Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2018 19:54 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: xvalp06
Neměl jsem potřebu se zapojovat, ale budiž.

// Citace: Dobrý den,
nevíte o někom, kdo chová Limia tridens. Chtěl bych si je pořídit.
Petr. //

To se odvíjí od toho, co jste ochoten pro jejich získání udělat. V Německu je mají a získat je vyžaduje aktivní úsilí.

Odkaz na chovatele, který se v roce 2016, jejich odchovem pochlubil a v lednu tohoto roku nabízel i P.chica, mohu sem vložit - www.facebook.com/… .

Samozřejmě mu nutno slušně napsat, optat se a domluvit odběr i způsob přepravy. Pokud ne osobně, tak tím pověřit akreditovanou firmu.

A hlavně být adekvátně solventní.

Podobné jsou L.dominicensis a ty se dají u nás dostat, dokonce jsem mněl před více lety dvě odlišné populace a je i možné, že to byly dva samostatné druhy, ale to po letech, teď posoudit nemůžu.

Znám chovatele, který obě ty populace ještě mít může, protože jsem mu jedny ty ryby tehdy dal a druhé získal odjinud a v začátku roku 2018 mi řekl, že je má samostatně, ale na kámoše kontakty neposkytuji, nemám to dovoleno.

Ještě vím o někom, kdo snad ten jeden kmen má a před týdnem jsem se ho ptal, zda stále drží v chovu Phalloceros caudimaculatus reticulatus. Potvrdil, že ano a může mi 10 párů ze svého chovu poskytnout, ale na limie jsem se neptal, jen na Phallichthys amates, které chová též.

Nejjistější druhovou příslušnost od L.tridens, bude asi mít ten chovatel v odkazu a to i s lokalitou původu, což hodnotu ryb navyšuje. On tam má své video.

Video na Limia dominicensis je zde: www.youtube.com/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 15:29 - Re: LubošJedlinský
Aquamaster má dáko divne robenú stránku.Pre užívateľov zo Slovenska,tam nie je možné nakúpiť.V objednávkach je možnosť zadania krajiny len Česká republika.Nakupoval som niečo od Genchemu no musel som práve pre toto spomenuté využiť iný obchod.Vyvolávať niekam či to riešiť pracnejšie cez email sa mi nechcelo.Rovnako na stránkach majú, že robia distribúciu rýb i na Slovensko,no zase spomenutá ich nedokonalá stránka nedovoľuje si ryby objednať.Dokonca majú na stránke v kontaktoch chybu email adresy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 12:20 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: xvalp06
Navštivte aquamaster.cz mrkněte na seznam nabízených ryb od Glasera, několik měsíců zpátky je tam tuším nabízel, na nový seznam jsem ještě nekoukal.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2018 23:17 Muž xvalp06 [145] - Živorodky – Limie modrá
Dobrý den,
nevíte o někom, kdo chová Limia tridens. Chtěl bych si je pořídit.
Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   09.04.2018 02:10 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvku U mne se narodily nové P.obscura od poslední množení schopné samice. Sice jen 4 ks, ale i to je k dobru pro zachování druhu.

V neděli 8.4.2018 jsem do dvou menších skleníkových nádrží umístil, kromě rájovců M.ocellatus i prvních 9 druhů divokých živorodek.

Má být i další týden příznivé počasí a teplota vody v 7 večer (19 hod.), byla +22°C. V rybárně v ten den bylo od +17°C u nejnižších nádrží, do +20,5°C v nejvýše umístěných.

Víc ryb se mi do skleníku zatím nevešlo, protože mám jednu čtyřmetrovou nádrž bez vody po čištění a další stejně velká je nyní určena pro chov ryb Aphanius danfordii, kde se, již týden třou do u hladiny plovoucích ostrůvků řas.

Ještě mám naplánováno vybudovat další skleníkovou vodní soustavu pro odchov ryb a tento týden, asi dnes v pondělí 9.4., napustím vyčištěnou čtyřmetrovou nádrž a pak budu moct vysadit do ní další odolnější druhy, co snesou pokles teploty vody po ochlazení na +10°C a to do doby, než bude možné přemístit ryby ven od poloviny května.

V neděli do skleníku byly vysazeny tyto druhy - Allotoca dugesii, Jenynsia lineata, Characodon lateralis, Phalloceros caudimaculatus reticulatus, Neotoca - Skiffia bilineata, Xenotoca lyonsi, Xenotoca doadrioi, Xiphophorus evelynae, Zoogoneticus tequilla.

Početně nejvíc bylo Characodon lateralis - 37ks, které naštěstí přezimovaly jen s minimálními ztrátami a další početnější skupina představovala odrostlé mladé od Xenotoca lyonsi - 28ks, což nebylo vše a hejno menšího potěru od X.lyonsi mám ještě doma. Dospělé matečné kusy jsem prodal.

Počty ostatních vysazených druhů se pohybovaly většinou kolem 10ks.

V nádržích je dostatek asimilujících řas pro regeneraci vody, takže ji nemusím měnit a přítomna je i živá potrava v podobě různého planktonu a k tomu i pakomárů, kteří se tam přirozeně vyskytují a prodělávají celý svůj vývoj.

Očekávám, že se ryby po zimě tímto počinem dostanou do lepší kondice a znovu se dostatečně namnoží. Minulý rok to takto fungovalo, tak nevidím důvod, proč by to nemohlo být prospěšné i letos.

Mimo ryb jsem tam na hladinu dal opět plovoucí rostliny - salvinii, riccii, pistii a phyllanthus. Později to budou i echinodory, pogostemon, zosterella, crinum a jiné.

Foto: můj skleník na jaře roku 2017. Tento rok jsem ho nefotil, ale je stále stejný.





 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   08.04.2018 16:22 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
také se zadařilo, a mladé p.tico přestali hynout, začal jsem krmit dvakrát až třikrát za den na střídačku mikry a nauplie žábronožky solné (po žábronožce mají viditelněji nacpaná bříška než po mikrách), navíc krásně a poměrně rychle rostou, tak že jsem spokojený, stres ze mě spadnul. vločkové krmivo "zeleninového" typu u mladých téměř nepoužívám, jednou za dva dny sice trošku jemně nadrobím ale nejeví o něho zájem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.04.2018 15:55 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Mám ...
... dvě nová mláďata Neoheterandia tridentiger! Což je skoro zázrak, protože své mláďata velikosti potěru elegansek žerou N. tridentiger velmi aktivně (jeden náš známý živorodkář mi řekl, že mu přesně na tomto jejich chov skončil).

Od malých elegansek se odlišují snadno. Oči N. tridentiger mají modrý lesk, elegansek červený.

Měsíc staré mládě povyrostlo a brzo ho budu vracet zpět.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.04.2018 23:11 Muž 0 [1718] - Obecné.
Ty Phallichthys quadripunctatus mají radši vyšší teplotu, stejně, jako P.amates a v dobrých podmínkách se plodně množí.

Kámoš, který je choval, už ryby prodal a je možné, že ten zdroj, z něhož je Luboš má, pochází z tohoto kámošova chovu. On je pracovně vytížen, takže s ním komunikuji, jen někdy po telefonu a nevzpomene se mi vždy se jej na vše zeptat.

Takových pěkných ryb je spousta, jen není možné v zájmovém chovu při zaměstnání a množství dalších starostí, toho držet nad možnost se o vše únosně starat, aby záliba nezotročovala a neruinovala.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.04.2018 22:30 Muž 0 [1718] - Obecné.
Aby mi ryby nevyskakovaly, tak mají hladinu pokrytou plovoucími rostlinami. Jen u lekavých výkonem hodně vyskakujících druhů, mám kryt, což je jen případ u jikernatých Inlecypris auropurpurea, o které nechci v žádném případě přijít. Jsou to parádní ryby a navíc obdivuhodně odolné pro venkovní chov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.04.2018 22:21 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
mám tam asi 5-6samic špatně se pro plachost počítají, za tu dobu co je mám tak vrhli třikrát, respektive ve třech intervalech ale mladé jsem odchytával ze společného akva, jen dnes to bylo dle počtu mladých 8ks zřejmě od jedné samičky, v sobotu jsem z akva odlovil něco přes 50ks tak že hádám že to je dílo těch ostatních samic. v jednom akváriu jich mám 12ks, z dneška 8ks a ve třetím akvárku hádám 20-25ks a cca 10rybek uhynulo, ale v tom třetím akvárku byli i pozůstatky z předešlých odchovů, tak že celkový počet mladých přesně neznám, docela se mihotají a kvůli počítání je odlovovat nechci
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.04.2018 22:20 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Nemůže jim příliš stabilizovaně snížit teplotu, protože na to nejsou zvyklé a zarazí se v růstu, navíc v příliš chladné by neměly dokonalé trávení.

Tady jde o to, že stálá teplota 25 je nepříznivá, zato čtyřiadvacetihodinové kolísání v rozmezí od 20 do 25 je výhodnější, než trvale - stabilně +25°C.

Moje ryby jsou zvyklé na popsané poměry a mladé se do toho narodily, takže tím nejsou "zaskočeny" a rodiče prodělali stejný vývoj, - v tom je ten rozdíl.

Proto nemůže jít tak nízko a ponechat v té hodnotě teplotu. Nevadí, když se jim voda přes noc k dvacítce ochladí, pokud přes den opět stoupne. To posiluje u ryb odolnost a vitalitu při dobré výživě a kvalitní vodě !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 22:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Ticám by se možná víc líbilo bahnité dno - viz raviolčin článek. Ale spousta lidí má ryby s holým dnem, já to neumím, tak mlčím.
Kolikrát ti rodily a kolik mladých z toho máš?
Ta zarostlá hladina vypadá být pro tica duležitá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 22:10 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
samičku p.quadripunctatus jsem sbíral několikrát mimo akvário, naštěstí byla včas vrácena a přežila, zakryl jsem akva, zůstal jen odřízlý růžek pro hadičku, sameček zřejmě vyskočil tam a do odpoledne než jsem ho našel byl mrtvý, v akva. holé dno, sysalová cupanina, místo rostlin (toto akvárko nebylo nasvíceno a tak tam nic nerostlo) filtr molitanový napojený na rozvod vzduchu. akva u ph. tico: akvárko nasvícené, hladina plná plovoucích rostlin, hustě zarostlá, tři kelímky od jogurtu a v nich nízké rostliny a jedna mechová koule, jinak holé dno, molitanový filtr napojený na centrální rozvod vzduchu, i při odkrytém akváriu jsem i přes obavy nikdy nepozoroval vyskočení z akvária, mé rybky jsou ale poměrně plaché, zřejmě díky rostlinkám v akváriu a hojně zarostlé hladiny mají větší pocit bezpečí a více možností kam se ukrýt a tak nemají snahu vyskakovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 21:58 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Lepší, než kdyby ti zustali dva samci.
Dostaň mě do obrazu: Kolikrát ti porodilo kolik samic a kolik mláďat? Jaké jsou současné počty?
Myslím, že 19 by vadit nemuselo. Změř teplotu v sedm ráno.

Edit: Samec vyskočil? Hm já je budu mít v nezakrytých nádržích.
Tam, kde vyskočil, byl filtr? Nemohly mu vadit vibrace?
Raviolka ve svém článku píše, že je má bez filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 21:50 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
v tom malém akváriu na 20 klesne do rána spíš se bojím aby neklesla i pod 19, toto místo kam jsem ho umístil nemám ještě odzkoušené, já myslím že nervozita na místě, jak vidíš z příspěvku nejdou jen mě, jinak to jsou jednoduché ryby, škoda že toho v češtině je tak málo napsáno jazyky neumím a překladač kolikrát taky překládá všelijak, u ph. quadripunctatus se mi dařil chov právě v teplé vodě o teplotě 25stupňů, tak jsem i pro tica zvolil obdobné podmínky pak jsem si je svou hloupostí zlikvidoval, zůstali dvě dospělé samice a jeden dorůstající samec, který dospět nestihl a povedlo se mu vyskočit maličkou škvírkou, tak že v současnosti mám už jen dvě samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 21:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Za pečlivého bych se neoznačil, ale tica chci už dlouho. Po tvých problémech jsem trochu nervózní.
Super, že prolifiky, X. doadrioi i dunajské gupky žijí!
Nemužeš teplotu u tic dostat na 20?
Je super, že jsou tak plodné!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2018 20:24 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
Jirko ty jsi velmi pečlivý, tobě se v chovu ph.tico zadaří, toho se nebojím. dnes dalších 8 mladých narychlo jsem je umístil asi do 4,5l elementky bez vzduchování, teplota vody tam je kolem 21 stupňů, nakrmil jsem je mikrama a uvidí se, v akva kde jich je 12ks je 24 stupňů a žádný úhyn, ve třetím akváriu teplota vody klesla v dusledku že se dnes v domě netopilo na 22 a kousek, a ani tam žádný úhyn, v obou akvárkách jsem nakrmil žábronožkou a rybky jsou pěkně nacpané. jinak Jirko jak si mi věnoval 9 p.prolific žijou všechny jsou už přes 3cm velké a jsou v tom dva samci, u xenotoca san marcos také žádný úhyn 3 samci a 5 samic ve velikosti okolo 2,5-3cm, dunajské gupky také všechny žijí bez jediného úhynu a vypadá to že tam už je jedna březí samička tak že radost velká, ty p.tico mi zatím nejdou, respektive byl z nějakého důvodu špatný začátek, v současnosti se ty zbylé mladé ustálili a již úhyn nebyl. v dobách kdy jsme choval drobnoústky trpasličí a červené neonky mi nedělalo problém s jejich výtěrem a odchovem kamarád měl podmínky hodně podobné ale netřeli se mu. někdy je to tak že ryby u jednoho chovatele prospívají a u druhého to jde hůře, u mě je zatím kámen úrazu právě p.tico ale věřím že se i to vypiluje a půjde to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2018 19:41 - Re: JirkaŠčobák
Podobný pocit som mal keď som prvý krát nakúpil L sumce.Dnes nemám ani jedného ale pár som si ich odchoval a získal aké také skúsenosti.Dáko sa človek naučiť musí.Kopec som si vtedy počítal,ale i tak polovica z internetu nebola pravda.Skúsenosť je na nezaplatenie(či už vlastná alebo dobrého známeho) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2018 19:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
0: Začínám mít nervy, jestli se do budoucna neprojevím jako neschopnej, až tico získám.
Míněno napul vážně - Luboš má se živorodkama víc zkušeností, než já, takže jsem doopravdy trochu nervózní. Tiše doufám, že jsou má jednoduchá a chladnější akvária to, v čem budou tico spokojené.

Luboši: Neni možnost dosáhnout o stupeň, dva chladnější vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2018 18:00 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Jedno z hlavních nebezpečí pro odchovávaný potěr hrozí od nemocí typu Hexamita salmonis, které mohou odchov zdecimovat - rybicky.net/obr/nemoc/max/50.jpg .

Na tohle jsem v minulosti doplatil u druhu Phallichthys quadripunctatus, kdy z více, jak stovky mladých ryb nic nezbylo.

Později jsem používal doporučovaný entizol při krmení, který žel nebyl volně dostupný, ale sehnal jsem ho.

Že je nutné odstraňovat uhynulé a nespotřebované krmivo, aby nehnilo, nemusím snad ani zmiňovat, aby z toho nebyly zažívací potíže po namnožení plísní s nežádoucími mikroorganismy a úhyny často způsobuje i zvýšený obsah dusíkatých látek, ale to běžně chovatelé ví, tak i o tom nemusím se tady "bavit".

Krmení slanomilnou žábronožkou by nemělo vadit, ale dají se obstarat i sladkovodní a normálně v bezpečnějších venkovních vodách si nalovit dubnový planktonní prach.

Některé dočasné i menší delší dobu přetrvávající louže v tomto měsíci, jsou plné vhodného mikroplanktonu.

Teplotu nebudu znovu komentovat. Já mám opravdu nyní u těch ryb pouze +21°C, ale je pravdou, že můj chov je poněkud jinak veden, ale vysoká teplota těm dospělým teď krátí život.

Něco jiného je sezónní kolísání, kdy přes den teplota vystoupá na +28°C a k ránu klesne na +20°C, nebo +18°C, jako se to děje při letním chovu venku, nebo ve skleníkových bazénech.

V zimě je vhodné dopřát rybám období klidu v množení a pak stačí i to malé zvýšení na reprodukci, což je u mne těch pouhých +21°C.

Nikomu nevnucuji své "rozumbradské mudrování", každý, nechť činí dle uvážení svého.

Pokud Luboši nezvládnete udržet tuto relativně skromnou živorodku, tak do budoucna na, nějaký vysněný chov ryb od druhů micropoecilia, raději zapomeňte! - viz foto .

 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2018 09:35 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Tak jsem p. Tico rozdělil do dvou akvárií v původním 10litrovem je teplota okolo 25 stupňů a ve druhém 7 litrovém, které jsem dal na jiné místo je kolísavá teplota 23-24 stupňů a je v něm umístěno 12ks potěru v obou akvárií přestali rybky hynout, stav se ustálil, vločkové krmení jsem vynechal a začal 2-3 denně podávat krmení zejména mikry a ač je to jak bylo již napsáno nepřirozená strava tak i čerstvě vylihlé nauplie žábronožky solné a musím říci že žábronožku berou raději a vždy mají po ní bříška plný. Ještě seženu jiné drobné krmení ať mají jídelníček pestrý. Snad se už nadále bude v chovu dařit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.04.2018 08:10 - Re: LubošJedlinský
Nebudem sa hrať na odborníka lebo ani nie som,no prispejem skúsenosťou ako 0.
Momentálne mám doma všade rozšírené endlerky a gupky.Niekto si povie brnkačka.Po rokoch čo ich doma mám sám vidím,že im viac vyhovuje nižšia teplota.Samice sa rýchlo pri vyššej teplote namnožia,no tam to končí.Poter je často slabší, dospelé jedince skôr hynú.Mladé sa neraz rodia predčasne.Oveľa viac i gupkám i endlerkám vyhovuje voda niekde okolo 20-22C.
V prvom rade chladnejšia voda obsahuje viac kyslíku.Dospelé jedince rastú i dospievajú pomalšie.Samice sa s pôrodom neuponáhľajú a často sú vrhy životaschopnejšie a mladé väčšie.Pri nižšej teplote mám i pomer samce samice cca 1:1.Pri teplote 24C a viac prevažovali samice a neraz som tak mal problém aby mi ostal schopný samček do ďalšej generácie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.04.2018 01:32 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Rozděl to, jak píšeš. Jestli budou rybky větší, tak bych se nebál krevet, ale při drobném potěru tu riziko je.

Když jsem našel ty první letošní dva kusy mladých od velké starší samice, což bylo málo, tak tam byly s těmi rybami i krevety, které jsem odlovil jinam a nejspíš proto jsem teď našel víc mladých od prvorodičky.

Čerstvě narozené P.tico jsou dost drobné a potřebují jemný mikroplankton, který mám - chovám v jedné nádrži bez ryb, ale mohu si jej i nalovit venku v zahradní nádrži a po pomalém vyrovnání teploty jej nalít k potěru.

Vodu můžeš upravit, ale ne razantně, ať se nerozhodí zaběhnutá rovnováha . Menší prostor pro ně nevadí . Já mám to chovné hejno v 20 litrech s mechem "stringy", bez filtrace a vzduchování.

Týden na přípravu stačí. Pokud u mne nedojde k nečekaným negativním událostem, tak nějakou tu rybku ti pošlu, když bude k tomu vhodná příležitost v dubnu, nebo květnu.

Vím, kdo u nás P.tico ještě odchovává a domlouval jsem si nedávno možný odběr k navýšení a posílení mého chovu o novou krev.

Dostanu-li, o to rychleji se podělím.

Jinak pěkná fotka je tady: www.facebook.com/…




 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 01:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Čtu si raviolčin článek, který jsem tu linkoval a na straně 29 vidím zmínku, že je přes zimu měla při teplotě jen nízko nad 20.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.04.2018 01:01 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Z "pitomých" důvodů i já přicházím o ryby a není to jen o zkušenostech.

K té "raritnosti": i běžné a snadno se množící druhy, jedno zda jikernaté, živorodé, nebo šlechtěné variety, mohou z chovů snadno vymizet, natož ty, co byly dovezeny ojediněle a pro nezájem, nebo počáteční neznalost požadavků se dostatečně nerozšířily a přežívají u jednotlivců, kteří nejsou komerčně zaměřeni a stačí jim pro sebe odchovat několik mladých k udržení druhu ve svém hobby.

Mnohé divoké živorodky se dají získat pouze od lidí, co je ze záliby chovají a nepočetné odchovy se do výkupu nedodávají, proto ta nízká dostupnost.

Phallichthys tico není, zas, až, tak choulostivý a na chov náročný, jak se může jevit, jinak, bych je neudržel.

Chce to jen splnit základní požadavky. Samice sice nejsou příliš produktivní, ale i pouhé tři vrhy za chovnou sezónu v počtu 30 mladých na samici, stačí na šíření mezi další zájemce. Mladé samice mají pod deset mladých, starší nad deset.

Ta, co mi vrhla těch 6 ks, jak jsem psal, je mladá prvnička - první porod.

Takže deset dospělých samic je teoreticky i prakticky schopno dát za rok 300 nových ryb, což je pro raritu slušný počet i k dodání do takového pověstného Glasera a následně to uspokojí dost jiných potencionálních zájemců.

Aby to pokračovalo, tak ti noví majitelé mají správně dostávat informace, jak to ten chovatel dodavatel dělal, že toho úspěchu dosáhl.

To je ta pravá příčina pohrom, že tyto informace se, jako doprovodné nešíří zároveň s nabídkou a prodejem, aby bylo jasno, co s rybami dělat, aby prosperovaly při dodržení podobných podmínek, za jakých byly "vyrobeny".

Rarita se stane běžnou, když bude o ni zájem a budou dostupné informace, jak na to, aby se dařilo.

Zhatit to můžou nákazy chorob, paraziti a otravy. Ale to, už je jiná kapitola.

Foto: něco z venku roku 2017.


 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 00:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
0, prosím. Potřebuju konzultovat a píšu veřejně, protože to nemusí být užitečné pouze pro mě:

Domlouvám se s Lubošem, že mi nějaký potěr P. tico pošle a já se budu snažit dělat, co budu moci. Mohu to rozdělit do tří akvárií.
1) Koule u knihovny, ve které dosud odchovávám bez ztrát potěr všech živorodek. Teplota v tuto chvíli 21°C, 5l (opravuji předešlý údaj, že 7), řasy, detrit rybicky.net/nadrze/25566-koule-u-knihovny
2) Koule IV na severním okně, ve které jsou dosud jen krevetky a pro ni by mluvilo, že je tam stopro hromada drobného života. 20°C teď, 7l, určitě i detrit, za celou zimu jsem dělal jen jednu výměnu vody, což možná nemusí být zlé rybicky.net/nadrze/25222-koule-na-severnim-okne-iv
3) Akva v emigraci. 19°C, 20l, 15 krevetek, zal. 23. 1. 2018, polévka z buchanek, dafnií, řasy rybicky.net/nadrze/28194-akvarium-v-emigraci
Asi mám tvrdší vodu, než Luboš, mohu změkčit výměnou 15% za destilovanou. Mám týden se připravit. Jak bys uvažoval ty, prosím?
Vím, že jakákoli rada bude bez záruky, protože netuším, jak dá potěr přechod z jiné vody.
Teplotu jsem ve všech nádržích měřil teď a jedním teploměrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 00:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Potěr hynul po kolika dnech?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 00:04 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
Hynul potěr dospělé umřeli pouze ty velike kusy který mi přišli, mohli být starý, ty menší co dorostli jsou v pohodě a mnozí se, teplotu vody mají 25stupnu proto jsem dal topitko i k mladym
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 00:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Hynul potěr nebo i dospělé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2018 00:00 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
já měl teplotu 22-23 stupňů a rybky hynuli, proto jsem vložil topítko a zvednul jí na 25, myslel jsem že problém by mohl být v tom, ale 0 píše že je má v chladné vodě, proto asi nevědomky dělám i jinou chybu. doufám že na ní příjdu, teplotu tedy nechám znova klesnout
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:52 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Na ryby, které vypadají náročně, často stačí znát trik(y). 0 evidentně takový(é) zná. Funguje(í) mu za jeho podmínek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:39 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
jasně že jsem patří, ač kladný nebo záporný příspěvek, je příspěvek, mě jen mrzí že když se zeptám na diskusi a snažím se svůj neúspěch vyřešit jsem za pitomce, který nedokáže odchovat snadno chovatelný druh, nejsem samozřejmě žádná chovatelská kapacita ale rybky chovám 19 let tak že úplný začátečník nejsem, jen jsem chtěl vyřešit svůj nezdar s tímto druhem, který z nějakého důvodu patří mezi rarity u takových velikánů a obchodníků jako je Glaser
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:19 0 – Pro: LubošJedlinský
V tom případě je zbytečné, abych tady něco psal, pokud to považujete za arogantní a zavádějící.

Je to můj styl a nic špatného tím nezamýšlím.

Teplomilnější jsou ty P.amates, ale též jsem je choval přes léto venku a P.tico ze zkušenosti mi "jdou" za uvedených poměrů.

No dobře, když Vám to není vhod, nahlásím příspěvek ke smazání a víc se k tomu nebudu vyjadřovat. Přeji příjemné Velikonoční svátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:11 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Ona u nás hlavně nikdy pořádně moc nebyla. Musí se dovážet, není to snadné. Takže s ní jednak má málo lidí zkušenost a jednak pokud nějakou nehodou někomu vyhynula populace nebo zestárla, tak prostě není. A ne každý, komu se dařila, je extrovert, aby vysvětloval ostatním jak. Osobně si nesmírně vážím, pokud sem 0, který má v tuto chvíli asi fakt jedinou delší dobu žijící populaci u nás, cokoli napíše. Protože sám tica chci a každý střípek informace je nesmírně cenný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:03 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: 0
pokud by se snadno odchovávali jak se o tom zmiňujete asi by to byla rozšířená rybka a ne poměrně rarita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Čtu tvůj komentář 3x a měřím teplotu vody v akváriu, které mám dlouhodobě připravené pro P. tico a je 21°C. V zimě nebyla vyšší. Akvárium hustě zarostlé kryptokorynami a lekníny.
Asi budu muset na balkóně založit kýbl v vodou z potoka s bahnem, řasami a planktonem.

Luboši, prosím, klid. Podstatné je, co 0 říká. Nemusí mít zákonitě 100% pravdu, ale stojí za to si několikrát přečíst, pokud něco nějak dělal a fungovalo mu. Protože aktuálně je ohledně P. tico zřejmě JEDINÝ V ČR A V SR, který má množení schopnou populaci. Na 97%. Hledali jsme. Nikdo jiný je nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 23:02 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: 0
myslím že toto je diskuse aby si chovatelé dávali rady a zdokonalovali zkušenosti, to co jste napsal mi příjde arogantní, o tomto druhu toho moc napsaného není, těch pár rad co je k přečtení se v jistých směrech rozchází, proto jsem se se svým neúspěchem obrátil na tuto diskusi ve snaze můj neúspěch napravit a to je vlastně podstata diskuse, pokud vám to tady vadí tak samozřejmě reagovat nemusíte. i v zahraničních článcích se píše o teplejší vodě proto jsem se na to zaměřil vy jste první kdo se zmiňuje o relativně chladné vodě, což je zavádějící
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.04.2018 22:49 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku No to jste tomu dal. Ty mladé od Phallichthys tico se tak snadno odchovávají a stačí k tomu málo!

Mohl jste mít krásný početný odchov a plnou návratnost investic i uspokojit poptávku!

Když to čtu, tak to je fakt neštěstí si ke všemu odepsat ty draze nakoupené chovné kusy, které mohly do podzimu dát několik dalších početných vrhů a to prakticky zásadní chybou, což bude hlavně ta vyšší teplota a možná i tvrdou vodou, pokud byly zvyklé na měkkou.

Dnes jedna z mých samic vrhla 6 mladých, tak jsem je raději dal odděleně. Před třemi týdny jsem u dospělců našel 2 mladé a dnes jsou oproti těm čerstvě narozeným o hodně větší a to proto, že vhodně krmím živým mikroplanktonem! a tyto ryby mají u mne takovou vodu i teplotu, jakou opravdu potřebují, to jest měkčí z venkovního jezírka(,i když jsou zvyklé i na tvrdší z vodovodu) a o teplotě jen +20°C, až +21°C teď na jaře. V zimě jim stačilo míň.

Vysoká teplota pro ně není vhodná. I přes léto venku mají ty moje hlubokou chovnou síťku a ryby se drží ve větší chladnější hloubce nejen za horka, ale pokles k hodnotě +10°C, už pro ně není dobré a slabší kusy mohou uhynout.

Dospělce krmím v tuto dobu nitěnkami a drcenými, výživou plnohodnotnými vločkami a nic mi od nich nehyne naštěstí. Pravidelně odkaluji dno a doplňuji předehřátou vodou na +19°C, až +20°C, co studenou naberu do kýble z venku i se zooplanktonem a nechám v rybárně do druhého dne stát.

No nic, raději se kouknu, někam na něco jiného. Tady to je katastrofa.

Foto: míval jsem i Phallichthys amates a plánuji, že si je opět pořídím, pokud jejich zdroj ještě "nevyschl".
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Dej fotku nádrže, kde jsou, prosím.

Podle toho, co se píše v článku, působí jako ryby schopné snášet i relativně nehybnou vodu. Podstatný by pro ně mohl být plankton.

U mě by měly teplotu 22-24°C.

Edit 1: Teď jen uvažuju nahlas - ještě jsem je neměl.

Edit 2: Píšu ti sz.

Edit 3 pro Prašana: Gupky mi na jemné spirulině prosperují dlouhodobě moc pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.04.2018 22:21 - Re: JirkaŠčobák
Na burzách určite zoženieš.Ja to kupujem v 1kg baleniach od známeho v Prešove.Mám plný mrazák.V blistroch to ponúka Petra-Aqua aj Aquamaster.
U mňa s tým nemál doteraz problém poter skalára,sewellie,ostriežikov.A ako píšem bežne ho skrmujem i všetkým veľkostiam gupiek a endleriek.Posledne som im začal dávať spirulinový prášok. ;-)
Edit:
Z prášku(spirulina) som mal sprvoti obavu.Ale keď ho dám trocha na hladinu,tak sa idú potrhať i dospelé gupky s endlerkami.Idú po hladine ako vysávač.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:21 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
jak jsem snížil hladinu tak tam mají tak 10litrů vody, bříška mají pěkně plný, krmím dvakrát denně většinou teda, miker dávám požehnaně, pravidelně měním vodu i odkaluju ale i tak s plnými břichy hynou, ještě mě napadla nevhodná teplota, už mi je jasné proč stála rybka 250kč:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.04.2018 22:17 - Re: LubošJedlinský
Je fajn ak sa v rozkrmovacej nádržke vytvorí fytoplanktón.Niekedy mám nádržku tak zelenú,že takmer nie je vidno mladé rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2018 22:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Prašan
Mražené? Už jsem po něčem podobném koukal, ale nenašel.
Možný problém: Živorodky obecně snášejí mořskou vodu a také tvrdou, ale u P. tico (prý) preferují vodu trochu měkčí. Proto by jim krmení z moře nemuselo svědčit. Nicméně stojí to za pokus minimálně u ostatních živorodek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2018 22:13 - Re: JirkaŠčobák
Ide síce tiež prevažne o kôrovce(morský cyklóp,larvy kreviet) plus zmes rôznych druhov červených rias.No je to fakt drobné.Ja tým rozkrmujem 3-5 dňový poter skalárov.Radi ho konzumujú i moje gupky aj endlerky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2018 22:11 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Moje vykrmovací koule na potěr má objem 7 litrů (bez filtru) a mám ji plnou asi ze 3/4 (a myslím, že ani jeden kus potěru mi neuhynul - minimálně ne u druhů s malým počtem mláďat). Obecně, čím menší nádrž, tím se v ní potěr snadněji vykrmuje. To může být i tvůj problém - potěr nenajde všechno žrádlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:10 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
čarvený plankton jsem nezkoušel, Jirko koule by být mohla já potěr dal do 30l akvárka a špatně mi přijímali potravu, tak jsem zkusil snížit hladinu vody na méně než polovinu avše se zlepšilo ono asi na ten start bude lepší menší nádrž, ty dvě centimetrové jsou ve 35litrech a v pohodě žerou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Prašan
Co to je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Pak by to mohlo být ok. Potěr elegansek vykrmit umím. Krmím je primárně mikrami, grindalem a jako doplňkem práškem ze spiruliny, který je tak jemný, že plave. Asi bych je dal do koule, kterou mám na vykrmování potěru elegansek, quintan a formosek a je tam detrit, že skoro bahno a taky řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.04.2018 22:03 - Re: LubošJedlinský
A čo červený planktón?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2018 22:03 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
je o něco větší než neoheterandrie, na délku o moc ne ale působí mohutnějším dojmem

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32577x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky?od=601