Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Žádná další stránka   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.08.2009 14:52 koblihcz Re: DavidDizzer
DavidDizzer napsal: Vyčistím filtr, protože už je potřeba! Proc myslis, ze je treba filtr vycistit? Podle me dokud se nezacne snizovat prutok filtru ucpavanim, nema smysl ho cistit. Naopak. A kdyz uz tak jen jemne proplachnout filtracni hmotu v akvarijni vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.08.2009 13:25 Muž DavidDizzer [26] Re: JuraS
Nyní jdu čistit AQ. Vyčistím filtr, protože už je potřeba! Pokud budete chtít, můžu vám i zařasené akvárium, a rostliny kterým se nedaří vyfotit, ale přesto to foťák moc neumí :). Vyhodím zařasené rostliny, zkratím a zasadím. Potom nahraju nějaké fotky a kdo chce, tak mu je pošlu :). Zatím se mějte a k večeru tady budu ;-) díky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.08.2009 11:00 JuraS Re: DavidDizzer
taky se připojím..dle presentace mi akva připadá normálně, ale naprosto normálně..neschledávám v něm žádnou tragičnost ale to bude tím, že nejsem žádnej náctiletej..víš co..venku je hezky, vem si mp3ku..plavky a běž si někam zaplavat když máš prázdniny..machruj před babama a možná, že i zapomeneš na akvárko..místo čuchání k vodě čuchej k nějaký voňavý holce..howgh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.08.2009 09:25 Peťura Re: DavidDizzer
Já mám taky problémy s řasami a to přerušené svícení tomu určitě trochu pomohlo.Svítím od 9 do 12hod a pak od 15 do 23hod.Řasy tam jsou stále,ale už určitě v menší míře,hlavně na rostlinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 23:01 koblihcz Re: DavidDizzer
Rasy jsou mrsky, na zmeny reaguji velmi rychle, rostlinam to trva podstatne dele, tim ze do toho furt drbes nahravas rasam. A nejde jen o vymenu dna, to muze byt treba jen zmena davkovani CO2. Nevim jake mas trubice a jak dlouho uz s nimi svitis, pokud ale uz jsou jete, dal bych tam klasiku 830 + 840 at mas jistotu ze svetlo je v poho. To CO2 rozpoustis jak? Jinak casta vymena vody muze byt kontraproduktivni v boji proti rasam, pokud nova voda ma vysoky obsah fosforu.

Ja taky ted rozjizdel nove akva s tim ze jsem hodne veci pouzil uz ze stavajicich. A nastup ras byl opravdu obdivuhodny. Tak jsem se vykaslal na nejakou estetiku nahazel jsem tam co jsem mohl postradat rychle rostouciho(Egeria, Ceratophyllum) z jinych akva, pridal svetla, omezil krmeni a ted se mi zda ze cca po 14ti dnech uz se to obraci na stranu rostlin. taky budu tyden mimo tak jsem zvedavy co po tydnu tam bude, nebo nebude :) Jo taky jsem nasadil krevetky Neocaridina denticulata, ale od nich necekam zadne zazraky v boji proti rase, je jich tam zatim jen 10 na 100l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 22:36 švíco Re: DavidDizzer
Hele každopádně bych prováděl změny postupně a sledoval bych jejich dlouhodobé dopady... víc změn najednou je blost..nevíš co a jak zabralo. Ale co se svícení týče, ta přestávka zachránila moje akvárko od řas (měl jsem sinice, zelené řasy a taky ruduchu). jak ten fígl během přestávky přesně funguje si najdi tady na fóru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   13.08.2009 22:27 Muž DavidDizzer [26] Re: švíco
jo? každý tvrdí něco jiného. říkali mi, že se normálně svítí 11-12 hodin. Tak já pak nevím co a jak dělat - komu věřit :-D. No pokusím se. Nemůžou být také chyby ve spektrum světla, filtr, ?? nevím vážně nevím!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 22:24 švíco Re: DavidDizzer
Hoď tu přestávku ve svícení jak jsem ti psal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   13.08.2009 22:15 Muž filipsi [1295] Re: DavidDizzer
DavidDizzer napsal: Možná do toho vrtám, ale v jakém slova smyslu?..
Ve slova smyslu, ze to nenechas na pokoji. Asi 3x za deset mesicu vsechno vypustit, vyhazet, a k tomu jednou vymenit uplne dno, je vrtani na muj vkus azaz. Kdyz k tomu pridam pokusy s co2, atp., nechapu, proc hledat smysl slova "vrtat".
Odmitnout cas a osobni navstevu nekoho zkuseneho? coze To je skoro urazka.
Mimochodem, ted jsem po dlouhe dobe kouknul na fotky tveho akva, a nevidim nic tragickeho, normalni akva pro radost. Pokud mas predstavu, ze tvoje akva bude vypadat jako fotka od Amana z netu, tak to v normalnim akva nejde. V kazdem akva jsou nejake ty rasy, atd. Proc take ne. Nauc se s nimi zit. Az nebudes vrtat, bude to lepsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.08.2009 21:57 Muž DavidDizzer [26] Re: filipsi
Možná do toho vrtám, ale v jakém slova smyslu? Jak to konkrétně myslíš? Myslím si že Sid nyní nepřijede a jsem zatím rád. Chcci zatím tedy poradit přes www.rybicky.net ;-). Nemyslím si že do toho vrtám, - jen měním vodu jak každý člověk. Jinak nedělám to, že přesazuju rostliny, měním průtoky filtru, osvětlení či hodnoty vody. Právě že to nechávám v klidu. Akorát to řeším. Tak prosím o mooc rad a díky za ně moc ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 21:55 Usine Re: grizly
Pokud ti klesá pH je to tím že máš příliš měkkou vodu. dkH 2 - 0 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 21:54 Muž filipsi [1295] Re: DavidDizzer
DavidDizzer napsal: .. V čem si tedy myslíte, že je problém, že tam jsou řasy, rostliny nejdou, hodnoty vody jsou nepřijatelné? ..

Ani jedno, 5) Moc do toho neustale vrtas.
Viz. "o dno se pokusím nějak vyměnit ale už bych to dělal po 2.
Jak mi radil grizly, ať to všechno vypustím, vahážu atd..., to už jsem dělal asi 3x... ", atd. atd.
Hodnoty vody neprijatelne? Proc neprijatelne? Ja na nich nic neprijatelneho nevidim.
Jsem zvedav po Sidove navsteve, zda objevi nejaky zasadni problem. Myslim, ze ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 21:51 Usine Re: DavidDizzer
Dno je v pořádku pokud se ti nezvedlo dkH tak je bez vápence. Stoupání pH je také v pořádku. Musíš najít optimální přísun CO2 a pak se ti pH nebude měnit. Není to ale zas tak jednoduché. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 21:17 Muž DavidDizzer [26] Re: Švíco, Darka, grizly
Díky za rady moc :
To dno se pokusím nějak vyměnit ale už bych to dělal po 2.
Jak mi radil grizly, ať to všechno vypustím, vahážu atd..., to už jsem dělal asi 3x... Proto se přikláním k Vám, jak ze zaběhnutého, hnusného akvária s řasami atd..udělat postupem času normální akvárko. Co2 do vody taky dávkuji, ale i přes dávkování CO2 je pH vysoké a CO2 ve vodě trochu. Mám na něj Tetra test CO2 , ale nemám k němu český návod, tak nevím :). Jednoduše to shrnem a pak pojedem dále. V čem si tedy myslíte, že je problém, že tam jsou řasy, rostliny nejdou, hodnoty vody jsou nepřijatelné? 1) Filtr, 2) Osvětlení, 3) údržba akvária, 4)Druhy rostlin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.08.2009 21:02 Muž filipsi [1295] Re: DavidDizzer
Nejde ti to, protoze do toho porad stouras, nenechas tomu chvili klidu, a porad chces neco opravovat a upravovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.08.2009 20:39 Muž grizly [145] Re: zeck
To ze tam mel vapenec v uvodu nepsal. Jestli ma vstupni voda ph 6,8 a v akva az 7,5??? No ja mam opacny problem, ze mi voda ze 6,8 klesla na 5,6, dnes jsem meril a mam tam 6. Takze jestli se se mu ph stale zveda a nema tam vapenec, nevim. Nejsem znalec pres chemii a vsechno co radim mam jen z osobnich zkusenosti. :-)
Moje rada, jestli chces teda zacit uplne znova: Vyhod vsechno ven, akva vymyj. Na dno dej krem. pisek-20 litru . Na nej dle sveho vkusu treba sterk, samozrejme bez Ca. Osazej rostlinkama a nech ho dobre zajet. Porid si nove zarivky. Svitim ve stejnem akvarku 13 hodin 38 wattu a nemam zadny problem s rasama a rostlinky rostou dobre. To muzu radit podle sebe, tak jak to mam ja. Mam v nem 5 anciku, 3 parmicky cernopruhe, sneky a hodne krevetek(50?).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 20:24 rogosak Re: DavidDizzer
Hele zkusil bych dát ještě jeden co2 přístroj třeba z PETky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 19:03 švíco Re: DavidDizzer
Zavedl bych dvouhodinovou přestávku od 14-16hod ve svícení. Mně to moooc pomohlo v boji proti řasám. při dokalení bych měnil více vody než 20procent. Zkusil bych klidně 30-40... Přežily by u tebe krevetky? (nesežraly by je tvoje ryby?) Pokud by se jim u tebe dařilo, tak by ti hodně pomohly likvidovat řasy... nebo zkus nějaké šneky. přimlouvám se taky za dno od Flexi. Rostlinky v něm úžasně prosperují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 18:47 Žena darka [520] Re: DavidDizzer
Nejsem taky žádný odborník, ale to dno je podle mne stále nevyhovující ;-) , zkusila bych ještě jemnější, buď jak radí Václav písek do bazénových filtrací nebo písek z Flexiobkladů, to už záleží na Tobě. Písek do filtrací je světlý, z Flexiobkladů si vybereš i tmavší nebo černý, ten mám já a jsem velmi spokojená :-) Kdybych dnes vybírala dno, nejvíc se mi líbí ten, co se prodává k Nano akváriím, ale je dost drahý ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 18:03 zeck Re: grizly
Myslíš že by si pomohl, kdyby tam vrátil znovu ten variopaint plný vápence ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 17:24 Muž DavidDizzer [26] Re: grizly
Ne ne, Akvárku se nedařilo téměř už od prvního založení, kdy se mu sice asi 2 měsíce dařilo, ale postupem času vůbec. A kvality vody byly ještě horší jak teď protože tam byla právě Drť. Proto jsem vyměnil drť za říční písek a AQ prostě nejde... Parametry vody napíši, ale bude to hodně na dlouho než přijdem na to, čím to vše je : Nyní jsem se vrátil z dovolené a AQ vypaadá teda příšerně :-D
Parametry vody: Vodovodní voda: 14°dGH ; 6°dKH ; 6,7pH ; 0mg NO2/l ; NO3 ?, Organický odpad - nulový!
Akvarijní: pH 7,2 - 7,5+ ; NO3 = 30 a výše ; NO2 = 0; °dKH = 6-7°dKH ; °dGH = 17°dGH, organický odpad téměř nulový. Mohl bych ty hodnoty změřit klidně znova, protože se mohli za tu dobu změnit!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 17:05 Muž grizly [145] Re: DavidDizzer
Pokud tve akva prosperovalo a problemy zacaly az po zmene dna za jine, uved ho do puvodniho stavu. Ja mam stejnou vodu ve dvou akvarkach. Stejne rostliny. V jednom mam koren(pry raselinovy) a ph 5,6, ve druhem bez korenu 6,8. Volil bych nejjednodussi cestu:kvalitni dno misto pisku z reky a raselinu na snizeni ph, popripade jako filtracni napln.
Pro doplneni bys mel uvest vstupni parametry vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2009 16:46 Muž DavidDizzer [26] – Vše úplně od znova krok po kroku!
Ahoj všem. Možná si všichni budete myslet, že zakládám nové fórum úplně zbytečně, a že je to pořád dokola. Ale rozhodnul jsem se začít s AQ už na poslední šanci úplně od začátku. Ale ne začít od začátku – že ho zruším, vypustím a napustím znovu! NE! Zruším ho v mysli, a začnu dělat vše tak, jak to dělají všichni, kterým AQ funguje. To je Kvalita vody, rostliny, péče o akvárium atd… řeknu Vám můj dlouhý příběh s mojím AQ, i když ho už většina zná a už je ze mne na nervy :-D. Ale říkám, že tohle je opět nový začátek, který chci udělat, abych se konečně nad mojím akváriem mohl hezky usmívat, jak to s ním jde :).
Takže: Můj příběh: Přeskočíme to, že jsem si pořídil akvárium a užíval si ho atd… :-D. Prostě od doby kdy jsem vyměnil dno za říční písek začalo to v AQ uplně hrozně vypadat. Začaly se tvořit řasy, nefungovat rostliny a nejhorší byla kvalita vody, kterou jsem stále nemohl Upravit na přijatelnou vodu pro rybičky, rostliny atd… Předem říkám, že Chemii používat vůbec nechci! Tak tedy k věci: prostě se začaly dělat řasy a jsou tam dosud: Rozsivky, zelené řasy, černé řasy a různé ruduchy. Tolik druhů řas mě šokuje! Údržbu jsem dělal takto: Každý týden jsem odkaloval 20% vody za čerstvou. Osvětlení akvária bylo a stále JE 0,5W/l. Svítím spínacími hodinami nějakých 11,75 hodin (11 hodin a 3/4 hodiny)! Filtraci mám Filtr: AQUAEL FAN 2 – 450l/hod ale já ho mám ztlumený na přijatelnou , ne moc prudkou filtraci! Mám převážně rychle rostoucí rostliny, ale zatím jsem další nekupoval, proto začínám tedy znova :). Nevzduchuji. Nepřekrmuji. Dávkuji do vody CO2 abych snížil pH, ale aby se zároveň dařilo rostlinám. Docela neúspěchy. pH se stále drží nahoře nějakých 7,3 – 7,5pH a CO2 tedy ve vodě málo. Prostě prosím - aby jste pochopily tento vzkaz… poraďte, co mám dělat, aby mi akvárko fungovalo. A půjdeme na to společnými silami :) ? Pokud mi poradíte, přečti si to a to na internetu, knížky apod… Prosím NE! Protože právě proto sem píši, že i přes snahy četby mi akvárko nejde, proto píšu sem, abychom to zvládli společnými silami! Co vy na to? Jdeme na to? ;-):-D… Prosím o moooc rad, A hlavně usmívajících se smajlíků :) Prosím a děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 18:34 Muž jajaapaja [174] – Re: zonja
Taky si myslím že přeléčení by nebylo naškodu.A pak bych jim založil další domov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:00 zonja – Re: Sid
i tak děkuji, jsem ráda, že stojíte na straně pokusu vyléčení ;-) myslím, že si to holky zasloužeji, jen mi je líto, těch, co budou muset zemřít, nemocné si je určitě nikdo nevezme sad, chjo, to jsme tomu dali....počtově by to ale asi mělo vyhovovat, že
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 12:50 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: zonja
Omlouvám se, v tomto už vám neporadím; nechci rozhodovat o dalším osudu vašich rybek. Jen bych se přimlouval za pokus o jejich vyléčení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 12:44 zonja – Re: Sid
díky moc, já potřebuju vždycky nakopnout a ověřit si to, bohužel mě mrzí, že jsem jako začátečník slepě věřila odborníkovi, teď za to pykají ty rybky sad no pokusím se ještě něco s tímto akva udělat, dosadit rostlinky a dám pryč asi ty molíky a tu chudinku samotnou paví očko a ještě nevím, ale asi ty zbylé tři parmičky nádherné, když ten jeden stejně je divnej, mám odebrat i nějakýho pancéřníčka, když jich tam je sedm? ancitríka nechám určitě.
je čtyři kusy dostatečné hejno? mám na úkor jiného druhu přidat jednu, dvě rybky?
zůstane tam 1 ancistrus, 4 parmičky zlaté, 4 tetry černé a 7 pancéřníčků
musím se pokusit o záchranu, buď to vyjde, nebo ne....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 10:00 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: zonja
Myslím, že si dokážete odpovědět sama. ;-) Potřebovala jste jen trochu "pošťouchnout".
Pamatujte: příliš velká láska k rybičkám, nutícím člověka nacpat do akviška všechno oploutvené, co mu padne do oka, je zaručená cesta do "Problémova". :-)
(I ten filtr bude stíhat...:))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 08:54 zonja
re: vaclav, když bohužel s čištěním nemám na výběr, bývá tak často zasr..., že ani pak nefachá a to bych ryby otrávila sad což už asi stejně dělám, díky za článek, už je v oblíbených love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 08:52 zonja
díky moc, bohužel je to přesně tak, jak jsem si myslela, bohužel jsme před rokem dostali od známého (podotýkám odborníka :-O ) tyto rybky, tehdy 1-2cm rybičky v množství po cca 7 kusech s tím, že něco stejně pojde, ano pošly jen ancistrusy, zůstal jeden, jinak během půl roku akorát sežraly paví očka, tudíž jsme před půl rokem asi deset rybiček dali pryč, ale stále je to málo, myní máme poměr 110 cm na 63 , což je katastrofa sad
je lepší tedy založit nové akvárium s novými rybami? co ale s těmi starými? zvlášť, když nevím zda jsou zdravé? karanténa by v našem případě trvala půl roku(saprolegnia).a nebo dát pryč jen některé a dosázet aqua?
počítám, že čistotné rybky jsou jiné, než živorodky, že :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 00:05 Muž Sid [6637] - Rostliny
V nádržce s takovým nepoměrem rybek a rostlin je kumšt dlouhodobě udržet její obyvatele v dobré kondici... :-O
Otočte ten poměr - dejte k sobě hromadu kytek a hejnko-dvě čistotných rybek a máte velkou šanci na "bezstarostné" akviško. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 23:42 Usine
Růžkatcem to určitě není, čistění filtru je hrozná chyba. www.akvarijni.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 22:48 zonja – všechno je špatně
prosím o radu, rok máme aqua a vše bylo v pořádku až jsem v říjnu dokoupila vytoužený růžkatec, po měsíci začaly ostatní rostliny chřadnout, na radu jsme vyměnili osvětlení, nepomohlo, pár šípatkovců zahynulo, ostatní se rozpadají , jsou pokryté černou a vousatou řasou, možná je to vidět na fotech v mé nádrži, vodu měníme jednou za 10 až 14 dní třetinu až půlku a odkalením dna, rostliny ale neodkalíme.... máme trochu přerybníno (rybky jsme dostali maličké a postupně ubývají, ale asi pomalu - část jsme darovali a několik nám jich umřelo)
snažíme se tedy čistit jednou týdně a jednou za pět dní čistit filtraci,
dvě rybky nám ale zemřeli a na dvou molly jsem nalezla bílé fleky, jedna je měla všude po těle a hlavně kolem očí, druhá měla velké břicho a z boku jí velký chuchvalec odpadával, raději jsme ryby odstranily, přidali léčivo anti ichtin v doměnce, že jde o krupičku, ale druhý den zemřely další dvě -tetra černá a parmička nádherná, tu jsem ale nikde nenašla coze někam zmizela, další parmička už tři dny plave u dna hlavou níže, pokud vyplave, tak dělá kotrmelce ale žere, zřejmě je to plíseň saponaria, pokusím se je přeléčit správným léčivem, ale nevím, zda by nebylo lepší dát ryby do karantény a celé akvárium založit znovu? nebo nakoupit další rostliny a dosázet? aby se zase stabilizovala rovnováha....prosím poraďte a omlouvám se za výčet
jinak ph máme 7,4, voda asi bude tvrdší, nemám tester
děkuji za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2008 20:09 karelin
rozmyslel sem si to.
Jen přesadím všechny rostliny do zadní části akva a v přední části vytvořím nějakou skálu.ryby nechám v akvu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2008 20:01 Žena ustavprochore [567] – Re: karelin
než budeš kompletně předělávat akviško, hlavně si rozmysli, jestli máš kam dát ty rybky ne na chvíli, ale na pár týdnů. pokud bys je tam hned vrátil, otrávíš je. ponecháním staré vody a zaběhnutého filtru bys ten proces znovunastoleníí rovnováhy mohl trochu urychlit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2008 19:48 karelin – Předělání akva
Když budu předělávat kompletně aqarium tak mám ryby odlovit nebo je nechat v aq?
Asi je odlovím protože properu štěrk a udělám vše jinak

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [16]

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 17502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662-znovuzalozeni-akvaria?od=751