Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2018 13:20 AceVentura Re: nekdo
Presne tak, latky z toho unikatniho dna se dostanou do vody a je problem. A to se muze stat uplne snadno, staci presadit nejaka ta kytka. To dno je taky plny jilu, vcera jak jsem ho odsaval, tak nejaka drobna kulicka lezela na dne, kdyz jsem se ji pokousel vyndat, mezi prsty jsem ji rozdrtil, zakal jako prase po celym dne. A takovyhleho humusu jsem tam mel 5 kilo, tak co to asi tak muze delat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2018 12:49 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák
Poslední dobou řeším dno stejně - když jsou v akváriu rostliny, tak cca 2-3cm filtračního písku, přímo pod E. Bleherae mám možná lokálně 4cm a rostou pěkně. Při té příležitosti jsem udělal pokus, mám v jednom akváriu ty Echinodory 2 a zajímalo mě, jaký vliv bude mít instalace jílových kuliček (tuším to byl bivoj) pod jeden z nich. A po cca 5ti měsících mohu říci, že vůbec žádný. Když nejsou živiny přidány do sloupce, strádají oba stejně, když živiny ve sloupci jsou, rostou oba stejně. Psal jsem to už ve vlákně o sinici, tam, kde jsem měl říční písek ve vrstvě cca 5-10cm časem nastupovala sinice a i když jsem neregistroval, že by dno hnilo (bylo pořád světé, bubliny z něj nešly, ani smrad), nemohl jsem se jí zbavit. V jednom akváriu jsem dno vyměnil opět za filtrační písek ve vrstvě do 2cm (Vallisnerie a nějaký menší Echinodorus v tou rostou zcela bez problémů - jenom jsem je opláchl a přesadil do nového dna) a sinice už se nikdy neobjevila. Ve druhém mi nijak zásadně nepomohla ani silná UV lampa, ale po odebrání velké části dna a snížení vrstvy na cca 2-5cm konečně začala sinice výrazně ustupovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 12:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: nekdo
Neříkám ani ň - je fajn, že jsi napsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2018 12:21 Muž nekdo [355] Re: JirkaŠčobák
Pane Jirko, já netvrdím, že je to správné a zároveň netvrdím, že je to špatné.
Jen jsem tady napsal, jak jsem k tomu jako začátečník došel - někdo musí přeci přijít a na základě vlastního experimentu zjistit, že vypouštěním tabákového dýmu do vody zlato nevznikne - šlo jen o to aby tento experiment zbytečně neopakovali ostatní :)

a co se týká Wanderera - rozhodně... nehledě na to, že pokud chce kdokoliv do budoucna řešit hnojení kytek aby rostly, tak je výživné dno to nejhorší, co ho může potkat - protože neví co v něm je, kolik toho je a kdy se to třeba uvolní....
(také vlastní zkušenost .)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 12:11 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: nekdo
Koukám, že tohle úmyslné zakomponování hnoje, funguje líp na zahrádce, jak v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2018 12:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: nekdo
Píše se to a netvrdím, že takové dno bude zlé.
Existuje ale víc cest a já se vydal tou s 2-3 cm celkové výšky substrátu, který neodkaluji (ale krmím tak, aby do něj nezapadávalo žrádlo). Mám tenký, dost hutný substrát a tvrdím, že je fajn, protože se v ném jen těžko bude něco kazit. Na úvod pod štěrk dávám jednu, dvě, tři (více - přiměřeně) hrstí hlíny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2018 11:56 Muž nekdo [355] Re: JirkaŠčobák
cituji z www.rataj-spk.cz/…
"U zásobních substrátů stačí 1-2 cm."
a hned za tim:

"Vrstvu zásobního substrátu musíme pořádně utlačit!

Následně zásobní substrát zasypejte vrchním substrátem, který by měl mít tloušťku 2-4 cm."

a k tomu nové dno: www.rataj-spk.cz/…

Použití: Za optimální považujeme kombinaci čistě praného Nového dna s obohaceným substrátem (Staré dno). Pokud se rozhodnete použít jenom čistý písek, vytvarujete jej tak, aby u zadní stěny akvária vytvořil vrstvu 10 cm vysokou a svažoval se k přednímu sklu asi do výšky 5 cm. V takovém případě však musíte počítat s tím, že bude trvat déle, než se v nádrži vytvoří podmínky pro zdárný růst rostlin

tolik návod od odborníka - jako začínající akvarista nejsem schopen rozeznat kdo má a kdo nemá pravdu a nemám žádné zkušenosti == držím se návodu
nehledě na to, že v dobách, kdy jsem to používal já se internet používal zejména na akademické půdě.. (nebo možná v té době jen pro vojenské účely)
pro mě to znamená
vezmi staré dno
pořádně ho uplácej
na novém píšou, že toho má být 10-5 cm (já vím, že nemá, ale působí to tak na mě)
tak to tam nahážu ... a musí to růst

neobhajuji nějak svojí tezi, jen říkam jak jsem k tomu jako začátečník přišel...
už jenom to, že rataj píše
"Doporučujeme s použitím Starého dna použít aktivní uhlí Carbon+ filter medium. Aktivní uhlí vám pomůže zpracovat počáteční nápor živin." je z dnešního úhlu pohledu minimálně...podezřelé...


a k tomu bodu 1 - souhlas, ono i s filtrem se to vyřeší rychleji... ale když máte čistou vodu a prosperující akvárium a najednou je výbuch zákalu a je to na prd, tak prostě začátečník je překvapen...a hned se to snaží řešit...což vede ještě k horším podmínkám (alespoň v mém případě to tak rozhodně bylo)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:51 AceVentura Re: JirkaŠčobák
No, ja mam dokonce 20 :-) vlastne skoro 30. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: AceVentura, nekdo
Že vy všichni dáváte výšku substrátu 5 cm a víc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.05.2018 11:33 AceVentura Re: nekdo
Stejna zkusenost. Do 5 mesice akvarium prosperuje, kytky tak nejak normalne rostou. Postupne dno zacne uhnivat, zacne se tvorit u predniho skla sinice, rostlinam zacnou uhnivat koreny, dno nedycha... pri pichnuti do pisku se uvolni bubliny do vody, a tak dal. Ja teda daval stare dno od JBL, ne od rataje, predpokladam ale ze je to dost podobny svinstvo. Mam akvaria 16 let, vzdy jsem mel jen kremicity pisek, akvaria cista, rostliny v super kondici, poprve jsem dal stare dno, a jedine co, tak rasy, dno hnije a caste zakaly. Naštěstí to stare dno jde dobre odkalit, nemusi to vse rozebirat a vyndavat vem, staci vhodnej nastavec na hadici a to dno se da odsat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Mám jen k bodu 1: Pokud je akvárium bez filtru, vždy se všechno usadí (nejpozději do týdne). I nejjemnější částečky se dostanou do dna (a ne do filtru).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.05.2018 10:58 Muž nekdo [355] Re: Maq
ja vim, ze dotaz byl na Romana,
ale pridam svoji starou zkusenost
je z dob, kdy mel rataj prakticky monopol a je to uz hodne zpet
zakladal jsem nove akvarium
dal jsem stare dno (rataj psal, ze je to moc prima)
na to jsem dal nove dno (rataj psal, ze se to tak ma - on ma kytky a rostou mu, tak to beru tak, ze je to info od odbornika)
no a do toho kytky
pak jsem odkaloval...
a to bylo naposled, kdy bylo v akvariu "cisto"
vrstvy se promichaly, spousta bordelu a zakalu, par sneku (za ty jsem se nezlobil :))
no a nastalo neustale odklizeni, ktere vyvolavalo zase odklizeni nasledne...
kytky nijak zazracne nerostly
kytky tehdy prisly pekne s rasou, takze jsem rekl, ze od rataje uz nikdy nic

mozna jsem to udelal spatne ja (nezpochybnuji)
rozhodne k tomu doslo az asi po dvou mesicich provozu
kdyz tak koukam na to vlakno o odkalovani, asi jsem tam mel taky ty zizalky, respektive taky takove hroudy hoven (byla ale jina skladba ryb, nerikam, ze je to nutne v souvislosti s tim dnem)
mozna to byla shoda nahod
rozhodne to nastalo po vymene dna za stare+nove a cca 2mesicich "bezproblemoveho" provozu...
a tyto problemy ustaly vymenou dna (komplet)
neni to nic proti panu Ratajovi, ani jeho produktu - jen zkusenost nekoho, kdo si tim prosel....
no a pak jsem zacal zkoumat, jak se to dno vlastne dela a co obsahuje...takze jako havran...
dim uz vickrat ne!

a naopak zase znam spoustu akvaristu, kteri si to pochvaluji a jsou s tim spokojeni
(proto rikam, ze jsem mozna neco udelal spatne)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2018 10:52 Maq Re: JirkaŠčobák, rybickar
Podle mě je tam oligotrofní voda.
Takhle podobně mi vypadala egeria, když neměla železo.
Není-li ve vodě amonium - a ono je ho tam v tomto případě zřejmě hodně málo - nitrifikační bakterie se nenamnoží ani v sebelepším filtru.
Názory na filtraci se různí (a je to dobře), a Ty jsi se svým anti-anti-filtračním názorem v menšině. Ale máš dobré argumenty, to Ti rád uznám.
Já se zase snažím lidi odvrátit od přesvědčení, že biologická filtrace, konkrétně podpora nitrifikace, je na celé filtraci to zdaleka nejdůležitější.
Někdy je, a jindy není. Je to složitá věc, a kdo chce jednoduché řešení, ten ať dá rostliny, víc rostlin, a k tomu ještě nějaké rostliny.
Já osobně mám filtraci kvůli:
(1) mechanické (a adsorpční) filtraci, která opravdu může náramně pročistit vodu,
(2) pohybu vody, který v součtu pokládám za prospěšný z vícero důvodů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 10:39 Maq Re: romant
romant napsal: No a já bych si nikdy do akvária starý dno od pana Rataje nedal.
Napiš nám víc. Abychom my ostatní, co jsme to nikdá nezkoušeli, věděli. Předpokládám že jsi na to někde v praxi narazil a něco to dělalo, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 18:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
No když máš 50 rostlin, tak 1x tolik je dalších 50 a finálně jich bude 200, což je dvojnásobek současného objemu rostlinné hmoty.

To akva není zlé, jen ta sinice na hladině je náběh na průser, pokud s ní nic neuděláš.

Neříkám nic proti "nízké rostliny dopředu, vysoké dozadu". Ano, mělo by to být vidět.

No, 100 okružáků pŕeci jen vyprodukuje nějaké produkty metabolizmu. Rostliny by neměly vyloženě trpět hlady. A nemusíš okružáky krmit. V nouzi žerou všechny řasy a dokonce i sinici (až pak se zatáhnou a jdou hibernovat).

Egeria - nevím - podle mé musí přežít skoro všechno. Ale možná ji omezuje ta sinice.

Já dělám dodnes akvária s žárovkami (6-23W podle potřeby). Před lety jsem se vrátil k tomuto "starému stylu", protože jsem zjistil, že mi tak rostliny rostou nejlépe. Mě.

Filtr je podle mě zbytečný. Hele. Udělej experiment. Vyždímej houbu do akvária, ať si nezabiješ nitrifikační bakterie a dej si týden od filtru pauzu. Rostliny ti to 100% nezabije, to garantuju. Uvidíš, co se bude dít. Hm?
:)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.05.2018 18:37 R Muž Anthrax [4765] Re: rybickar
Můj názor je, že filtr ti bude ku prospěchu, když tam chceš mít čichavce a ramky. Co se týče nasazení ryb. Určující by mělo být že se ti nastartuje růst rostlin, to bych tam nasadil rasbory, po měsíci/dvou bezproblémového provozu ty čichavce a pak klidně další měsíc/dva ty ramky.

A ty šneky můžeš přeci krmit, takže živiny tam mít budeš. ;-)

Co se týče rostlin, tak bych se opravdu nebál to nacpat nenáročma rostlinama, ani to nemusí být moc druhů, ono se něco chytné něco ne. Kytky na krásu tam můžeš zkoušet potom. Co se týče té egeria. U mě se jí víc daří když leží volně na hladině než kdyyž byla zasazená ve dnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.05.2018 18:20 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Článek jsem četl. Pěkně napsáno.

(Pokud bys ještě chtěl něco dodat na základě amaterského videa), tak tady je: www.youtube.com/…

Co se týče neřešení kompozice...
Mám rád pěkně upravené nádrže a musím se přiznat, že aquaspingové nádrže mě inspirují;)... ale opravdu nechci trávit s akvárkem tolik času, bych se po roce, dvou, zbláznil. Já se už pomalu "zblázňuji" nyní...;)... Proč mi ty kytky nerostou...

Rád bych aby mé akvárium bylo schopné přežít, když nestíhám, což se stává dost často;)... ale...

prostě si myslím, že není nic proti ničemu respektovat vzhled rostlin a podle toho je rozmisťovat po nádrži... Vysoké do zadu a nižší postupně k nejnižším dopředu...

Nechápu toto: "1 x tolik rostlin" a "měl bys mít 2x větší objem" je jedno a to samé.

Jinak psal, že mi to spolehlivě utáhnou ti okružáci - než cca za 2 měsíce budu moct koupit jeden druh ryb. ... Co utáhnou?

Moc si nedovedu představit, že se mi to jen tak bez ryb a krmení a jejich vyměšování, zázračně bez dodatečného přihnojení či jiných úprav půjde k lepšímu...?

Z čeho jako mají ty moje kytky žít?... Tempo růstu při denní době svícení si prostě nedovedu vysvětlit, jakoby mé rostliny měli nějakou nemoc zakrslosti...

Jinak Anubiasy pravidelně hodí lístek, Corymbosa se taky za celkem krátký čas dokáže rozrůst o pár centimetrů, teď celkem rychle roste i přízemní tripartita (konkrétně jeden stonek urazí každým dnem kus cesty;)...

Dost by mě zajímalo, co signalizuje to chování té mé doušky,... zase mi teď vyhodila nové kořeny,... prostě mi přijde, že je živá, a chci aby přežila, když se tak snaží, ale nevím, co jí chybí...

Díky za trpělivé čtení všech a ochotu pochopit a pomoci...

PS: Kdysi když jsem ještě dělal akvaristiku s žárovkou 15Wattů a přerybňoval 9-12 litrová akvárka... ;)... jsem měl pouze vzduchovací motorky a ancistrus i neonky apod. žili i spolu s douškou spokojeně téměř až do přirozené smrti;)... vodu jsem neměníval, jen doléval,... nehnojil...

A teď vodu měním a životu se nechce...

PS: Co se týče nasazení ryb?... jaký postup co se druhu týče byste volili,

začal bych těma razborama, pak pokračoval přes čichavce až k těm ramirezkám. (ale nevím s jakými odstupy...


PPS: Ten filtr je spíš zbytečný nebo škodlivý?... Když už ho mám a je funkční, tak ho nechci nechat nečinně ležet ve skříni a navíc zabít už ty nitrifakční bakterie, které obsahuje... a které snad dělají nějakou práci...


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 16:51 Muž Zahry [21] Re: vaaclav
Okej, proleju to horkou vodou. Díky za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 16:36 Muž PetrJ [24] Re: rybickar
Podle mě na to jdeš moc vědecký. Chce to znát jen pár souvislostí a dle toho postupovat. Já založil akvárko skoro před 4 měsíci, ryby jsem vypustil po 4 dnech a dneska už nektere rostliny musím protrhavat, sinice žádné, řasa sem tam na starých listech, ale to je patina:-), to do akvarka patří.
Jinak pokud tápeš, tak bych se držel toho, co radí Jirka Sčobak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.05.2018 16:22 R Muž romant [27987] Re: vaaclav
No a já bych si nikdy do akvária starý dno od pana Rataje nedal. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 16:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Zahry
Já bych to vyndal a písek který budeš vracet přelil horkou vodou v kýblu nebo i savem. Jsou to červi potenciální přenašeči všech různých nemocí, pokud jsou to žížalice tak i poměrně velké (10cm) a snadno se množící. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 15:51 Muž Zahry [21] Re: Maq
Ahoj, tak nakonec jsem se po pár dnech definitivně rozhodl AQ znovuzaložit. Pouze odeberu staré dno a snížím vrstvu substrátu. Pročetl jsem názory v diskuzi, přemýšlel jsem i nad tím co psal Maq, že by se to mohlo později objevit zas (hromadění). Hledal jsem o žížalicích i něco po netu (různě Google a Youtube): "požírají zbytky ve dnu, detrit a pomáhají dalším procesům ve dnu. Jde o neškodné kroužkovce, které běžně ryby konzumují". U mě je momentálně problém, že ty potvůrky mají ve dnu nejméně 5-6kg "houna", potravy v podobě Starého dna, proto furt to hromadění/erupce..Jasně nějaký detrit se bude vždy usazovat. Myslím ale, že pokud odeberu Staré dno a zapracuji významně na osázení AQ, tak nebude bordýlku v substrátu nikdy tolik jako teď (nebude se dít hromadění/erupce zespod). AQ doplním rybami žijícími u dna, ty by mohly redukovat stavy žížalek (jak pozoruji žížalky občas vykují ze dna a vlní se v proudu). Uvidím jak dopadnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.05.2018 10:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Kompozice, kompozice. Cituju ze svého článku:

“Neřešte v úvodu design. Řešte, aby vám rostly rostliny. Když rostou, je snadné akvárium vyšperkovat. Vždy můžete přijít s něčím, co doplní celkový dojem. Nebo akvárium přemístnit, aby bylo v interiéru ozdobou (pro každé se dá najít místo, kde vynikne). Nechtějte však vše hned. Design je nepodstatný, když bude pokrytý řasami, sinicemi a vy se s akváriem budete permanentně trápit.”

“Nechtějte designové akvárium. Žádá znalosti, schopnosti, práci a investice. Přičemž starat se je třeba stále a je to práce téměř pro profesionála. Aquascapeři, když je vybudované akvárium přestane bavit, zruší ho a vytvoří nový design. Někteří z nich se piplají x měsíců s designem a když dotáhnou akvárium k dokonalosti, vyfotí si ho, zruší a jdou plánovat nové. S trochou nadsázky se dá říci, že čím vypiplanější vzhled nádrž má, tím kratší dobu vydrží. Problém je, že laik vidí krásné akvárium, zatouží a netuší, že kdyby měl tento vzhled udržet rok, dva, zblázní se. Cestičky úvozem, volné plochy pokryté panenským pískem – to vše je super, dokud nenastoupí řasy a sinice. Rozumím, že po tom člověk může toužit, je třeba si však uvědomit, že dřív, či později přijdou období, kdy akvarista nestíhá a pak potřebuje akvárium schopné přežít.”

Detail k rostlinné hmotě:
Máš 128l. Jenže když v něm budeš mít jen polovinu rostlin, co bys potřeboval, počítej, že do toho nemužeš dát ryby jako do 128l. V reálu mužeš dát množství ryb, co bys dal do 64l. Dej víc a neběhnou zase řasy a sinice.

Edit: Duvod vykašlat se na vzduchování a filtraci. Vyhoď to a nepotřebuješ krycí sklo a změnu světla.

Edit2: "1 x tolik rostlin" a "měl bys mít 2x větší objem" je jedno a to samé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2018 10:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Nevšiml jsem si.
Nicméně pokud nebude mít rostliny funkční, muže ryby stavět vzdušné představy jaké chce a není mu to nic platné.

Samostatná kapitola je počet druhu. Já mám v podobném akváriu jeden druh (Xenotoca doadrioi) a nedávno jsem se shodl s jedním akvaristou z Německa, že při více druzích ryby nikdy tak neprosperují, jako v monokultuře a často pouze přežívají. Čichavcum medovým bych dal samostatné akva. Hejno neonek bych měl v dalším. Cichlidky také zvlášť. Atd. Do tohoto akva bych vymyslel ryby, kterým vyhovují teploty 19-24. Je jich dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2018 10:02 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Anthrax
Je to ode mne sice asi naivní, ale představuji si, že se vy zkušenější na něčem shodnete, abych se mohl nějak posunout;)

Chtěl bych aby mi akvárko víc zarostlo, ale mám pocit, že prostě kytky nemají co žrát;)...
Tu corymbosu si množím, i ta kryptocoryna občas vyžene novou rostlinku, a ludwigiu, sotva doroste k hladině taky ostříhám a zasadím... ale nevěřím, tomu, že pouhou výměnou vody kytky nabydou na objemu...

...
Díky. Za rady


PS: Co nevidět mi přibyde na profilu aktuální video, až ho schválí... tak třeba uvidíte víc...

Nevím co si myslíte vy, ale podle mě je krycí sklo a změna světla nevyhnutelná... Pokud zapnu vzduchování při současném krytu, tak mi to prská na kryt a pak to po něm stéká za akvárko... :/

Edit: nechci mít ale z akvárka prales, který z něj udělá nepropustnou džungli a zničí současnou kompozici. 1x tolik rostlin si tam ještě představit dovedu, ale dvakrát...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.05.2018 08:03 R Muž Anthrax [4765] Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Edit: Při teplotě 19-24 topítko nepotřebuješ.
To bych zrovna netvrdil, když tam chce čichavce a červené neonky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2018 00:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Málo rostlin. Asi 2x větší objem rostlinné hmoty bys měl mít. Ale nejprve omez sinici. Toto je hodně brutální. Pak přidej ve velkém množství 2-3 rostlinné druhy, které ti prosperují a jsou rozdílná "velikostní kategorie", takže si vzájemně nebudou překážet.

Filtry byly v začátcích akvaristiky fajn pomůcka. V současné době i neschopný akvarista udrží díky filtru ryby alespoň nějakou dobu (než mu začnou chcípat, protože průser se pouze oddálí).
V reálu je pár druhů ryb, které žádají proudění vody, ale většina základních ho nepotřebuje. Rostlin, které potřebují proud, je doopravdy jen pár. Proud má smysl pro akvaristy, kteří potřebují rovnoměrně rozvádět živiny nebo teplo. Filtr potřebují akvaristé, kteří staví "na vodě" (úplně jiný styl, který neovládám). Tací akvaristé udrží ryby v holé nádrži bez dna a vše ustojí na úpravách vody a filtraci. Ale ty děláš jednoduchou rostlinnou akvaristiku a při ní, když je dělaná pořádně, filtr není třeba (když není dělaná pořádně, ani filtr to nezachrání - pouze oddálí/zakryje problémy). Abych byl objektivní - jednou jsem viděl akvárium jedné holky, které vypadalo jako založené před týdnem a bylo tam hejno neonek. Ty neonky tam žily rok. Spoustu věcí dělala zle, ale měla štěstí na vodu pro neonky (jiné ryby chcípaly). Nicméně takovýchto případů není moc a akvarista na rostlinách buď zapracuje nebo nezapracuje. Napsal jsem před časem: dennikn.sk/…

Edit: Při teplotě 19-24 topítko nepotřebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2018 00:13 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Teplotu bez přitápění, v závislosti na ročním období +- 19-24... nevím...

fota... (foťák neukazuje reálné barvy)...

Vím, že argumentačně to s těma filtrama není berná mince, ale ty filtry určitě nevymysleli jen proto aby se kupovali;) minimálně podle mě akvárku neškodí;)... ale vím, že Ty asi budeš odpůrce filtrů? A třeba takový NHKG ne... Jak si má pak začátečník vybrat čí cestou jít a nezbloudit ;)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 23:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Vycházel jsem. Nicméně, aby rostliny začaly prosperovat, musíš pomoci a sinici likvidovat manuálně.

Ano, okružáci kanadští.

To, že každý má filtr, není argument. Jakou bys měl teplotu v akváriu, kdybys nepřitápěl?

Dej aktuální fotku celého akvária (ideálně i velkou do prezentace), prosím. Bez toho je to trochu věštění z koule.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 23:31 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Díky za upřímnost,

podle Tebe v pr*** podle Maq to nijak tragicky nevypadá;)...

Co se okružáků týče mám v nádrži okružáky kanadské a množí se mi jako o život... moho být tito?

Jinak nemohu souhlasit, že mám sinici všude, pokud vycházíš z fotky dna, kde to bylo zelené: rybicky.net/fotogalerie.php…

Takto už dávno neplatí. Teď vidím zelenou jen na hladině...

Jinak co se týče citových vazeb na filtr, kdysi jsem ho považoval za zbytečnost, ale skoro každý ho má a o tom jak fungují nitrifikační bakterie jsem četl všudemožně... nehledě na to, že dělá proud a může i příležitostně vzduchovat... Tak nevím... Měl jsem za to, že prostě čistí vodu a pomáhá akvariu...

Co se rostlin týče, někdo tady psal, že jim chybí živiny... Nehledě na to že mám zakrslou i polyspermu a i kryptokoryna roste pomalu. a dle "chování" doušky, to neustálé vyhánění kořenů a nových stonků, které se zastavují v růstu se mi zdá, že by si jí dařilo, kdyby v tom akvárku měla něco, co hledá... Považuji zrovna tuhle kytku za plevel, který by měl růst všude - špatnou vodu nemám, tak nevím čím to je...

a co se světla týče podle jakýchsi vzorečků mám prostě málo Wattů či lumenů na litr vody,... nehledě na stáří zářivek a jejich údajnou ztrátu svítivosti.
Tak proto uvažuji o novém světle... Podle vás to nemůže být příčina neprospívání rostlin?

Jinak než pořídím rybky,... krmit či nekrmit a jak často? nebo koupit nějaké "uni" hnojivo?... Fakt nevím.

Vím, že ty jedeš bez těch filtrů ale NHKG psal, že mi Fluval nestačí a chce to ještě externí,... že mi to jako nestíhá, tak proto... jsem řešil ten filtr...

Řeknu to taky bez okolků předchozí nádrž se substrátem pro pokojovky nesvědčila rybám, ale rostliny si to užívaly,... změnil jsem postup nedal žádné hnojivo ani jílové kuličky ani osmocote, ani zásobní substrát, a mám pocit, že to je to co je špatně,... ale možná se pletu.

Přijde mi, že na půlroční nádrž mi ty kytky fakt rostou pomalu a není to jen netrpělivosti,... nebo neschopnosti se smířit s faktem, že "všem neroste všechno"...

PS: je to podle vás trus nebo se mi "opotřebovává" povrch kořene, když na něm co týden nacházím jakoby chuchvalečky bordelu,... nikde jinde to po akvárku nepozoruji v takové míře jako na tom kořeni...

Díky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 22:49 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Upřímně a bez okolků: Tvé akvárium je dost v pr***i a pokud budeš postupovat, jak píšeš, půjde to do ní ještě hlouběji. Rostliny ti živoří, máš sinici na dně i hladině. Musíš:

1) Zapomenout na nějakou dobu na ryby a dlouhodobě na všechny serepetičky, které chceš koupit.
2) Každý den manuálně odstraňovat sinici. Ideálně odsávat hadičkou na vzduchování. Každý den vyměnit asi 10% vody.
3) Někde sežeň 100 okružáků. Pomohou ti s likvidací sinice a řas. Pouze pomohou (na to, aby řasy a sinici sežrali sami, bys jich potřeboval na 3-5 týdnů asi 500 - počítej 4-5 okružáků na 1 litr vody).
4) Až to bude po každodenních výměnách za 1-2 týdny trochu lepší, podívej se, které 2-3 druhy rostlin ti nejlépe rostou. Od každého toho druhu, kup 15-20 rostlin a zasaď je.
5) Až to za další měsíc dva bude vypadat lépe, pak můžeš koupit jeden druh ryb (do té doby ti to spolehlivě utáhnou ti okružáci).

Osobně bych se na filtr vykašlal úplně, protože v něm nevidím žádný smysl - ale pokud k němu máš silnou citovou vazbu, z rukou ti ho netrhám.

Edit: Maq. Tvé poznámky o sinicích jsou zajímavé. Nevěděl jsem. Jen nemám šajnu, jak z těch sinic ten dusík (železo) reálně dostat do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2018 22:43 Maq Re: rybickar
Myslím že se Ti nedaří zaměřit na ty hlavní příčiny údajných neúspěchů (podle fotek to nijak tragicky nevypadá).
Víš že to co Ti plave na hladině jsou pravděpodobně sinice? A víš že některé sinice jsou unikátní v tom, že dokáží tzv. fixovat vzdušný dusík? (Tzn. získávat dusík tam, kde žádný jiný není, takže sinice ho mají, ale rostliny ne.) A že sinice dokáží vykouzlit železo i tam, kde na ně rostliny nedosáhnou?
Víš že nikomu z nás nikdy nerostou všechny rostliny? Vždycky se najdou takové, kterým dané podmínky nesednou. Zejména v nových akváriích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 22:32 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: NHKG
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poraďte prosím další postup na cestě k funkčnímu akvariu;)...

Beru na vědomí své chyby (nepravidelná výměna vody, nedostatečné krmení, asi slabý filtr).

Nemám moc místa na externí filtr, a raději bych to vyřešil nějak s vnitřním,... Mám malého synka (necelé 2 roky) a myslím, že by to bylo víc starostí s externím filtrem, než je žádoucí, taky mu moc nevěřím, co se týče obavy z vytopení sousedů;)... Krom toho pokud by to byla nutnost, nevím kolik místa bych potřeboval, moc ho pod akvariem a vedle akvarijní skříňky nemám (viz fotky)...

Díky současnému nevyhovujícímu stavu hladiny (kombinace slepé plus zelené barvy vidím proudění vody (viz obrázek), které není ideální a přemýšlel jsem zda by to nevyřešil nějaký vnitřní filtr s rozstřikovací rampou... Opět nemám zkušenosti, takže bych případně prosil o doporučení značky, typu atp.

Pokud by mi teď nikdo z vás nic neporadil, tak by mé kroky směřovaly asi takto:

Pořídit:
krycí sklo s lištami
nové LED osvětlení (místo stávajícího, s regulací intenzity) - jen nevím jaké .
pořídit nový kryt, který bude umožňovat lepší přístup k rybám.
nový vnitřní filtr nevím jaký
pořídit hnojivo - nevím jaké

Pak pořídit plánované rybky*.

Krmit teda denně.6 dní +1 den půst

Můj plán má dost možná mezery a chybné kroky, budu vděčný za ujasnění. Už mě ten pohled na prázdnou nádrž se zakrslými neprospívajícími rostlinkami a zelenou hladinou nebaví. Přestože to zdálky vypadá celkem pěkně - rozuměj, líbí se mi ty barvy a kompozice;)


* Plánované rybky (dle již starší diskuze zde: rybicky.net/forum/120…)

2x čichavec medový (pár)

15-20 X razbora henglova/klínoskvrná nebo Neonky červená

1 samec + 2 samice cichlidek ramirezových (nebo kakadu)

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 22:30 Maq Re: Zahry
Zahry napsal: když jim staré dno seberu tak ho nebudou tahat takto napovrch
To jenom chvilku, než se začne ve dně hromadit detrit.
Nemyslím že to vytahování bordelu na povrch je zcela neškodné. Ti červíci jistě přispívají k dekompozici a nejspíš i oxidaci dna. Potud dobře.
Ale většinou se snažíme mít organický bordýlek raději ve dně a ne na povrchu, protože tam k němu mají přístup planktonní bakterie a hlavně řasy a sinice. Bordýlek jim dělá dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 21:57 Muž LeRi [315] Re: JirkaŠčobák
Jirko ne každý je badatel a touží koukat na hromady hnusu v akváriu jestli se v nich něco hýbe smich , jinak ty žížalice jsem také tipoval ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.05.2018 17:11 Muž Zahry [21] Re: nekdo
Nemyslel sem, že to "bydlí" jen v tom Starém dnu. Ale tak, že když jim staré dno seberu tak ho nebudou tahat takto napovrch = nebudou se dělat ty hromádky, přičemž žížalka bude "bydlet" v tom novém dnu (nečekám, že se týhle věci zbavím vyndáním části substrátu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 16:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Zahry
Myslím, že 100% jistotu, že nemáš žížalky, budeš mít jen tehdy, když založíš nové akva s novým substrátem a novými rostlinami.
Osobně považuji žížalky za velmi zajímavé. Nikdy jsem nic podobného v akváriu neviděl!
Problémům bych zabránil tenkou vrstvou hrubšího substrátu, která bude na povrchu a zabrání, aby se hromádky trousily po dně.

Edit: Být to moje, žížalky neruším a naopak mě zajímá, co to bude dělat/nedělat s akváriem. Zajímavé pro všechny tady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 16:29 Muž nekdo [355] Re: Zahry
Kde berete tu jistotu, že “bydlí” jenom ve starém dně ?
Osobně bych vypreparoval celé dno, obzvlášť pokud už máte obyvatele a vše ostatní ve vedlejším akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 14:48 Muž Zahry [21] Re: JirkaŠčobák
Filtr by právě mohl být problém do budoucna. Až problém vyřeším a vrátím neonky zpátky, chtěl bych je v budoucnu doplnit i rybami žijícími u dna. Pokud by ty ryby vířily bordel ze dna, filtr to nasaje ale ty kvanta asi jen tak rychle nezpracuje (takže co chvíli čistit externí filtr). I Proto stále váhám, jak to nakonec vyřešit...Čistě teoreticky: pokud vypreparuju Staré dno, tak nebudou mít žížalky nic (nebo jen zanedbatelný množství) co by mohly vyhrabávat. Nebo je to úplnej nesmysl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 13:50 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Zahry
Řešil bych to jen tehdy, když by ti to ucpávalo filtr (má akva jsou bez filtru, takže by se nic nedělo).

Bral bych to, že je substrát dna zpracováván do přijatelnější podoby pro rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 13:25 Muž Zahry [21] Re: JirkaŠčobák
Můžu zkusit snížit dno. Cryptocoryny + Vallisneria Corksrew už sou na cestě, dorazí snad v úterý. Ještě mohu AQ doplnit od 2x E. Quadricostatus a nějakou tou H.Polyspermou + Ludwigii repens (vše kytky co už v AQ rostou). Jinak, že mi tyhle žížalky žijí ve dně mě nevadí. Starosti mi dělá to staré dno co tahaj na povrch ve velkým. Při tom množství je vůbec možný aby to kytky dokázaly zpracovat, samozřejmě za předpokladu, že tam nasázím další rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 11:31 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Miras
Výborně, tak si nekomplikuj život s pucování a napouštěním vany. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 09:46 Muž Miras [111] Re: Wanderer
tak filtr bych nechal tak jak je, dno jen trochu promáchnul v akva vodě. Chci to udělat během jednoho dne, či lépe během pár hodin jak píšete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2018 09:43 R Muž romant [27987] Re: Wanderer
Přesně tak, jenom je třeba dodržet nějaký tzv. bezpečnostní časy kdy je filtrace a dno bez přísunu kyslíku, aby se toto odehrávalo v řádu hodin, ideál je to stihnout za 2-3 hodiny. Doplnil jsem proto, aby si někdo nemyslel že nechá někde v kout povalovat odstavenej filtr 14 dní a potom teprve udělá akci znovuzaložení, lidi jsou různý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.05.2018 09:39 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Miras
Ona ta stará voda, při tom znovuzaložení není až tak podstatná. Mnohem důležitější je původní filtr a dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 09:19 Muž Miras [111] Re: romant
tak OK, ještě popřemýšlím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.05.2018 08:55 R Muž romant [27987] Re: Miras
Neřeš vopičárny. ;-) Co máš v barelu starý, to máš, zbytek dopustíš čerstvou a to rovnou, ono to bude i lepší, dát více vody čerstvé, než vydejchané. Druhý den uděláš výměnu min. 1/3 čerstvé znovu, další den klidně taky, týden nikoho nebudeš krmit a bude to jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 08:49 Muž Miras [111] Re: Wanderer
no jde o to, že mám jen 50l barel a akva je nějakých 120l a nové 140l. Takže zachráním tak 1/3 staré vody. Myslel jsem, že bych napustil část nové vody do vany, nechal přes noc a ráno dopustil zbytek z akva. Voda by byla už ve vaně promíchaná a pak jen zpátky do nového akva. Ale nevím jak s tím čištěním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2018 08:24 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Miras
Vykašli se na vanu, je to zbytečné. Až budeš mít založeno, napusť starou vodu z barelu a novou přímo z kohoutku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2018 07:44 Muž Miras [111]
zdar, budu taky předělávat akva do nového, klasika starou vodu dám do barelu a novou bych nechal odstát ve vaně, přemýšlím ale, jestli vanu nějak čistit od "šampónů"? Nevím klasicky ocet se solí?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 16

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 17502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662-znovuzalozeni-akvaria?od=251