (potěru retikulátek mám dost)
Když ne, tak formosky.
Fólii ze strany slunce dávat nemusíš, když je tam ta obrostlá terasa.

Jaké nápady máte ostatní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2018 14:22 Muž ZDRI [1415] Re: JirkaŠčobák
Větší nádrž parapet a Paní nepustí... Jižní strana. Ale před oknem je velká krytá terasa s trelážemi, od jara do pozdního podzimu hustě obrostlá (chmel, vinná réva), takže toto okno není na přímém slunci, nehrozí přehřívání, ani nekontrolované zařasení. Naopak na zimu se popínavky ostříhají a i při krátkém dni tam jde světlo.

Teplota vody zde kopíruje teplotu v pokoji. Mám to vyzkoušené, dlouhodobě zde skladuji přebytky rostlin v 5-l sklenicích. Jak píšu, ráno většinou 19°C (výjimečně při velkém mrazu klesne k 17°C), přes den vystoupá na 21°C, v létě 21-23°C, maxima při velkých vedrech 24-25°C (relativně nový, dobře izolovaný RD). Intenzita osvětlení se dá navíc v rámci ročních období regulovat výměnou průsvitné fólie na zadní/bočních stěnách nádrže.

Rád bych zde přírodní, zarostlou nádrž bez drátů, kabelů, jen s pravidelnou každotýdenní výměnou části vody. Jednodruhová, maximálně bych přidal pár šneků a nenáročných krevet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2018 13:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Formosky, možná menší populace retikulátek. Nemůže to být trochu větší?
Kam je to okno orientované?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2018 12:50 Muž ZDRI [1415]
Jirko, měl bych na Tebe, jako na místního specialistu, dotaz/prosbu. Rád bych dal na široký okenní parapet (velké neotevírané okno) mezi stávající pokojové kytky akvárko, cca 40x30x20 cm. Krycí sklo, pozadí - průsvitná fólie (aby šlo světlo, ale ne přímé slunce), hustě zarostlé (Vallisnerie, Hygrophila, Malokvětka). Doma moc netopíme, přes zimu je tu 17-21°C, v létě max. 25°C. Low-end nádrž, bez topení, bez filtru, bez další techniky. Čistá, hodně měkká voda - dH 5, pH 7.5, NO3 5 mg/l. Napadají Tě nějaké menší divoké živorodky, kterým by tyto podmínky mohly vyhovovat? Hlavně mi jde o tu nízkou teplotu.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.12.2018 22:29 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci – Živorodky u Atén
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tento týden jsem byl v Aténách na dovolené. Byli jsme se koupat v termálním jezeře (Vouliagmeni). Byl jsem hodně překvapený, když jsem ve vodě uviděl velké hejna živorodek. Nejsem si jistý určení, ale tipuju Poecilia sphenops, Poecilia latipinna a jejich kříženci.
Zajímavé je, že ryby ožírají nohy jak Garra rufa. Dokonce občas se v článcích o tomto jezeru objeví, že tam je Garra rufa, ale Garru jsem neviděl ani jednu, tak tam asi vůbec nejsou.
Jezero má údajně celoročně teplotu vody 22-26°C (4.12.2018 mělo 24°C) a brakickou vodu. Omlouvám se za kvalitu fotek, měl jsem jen mobil.
EDIT: Trochu jsem ještě googlil a asi tam jsou jen různé formy Poecilia latipinna. www.researchgate.net/…
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 11:10 -
Momentálne majú u Glasera krásne Xiphophorus hellerii Quintana Roo (Yucatan).Škoda,že ani Aquamaster ich ku mne nevie doručiť. sad
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 11:00 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes ráno při kontrole rybárny před mým odchodem do práce, jsem si všimnul, že v nádrži u odstavené gravidní samice Neoheterandria tridentiger plavou tři mláďata, takže porodní cedník svůj účel dle předpokladu opravdu splnil. Z obavy, aby náhodou mladé nevpluly zpět k matce do cedníku, kde by mohly být sežrány, jsem je raději přelovil do oddělené nádobky, než se vrátím z práce. Foto: 1. - odlovený potěr. 2.- Matečná samice a vpravo chovný samec N.tridentiger v červeném okružení. 3.- porodní cedník. Tento druh je k potěru kanibalský, proto je k reprodukci jistější mít k tomu vhodné vybavení.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2018 21:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Pět je fajn :). Pamatuješ, jak mě se před jedenácti měsíci narodilo prvních pět a tys napsal, že tvé šance na zisk quintan stouply o 5%?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.11.2018 19:32 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dalším druhem divokých živorodek, u nichž se objevily první mladé v mém držení a to díky Jirkovi Ščobákovi, jsou téměř zapomenuté Quintana atrizona. Největší samice byla v noci neklidná a mne napadlo, že by mohla porodit, což se i stalo a objevilo se pět maličkých kvintan. Není to nijak závratný počet, ale na malou rybku prvorodičku to je dobrý výsledek vzhledem k tomu, jak je tato kubánská živorodka v chovu vzácná. Foto: 1.- novorozená kvintana. 2.- dvě chovné nádrže pro chov Quintana atrizona. 3.+ 4.-pohled do obou nádrží. Teplota vody bez ohřevu je tam +21°C.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2018 15:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Otvory mi připadly malé, ale pokud nejsou, mlčím a držím palce palec

P.S. P. nigroventralis prý vyhazují mláďata po jednom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2018 13:45 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Vím, jak vypadá potěr N.elegans. Přes ten cedník - má dost velké otvory, projdou mladé snadno a "zakotví" v klidné zóně mimo cedníkovou porodničku. Kvůli nasávání jsem nepoužil filtr a proud ze vzduchovacího kamene se dá regulovat. Já by tu samici dal do klasického chovného koše, ale po Tvých zkušenostech, si chci ověřit i tuto možnost, která v přírodních tocích je podobná, když tam voda stále proudí a mladé v tom prostředí po porodu přežívají a sežrána matkou nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2018 12:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Poslouchej, mládě N. teidentiger je velké minimálně jako mládě elegansky. Bojím se, že neproleze tím cedníkem. Co jsem odpozoroval, jeho zranitelnost spočívá v určité úvodní plavecké neschopnosti (“třepe se”). Drží se těsně pod hladinou, přilehává k listu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.11.2018 03:31 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ukázka netradiční porodničky v podobě cedníkového síta, kde je umístěna samice i se samcem od silně kanibalského druhu Neoheterandria tridentiger. Pod cedník, bylo, kromě ohřívače, instalováno vzduchování, které vytváří proudění vody, čímž dojde k unášení rodících se mladých do prostoru mimo síta z dosahu žravosti rodičů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.11.2018 02:24 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes jsem zjistil, že u jedné dvojice - páry od druhu Priapichthys nigroventralis, plave mládě, což je první úspěch mého chovu v tomto roce s tímto vzácným druhem na druhý pokus. Mládě se hbitě pohybuje celým sloupcem vody od dna k hladině a podařilo se mi jej vyfotit, tak můžu tento přírůstek doložit. Mimo toho se objevila čerstvě narozená mláďata i u drobných mečovek X.continens, které jsou chovány sporadicky a jejich množení není vždy jisté. Přidaná fota: 1. Pohled na jednu z nádrží, kde přebývají Priapichthys nigroventralis. Hladinu pokrývá nalžovka Ricciocarpus natans. Obrázek 2. a 3. Mládě priapichthysů u hladiny - uprostřed víc dole na fotce a nad listem uprostřed snímku. 4.+ 5. Mládě od X.continens.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   24.11.2018 18:45 Muž 0 [1718] - Obecné. – komentář

Udělal jsem si čas a přidal dnes komentář k tomuto druhu - rybicky.net/atlasryb/ostrozubka_desetiskvrnna

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 15:47 Žena Mencelu [10] - Terapie autismuRe: LubošJedlinský
Ty jsi sehnal i P. quadripunctatus s určením odchytu? Předpokládám, že ty bez určení jsou potomci ode mne.

V srpnu se mi podařilo získat výměnou P. ametes už tu plavou první mladé, jen není čas na psaní a aktualizace prezentací.

K léčbě jodisolem díky za podmětné info jen se obávám,že v tvém případě budeš u některých ryb
toto praktikovat dluhodobě. Okolo Orlických hor a části Krkonoš byl zvýšený výskyt snížené funkce štítné žlázy u lidí než se začala jodovat sůl. Mělo to spojitost s mírnou raioaktivitou podloží a vodou.

Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2018 19:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Nabizim
Mohu do Ostravy tuto nedeli a Olomouce den predtim vyexpedovat poter Limia perugiae, Phalloceros caudimatulatus reticulatus a dunajské gupky :). Piste soukrome, kdo mate zajem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.11.2018 21:08 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: harpunar
kdyby někdo chtěl mám tady k těm 7 samcům od harpunar jednu mladou samici ph.quadripunctatus bez určení lokality
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.11.2018 21:07 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – trocha focení
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku za závěr 1 - 3. fotky ph. tico, 4 a 5 xiphophorus montezumae RIO TAMASOPO, někdy příště pokračování...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.11.2018 21:01 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – trocha focení
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku chapalichthys pardalis TOCUMBO MEXICO 2012
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2018 20:56 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – trocha focení
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku přídám jsem několik mých oblíbených fotek.
1 a 2.fotografie allotoca zacapuensis LAGO DE ZACAPU, 3 a 4.fotografie goodea gracilis OJULEOS DE JALISCO MEXICO 2012, 5. heterandria formosa
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 19:23 harpunar – Přebytek ryb-nabídka
Pokud má někdo zájem.mohu za mrzký peníz-či výměnou za mech věnovat asi 7 samců Phallichthys quadripunctatus a tři samce Xiphophorus multilineatus.Ideálně na burze za týden v Ostravě,nebo u mne tamtéž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 01:16 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
No, to by mohla, ale já to nechtěl dávat sem veřejně. Já tu zprávu dostal, když jsem si britskému chovateli na jeho veřejném profilu "postesknil", jak to dopadlo posledně po té objednávce ryb, když jste tam byli s Milanem pro ně a skoro nic nám nenechali a to proto, že se tam o tom zmínil v souvislosti, jaké druhy si odtamtud přivezl.

Následně jsem tomu chovateli napsal, že mám zájem o samici Xiph. multilineatus z jeho početného a zdravě vypadajícího chovu, se stejným původem, co mám, k eliminaci degenerativních příznaků, načeš zareagoval další sledující člen chovatelů d.ž. a uvedl, kde blíže ryby toho druhu dostanu, aniž bych musel jet do Británie a napsal mi i odkaz, kde, i kdy to je a že on tam bude dělat překladatele do angličtiny. Teda, tak jsem to pochopil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 00:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Kdy? (tahle informace muze byt zajimava i pro ostatni)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32558x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky?od=301