Hnědá řasa
Já jsem křemičitany zatím neměřil, ale předpokládám vzhledem k ultra tvrdé vodě u nás, že budou vysoké, i když míchám vodu z RO a kohoutkovku v poměru 2:1. Objednal jsem test, takže změřím a uvidíme. Teď jsem zatím ubral světlo. Pokud budou křemičitany vysoké, můžu je snížit použitím sera Silicate Clear (nemělo by mít vliv na fosfor). Druhá varianta je používat při výměně pouze vodu z RO a doplňovat do ní Seachem Equilibrium. Tak uvidíme.
Ještě bych potřeboval poradit, jestli se ty schránky rozsivek na rostlinách (hlavně na anubiasu) po jejich odumření rozpustí (zmizí) nebo jestli je možné je něčím z těch listů odstranit. Ostatní rostliny rostou rychle a tam se ty listy postupně obnoví, ale anubias bych musel asi zlikvidovat komplet a pořídit nový.
Nehovorím že zle, je to moja chyba že som kremičitany nespomenul. Test mám síce od vianoc, ale použil som ho dvakrát a spokojný, že hodnoty sú nízke som ho odložil a vodovodnú vodu som ani nemeral. Spomenul som si naňho až potom, čo som opísal svoj problém.
U mňa RO neprichádza do úvahy, Ross ju používa, ale koľko kremičitanov odstrání a koľko ich dodá z vodovodu je otázne. Nepovedal som, že vodu nemením, ale výmena 1/4 raz týždenne sa ukazuje ako lepšia voľba než častejšie a viac.
Na odstránenie kremičitanov teraz používam Aquaconncet Silicarbon. Ako som písal kremičitany odstráňuje, fosfor sa drží okolo 0,6mg/l.
Svetlo som uberal už pred nejakým pol rokom, bol to pokus ktorý sa skončil fiaskom, dno bolo v poriadku, proste rastliny stagnovali a to nie je dobré na ich prežitie pri mojich rybách.
Prešiel som si tú starú diskusiu a radil som aj ja, ale myslím si, že to čo bolo poradené nebolo zle, iba skutočnosť že sú vyššie kremičitany vo vstupnej vode si proste neuviedol a na margo riešenia problému s prípravkom na zníženie kremičitanov pravdepodobne to bude asi PhosGuard si myslím, že kombinácia nemeniť vodu nie je dobrá volba, radšej by som používal osmotickú vodu a riedil s vodovodnou alebo pridával minerály/Seachem equilibrum/ do osmotickej a tak si upravíš vodu pre svoju potrebu.Odstránením fosforu z vody /Phosguardom/ bude rastlinám chýbať a tak isto vyššia koncentrácia org. odpadu bude problém zase s inými riasami, takže si nemyslím že tvoj problém sa vyriešil.
Ubratím svetla ti začali hniť rostliny, je skôr problém zaneseného a zle odkaleného dna a málo kyslíku, to by si musel velmi výrazne znížiť intenzitu a to ti nikto neradil.
Určite sa drž aspoň približne uvedených hodnôt živín v starom príspevku, rozhodne si za tým stojím a ak si už pridal aj CO2 z fľaše tak problém vyššieho svetla odpadá-predtým si CO2 nemal.. A ešte niečo, určite by to chcelo dosadiť menej náročné rastliny a rastliny ako ceratophylum a ceratopteris, či hygrophila keď už zhnijú tie, tak kremičitany určite problém nie sú..
Podobný problém som riešil pred mesiacom v téme "boj proti řasám". Zatiaľ síce s rozpačitým výsledkom ale tu sú moje skúsenosti:
- ubrať svetlo - na riasu efekt žiadny, síce na rastlinách ukrytých v tieni vyšších rastlín sa netvorila, ale ubrať intenzitu alebo skrátiť čas svietenia malo iba jediný efekt. Rastliny prestali rásť, odhnívali a každý deň som vyberal plné hrste odumretých listov.
- tekutý uhlík, v začiatkoch som používal, ale zaberal skôr na vláknité riasy, teraz radšej používam co2 plynné. S riasou ako takou to podľa mňa nepohlo, akurát rastliny rýchlejšie tvoria nové listy takže ich môžem častejšie strihať a riasa sa tak nerozrastá.
- radili my pridať fosfor a upraviť pomer fosfor/dusík. Výsledok: na listoch sa riasa tvorí stále a na skle vystriedala hnedú riasu zelená.
- kremičitany. Tu by som aspoň u seba videl príčinu problému. Podľa testu (kvapkový JBL SiO2) má vodovodná voda viac ako 6mg/l, v akváriu potom bolo len 2mg/l. Najviac sa riasa (rozsievky) rozrastali keď som pridal častejšie výmeny vody. Vrátil som sa teda k pôvodnému intervalu, do filtra dal náplň na odstránenie kremičitanov. V akváriu spadli na 0,2-0,4 mg/l. Nemôžem povedať, že vymizli úplne, ale za pol rok je to najlepší stav, aký sa mi podarilo dosiahnuť.
No, začni tou jednodušší variantou a to je svícení ubrat/přidat
Tekutý uhlík má částečně algicidní účinek, takže to se řasám moc nelíbí. Ideální rozmíchat ve trošce vody a pak teprve nalít do akvária, aby nedošlo k popálení citlivých rostlin. Že by to mělo zásadní vliv na růst rostlin se říci nedá, ale je to taková "berlička" nápomocná právě proti řasám.

Vyzkoušením nic nezkazíš pokud se dávkuje podle návodu.
Samozřejmě zásadní je "proč" se ta řasa dělá.

Je to boj.
Díky za komentáře. Agresivní rybku do akvária dát nemůžu, akva je malé a pencéřníčci ani neonky by nebyly rády...
Než začnu do akvária něco lít (což obecně nechci), tak bych chtěl ideálně identifikovat příčinu. Běžným měřením vody jsem nic nezjistil. V Hradci máme tvrdou vodu, ředím tedy odstátou vodovodní vodu (používám pár kapek seachem prime) s vodou z osmózy v poměru 1:2. Výsledná tvrdost je kolem 7. Dají se nějak změřit specificky ty křemičitany? Nebo pokud je voda tvrdá tak akorát, tak musí být i křemičitany ok?
Co se týče toho CO2, tak plyn používat nechci, je to jednoduché 70l akva, nemám pod ním ani skříňku, kam bych mohl dát bombu. O tekutém uhlíku jsme uvažoval, ale rostliny mi rostou velmi ochotně i bez něj, nemám potřebu je víc honit. Spíš omezím to svícení, ale všude jsem četl, že na hnědou řasu se má svítit víc, tak babo raď...
EDIT: ok, koukám na ten sera SiO3-test - zkusím objednat díky
Nevím, používám tekutý uhlík od Rataje velmi dlouho a nemám problém s řasami.
Nepřijde mi, že tam byl nějaký utrejch ze Sava...
Krusty na listech se dělají jen ze dvou příčin, jedna je biogenní odvápnění a druhá (hnědá) je příliš křemičitanů ve vodě a to bývá poměrně méně časté. Jinak tekuté CO2 je 1,5% roztok desinfekce podobné savu (glutaraldehyde) to aby jsi věděl co chceš do akvária lít. Je to tak dobré na ruduchu a dlouhodobé používání má negativní vliv na některé jemnolisté rostliny a mechy které tím můžeš zničit.
www.sera.de/…
cs.wikipedia.org/… Možná by stálo za to vyzkoušet "tekutý uhlík" ten by měl částečně rasu taky potlačit a navíc to ocení i rostliny.

Na hnědou řasu je účinná Gyrinocheilus aymonieri jenže to je pěkná potvora na ostatní ryby (většinou). Ale řasu likviduje velmi dobře.

Je dobré mít hodně schovávaček

Dá se nějak ověřit, že je to tím biogenním odvápněním? Podle Tillmanovy tabulky by CO2 mělo být na normální úrovni. Ty bílé krupičky jsou až na té hnědé vrstvě a dají se lehce setřít, ten hnědý film na listech ale už setřít nejde. Nikdy jsem nepozoroval, že by se na listech tvořil bílý povlak z toho odvápnění. Navíc světlo jsem přidal až po tom, co se ta hnědá řasa objevila, před tím jsem svítil kolem 8h denně jen jednou setovou LED trubicí 6,5W.
Má někdo nějaký tip, co použít za přípravek, kterým by mohlo jít tu řasu z listů (když vyndám anubias ven) setřít/rozpustit?
Najdi si co je to biogenní odvápnění. Ta hnědá řasa ti roste až na něm. Jinak řečeno příliš mnoho světla a tím pádem málo CO2. Máš dvě možnosti ta jednodušší je tolik nesvítit. Ta druhá, koupit set na CO2 je to složitější.

Zdravím všechny,
delší dobu bojuju se střídavým úspěchem s "hnědou" řasou hlavně na rostlinách. V posledních 3 týdnech se to už hodně rozjelo, listy anubiasu jsou už víc hnědé, než zelené, je to i na dalších rostlinách. Na tom hnědém povlaku jsou takové bílé krupičky, povlak nejde setřít, jen velmi obtížně a mechanicky, což poškozuje listy.
Mám setové akva 70l viz má prezentace, dokoupil jsem k jedné 6,5W trubici další dvě a zkouším svítit 12h denně a po týdnu se to zatím nelepší, naopak přibyla na skle zelená řasa (je vidět na fotce na skle). Ryby nepřekrmuju, pravidelně odkaluju a měním vodu. Voda má všechny parametry v normě (pH 7-8, KH 8, GH, 8, nitrity 0, nitráty do 10). Jinak rostliny ochotně rostou, bublinkují, přihnojuju jednou týdně 5ml tekuté Profito, jinak nic.
Zkoušel jsem na řasu otíky, pořídil jsem 3, ze začátku se ta řasa výrazně zlepšila, pak se to ale zhouplo a teď je to mnohem horší, než před přidáním otíků. 2 ze 3 otíků mi bohužel po čase postupně uhynuly. Zbytek osazenstva (10 neonek a 5 pancéřníčků - mám už od jara) vypadá spokojeně.
Poradí někdo, jestli je to rozsivka a jak se toho zbavit? U rozsivek jsem se dočetl, že jde pohodlně setřít prstem, což tato u mě bohužel nejde.
Napadá mě:
- Vyměnit úplně osvětlení? Musel bych nějak zabudovat do víka setového akva, ale nechci mít světla pod vysokým napětím.
- Nasadit jiné požírače řas? Jaké? Rád bych spíš řešil příčinu, než následek.
- Míň krmit? Krmím 1x denně, občas vynechám. Voda je úplně bez NO2 a NO3 jen 0-10 (ve filtru mám Seachem de-nitrate).
- Mají rostliny dost živin, aby se řase ubránily? CO2 nepřidávám, rostliny ochotně rostou i tak.
Díky.
Starší reakce
je to předfiltr k Eheimu a je to super věc protože to pobírá větší bordel a tím se prodlužuje čištění velkého filtru.
Ten filter beriem späť

- kolega má podobný filter v malom AQ, tu je to ako nasávanie k externému filtru

9GH 6KH a 15NO3 jinak nic
či je to dosť, neviem posúdiť - meral si okrem tvrdosti vodu?
ted na začátku tak jednou za 5 dní 60l. Ale v prezentaci to tam mám zminěný

Ako často robíš výmenu vody?
Najlepšie by bolo doplniť údaje k nádrži

Dík za doporučení. Uberu na světle a přidám rostlinky. Máme tvrdou vodu 20dGH tak míchám abych měl tak 8dGH. Trošku přinhojuji.1ML ob den Seacham Fluorish.
Všetko je to o rovnováhe - na 300L AQ je tam žalostne malý filter, keď k tomu pripočítam že rastlín je tiež málo tak mi vychádza že je tam moc nežiadúcich látok. Pri 10 hodinách svietenia to v novozaloženom AQ ani nemohlo ináč dopadnúť.
Ako by som to riešil ja ?
Ubral svetlo na 7-8 hod - začiatok podľa toho ako Ti tam svieti slnko.
Na hladinu by som dal plávajúce rastliny - majú veľkú spotrebu "odpadu". V sekcii Darujem sa dohol na väčšom množstve rýchlorastúcich rastlín. Nevadí že sa Ti nebudú páčiť - potrebuješ aby stabilizovali AQ. Potom ich postupne vymeníš.
Výmena vody - vodu z RO miešať 1:1 - 1:2 s vodovodnou. Samotná RO voda je "sterilná" a rastliny nemajú z čoho žiť.
Máš tam pár rybičiek - opatrne s kŕmením - čím viac kŕmiš, tým je tam viac odpadu.
Tak nech sa darí

Jo jasný. Jen že už zakládám akvárium asi po 5 a nikdy mi to nešlo. Ted dávám naději RO. Máme tvrdou vodu. Koukal jsi na mou prezentaci? Řasa se dělá kde neni stín vlastně jen u předního skla. Tak možná ubrat n osvětlení?
Na savo se vykašli, proper ho jen v čisté vodě. Rozsivky jsou v pohodě, celkem rychle mizí. Většinou jsou z přemíry světla a u nových nádrží naprosto běžná věc. Buď v klidu a hlavně to zbytečně nehroť.
Ahoj. Filtr jsem měl zajety z původního akvária takže to je asi OK. Akorát jsem do něj vložil Purigen. Písek odsát hadičkou a vyprat v savu a vrátit zpět? Rostlinky jinak rostou pěkně a zatím bez řas. Svítím 10hod.
Je to nová nádrž . Co amoniak? Bakterie do filtru , zajede se to a bude to ok . Na tom písku by to šlo opatrně odkalovačem .
Narval bych to akvárium rostlinama odshora až dolů...

Co s tim.
Starší reakce

Zdravím, tak musím s radostí oznámit, že hnědá řada ustoupila, mám pouze trochu zelené na skle. Vrátil jsem se tedy o něco dřív, už jsem i čistil. Asi jsem udělal chybu v tom, že jsem moc výřil dno - snažil jsem se právě co nejvíc odsát a moc jsem prostříhal. Doufal jsem, že vyrostou nové listy bez řasy, což se teda nakonec povedlo. Zatím svítím pořád 7 hodin, rostlinky rostou a vypadají krásně, přihnojil jsem, pouze to uhlí jsem nedával. Zatím nechávám dobublat staré CO2, mám strach aby jsem něčím nenarušil rovnováhu. Jak dál? Mám prodlužovat svícení, nebo pokračovat v tom, co je teď, když to funguje? Přikládám foto před a po údržbě.
Starší reakce
Ahoj, to čo popisuješ nie je hnedá riasa, ale proste "bordel". Akva ešte nie je zabehnuté. Mne sa podobný objavoval cca pol roka po založení.

Ahojte, akva mam zalozene 12 dni a uz asi tyzden objavujem hnedy poprasok na stonkach a listoch niektorych rastlin, nie vsetkych. Hlavne na listoch a stonkach ludwigui.. vid foto.. obcas to odstranim a vodu trochu odsajem.. ale robi sa to pomaly zas.. prosim Vas je tento prasok hneda riasa ? Dakujem
Starší reakce
Přijmy mou omluvu, já si omylem rozklikl jiný profil jiného uživatele kde je akva 570l

takže beru zpět a omlouvám se, nemyslel jsem to zle.
Jj, vysvětlení dává smysl, teď už i já chápu co jsi tím chtěl říci. Nakonec, neodpustím si jednu poznámku která koresponduje s tvou, když se v akva nedaří, tak vždy dosazuji rychlerostoucí kytky, většinou to zabere ať už z jakéhokoliv důvodu. Například při velkém prostřihu se mi stalo že se zastavil růst a začali nastupovat řasy, bádal jsem proč, neznalost moje, dočetl jsem se spousty informací a pro mě zásadní byla ta, že rostlinky pro prostřihu jsou oslabené, jedou na nízké obrátky, tudíž standartní provoz akvária jako před prostřihem zapříčinil nadbytek živin (zastřihnutý kytky nestačili papat) a řasy se toho ujaly, nasadil jsem z vedlejšího akvária vrcholové řízky a postupně se vše dalo dohromady, musel jsem tu situaci nějak vyrovnat aby ty prostřihnuté kytky měli čas se vzpamatovat. Dnes už vím že stříhat hodně kytek najednou není dobrý nápad

čakal som, že to niekto napadne-potešil si ma.Pri svietení 10 hod a NO3 15-20mg/l podla pásiku to musí byť tak ako som písal, dusíkom nehnojí a razborky s krevetkami to neutiahnu za norm podmienok to NO3 musí byť 0 mg/l.Rastliny NO3 nespotrebúvajú inak by tam bola nula.Niečo blokuje rast, nedostatok fosforu alebo org. odpad.Fosfor pri riase situaciu ešte zhorší, tak je lepšie pridať rýchlo rastúce rastliny,ubrať svetlo a postupne vyladiť hnojenie.
No, když se podívám na seznam ryb, velikost akvária, filtr tak si říkám že by musel asi hodně ale hodně krmit aby to bylo z odpadu, jsem laik tak je to má domněnka, asi se mýlím. Já vidím problém v nedostatku (rychložroutů má málo), přílišného světla a možná rejpaní do dna. Možná i nešetrný zásah do filtru.
Ahoj, je tam veľa org. odpadu a rastliny nepracujú. Než pôjdeš na 2 týždne preč, sprav bežnú údržbu, do filtra daj akt. uhlie cca 30-50g a vatu /valčeky nechaj/ a svetlo stiahni na 7 hod a po výmene prihnoj. Pridanie nenáročných rastlín ako Ceratophylum demersum a príp. plávajúce by bolo super. Po dvoch týždňoch sa ozvi...
Nejrapal si moc do dna? vyndávání kytek? Nebo velký prostřih? Nekrmíš víc jak obvykle? Filtr pracuje? Nezvýšil jsi intenzitu osvětlení nebo nenatáhla příliš čas? S papírkovými testy nepomohu, nepoužívám je, kdysi jsem je zkoušel ale byli nepřesné.
Ahoj,podle testu to vypadá Ok ale moc se v těch papírkách nevyznám a nevím jak sou přesný..spíš je blbý že tam nemáš fosfor,draslík (nebo já je nevidím)..to by bylo potřeba vědět...

Zkousel jsem davat ten Rataj Bioflor, ale spis od oka podle navodu. Ted nedavam vubec nic.
Tady je tedy nejaky test,jestli prosim nekdo bude moudrejsi..me se zda tak nejak vse v norme,podle prilozeneho navodu..
Edit: Jeste dodam je to merene po vcerejsi vymene vody,pridal jsem tentokrat opet Rataj Rasobijec 12ml a 6ml kyslicniku opatrne injekci po dne..
mikroprvky a draslík dodáváš...ale jde o makro prvky jako dusičnany,fosfor...v tomhle bych viděl háček že máš ty živiny vyčerpaný... testy,no..každej věří něčemu jinýmu a někdo vůbec ničemu

za mě bych sháněl nebo objednával od JBL.Z těma mám zkušenost..pak ještě Seachem,ale tam už je jiná cena..
Akva je zalozene pres 2 roky..Muzete mi prosim poradit nejake testy, aby byl nejaky univerzalni? Nebude lepsi zatim CO2 nepridavat?
Chtělo by to znát nějaký hodnoty vody...Tahle potvůrka se mi udělala vždycky cca 14 dní po založení akviška ale nikdy dýl jak 14 dní nevydržela.Prostě jak přišla zase odešla.. řekl bych jak nastoupila nitrifikace tak řasa šla do háje.Já si to vysvětluju čpavkem či chybějícím NO3 v nové nádrži. Nevím jak to máš dlouho založený ale tipoval by živiny nebo špatně fungující filtrace ze svoji zkušenosti... Zkus tohle nějakýma testama poměřit

Omlouvám se, že jsem nereagoval dříve - čekal jsem aby jsem mohl přidat i fotky. Hodnoty změřené žádné nemám, ale jsem si jistý, že sinice to nebude. Ta mě trápila v minulém akváriu spolu s ruduchou, tady naopak zase není, ale ta hnědá je snad ještě horší. Navíc jsem se dozvěděl, že mám odjet na 14 dní na služební cestu a to se obávám, že bude konec mého akva, protože po týdnu to vypadá příšerně, 2 bez údržby no..ani si to nechci představovat..
Starší reakce
Víš nějaké hodnoty vody (zdrojové, v akva)?
Udělej fotku jestli to náhodou není sinice. Bioflor je draslík a stopové prvky jestli ti neschází dusík a fosfor když tam dáváš burčák.

Zdravím, potřeboval by jsem poradit, jak na hnědou řasu u mojí prezentace Sano Nano. Nejdřív vše bylo v pořádku, se zaběhnutím jsem si dával opravdu na čas - po nějakých 3 měsísích se ale objevila první řasa a potom i zelená prášková, která mi akvarium úplně zarostla - při tom se mi stala nehoda a podařilo se mi vylít do akvária lahvičku kysličníku, kdy jsem chtěl podle jedné rady se zbavit oné řasy - bohužel bylo to tak agresivní, že ikdyž jsem se řasy zbavil, zanechalo to i stopy na roslinách,původní deponit mix asi zbělal,protože pří vytažení některých rostlin, se nahoru dostal bílý šterk, jinak je hnědý a přišel jsem o obyvatele. Pak jsem tedy akvárium nechal se obnovit a nechtěl jsem riskovat život nějakých dalších rybek. Od té doby akvárium mám pořád od založení, dokoupil jsem rostlinky a nyní v něm mám 7 Razborek a krevety Red cherry,které chci ještě dokupovat a rád by jsem přidal Krunýřovce jednopruhé,kteří prý jsou na to výborní,bohužel ale teď nikde k dostání. Čistím pravidělně každý týden odsátím vody a otřením skel, bohužel poslední výměny musím pokaždé otřít rostliny, odsát vodu, znovu dolít aby se naředila otřená řasa ve vodě,pak odsát znovu a pak až dolévám. Hnědá řasa mi akva úplně sžírá, nevím jestlí to tedy dělám dobře. Svítím 10 hodin, četl jsem že to hodně souvisí s osvětlením, to mám původní - snažil jsem se svítit méňe, nastavovat výšku. Zkoušel jsem ubrat proud, přidat proud. Z chemie jsem jednou za čas přidal Rataj bioflor a Rataj řasobijec.Už nevím co a pomalu mě to přestává bavit.. :/ Omluvám se za tak zdlouhavý příspěvěk a případně díky, za radu.
Starší reakce
Dík za typ, dám tomu ještě čas

No když se ti nechce tak těžko se radí, těžko říct jak moc vzrostlé akvárium máš, a je to křišťálová koule. Na tvém místě si změřím NO3, máš celkem dost agresivních požíračů NO3 a jestli máš méně ryb (není vidno jakých když se ti nechce aktualizovat, opět křišťálová koule jak se zelení). Takže za mě závěr takový, změř NO3

pokud málo tak doplň a dej tomu chvíli čas, uvidíš, pokud je ho dost, pak se můžeme všichni bavit dál, ale opět bez aktuální prezentace, stavu akvária, počtu ryb atd.. nečekej od nikoho zde zázraky.

Prezentace se mi aktualizovat moc nechce, na tomhle foru jsem jen zřídka, ale kytky ti klidně napíšu. Mám tam hygrophillu polyspermu (ta se zastavila, což je divný, protože je to jinak děsnej plevel), hygrophillu difformis, echinodorus ocelot, echinodorus nějakej jinej, limnophilla sessiflora, egeria densa, ludwigia repens. Přerybníno nemám, měním 1/3 vody týdně, někdy víc. Ještě tomu dám čas, ale všimla jsem si, že se mi vytvořily takové flíčky na skle, hnědé, ale jsou tam i zelené tečky. Nevím, četla jsem, že hnědé řasy značí nedostatek světla, mám ho přidat?
Když se u mě zastaví růst rostlin tak v první řadě zjišťuji hladinu NO3 zda tam je

ale to je můj případ, většinou ho musím přidávat

na tvém místě bych aktualizoval prezentaci (ryby, rostliny apod..) aktuální foto by taky neuškodilo

Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... 18 19
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 33476x