@ Luboš Jedlinský; Dejte mi odkaz na tu reportáž, já rusky hovorově rozumím líp, než ten, co má státnici z ruštiny, jak jsem se mohl přesvědčit a běžně značná množství ruskojazyčných videí i písniček sleduji a obsah mi je srozumitelný, tak si to mohu poslechnout, pokud jsem to ještě neviděl.
V Rusku jsou údajně v oblastech Kavkazu, Střední Asie a okolí Moskvy.
Zdroj informací -
yandex.ru/…
Jestli jsou, někde volně i v Česku, tak se na to časem přijde a pod čističkami a výpustěmi oteplených vod, by se běžně dostupné Gambusia affinis mohly udržet, pokud je pro ně kvalita vody přijatelná.
Jenže to nepovažuji, ani trochu !! za dobrý nápad je kamkoliv volně vypouštět !!!!
Před více lety jsem od kámoše dostal tyto ryby, které on osobně nalovil ve volné přírodě, ale nechtěl si je po čase ponechat, tak jsem se jich ujal a mohl jejich chovem získat zkušenosti, jak se projevují, co potřebují a ověřit si jejich odolnost i pověst.
Psát to všechno by bylo příliš rozsáhlé a to se mi vůbec nechce, něco takového může udělat jiný trpělivostí a sdílností překypující chovatel. Jen krátce konstatuji, že svou dravostí jsou pro původní faunu nebezpečné a já sám je doma zimuji v monokultuře, i když přes léto ve velkém prostoru s nimi jiné vybrané druhy být mohou s rizikem ztrát na potěru.
Loni jsem je v letní době odchovával ve venkovní nádrži o rozměrech 2 x 4 metry a hloubce 40cm, kde byly volně s gudejemi druhu Characodon lateralis a Skiffia - Neotoca bilineata.
Všechny tři "sorty" ryb se rozmnožily, ale určitý úbytek mladých u gudejí byl znát, takže je tento rok spolu znovu dávat nebudu. Stejně uvažuji se zhruba posledních 60-ti gambusek zbavit a odnést je do obchodu s akvaristikou, kde o ně projeví zájem.
Já z té držené populace gambusií odprodal ryby do Polska, takže jsou i tam a nabízel jsem je i německému obchodníkovi, jenže je v tu dobu, už odněkud měl a o další nejevil zájem.
Když místo nich, se stejnou péčí a podobnými požadavky odchovám mnohem vzácnější mnou chované Jenynsia lineata, které jsou přibližně stejně odolné a pro venkovní odchov velmi vhodné, tak možnosti odbytu a cena za ně, vychází podstatně líp.
Žel i u tohoto druhu se projevuje sklon k okusování ploutví např. rájovcům, xifám a pavím očkám ve společné nádrži, když není dostatečně prostorná a jenynsie nejsou vydatně krmené za okolností, kdy majitel je většinu denního času mimo domov.
Mezi různými gambusiemi se nachází druhy odolné chladu, co vydrží pod ledem i ty z jižnějších oblastí s pěknějším vybarvením, než G.affinis. Odkazy na obrázky a jejich chovatele vkládat nebudu, ať jim nenarušuji soukromí.
Mohl by jsem popsat toho víc, ale některé informace je lépe nešířit a nevědět.
Fotky: 1. Gambusie držené přechodně v chovné síťce brzo na jaře ve skleníkové nádrži, dokud ještě bylo venku příliš chladno na vysazení do zahradního rybníčku.
2. Zahradní rybníčky.
3. V tomto rybníku v minulosti žily volně paví očka a kdo chtěl, ten si je tam do akvária nachytal. I já je lovil a prodal do zverimexu. Byly parádní, dobře rostlé a pěkně vybarvené. Rybník se hemžil planktonem - perloočky a zajímavé drobné černé vznášivky, které jsem nikdy nikde jinde neviděl, takže tam bylo dostatek potravy. Teď je ten rybník přerybněný od rybáři vysazenými rybami natolik, že i lekníny vymizely.