Znovuzaložení akvária
No jestli má to jedno světlo 1800lm, jak výrobce uvádí, tak při dvou to budeš mít totálně přesvícený a zařasení je téměř jisté. Nešel bych nad 6000lux na hladině.
Jakou funkci má tvůj substrát plnit? To by bylo dobré si vyjasnit. To bude mít dopady do procesů v akváriu a s tím do četnosti a způsobu čištění, hnojení... atd.
P.S. V jaké době a proč vzduchuješ?
Ja mel verzi powder a v akvariu mi to delalo strasny veci. Rasy, kytky nerostly... ja naopak cetl hodne spatnych recenzi, ale spouste lidi se v tom dari.... tak babo rad. U normal verze bych se bal prave te velikosti no. Bude tam hodne zapadat bordel. Za me dve varianty. Chci substrat, pak adu. Nechci substrat, pak pisek... tot muj pohled, se kterym urcite spousta lidi nebude souhlasit.
Heleďse, mrkni do vlákna "Jaké dno do akvária?", o čem tam právě byla řeč.
Díky za info, doporučil mi to právě jeden akvarista, co mi s přestavbou bude pomáhat. Četl jsem také samé kladné recenze. Nedal by jsi tedy pouze z důvodu velikosti "koulí" nebo je v tom i něco jiného?
Platinum bych ja osobne nedal, ale pokud uz jo, tak jedine verzi powder. Verze normal jsou strasny koule.
Ahoj lidi, mám na Vás prosbičku, poprosím Vás o Váš názor na můj plán s akváriem
Mám akvarijní set Diversa 80 LED (80x35x40mm - DxŠxV). Již po pár měsících jsem koupil externí filtr Sunsun 702a a vyměnil za stávající vnitřní. Nyní se pouštím do většího zásahu.
Dno: platinum soil normál 24L. (černozem).
Filtr: Sunsun 702a vnější.
Světlo: původní 17W led expert - dokupuji druhé indentické, tedy 2x17W LED Expert bílá. Svícení 8hodin denně.
Vzduchování: ano, 8 hodin denně.
Topítko: originál ze setu - zde asi není problém.
Hnojení: Profiplant complete a profiplants carbon liquid
Osazenstvo: cca 25 rybiček (parmičky mechové, molly, živorodky, ancistrus, levatky a jedna surmovka.
Rostliny: Egerie densa, řasokoule, spiky moss, Rotala russila, Riccia fluitans, Sagittaria platiphylla, Anubias barteri var.nana, Lilaeopsis brasiliensis, Echinodorus major.
Co myslíte? Bude to fungovat?
Zároveň by mě zajímalo, zda bude něčemu vadit, když do předu na tento substrát doplním současný křemičitý písek 2-4mm (pouze část, takový ostrůvek okolo Riccie).
Díky za Vaše názory, rady, tipy
Starší reakce
UV lampa sterilizuje vodu, ničí mikroorganizmy (baktérie, spóry rias). Akvaristické UV lampy sú uzavreté, zakrytované a pripájajú sa k filtračnému okruhu, aby sa neohrozili ryby. Ale sú aj "experti", čo dali UV žiarovku namiesto normálneho osvetlenia a prišli ráno k akváriu a našli všetky ryby pokapané (
rybicky.net/forum/6763…). Takto sa UV žiarenie nemá používať, ale to je iná kapitola.
Okrem toho sa UV lampa má používať len v prípade nejakého biologického problému (choroby rýb, riasy...) a len počas tohto problému. Prípadne si ich viem predstaviť na ošetrenie vody v karanténnej nádrži, ale tiež len krátkodobo. Dlhodobo sa ich neodporúča používať. Stávalo sa, že niektorý "odborníci" v akvaristikách "ošetrovali" všetku vodu pre všetky svoje ryby. Bolo to super v tom, že ryby ktoré predávali neboli choré, ale zároveň tie ryby mali oslabenú imunitu, lebo žili v sterilnom prostredí a nestretli sa so žiadnou baktériou. Problém nastal až po kúpe takejto ryby a jej prenesení do normálneho akvária, kde sa prvýkrát stretla s nesterilným prostredím a veľmi často to neprežila. Dnes musíme dúfať, že v slušných akvaristikách UV lampy nepoužívajú (teda aspoň nie stále) a rybky majú vybudovanú aspoň akú takú imunitu.
Viacej potom nájdete tu:
rybicky.net/forum/6763 To máš pravdu, toho jsem jsi nevšiml, takže jsem napsal blbost
To 3 denní nonstop ozařování rybám dlouhodobě prospívat nebude Trochu nechápu jak by se mohly ryby ozařovat když je uv uzavřená v krytu.
0 31.08.2018 06:23 Tomas Keramicky krouzky sem dostal jako soucast molitanu do 10l akvária, kde jsou vlozeny mezi dve houby a v další komurce je jen cerpadlo, tak mi to prislo stejny když je dam jen tak do rohu, bordel to kazdopadne zachytilo.
UV Lampa je SUNSUN vnitřní UV lampa CUP-807 7 W, uvnitř je taky molitan plus nejake kulicky, ozaruje to vodu jenom tu která projde vnitrkem, tak mozna to ani negativni vliv na ryby nemá nevim nerozumim temto vecem. Jestli je silna nebo slaba nevim, ale na moje akvárium které ma 54l je to az az.
Nemyslim si, ze tie keramicke kruzky sa na tom nejak podielali, hlavne ak boli len tak vlozene do akvaria (aj ked sa zafarbili).
O co prosím měly za smysl keramické kroužky v sáčku položené v tom AQ? (viz. foto) Co to dělalo?
(co je to za UV lampu?) Značka výrobce?
Tezko rict, takhle tomu nerozumim, Lampu uz mam vyplou..
Ještě jsem to cely predelal, presadil na jiny mista rostliny, pridal ještě jeden koren a doplnil asi 3kg zbytku pisku co mi zbylo, ten uz sem proplach asi 8x nez byla voda skoro cista, ted to mam zase jako mliko, ale to uz je jedno když vim ze si to zase sedne, schvalne to necham bez lampy jak to dopadne.
No ak by to bolo tou UV lampou, tak muselo ísť o biologický bordel (niečo živé, čo sa ti tam množilo). Ak by išlo o niečo nebiologické (piesok, substrát, iná špina) tak tam by to mal vychytať filter a výmena vody.
Čo sa stane, keď vypneš UV lampu? Nemala by bežať stále - malo by to byť riešenie len na prípad krízy s tým, že ju po kríze vypneš (oslabuje imunitu rýb).
0 30.08.2018 15:22 Tomas Tak vodu uz mam konecne skoro 100% cistou, muzu rict ze mi pomohli i ty keramicky krouzky v rohu, včera jsem je vytah uplne hnedy jak blato.
Řekl bych ze ta UV Lampa ma na tom asi ale největší podíl je zapla v kuse od utery a každý den je to lepsi.
0 29.08.2018 13:16 Tomas Prave jsem rozsvitil akvárium a mam to asi tak o 30% lepsi jak včera, tak bud fakt pomohla ta lampa nebo odfiltroval něco filtr, včera jsem ho pral a dnes uz ma i mensi prutok.
JirkaŠčobák napsal: Co takto odpojit filtr a nechat to zapadat do substrátu? Za týden by mohlo.
To by moc nepomohlo, Při první manipulaci se dnem, se to opět rozvíří. Jak psal Mag, přefiltrovat přes co nejjemnější materiál. Zkusit třeba vatu.
Co takto odpojit filtr a nechat to zapadat do substrátu? Za týden by mohlo.
Pokud je to skutečně minerální zákal (vypadá to tak podle Tvého popisu), tak s tím UV lampa ani aktivní uhlí neudělá nic. Ale pokud se Ti to usazuje na listech rostlin, jsi na tom líp než já, protože ty částice jsou větší a přece jen sedimentují. V takovém případě pomáhá filtrace přes mikrovláknovou utěrku, takovou co připomíná jelenici, anebo tento produkt:
petdiscont.cz/… Jinak proud vody je tam celkem ted dost silny diky i te UV Lampe, uvnitř je cerpadlo a myslim ze ma prutok snad 750l za hodinu, ale pisek na dne se nehýbe.
Co jsem koukal na youtube tak ta lampa se zbavi třeba az za 70h nejakeho zakalu, ale jestli to bude fungovat i ume teda nevim
Když sleduju akvárium tak filtr nijak do pisku nefouka aby ho viril a ryby taky spis ne, mam tam rostliny anubias a na tech listech co jsou nejvic nahore je takovy cerny prach, který setru a je to jak blato, i filtr jsem dnes musel vyprat a to stejne bylo plno i v nem.
Urcite stacilo ten pisek propláchnout a nemel bych potize, jen nevim co ted, znovu to cele vse vyndávat uz se mi moc nechce.
to vypada, ze jste si sam zjistil, ze je to skutecne tim piskem
takze cim to asi tak muze byt, ze se ten pisek porad viri
varianta a: velky pohyb vody
takze filtr a spol
varianta b: osazenstvo (ryby)
co se stane, kdyz utlumite filtr na minimum ? pripadne kdyz date pod vystup molitan, aby to nepraskalo do dna ?
0 28.08.2018 20:20 Tomas – UV Lampa
Tak jsem poridil UV Lampu protože uz jsem bezradny, vymena vody trosku pomohla, ale stejne malo, dnes rano jsem ji dal do akvária a jelikož je dost na vysku velka musel sem odhrnout z rohu pisek aby se mi tam vesla takze opet bilo od rana jak blazen a zda se ze ani lampa si s tim neporadi.
Jemnej je opravdu hodne, s odkalovanim pocitam, Mam tam dva pancerovnicky kropenaty a když zaryjou do dna tak pisek sedne třeba do peti sekund, ted abych se hlavne zbavil toho zakalu.
Zvolil jsi si hodně jemný písek Já měl ještě jemnější (zasyp zámkové dlažby) a taky si sedl jen jsem měl potíže s odkalováním hodně utíkal a tak jsem ho po dvou letech vyměnil za písek do filtrací (0,6-1,2mm) ale asi před rokem jsem narazil na 1-2mm. Mám ale CO2 a netuším jak se dno bude chovat když budou rostliny růst pomaleji.
Ryby tam samozřejmě nejsou. Ale myslím že zrovna tohle by jim neublížilo. V Amazonce něco podobného plave pořád.
Jo, je to z nepropraného filtračního písku. Některé to dělají.
@MichalV: To jsem zkoušel. Je to koloidní roztok a nesedne nikdy.
Skus odobrať vodu do vacsieho pohára. Bez prúdenia vody to snáď sadne. Ak hej, pomôže asi len vybrať z akvária ryby a filter, a po sadnuti povrchovo odkalit.
Je zajimavy ze když jsem zakladal to 10l, dno je stejny tak tam byl minimalni zakal první den a zbytek je to vlastne cisty, když jsem zakladal to akvarko který jsem ted predelaval tak tam jsem pouzil modrej pisek kterej jsem proplach a nemel sem takovejhle problém.
Je fakt ze jsem tedka ten pisek neproplach a asi to byla chyba. Pokud neproběhne zadna změna dal ani do stredy zkusim koupit crystal water třeba to pomuze.
Umiraji ti ryby když to mas taky takhle zakaleny?
Mám to taky, už čtrnáct dní, a zkouším různé možnosti jak se toho zbavit. Nesedá to a nic to neodfiltruje. Leda to ředit výměnami vody nebo nějak vyvločkovat. Ale zatím jsem nepřišel na to, čím. Myslím že jsou to mikročástice SiO2.
Ok zkusim, ted jsem ještě vedle filtru postavil z druhyho akvárka houby a kermaicky valecky tak třeba to urychli
Tohle ale bylo dno už použité v jiném akváriu takže to šlo rychle, ale pokud jsi použil nový písek bude to trvat trochu déle. Zkus až budeš měnit vodu tak opatrně odkalit.
Tak bohužel ja uz od patka mam stejny to co ty na první fotce.
Tak zrovna muj filtr není zadnej zazrak byl dodavanej k akvarku, tak zkusim počkat, nic jiného stejne nezbyva.
Mohl být písek plný prachu, ale to už by se přefiltrovalo podle mě.
To na nálevníka nevypada, zakal je od doby co jsem tam nalil první litr vody.
Musel to udelat pisek
Asi nálevníci, vydrž a nic neřeš, pokud možno neměň vodu.
0 26.08.2018 11:35 Tomas – Vymena dna
Tak uz je to dva a pul dne co jsem vymenil dno a lituju toho, ryby nastesti neumiraji, ale ta voda je tak bilo sede zakalena ze v ni nic nejde videt, pouzil jsem kremcitej pisek 0,2-0,8mm, puvodni vodu s filtrem, včera jsem vymenil 5l vody, dnes 15l zadna změna ten kal se ani trosku nezmensil. Pridavam po vymene vody ještě bakterie, ale nic co by zabralo.
Starší reakce
Konzistenci má stejnou. Je tam jen rozdíl v obsahu humusu a živin.
V podstatě potvrzuju. Platinum /černý /mám v jednom rostlinném akvu /72l/ a dělat se s tím musí opravdu jinak, než s klasickým štěrkem, popř. páleným jílem. Edit:Ještě v jedné krevetí padesát trojce
Tak pridam i rostliny, které primo zasadim tim ni nezkazim
Koule netřeba, napsal jsi toto:
Jinak to co jsem si nasel na youtube je jednoduche všude bily jemny pisek uprostřed substrat v nem dva koreny na nem navazany mech okolo mel kobercovky ty bych nahradil rasokouli a kamenem
Kořen, kámen, mech a řasokoule nejsou rostliny
Každopádně to na fotce je za mě super
Hoď tam zopár Kružníků a Okružáků a za dva tři měsíce pár krevetek Red Cherry a pohoda...
A ještě jednou - týden není nic. Ani měsíc, ani dva...
0 20.08.2018 16:42 Tomas – ?
Kde kdo kdy napsal ze chci davat substrat bez rostlin? To tady mate jako kristalovou kouli nebo co?
Furt se mi tu vycita ze mam akvárium bez rostlin, ale snad jasne jsem napsal ze chci predelat dno a mit rostliny a vsadim na to ze i kdybych nadále nechal umele akvarko tak jak mam, vůbec nic se nestane při udrzbe, kterou provadim.
Jiz zminenej substrat mam v 10l akvarku tyden a nevidim zadny problém. Jen jsem nezkusil tam dat rybu, ale to ani nemam v planu.
Me slo ciste o to pokud ho dam do 54l kde mam vse umele jak se to bude chovat a ze mi tu někdo napise ze o nic nejde ze kdyztak koupim ryby nove tak to je to ceho se chci vyhnout Tady aspoň hodim fotku toho noveho, filtracni naplan je z karbonu pod tim keramicke valecky a ve spod uplne jemna houba.
Napsal jsi slovní spojení "umět pracovat" a je to u tohoto substrátu vcelku jednoduchý, ostatně jako u celé řady dalších na obdobné bázi, tedy to umění spočívá v nicnedělání, tedy ve smyslu, jak se akvo na první dobrou zařídí, už je dobré aby tak i zůstalo tzv. na furt a ani odkalování zde moc nedoporučuji, ono sušená hlína namočená ve vodě už moc vrtání nesnese.
Jen bych se přidal tady ke kolegům, kteří mají v podstatě pravdu a radí Ti dobře. Se substráty typu Platinum soil a jim podobným se už musí umět pracovat. Rozhodně nejsou samospasné.
Psal jsem, že ti to nebude fungovat dlouhodobě. 6 měsíců (z toho tak třetina (?) zákaly, umírání ryb atp.) není v akvaristice dlouhá doba, to je hodně krátká doba. To se ti podle mě tak akorát nahromadí problémy a při první příležitosti se ti to sesype.
No ale jak jsem psal, přemlouvat tě nebudu. Chceš přeskočit hrozně moc kapitol a od umělých rostlin skočit rovnou k akvascapingu? OK, je to tvůj boj. Ale měl by sis něco málo přečíst alespoň o tom. Tyhle "živý obrazy" buď vyžadují každodenní péči a odpovídající vybavení, nebo se dělají jen pro krátkodobou prezentaci a pak se zase zruší.
Navíc to chceš bez rostlin a s pseoudofiltrem. A dávat výživný substrát tam, kde nebudou žádné rostliny, mi přijde trochu zvláštní. I když chápu, že ty nápisy o tom, že to prakticky samo vyčistí akvárko, takže to bude vlastně bez práce, jsou lákavé. Jenže to tě nespasí...
No už tě nechám být, stejně máš svoji hlavu, tak pak alespoň založ prezentaci, ať to můžeme sledovat...
Neuškodí
tobě nemá cenu radit.. evidentně o ni ani nestojíš, nebo si jedeš pořád svoje...
registrace nejni tak složitá... a pročíst si začátečnický věci nejni na škodu, dozvíš se tolik věcí, že uznáš, že jsi toho do teď věděl o akvaristice prd
já jsem taky začátečník... byl jsem na tom jak ty... a pořád se mám co učit..
Nevím (pokud ho takto strčíš do nádrže). Nemám s ním zkušenost, vystačil jsem si s obyčejnými substráty. Musí napsat jiní.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18425x