TIBI krystaly
Ako zabezpečíte kvasnice na noc, teda keď nesvieti svetlo, aby CO2 do akvária netlačili? Dá sa to?
...pokiaľ odpojíš hadičku od akvária s kvasnicami, tak sa reakcia urýchli a je možné, že do rána prestanú pracovať... Kvasnice na noc nejde zastaviť, odstaviť, musia ísť aj v noci a to už nehovorím o tom keby sa na noc fľaša s kvasnicami uzavrela...
Kam chodíte na tyhle rozumy?!

A nápady?!

Proč by se měla láhev s kvasícím cukrem na noc zavírat?
Dost mi to připomíná Zdendu Izera a jeho "Jen blbni"...

Ešte takto, pokiaľ odpojíš hadičku od akvária s kvasnicami, tak sa reakcia urýchli a je možné, že do rána prestanú pracovať, všimni si na videu na fľaši ten bielý ventilček. Ten na noc otváram, aby CO2 neišlo do akvárka a ráno znovu zatiahnem a znovu sa natlakuje a ide v pohode ďaľej. U kvasníc je pri takomto spôsobe tendencia vykypieť, vytiecť von z fľaše u TIBI to nehrozí. Kvasnice na noc nejde zastaviť, odstaviť, musia ísť aj v noci a to už nehovorím o tom keby sa na noc fľaša s kvasnicami uzavrela

No, když s tím dělá rozumný člověk a má nějakou pojistku a dobrý (přesný) recept, tak je to ok
Produkciou sú lepšie kvasnice u TIBI mi išlo hlavne o úsporu cukru a praktickosť, nesmrdia, nehrozí prípadná nehoda a nikdy sa im nepodarí dostať sa cez hadičku do akva.
jsou lepší kvasnice, nebo tibi? ( mylsím větší produkci CO2 ne trvanlivost)
Tu spoustu hadičky som dal na dôkaz, že to potlačí aj do vedľajšej miestnosti, samozrejme ak je treba sa hadička skráti.Mezitím nedobublá pretože to takto a silnejúco pôjde okolo troch týždňov, niekedy i viac. Ten výstup so natáčal hodinu po založení, teraz je to zase omnoho lepšie a fľašu stále viac a viac tlakuje.
Použijem to vaše: "no hold kdo umí ten umí" Z mojej strany spokojnosť už aj dropscheker sa zafarbuje do zelena
A ozaj ako vieš? si skúšal?, či len tipuješ, či?

Než natlačí spoustu a spoustu tý hadičky tak to mezitím dobublá a bude muset založit nový kvašák . Ten výstup taky nic moc všechno jde vniveč ven mimo AQ.
Po čase opäť video z mojej dielničky opäť TIBI a opäť lepšie a ešte budem pracovať na vylepšení
www.youtube.com/…
a k tomu môj difúzor s mojím nápadom, a že to funguje? vidíte
Starší reakce
Fľaša s TIBI 10cm hadičky spätný ventil a na neho napojiť ďaľšiu hadičkum ktorá už môže ísť priamo do akva

jáj, jasne dakujem

..takze nadoba s tibi z ktorej ide hadicka rovno do akva, ale musi tam byt ten spätny ventil...to je vsetko ?

Môže a poisti to spätným ventilom, (klasický na hadičku vzduchovaciu)
Ahojte..moze ist hadicka z flase s tibi rovno akva ?..alebo tam musim pridat aj tu druhu flasu ?
Takto ale moze ten dropscheker lahko ukazovat blbost...
Pretoze ak sa ti donho dostanu nerospustene bublinky?
Teraz testujem v miničku pridávanie do filtra zospodu, je vidieť takú modrú hadičku za filtrom a podľa zafarbenia kvapaliny v dropschekeri, (vidieť vľavo, tiež home-made)si myslím, že stačí.
Potom všetko pozväčšovať a šup do väčšieho akva
www.youtube.com/…
Tie veľké vyber a daj im samostatnú fľašu a budeš pozerať ako sa tie veľké množia a ako bublajú.
Vodu samozrejme vždy novú, mením raz za mesiac.
Pridávam praktické pomôcky pri TIBI, výhodou sú širšie hrdla
Lievik z pet-fľaše
plastové sitko
fľaša od hydroxidu, používame pri čistení sifónov v domácnosti
Starší reakce
Dnes som pozeral na TIBI, kedže slabšie bublali a tie kryštáliky sa mi zdali nejaké menšie jak pred 2 týždnami..videl som asi 5 vo veľkosti 1 cm a ostatne cca 2-3 mm..je to v poriadku?..
inak pri doplnaní cukru a výmene hrozienok mam starú vodu nechať alebo tiež ju vymeniť (bez premytia kryštálikov) ??
no mne to bublá zatial statočne..uvidím ako sa to bude správať ked na koniec hadičky dám lipové drievko od Rataja
Koupil jsem TIBI a zkusil jej použít na výrobu CO2. Nemám na to však trpělivost. Sice to trochu bublá, ale velmi nestabilně. Občas natlakuje lahev, občas nic. A měnit to co týden se mi taky nechce. Nápoj je z toho celkem zajímavý, zatím jsem průjem nechytil.
Ale na výrobu CO2 jsou dle mě kvasnice nejlepší.
...Jak zapadá CO2 do té rovnováhy?...
Já bych řekl, že CO2 do vztahu ke světlu a živinám "zapadá dobře".

A to proto, že i CO2, (resp. C), je živina, a to z pohledu "objemu jeho potřeby" ta nejdůležitější.

Takže při nízké intenzitě osvětlení je potřeba živin včetně C(!) nízká, při vysoké vysoká. No a při střední - střední.
Jistým "omezením" tohoto vztahu ale je, že vysoká koncentrace CO2 při nízké intenzitě osvětlení, (a ostatních živin), nevadí, ale naopak - nízká koncentrace CO2 při vysoké intenzitě osvětlení - to už vadit bude.

Do té rovnováhy to podle mě nezapadá, ale CO2 se jako živina počítá.

Napadá mne ještě ještě jeden možná také hloupý dotaz, ale... počítá se CO2 také regulérně mezi živiny pro rostliny?
Vytanulo mi ted na mysli Horácovo pravidlo o rovnováze - bud málo světla + málo živin, nebo hodně světla + hodně živin.
Doted jsem si ale pod pojmem "živiny" představovala něco jaksi "hmotného", tedy hmotnějšího než plyn, jako hnojivo, detrit... Ale zase... CO2 pomáhají rostlinám v růstu, takže pojmu "živiny" by odpovídaly také, ne?
Jak zapadá CO2 do té rovnováhy?
Poviem to skromne, neviem. Záleží asi kde boli odložené, ja som dával zopár vzoriek do špajze cca na mesiac odpočinúť, vyšli bez ujmy. 6 mesiacov!? No ste prvý,ktorý mi takú skúsenosť podal
Ano.
Momentálně už bublají obě lahve.
Na jaře jsem o ně prostě pečovat přestal, nechal jsem je osudu a víc se nestaral.
Nedávno jsem si na ně zase vzpomněl a tak jsem jim po půl roce vyměnil vodu (ochutnat jsem neriskoval), vyhodil staré rozinky, dodal cukr a začal odznovu.
bez starostlivosti? to akože len tak vo vode bez cukru?
Když vás tu zrovna vidím. Co říkáte na to, že TIBI přežily 6měsíců bez jakékoli péče?
Sice už to nejsou takové velké "krystaly" jako na začátku, ale spíše drobné kousky, ale jsou skutečně živé.
Opísal by som to asi takto: TIBI, ktoré sa výlučne používali na výrobu nápoja, nie sú hneď vhodné na pridávanie CO2-jky do akva. Potrebujú čas na zotavenie. Pri výrobe nápoja sú skoro denne premývané kvôli chuti nápoja. To premývanie ich oslabuje. TIBI, ktoré sú používané len na pridávanie CO2-jky, sú na tom oveľa "lepšie". Časom si prispôsobia svoje prostredie pre zdárny život, rast a rozmnožovanie a takto produkujú CO2 najlepšie.
Ty máš z aukra a to je ten prípad, že potrebujú čas. Osvedčilo sa mi pridanie hroznového cukru, glukopur, glukosan. Dobre sa zotavujú v minerálnej vode, teda liečivej vode, nie sýtenej. Pre lepšie množenie, (to neskôr), pridávam vajíčkovú škrupinu. Z uvareného vajíčka, dobre umytú. Bublajú v pohode 2-3 týždne. Teraz mám násadu štvrtý týždeň a nevyzerajú žeby sa im "nedarilo"
www.youtube.com/…
ono su asi len spomalené, ved oddychovať sa davajú do chladničky, tak snad ich nemáš zmrznuté..a moje tiež bublinkovali..mal som ich dokonca v aute asi 5 hodín pri teplote -4 a doma zasali zasa bublat ked som fľašu ponoril do vlažnej vody..na druhý den som ich premyl, a urobil nálev nanovo..a prestali bubinkovat..no za 2 dni už produkovali

Jinak tibi jsem "ošetřila" podle návodu a zatím ani ťuk, vím že je ještě brzo, taky ale putovaly ke mně víc jak týden díky "profesionalitě" České pošty, takže je dobře možné že přemrzly a je po nich...
Aha, nevěděla jsem že i tento článek je od Milana

tady v diskuzi se mi zdá většina názorů spíš skeptických, někomu se daří, někomu ne... Je mi jasné že to nepůjde hned a je třeba si počkat a vyhrát si s tím... Jsem ráda že Tobě se daří

Já od toho neočekávám zázraky, a tak mně to může jen příjemně překvapit... nic horšího než že to zůstane při starém se stát nemůže

ja mam litrovú fľašu a v nej cca 1,5 - 2 dcl TIBI kryštálov. dal som 4 kavové lyžičky cukru a 7 hrozienok. Viac sa nestarám.Zatiaľ to do akvarka nepúšťam, lebo až v piatok mi má dojsť nové akva, ale ak ho zariadim mam v pláne skúšať CO2
Edit: tento článok písal autor ktorý má nick cezarmilan, od neho mám aj TIBI a na základe jeho info som miešal tak ako som písal.
Objednávala jsem to z aukra, přišla mi půllitrová lahev od vody, kde po vylití vody zbylo krystalků cca do poloviny. Takže pořád bádám bádám a pročítám toto téma, je už celkem obsáhlé

v jaké poměru co smíchat.
Co jsem zatím vyčetla, tak tohle množství bude potřeba bud rozdělit na menší, pokud má zůstat v takto malé lahvi, nebo dát celé ale do větší láhve, je to tak? Cukru o něco méně než je krystalků, a do toho rozinky... nesířené

V tomto odkazu
www.akva.sk/… se dokonce píše jen pět lžiček na dvoulitrovou lahev...
niekto to rozrába vo vode, ale ja som to tam iba nasypal rovno vo forme kryštálikov..ved ono sa to rozpustí v tej vode a tie kryštáliky si stým už poradia
koľko toho máš, alebo akú fľašu máš použitú?
Mám možná hloupý dotaz... začínám také experimentovat s tibi, chystám se právě na první várku...
ten cukr tam prostě jen nasypete a necháte být ve fomě krystalků, nebo je potřeba ho rozmíchat a rozpustit? Omlouvám se pokud se ptám hloupě

ako som písal ja po dosypani cukru som nechápal..ochutnal som tu vodu a bola jemne bublinkova a dokonca kyslá..žiadna stopa po cukru..po dosypaní to začali "syčať" ako ked daš do malinovky cukor..a bublinkuje každu cca 2-3 sekundy
Tak současný stav je cca 12-15 bublin za minutu v 0,5litrové násadě, což vypadá, že to opravdu přežily

.
Ještě mám násadu ve 3 litrech a tam je reakce takřka nulová, ale stejně jim dám ještě nějaký čas na zotavenou.
Po takové době bez péče, si nějakou tu rehabilitaci zaslouží.
zatial mi to bublalo 2,5 tyzdna a stále šli bublinky..ale na skúšku som to obnovil a reakcia brutálna
Jak dlouho to vydrží bublat na ty 4 lžičky?
po 2,5 týždňa som vybral hrozienka, nahradil ich 7 kusami nových a dal 4 čajové lyžičky cukru do tej istej vody..momentálne to robí bublinku každú sekundu
Starší reakce
Kortezhugo myslel to prirovnanie len zo srandy

..a ako píšeš kvasiť bude asi všetko

Kvasiť bude aj stará papuča, no dáš si ju k posteli? Dal by si si kvasiť víno k posteli? alebo kvas na pálenku? A keď si dáš, ja neviem, dokážeš ustrážiť z "týchto" setov pridávanie CO2 do akvária? Vydržíš z "týchto" spôsobov dávkovať CO2 2-3 roky?
Odpusť ale tvoje prirovnanie vôbec nebolo miestne ani adekvátne.
Ešte dodám, s kvasením vína a kvasu mám bohaté skúsenosti a preto si dovoľujem porovnávať
v pohode...
ved ako pisem aj vino bude kvasit ked sa zohreje...-(a popri tom aj bez pridania kvasnic)
a ked sa este prida voda a cukor -jedna radost
a ked ide o to "zotavenie"?
tak za 2 tyzdne ti bude kvasit aj voda z cukrom + hrozienka

vraj im stačí 2 týždne v sladkej vode a v chlade na zotavenie
preco extrem?
skus vybrat z pivnice domace vino -daj ho na slnko a uvidis

Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x