Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 07:52 Muž Fuchs [169] Re: Lesha
Tak většina lidí ti radí nepředělávat, tobě se do toho nechce tak to nedělej. Já si myslím, že předělávka nic v tvém připadě neřeší. Spíše se zaměř na výměny vody, odkalování no prostě co ti radí kolegové. Pokud budeš předělávat akva vždy když se ti nahromadí bordel ve dně tak tě to čeká zase za chvíli pokud nebudeš odkalovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 07:36 Maq Re: Lesha
Lesha napsal: Nerad bych aby se mi vratila ta rasova kalamita co jsem mel pred cca 3 tydny. A vidim že se rasa pomalu ale nenapadne zacina vracet. A nechci do nekonecna koupat kytky v Savu.... Abych to nepos..... a neprehnojil.
Nerad bych Ti kazil náladu, ale tyhle starosti můžeš mít po předělání klidně znova. Není obvyklé opakovaně řešit řasové kalamity, koupat kytky v Savu. Podle mě bys měl zjemnit, citlivěji k akváriu přistupovat.
Mohu zopakovat doporučení o pár příspěvků zpátky; a ještě bych k tomu dodal, že stojí za pokus trochu vyladit intenzitu a délku osvětlení. Směrem dolů, pravděpodobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.02.2017 00:08 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lesha
Odkalování se nemusíš bát jde jen o to najít ten pravý odkalovatč a jeho průměr. Pak se klidně zanoříš a přeořež celé akvárium a rostliny to klidně zvládnou a to i ty kobercové. Tím že to překopeš přijdeš o to nejcennější a to dobře vyhnojené dno. Nic bych do něj nestrkal je to ho tam už dost, jen bych hnojil do vody pokud je to potřeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 00:07 Muž Blahos [34] Re: Lesha
Také si myslím, že by bylo škoda hned předělávat akvario. Píšeš, že děláš všechny body co doporučil Maq. Nebál bych se odkalovacím zvonem trochu rýpnout do dna, tam kde nemáš rostliny. Myslím si, že pouhé "mávání nad dnem" u živorodek nestačí. Kdyžtak mě opravte, jsem jen amatér.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 23:39 Muž Lesha [2] Re: Maq
Ver tomu ze predelavat se mi to nechce, zabiju tim cely den, od rana do noci :( Ale asi mi nic jineho nezbyva. Nerad bych aby se mi vratila ta rasova kalamita co jsem mel pred cca 3 tydny. A vidim že se rasa pomalu ale nenapadne zacina vracet. A nechci do nekonecna koupat kytky v Savu. Takze ikdybych chtel jen dukladne odkalit tak bych musel vsechny kytky vyndat, protoze jinak neni defakto jak odkalit. Mam zarostlych cca 90% plochy. A kdyz uz kytky vsechny vyndam tak rovnou vyndam dno a proplachnu ho v akvarijni vode abych ho zbavil vetsiny detritu :) A prave proto abych nemusel hnojit do slupce, chci dat Osmocote do dna. Ale nevim jestli ho mam dat jen do pisku co je v predni polovine a nebo i do Aquasoilu, ktery je od poloviny dozadu. Abych to nepos..... a neprehnojil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 23:14 Maq Re: Lesha
Podle mě máš pěkné akvárko a většina problémů se vyřešila tím darováním většího počtu ryb. Ale Ty ho zřejmě prostě chceš předělat... a tak si to užij! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 22:45 Muž Lesha [2] Re: Maq
Fotka k příspěvku Endlerek už mám jen 9 a jen samce. Ale k tomu zasrání dna došlo když jsem měl i 3 samice a každá z nich kazdych cca 10 dní porodila cca 15 kousků a já to nestíhal udávat. Naštěstí jsem tady nakonec udal naráz Rakovi asi 80 kousku. Ale dno od té doby je humač. Staci když sem tam presadim některou z kytek a akvarium je plne bordelu a trvá několik hodin než se to srovná. Odkalovani dělám ale jen povrchové kdy mavam nad dnem a hned stahuju hadici, ale to už v téhle fázi nestačí. A vzhledem k tomu že budu doplňovat substrát, dosazovat koberečky a přidávat nový filtr, rozhodl jsem se pro znovu zalozeni. Nemyslím že bych prehnojoval. Na počet kytek si myslím že ještě hnojim málo. V galerii nemám aktuální foto, doplním hned pro představu.
Co se tyce krmeni, krmim pouze jednou denne a to tak aby stihli sezrat temer vse nez to dopadne na dno. A hladovku je davam casteji nez jednou denně, maji ji cca kazdy 3 den. cely problem s rasami a zvyseným No3 vznikl tim prerybnenim. Do te doby bylo iakva i s mensim poctem kytek viz prezentace naprosto bez ras a dno bez nanosu detritu :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 20:57 Maq Re: Lesha
A proč to hned celé předělávat, zejména pokud bys pokračoval v dosavadních praktikách?
Mám pár námětů:
1) Moc hnojíš. Do vody, do dna, vůbec. Proč? Pěstuješ rostliny na výnos?
2) Zřejmě neodkaluješ. Proti nánosům detritu se odkaluje.
3) Zřejmě moc krmíš. Endlerek je tolik, protože se všechny bohatě nažerou. Budou expandovat dokud nenarazí na strop daný množstvím potravy. A tak je jich hodně a hodně serou. Krm o polovinu míň a ještě jim dej jednou týdně hladovku. Budeš mít míň detritu, míň dusičnanů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 16:27 Muž Lesha [2]
Ahoj vsem, budu předělávat akva viz můj profil. Dno je tak zasrane detritem že písek i Aquasoil propláchnu v akvarijní vodě a ještě jsem dokoupil jeden pytel aquasoilu. Chtěl bych dát do dna osmocote, ale nevím zda dávat osmocote i do části dna tvorene z aquasoilu nebo jen do části dna která je tvořena pouze z pisku. Jde mi o to abych to s živinami neprehnal. Bohužel nikde se nemůžu docist co přesně Aquasoil obsahuje za živiny. A akvarium mám plné kytek, osazeno 90% plochy (viz seznam kytek). Nerad bych dalsi expanzi ras, sem rád že se mi podařilo jednu expanzi nedávno téměř eliminovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2017 16:27 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Hnít dno ti může i v 5 cm, výška dobře zvoleného substrátu na to nemá vliv. Hodně v akváriích vidíš zvlněné dno s rozdílem desítek cm. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 16:19 Maq Re: Chimmy
Zajímavý pokus. Jsem docela zvědavý, co z něj vyleze. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 15:49 Muž Chimmy [2] Re: Maq
Tak jsem nakonec napsal Ratajovi, aby mi doporučili jak to nejlépe osázet a zařídit, tak uvidím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 14:59 Maq Re: JirkaŠčobák
Souhlas. Může to fungovat, ale v závislosti na dalších proměnných.
Je to ale kromě toho neestetické. Netříděný říční štěrk s oblázky nadnormativní velikosti může vypadat nádherně. Když třeba chceš pár rostlin chránit před cihlidami, má to smysl.
Drcený kámen je vždycky nepřirozený, vypadá jako posyp na hrobě, a zpravidla to hrob připomíná i funkčně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 14:53 Maq Re: Chimmy
Chimmy napsal: klidně tam dát trochu víc, to by snad vadit nemělo ne?
Zas tak úplně jedno to není. Nepřežeň to. (Chceme mít v substrátu převážně aerobní prostředí, proto taky má být dobře prorostlý kořeny rostlin. V příliš hlubokém substrátu se na dno dostane málo kyslíku a může tam začít probíhat něco méně vítaného.)
Vzduchování je většinou zbytečné, až nežádoucí. Jen když je kalamita (nálevník aj.).
Seznam klidně napiš, zkušených rostlinářů je tady dost a budou mít připomínky. Ale ten atlas je dobré vodítko!
Zakládal jsem loni v září, bral jsem substrát od Rataje a nějaké rostliny, další rostliny od Aqua-Daho. Oboje byly v pořádku, ale z A-D se mi zdály přece jen o fous lepší, větší, víc rostlin v košíku. (Jen jedna osobní zkušenost, kdokoli může mít opačnou.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:13 Muž Chimmy [2] Re: Anthrax
Já bych chtěl všechno nakoupit u Rataje a ten zrovna AquaClay prodává po 10l pytlech..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:04 R Muž Anthrax [4739] Re: Chimmy
Jenom si dej pozor, protože se to většinou prodává po kg a ne po litrech, takže je potřeba si to přepočítat. Shodou okolností ti těch 20 kg dá zhruba těch 12 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Beru. Toto je z kategorie "jde to, ale není to ideální". Ono 1) čím hrubší substrát, tím víc do něj zapadá (i potravy) a dno se může zkazit, 2) rostliny potřebují jemnější substrát alespoň na dně. Když dá někdo jen hrubý substrát, časem mu do toho zapadá spousta sajrajtu a současně je tolik rostlin, že to utáhnou - může takové akvárium prosperovat. Občas vidíš stará, fungující akvária s ještě většími kameny. Záleží, jak se majitel umí starat (nepřekrmovat, mít vhodné rostliny a tak).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 11:48 Muž Chimmy [2] Re: Maq
Pokud tedy umím počítat, tak na akva 80x30xtěch 5 cm by mělo stačit 12 litrů - takže raději vzít 2x10l pytel a klidně tam dát trochu víc, to by snad vadit nemělo ne?
Jinak, když bych sem vypsal nějaké rostlinky, které si vyberu mohl by jste mi to zhodnotit? A co se týká vzduchování - mám tak motorek EHEIM 3701 s kamínkem....Je tam vzduchování potřeba nebo ne? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:59 Maq Re: Chimmy
Kolik písku? Počítej v litrech. Délka x šířka x cca 0.5 dm (tedy 5 cm, pus mínus autobus).
Rostliny by měly pokrýt tak tři čtvrtiny dna. Není moc rozumné spoléhat "však ony se rozrostou". Některé porostou, některé uhynou, hodně si jich to bude nějaký čas "rozmýšlet", tzn. budou se zvolna aklimatizovat. Proto je tak důležité zpočátku dávat nenáročné a rychle rostoucí. Pokud se Ti obzvlášť líbí nějaká náročnější, je dobré s ní počkat na pozdější dobu, až bude akvárium řádně fungovat pár měsíců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:39 Muž Chimmy [2] Re: Maq
No ten Deponit by šel celkem dobře od štěrku vyčistit. Drť je celkem velká, takže by šla částečně ručně odebrat a zbytek bych dokázal nějakým sítkem taky zlikvidovat. Ale pokud říkáte, že je lepší AquaClay, tak nejsem proti - jen bych potřeboval vědět kolik ho budu na takto velké akvárium cca potřebovat...Stačilo by 20l? A co se týká rostlinek, kolik by jich tam mohlo být?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2017 10:21 Maq Re: JirkaŠčobák
Názor se kterým nesouhlasím. Ve vší úctě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Chimmy
Brzdi.
Přeryběno máš, potřebuješ mnohem víc rostlin. Ale. Stačí darovat ryby a přidat rostliny. Ve dnu se moc hrabat nemusíš. Taky mám na povrchu docela hrubý štěrk a nevadí. Jemného máš ve spodu dost. Nezasahuj do něj. Toho hrubého stačí, když odstraníš ne víc, než polovinu. Následně ho můžeš poprášit nějakým jemným, lehkých páleným substrátem, do kterého se standardně zle sází, ale ty, protože máš hutného substrátu dost, tento problém mít nebudeš.
Hlavně kup ty rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 10:17 Maq Re: Chimmy
Máš dva důvody ten Dennerle Deponit oželet:
1) těžko ho dokonale oddělíš od té drti,
2) není v tom jednotný názor, ale (nejen) můj názor je ten, že začátečníci by tyhle substráty raději neměli používat.
Já mám čistý Rataj AquaClay a jsem spokojený, ale většina zkušenějších akvaristů volí čistý křemičitý písek zrnitosti cca 0.5 až 3 mm.
Rostliny: Osvědčený postup
1) projít pozorně zdejší atlas rostlin a vybírat výlučně "nenáročné" rostliny; přičemž pro nové akvárium jsou obzvláště vhodné rychle rostoucí a plovoucí rostliny (nejrychleji Ti z akvária udělají zdravé prostředí),
2) objednat vybrané rostliny ve specializovaném e-shopu (můj oblíbený je Aqua-Daho); už tolik nemrzne a má se dále oteplovat, tak se nemusíš bát vymrznutí po cestě.
Kořen: Ano, je to pěkná věc. Jedině kupovaný, rašelinový (nebo tzv. "tropický", což je v lepším případě rovněž tuzemský rašelinový.) Velmi pěkná je na něm nenáročná Microsorium pteropus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:03 Muž Chimmy [2] – Re: Kompletní předělání akvária
Ok, takže začnu tím, že rybky přesunu někam jinam a skaláry a čichavce se pokusím někomu věnovat. Jinak co se týká akvária, tak mám začít tím, že vyjmu rostlinky a zlikviduji ten hrubý štěrk? Myslíte, že jako dno mohu ponechat ten DeponitMix Professional 9in1 - mám ho tam cca 10kg, případně ho doplnit a jako krycí vrstvu dát černou křemičitou drť velikosti 2-3mm nebo bude lepší předělat dno třeba na Aquaclay od Rataje? Jinak co se rostlinek týká, tak absolutně netuším, které by pro mě jako pro začátečníka byly nejvhodnější a v jakém počtu bych je měl koupit - asi bych to kompletně předělal, protože se mi líbí akvárium, které má Rataj ve svém návodu "zakládáme akvárium". Líbil by se mi tam i kořen s Anubiasy, pokud by mi tam šel....Velice děkuji za další rady :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2017 22:33 Maq Re: Chimmy
Tohle vlákno pro Tebe bude velmi užitečné: rybicky.net/forum/3914
Při znovuzakládání rovnou dokup rostliny, měl bys jich mít tak trojnásobek (počítáno podle objemu zelené hmoty). Rostliny Ti hodně pomůžou řešit ty trable s dusíkem.
Čichavci a skaláry se do tak malého akvária fakt nehodí, leda snad nějaké trpasličí druhy čichavců, najdi si v atlase. Z nešťastných ryb nebudeš šťastný ani Ty. Nevyjdeš z problémů.
Úplně malé akvárium to není, takže na výběr je dost drobných rybek, které tam mohou být spokojené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2017 22:21 Muž erik [10] Re: Chimmy
Tak začal by som tým, že nájdi rybám nový domov, pre všetky je to akvarium malé. Nechal by som si len tie neonky, síce sa hovorí, že od 1 metra dĺžky kalvária ale keď sú už tam a budeš sa o ne starať tak to nie je katastrofa. Ak sa Ti páčia tak z cichavcov niečo menšie skús, ale inak je plno nádherných menších rýb. Napr. Rasbora klinoskvrnna, krunyrovec jednopruhy atd. Keď si niekam dal ryby tak vyber to dno. Ak vidím dobre tak na tom deponite máš ešte nejaký štrku, hranatý a dosť veľká frakcia, najlepšie je frakcia do 0,4 cm alebo nejaký kremičitý piesok 1-2 mm. Podľa toho čo sa Ti páči. Rastliny by som dal späť, pri prerábaní si odlož polovicu vody a nechaj pustený filter v tej vode. A potom vráť aj rybky a za 2-3 týždne ešte môžeš dokúpiť nejaké druhý ale najprv si o nich niečo prečítaj. Ja som tiež začínal podobne, a časom prišiel na to, že ryby naozaj majú svoje požiadavky, napr mám 4 skalare v 250l čo nie je veľa lebo niektorý majú aj osem ale keď ku ním pridám novel tak ich za 2-3 týždne zničia. Proste ich uháňajú na smrť. Bránia si svoje teritórium. Možno keby vyrastali spolu tak sú v pohode. Ale na to časom prídeš. Zatiaľ sa drž atlasu. Nech sa darí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2017 20:57 Muž Chimmy [2] – Kompletní předělání akvária
Fotka k příspěvku Ahoj všem,
chtěl bych vás poprosit o rady ohledně předělání akvária. Jsem úplný začátečník a dle názoru ostatních jsem to udělal blbě :( Údajně mám přerybněno, špatný povrch dna a jiné.
Většinu věcí o mém akva najdete na mém profilu a přikládám i foto.
Rád bych vás poprosil o rady ohledně předělání dna, případné změny rostlinek a výběru ryb - které nechat a které rozdat. Potřeboval bych to udělat co nejdříve, jelikož mám špatné parametry vody (vysoké NO2 a PH kolem 8) a nechci rybky otrávit. Moc vám všem děkuji za reakce...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 20:18 Muž erik [10] Re: MonterMonty
Super, ďakujem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.12.2016 12:07 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: erik
Ryby přestaň už tři dny před stěhováním krmit -pak je dej do barelu ,1/3 staré vody , 2/3 nové vytemperované jen s topítkem a vzduchováním -nekrmit ! , někam na klidné místo ,nejlíp do tmy , filtr spustit v nějakém kýbli , taktéž se vzduchováním , všechno to přehaž , až bude akvo na místě , napust vodu , nainstaluj filtr a můžeš si hrát s hardscape , po tom co to doděěláš , vyměn v akvu polovinu vytemperované vody a můžeš vpustiit ryby , následně pak tejden co dva dny - výměna třetiny vody , další tejden co tři dny - následně už normální režim
pokud budou ryby v barelu dýl jak den , každý večer jim vyměn třetinu vody , po celé proceduře se aspon měsíc nehrab ve dně - žádné odkalování -žádné přesazování , do filtru taky nezasahovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 11:52 Muž erik [10] – prerábka nádrže
Tak potrebujem radu starších. :)

Chcem prerobiť akvárko, ešte nemám všetky nápady pozbierané ale počas sviatkov sk by som stiahol všetko pozháňať tak by som to spravil, ale tu sa nastoľuje otázka, ako?

Predpokladám, že ak tomu dám plnú pozornosť tak to stihnem za jeden deň, ale možno za dva dni, kam dať rybičky, zatiaľ, filter, atď. Uvažoval som nad tým, že kúpim ešte jeden 100 litrový barel kam by som pustil filtráciu vložil ryby a aj keby to nebolo ideálne riešenie ale pri filtrácii a vzuchovaní deň mimo nádrže prežijú. Takže by som všetko vytiahol, rastliny dal do nejakej nádoby, ryby filter a techniku do barela, piesok by som nechal tak a asi ho len premiestňoval v rámci nádrže, pretože nechcem na novo zakladať akva, a tak by som si rád baktérie v ňom ponechal, nemôžu sa z piesky uvoľniť nejaké škodlivé latky, ktoré by neskôr mohli uškodiť rybám? Naskladal by som nový hardscape, zasadil rastliny, odkalil tú kalnú vodu až kým nebude čistá a potom vrátil techniku do akva a potom aj rybky. Myslite že by to mohlo byť v pohode? Ďakujem za pomoc.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2016 12:41 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Mě to napadlo u jednoho kamaráda, který měl v akvárku nádherné pontederiifolie, ale totálně zarostlé štětičkovou řasou. Sám mi říkal, že mi je dá, ale té řasy se už možná 15 let nedokáže zbavit. Tak jsem si těch kytek otýpku vzal s tím, že je zkusím na emerz a ono to vyšlo. Mi se na té metodě líbí nejvíc to, že je to bez jakékoliv chemie.
Prosím O.T.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.11.2016 12:38 Maq Re: stanki
Dům není dobré přirovnání, ale je signifikantní pro Váš přístup k věci.
Lepší přirovnání je zahrada.
Dům se dá postavit v minimálním čase, je to čistě technický problém. Zahradu s vzrostlými stromy a zabydlenou faunou a flórou takhle nepořídíte. Dům se postaví a pak v zásadě stojí. Zahrada žije, roste a vyvíjí se směrem k optimu. Akvárium je menší a rychlejší projekt, ale v principu stejný.
Beru Vaše důvody ohledně nutnosti s akváriem pohnout. Ty ostatní ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 12:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: stanki, pepan
Mám praktickou poznámku, že když dáš vše nanovo, máš příliš mnoho nových proměnných a začínáš úplně od začátku. Může to fungovat, ale spíš bych se vsadil, že ti bude haprovat víc různých proměnných a ty nebudeš vědět, co hasit. Ponechat použitelné rostliny může znamenat méně si komplikovat život. Nicméně nebudu tě nutit na něco, co cítíš, že nechceš. Napiš, jak jsi dopadl.

Nechápu problémy, co se stane, když se substrát dostane ven. Nepoužívám výživný substrát, ale dávám pod štěrk zeminu pro pokojové rostliny. Přidávám detrit. Už i zeminu (předem namočenou a na dno kleslou) jsem zkusil dát přímo do založeného akvária. Jemné jílovité bahno, které jsem smyl z manželčiných holínek. Bahno z potoka. Všechno to klesne na dno, zapadne do substrátu (který se hutní) a voda je za pár dní čistá (ok, jílovité bahno z holínek trvalo týden, než se voda pročistila). Nicméně nemám filtry. Nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby mi tam stále něco míchalo vodu.

P.S. pepan: Hezké! palec
P.P.S. Maq: Pěkné přirovnání. Lepší. Nenapadlo mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2016 12:27 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Kdysi jsem zbavil Cryptocoryne pontederiifolia štětičkové řasy sice časově náročným, ale celkem elegantním způsobem, Je to pro hračičkáře. Ta metoda je jednoduchá - převést kytky na emerz. Ostříhá se většina listů a kytky se na pár měsíců převedou na emerz. Nové listy, které vyrostou "na suchu", jsou zcela bez řasy a v substrátu ta řasa taky nemá šanci přežít. Po pár měsících jsem kytky převedl pod vodu a byly úplně čisté. Už jsem to tu kdysi publikoval a nesetkalo se to s přílišným ohlasem, ale skutečně to tak funguje u všech kytek, které rostou i emerzně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 12:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Bylo to destruktivní pro okraje listů, ale ne okamžitě, ale v horizontu týdne (fotka z 1.3.2016 z deníku rybicky.net/nadrze/25004…) a rostlina byla celkově v pohodě, což je, vzhledem k tomu, že šlo o kryptokorynu, která byla jako "vyplelá" a zařasená v relativním chladu poslána poštou a následně s ní bylo založeno akvárium, docela slušný výkon.

Nerozporuji, že je lepší nápad použít koncentrát. Mě to nenapadlo, protože jediné, co jsem v té době o použití peroxidu znal, byl doopravdy jen ten jeden článek. Neznám nikoho jiného, kdo by toto dělal a myslím si, že namáčení okrajů listů je stále šetrnější, než aplikace peroxidu přímo do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 12:21 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Je pravda ze vzdy sa da ked sa chce. Ale pravdou je ze nechce. Zo zciatku som asi viac ako pol roka neodkaloval a t asi spustilo ruduchu. Povrchovo sa to precistilo ale stale to neje ono. Taktiez ak nejaky echinodor zacne prerastat nadrz, skuste mu vitiahnut korene abu ste neuvolnili substrat do stpca. A rastliny? Su s riasou a nepacia sa mi. Dnes si vsetky kupim za par eur, tak naco sa trapit? Proste ja aj chcem zacat odznova a trocha inak ako predtym.

Napriklad, prerabali ste stary dom? Kolko viac roboty a nakoniec aj penazi? Neje jednoduchsie a praktickejsie postavit novy? Je pravda ze nie kazdy sa rozhodne rovnako. Ja radsej pstavim novy :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 12:03 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-sice nerozumím,v jakém kontextu proveditelnosti by se to mělo dělat,pokud výsledek je pro okraje listů destruktivní,
-,,čistý peroxid,, je podle mne žíravina, snad každému musí být jasné,že se máčené okraje rostlin naleptají
-nechci nic zpochybnovat,sám jsem to neaplikoval,pouze se pozastavuji úvahou, proč tedy nebylo použito některého % vodního koncentrátu peroxidu, třeba běžný 3% vodní roztok, používaný jako dezinfekce
-mě to přijde, v tomto uvedem případě, jako jít na lov komára s puškou na slony ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2016 10:52 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Já to dělal v čistém peroxidu vodíku. Rosltiny jsem měl vyndané, pár lžic perofidu v mělkém víčku. Po jedné minutě černá štětičková bublá jako blázen, následně zbělí.
Když šikovně máčíš pouze okraj listu, můžeš to zkusit i trochu déle (nicméně máčené okraje listů kryptokoryn pak časem odešly).
Inspiroval mě článek v časopise Akvárium, str. 18: e-akvarium.cz/… On to dělal přímo v akváriu (popisuje, jak to které rostliny snášejí), mě připadlo bezpečnější metodu modifikovat.

Stanki: Napadla mě technologie přesunu akvária, jak je: Druhý stůl, na něm deska. Výška, jako stávající podstavec. Akvárium bez vody, se substrátem a rostlinami přesuneš na desku. Desku zvednou i s akváriem čtyři lidé. Přeneseš (desku zvednou i s akváriem čtyři lidé) nebo dostrkáš to na nové místo a akvárium přesuneš zpět (nebo i s deskou položíš na nový stůl).
Rozumím, že se chceš hrabat ve dnu, ale čistě technicky by to šlo. Když pohli se sochama na Velikonočním ostrově :).
P.S. Sorry, nedalo mi, chvíli jsem studoval klasickou archeologii, která je z velké části o vymýšlení jednoduchých technologií a hýbání s těžkými věcmi.
P.P.S. Když nad tím přemýšlím - tvé akvárium s 10 cm štěrku bude vážit spíš 220-250 kg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2016 10:37 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
Vzhledem k uvedené mu příkladu použití, peroxidu vodíku, by bylo dobré uvédst i v jakém % vodním roztoku “kysličníku“, byly rostliny takto ošetřeny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 10:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: stanki
Možná by se nějaká technologie na přesunutí 150 kg akvária dala vymyslet, ale rozumím. Jsem natolik zvyklý na své často jen 2 cm substrátu, že jsem toto nepovažoval za problém.

Být tebou, řeším to pak tak, že lopatkou vyberu rostliny, na kterých mi záleží, s co největším kusem dna a tento "blok" uchovávám co nejvíce nedotčený. Nepoškodím kořenový systém, rostliny budou po navrácení růst v podstatě beze změny (možná i lépe, protože například echinodorům takovéto "provětrání dna" prospívá), současně mám možnost je v rámci nádrže přesunout na jiné místo.

Nejvíce zařasené okraje listů zkus na minutu namočit do misky s peroxidem vodíku. Mě to fungovalo s kryptokorynami, například anubias určitě bez problémů přežije.

Dík za všechny šneky :).

Degenerace je blbost. Ok, občas rostlina stagnuje, zmenšuje se, zmenšuje, až na velikost 2 cm, to se už fakt zle vrací do původního stavu. Ale. K degeneraci dochází příbuzenským pohlavním rozmnožováním a já pochybuji, žes rostliny ve svém akváriu šlechtil ze semen po několik generací. Ne. Ty si říkáš: "Mám tam rostliny už hodně dlouho, některým se nedaří, musí být zdegenerované." Blbost. Dej jim lepší podmínky a mnohé ožijí. Mám v akváriu echinodorus asi třináct (13) let. Mnoho let stagnoval, živořil. Před necelým rokem jsem se naštval, vyházel řasy, jávský mech, jiné živořící rostliny, echinodorus vyrostl, jako nikdy předtím a pomalu se nevejde do akvária.: rybicky.net/fotogalerie.php… Třináct let stará rostlina a nikdy se jí nedařilo takto (a nevadí jí, že má na sobě řasy). To samé Epipremnum pulchrum, které mi roste z koule dýl, než deset let a touto dobou před rokem vyhánělo menší a trochu pokroucené listy. Laik by řekl: "Degenerace."Začal jsem se o kouli trochu starat, měl v ní krevetky, ryby, přihnojil a někdy v létě se stal zázrak a epipremnum začalo pěkně růst: rybicky.net/fotogalerie.php… Takto je to podle mě s většinou rostlin. Podstatné je, jestli člověk ví, jak na ně.

Yirka: Kiskův projev mi vyskočil v hlavě, když jsem četl stankiho komentáře a denník. Upřímně. V té době ještě zdaleka nebyl prezident :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 08:33 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Tak este raz pisem, hlavny dovod je vymena stolika, a premiestnenie akvaria. Piesku tam je mozno aj 10cm, 100kg. Kto mi ho prid prelozit na novy stolik ked vazi cez pol tony? Aj akva z dnom bude mat cez 150kg. Potom su dalsie dovody, ano je pravda ze casto vyzera inac, casto vnom rypem, niektore rastliny ked zacnu rast sa prejavia kde sa hodia. Ozdaj nenecham velke vysoke vpredu a male vzadu. Nesom natolko skuseny aby som to rovno posadil na supa, a ani ten atlas nesedi. Taktiez mi nerobi dobre vyzivne dno kvoli tomu rypaniu. Tiez mam nedostatocny prud v nadrzi, chcem pridat filter, ale do momentalneho stolika uz nevojde. Rastliny nevyzeraju najhorsie s celkovej fotky, ale opak je pravdou. Podla mna sa dlhodobo zdegenerovali, nerobi im dobre uz ked zasvietim na 8h. A tiez k tym zmenam, zalozil som ho ako zaciatocnik, spravil vela chyb, nieco vyskusal, vela veci som zase pochopil. Proste potrebujem a aj chcem znovuzalozit a spravit to uz sak sa ma.

A VY MUDRI, RADSEJ SI SKUSTE PRECITAT CO SOM PISAL OD ZACIATKU. AKVA POTREBUJEM KVOLI STOLIKU AJ TAK ZNOVUZALOZIT.

A tie slimaky.. mozno ich necham. Mate pravdu su uzitocne a daju sa udrzat v malom pocte. (Ved nato tu je forum na poradu a nie hned krityku)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2016 00:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: stanki, afc1886
Stanki: Prošel jsem si prezentaci tvého akvária, denník a stále nechápu, CO VLASTNĚ CHCEŠ. Technika, chemie - to vše je na to, aby pomohlo, ale základ je používat tyto věci chytře a s cílem. Z toho, co píšeš, nemám pocit, že máš cíl. Jako by sis říkal: "Použiju tuhle chemii, tuhle chemii, tuhle techniku, tuhle techniku ... a až to všechno budu mít, boha jeho, to bude super akvárko!"

Tvé akvárium za posledního půl roku několikrát změnilo vzhled. Moc rychlé změny. Rychle ti to roste, protrháš, protože nechceš, aby rostlo, pak bojuješ s řasama, protože protrháním jsi narušil vznikající rovnováhu, vyhazuješ něco z techniky, méříš složení vody ... a na co to všechno? Před očima mi "vytanula" tahle řeč Andreja Kisky: www.youtube.com/… od páté minuty je to pro tebe zajímavé. Představa o životě a představa o akváriu spolu do jisté míry souvisí. Chceš něco dosáhnout a pak to více méně máš, koukáš na to a zase jsi nespokojen a posouváš si tu bránu dál. Tvé aktuální akvárium není zlé. Vlastně velmi fajn. Nechápu, proč to chtít vydezinfikovat savem a začít úplně znova. Máš před očima nějaký absolutně odlišný design? Pokud ne, je lepší pokračovat s tím, co je.

Líbí se mi, žes dospěl k poznání, že méně rostlinných druhů je více.

Tvůj názor na šneky - pokud v něm setrváš, řeknu, že jsi omezený a hloupý člověk. Jestli jsi jich měl v dětství v akváriu tisíce, pak se tví rodiče o akvárium neuměli starat, překrmovali a šnekům bys měl být dodatečně vděčný, že to alespoň někdo sežral.
Když založím akvárium, naopak si tam malé šneky házím, protože jsou super na záběh. Je velmi málo druhů rostlin, které by malí šneci žrali. Naopak, jsou ryby (včetné prísavníka), které tak činí. Je zajímavé, že se akvaristům takové ryby "nehnusí".
Neritina není zlá, ale jak sežere dostupné řasy, začne hladovět. Poznáš to, když uteče z akvária. Mám tři a musím je přehazovat podle toho, kde jsou řasy. Mám 24 nádrží, ale přesto jsem měl jednu dobu problém najít takovou, která by je uspokojila.
Přečti si scobak.blog.sme.sk/…

Maq doporučuje vysadit hnojení a CO2 - dobrý nápad.
Drvi, afc1886: Založme združení "Za spokojený život našich akvarijních plžů" :).

EDIT afc1886: Stanki píše slovensky. Slovenština nezná slovo "šnek". Šnek je slovensky slimák (nerozlišuje se s ulitou a bez ulity). "Slimák záhradný", například.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 16:54 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?Re: Maq
No menit budem stolik pod akva a premiestnovat akva. Takze preto znovuzalozenie. Teraz je akva na protilavlej stene okna, okno je 210x120. Izba 4x4. Chcem ho dat na bocnu stenu. Plus mam viacej dovodov... bez co2 a hnojenia to vlastne zacalo rapidne s tou ruduchou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 16:50 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
No uzitocne su, to nepopieram, myslim ze poozieraju aj riasu a mal som j rybi co ich jedly. Len uz nepametam ako sa volali, zeby nejake sekavky? Nieco jak sumceky a mali na sebe nieco ako sivy maskac :-D. Vyrazne mi ich zredukovali. Ale jedna spachala samovrazdu a druhej som asi dopomohol:-(. Ked mne sa tie male slimaky strasne hnusia a stale si vybavujem male 30l kva co som mal v detstve. Tam sa premnozili na tisice :-D ved slimaky si viem dokupit vecsie okrasne ktore tiez splnia svoj ucel a daju sa jednoducho zredukovat. Napr. Neritina
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 16:49 Maq Re: stanki
Prohlédl jsem si Vaši prezentaci a nemám dojem, že tady je nejlepším řešením všechno vyházet a začít od nuly.
Já bych doporučil méně radikální opatření:
1) Zjednodušit ten všehomix ryb. Živorodky ven. Parmičky taky, ve dvou je to stejně nebaví. Ancistrusy nemám rád, oni víc sviní než čistí, dal bych je pryč taky.
2) Velmi pravděpodobně překrmujete. Toho se znovuzaložením akvária nezbavíte, to musíte znovuzaložit chovatele. Tím se zredukují mj. plži.
3) Vysadil bych na čas hnojení, a snad i CO2. Pozoroval bych, co to dělá s řasou a rostlinami. Nepřekvapilo by mě, kdyby některé rostliny zastavily růst, ale pokud se tím zbavíte řas, tak se to podle mě vyplatí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 15:18 R Muž afc1886 [14655] Re: stanki
Mám úplně stejný názor jako drvi.Proč se jich chceš tak vehementně zbavovat.Jsou hodně užiteční a když nebudeš překrmovat a budeš odstraňovat odumírající listy rostlin,tak se ti nepřemnoží.Než používat nějaké chemie,tak bych raději nasadil rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna .
EDIT- a nemáš tam slimáky,ale šneky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 15:11 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: stanki
Akvárium máš dost velké tak si kup 3-4 malé mřenky a máš klid jsou to hrozně zajímavé rybky. rybicky.net/atlasryb/mrenka_trpaslici Na řasy v malém množství jsou dobré parmičky černopruhé nedám bez nich ránu a co 1,5-2 roky je měním. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   28.11.2016 15:08 Žena drvi [2894] Re: stanki
Ale proč by ses zbavoval slimáků ? coze , ti jsou v akva hodně užiteční ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 15:04 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Cize Mozem nakoniec nechat v akva len piesok, trocha vody, nasiat do toho savo a rozvyrit a premiesat? Potom po kuskoch odoberat a preplachovat? Je dost velky objem, mam tam aj 10cm dna :-D. A ako ze sa nezbavim slimakov? Rozmyslal som o vselijakej chemii ale ta zabieje iba slimaky a vajicka ostanu. Ale co tak kupit rastliny, dat ich do karanteny a aplikovat nejaky pripravok aj 10 nasobnu davku napriklad na 6h a potom vymenit cistu vodu. Za dva dni zase zopakovat az pokial nebudu ani slimaky ani vajicka. Otazka znie za ako dlho sa vajicka liahnu, ako dlho by som to opakoval a ci by to rastliny tolko vydrzali. Kedze chcem zakladat odznova chcel by som na slimaky dat pozor a nezaniest si ich. Inac rastliny vsetko planujem kupit nove. Tieto uz nieco zazili, maju riasu a nesu v najlepsej kondicii
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 14:37 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: stanki
Písek bych polil savem a potom 3x propláchl vodou, plžů se nezbavíš rostliny jdou namočit do slabého roztoku hypermanganu. Pokud ti nezačnou evidentně růst tak bych nehnojil jinak než CO2 ale máš testy. Fe 0,1, PO4 0,5-1 Draslík tak do 10 NO3 20-30mg/l. Máš hodně tvrdou vodu říká se že CO2 je platné tak do 10KH tak bych se snažil ho trochu snížit. Já i ve svém akváriu měním týdně vodu 1/4-1/3 a jednou za 14 dní odkaluji. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 16

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 17502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662-znovuzalozeni-akvaria?od=401