TIBI krystaly
...Co musim spravit, aby neslo cca 30 bubliniek zrazu naraz?...
Já bych doporučil - počkat.
Mám podobnou zkušenost s rozběhem klasického "burčáku", kdy zpočátku dochází k "chaotické produkci CO2", jak ji i vy popisujete. Po 1, max. 2 dnech se proces "stabilizuje".
V rychlosti este foto ako to mam provizotne spravene. Z 2Litrovej flashky to ide do pocitadla a odtial do akvarka do flipperu. Co musim spravit, aby neslo cca 30 bubliniek zrazu naraz?
0 14.09.2010 23:48 Kukocko Zdravim,
pred cca 3 tyzdnami som dostal od Milana Tibi krystaliky. Nakolko som nemal s pustanim CO2 do akvaria ziadne skusenosti a ani pomocky, kupil som si tento set "Dennerle BIO 120 Profi Komplett-Set". Takze som ziskal mini flipper a pocitadlo bublin (predstavoval som si pod tymto nazvom nejaky sofistikovanejsi nastroj
)
3 tyzdne mi to bublotalo (myslim ten SET!) cca 1 bublinka za 3-4 sekundy, az sa to zacalo teraz pomaly spomalovat na cca 6-7 sekund. Tak som uz nevydrzal, a odpojil som to, a nasadil pripravenu Coca-Cola flasku s Tibi krystalikmi.
O Tibi krystalikoch sa rozpisem neskor, bublocu mi, len mam jeden problem a rad by som Vas poziadal o radu. Problem je, ze cez pocitadlo bublin to nejde kontinualne ako s kupenym setom, ale zrazu mi tam pride po sebe 25-30 bublin v priebehu niekolkych sekund. A takto je to cca kazdych 35-40 sekund. Takto mi to nevyhovuje, nakolko ked idu bublinky tesne za sebou, tak sa vo fliperry niektore spajaju a idu tym padom hore rychlejsie.
Viete mi prosim poradit cim to moze byt? S CO2 nemam skusenosti. Este poznamka, ze Tibi krystaliky mam v 2 litrovej flashke od CocaColy. Vopred dakujem za rady.
...4 vrchovaté kávové lžičky cukru, 8? rozinek, voda 5cm od vrchu. Takto cca měsíc 8-10 bublí za min...
Tak to není tak špatné! Tu 100 l nádrž, (jak bylo deklarováno), by to sice dostatečně zásobovat nezvládlo, ale do nějaké mininádržky by to snad stačit mohlo...
Díky za konkrétní data.
Předtím: 0,5l PET , 4 vrchovaté kávové lžičky cukru, 8? rozinek, voda 5cm od vrchu. Takto cca měsíc 8-10 bublí za min. s jedním přikrmením 4xlžička cukru cca po 14 dnech po ochabnutí bublání. Takže asi mají cukr rádi/rády, potvory
0 14.09.2010 22:26 Gordon [22] taky už tomu tak nějak přestávám věřit :(
Dokonce jsem dneska nakoupil už skoro všechno co potřebuju na CO2 z burčáku.
Uvidíme až TIBI přijde (teda jestli přijde), pak budu moci porovnávat.
Chyba bude v přemíře cukru; sleduji toto téma poměrně pozorně a neušlo mi, že před "překrmením" cezarmilan opakovaně varuje.
Kvasnice a bakterie v takovém prostředí "zlenivějí".
Milane, chci ti poděkovat za informace o tibi "ne-krystalech" (nemohlo by to mít raději nějaký nezavádějící název?). Tvoje informace (i zkušenosti ostatních, kteří to zkusili) mi po přečtení této diskuze, jednoznačně pomohly rozhodnout se. Tudy ne. Díky
.
Jen nereaguj, budes mit min minusu. Po shlednuti tohoto vlakna je videt, kdo ma podle ctenaru vice kreditu a pravdepodobne i vice pravdu. Rekl bych, ze Sid si polepsil a zatim nenapsal vyrok, se kterym by nekdo vylozene nesouhlasil. To kdyz se podivame na Tvoje vyroky - tam je tech nesouhlasnych minusu docela dost.
A opravdu...nalijme si cisteho vina (z kvasinek
) ... obhajujes to tu jen Ty a nikdo Tve vyroky nepotvrzuje. Neni to nejake divne, ze za tech let, co tu mame TIBI je k bublani do akvarek zadny rostlinar nepouziva a nic poradneho o nich nikdo nepublikoval? Byl bych rad, kdyby se naslo neco noveho schopneho vetsiho a trvalejsiho bublani, nez kvasnice, ale podle toho, co tu predvadis a nepredvadi nikdo jiny si myslim, ze TIBI to nebudou.
Viete čo? Na vaše reakcie, (lebo váš "stav" vám nedovolí ináč) reagovať nebudem, takže je na vás či si ušetrite námahu
0 13.09.2010 20:10 pitrs06 –
Re: Sid 3 čaj lžičky a 5 rozinek
Určitě dám vědět o dalším postupu, ale nevím nevím. Když jsem pozoroval těch 7 bublin/min , tak jsem si představoval těch 20 bubl při tomto množství tibi a moc tomu nevěřím. Možná když se namnoží...... . Nechci dělat ukvapené závěry. Byl bych rád kdyby se to rozbublalo, s kvasnicema nemám zkušenost a tohle mi přijde jednoduché. Další pokroky napíšu
...dám tomu minimálně 2 měsíce...
No jo, to je hezké, ale už tím nesplníte deklarované podmínky - už teď přikrmujete tu směs kvasinek a bakterií dalším cukrem!
Třeba se vyjádří i někdo další se seriózními postřehy, jaká je účinnost téhle metody...
0 13.09.2010 19:39 pitrs06 Taky bych dovolil si přispět. Včera mi to bublalo (tibi) 7 bublin/min a potom se stala nehoda, tak začínám znovu. A mám tak 3 a kousek pol. lžíce. Bylo to po 72 hodinách od nasazení do 1 l lahve. Přesně podle postupu od cezarmilan.
Já bych zas tak rychle flintu do žita neházel. Je to založené cca 2 týdny a nemyslím si že ta reakce v případě TIBI bude okamžitá jako např. u droždí. Zatím to nezavrhuji, dám tomu minimálně 2 měsíce, jak násadě v 3l kanystru tak dvoum násadám v 0,75l Rajec
Hlavně tu všem podotýkám že paní od které jsem to měl to měla na pití (takřka denní proplachování) takže také doufám že se je podaří časem vycvičit :P Však uvidíme...
...4 umelohmotne lžice TIBI, 4 lžičky cukru, asi 7 rozinek. Tu se ale zatím moc nedaří. 1b/min. Násady jsou založené cca dva týdny...
1 bublinka/min?
To je ale úplně jinde, než tady deklaruje
otec tejto metódy pridávania CO2 do akvária...
Ale jak mě jistě cezarmilan poučí, chyba je ve vás - jemu dává TIBI ze 4 lžiček cukru 30-40 bublinek/min. CO2 po dobu 14 dní.
Díky za konkrétní odpověď na konkrétní otázku!
Mám tu další násady v 2x 0,75l flaše, 4 umelohmotne lžice TIBI, 4 lžičky cukru, asi 7 rozinek. Tu se ale zatím moc nedaří. 1b/min. Násady jsou založené cca dva týdny. Včera jsem přidával 4 lžičky cukru. 3l kanystřík mám taky na pokusy. Chtěl jsem vědět co udělá širší dno a má to plus v širším hrdle. Lépe se to tam dává
Vadí tomu že to není na přímém světle ale schované za skříňkou. Nemělo by ne?
Som rád, že debata je už v pohode.Vítam aj názory
Tu vyššie čítam, že niekto používa zbytočne veľké kanistre, dokonca 5 litrové. To by ma resp. mi nikdy nenapadlo. Používajte maximálne litrovú fľašku na akékoľvek množstvo, nemyslím tým plnú fľašu
Veď aj to je jedna z výhod, ktoré som spomínal. U burčiaku som používal 5 litrové fľaše, kvoli dlhšiemu bublaniu, tam ide o to, aby sa v alkohole, ktorý vyrobia dlhšie udržali
TIBI si vytvárajú prostredie pre život, čiže kyslé a popritom je CO2,ich tiež produktom, to je rozdielnosť, preto stačí menšia fľaška
Upozornuji je že to první nedokrmená násada a TIBI mám od paní, která je měla na pití takžene jsou vycvičené. Uvidíme jak se to projeví do budoucnosti. Určitě budu prezentovat moje dosažené výsledky.
Aha, ja pouzival nasadu cca 5 polevkovych lzic, coz je vice, nez tady uvadel Milan, ale mnohem mene nez klasicky hrnek, odhadem polovina hrnku. S hrnkem TIBI bych se mozna taky na tech 9 bublinek za min dostal.
Rád bych zkusil aplikovat CO2, když jsem tu prvně četl o TIBI a jejich stabilitě, zajásal jsem radostí, ale zdá se, že poněkud zbytečně. Je pěkné, že je přísun CO2 stabilní, bohužel ale v množství poněkud malém. Vždyť 3litry to už by muselo zásobovat 500l. akvárium. (když 0,3 láhev stačí do 50litrů).
Celkově mi zdejší prezentace TIBI připomíná kampaň poskytovatelů internetového připojení.
To je také stále :"Můžete surfovat rychlostí až tolik a tolik" ovšem garantovaná rychlost připojení je úplně jinde a o té zmiňované si můžete nechat tak akorát zdát.
infernus napsal: Zatím stabilně 9b/min. Čekám až se to zpomalí -
Může to být vůbec ještě pomalejší?
Jedna dávka TIBI co přišla poštou - nepočítal jsem lžíce. CCA jeden klasický hrnek. Od té doby už se to trochu namnožilo. V začátku 9 lžic cukru na 3l bylo lehce zředěno. 10 hrozinek, 2 švestky. Zatím stabilně 9b/min. Čekám až se to zpomalí - přidám cukr a snad se to víc rozběhne. Myslím že TIBI je lepší než klasický kvasničovač. Pokud je dobře vyřešeno rozpouštění CO2 - nejlépe více jak 90 procent.
A co všechno a kolik čeho jste do toho kanystříku nandal?
Násada založena 30.08.2010 do 3l kanystříku. Buble to 9 b/min. Zatím je to úplně první založení a zatím sem jim od té doby nepřidal cukr. Paní od které jsem to měl to měla na pití. Čekám že se časem polepší
...jsem zvedav, jestli nekdo tady, nebo na jinych diskusich potvrdi to, co hlasa cezarmilan - z jednoho litru vody s krystalky 30 bublin za minutu po dobu 2 tydnu...
Nemohu jinak, musím upozornit: vypadlo vám, že k tomu potřebují těch 20g sacharózy!
Laboratorně zjištěno, že "pivovarské kvasnice" (Saccharomyces cerevisiae, mimochodem - jsou základem i diskutovaného TIBI), "vyrobí" ze 100g sacharózy cca 46g CO2.
Momentálně testuji tuto schopnost v domácích podmínkách, přičemž sleduji i frekvenci bublinek ve standardním "bublinkoměru".
Do budoucna plánuji, že si pořídím TIBI (směs pivovarských a vinných kvasinek + bakterií) a testnu, kolik CO2 vyprodukují 4 polévkové lžíce této směsi ze 20g (4 čajových lžiček) sacharózy a cca 10 rozinek, (původní výrok cezarmilan)...
Časem bych měl tedy dát dohromady odpověď na otázku, zda jsou TIBI, (6 polévkových /umělohmotných/ lžic, jak jmenovaný doupřesnil), schopny ze zmíněných 20g sacharózy produkovat CO2 po dobu 14 dní intenzitou 30-40 bublinek/min.
Nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že odpověď je nasnadě.
Tak tak, pri vyrobe rybizaku, medoviny apod. delam presne to stejne. Jde o pomerne bezny postup - v kazde drogerii sehantelny se zivnou soli. Krystalky maji jednu nevyhodu - krom nekolika druhu ruzne vykonnych kvasinek, ktere produkuji CO2 hodne, obsahuji i laktobacily a streptokoky, kteri tolik nebublou. Jsem zvedav, jestli nekdo tady, nebo na jinych diskusich potvrdi to, co hlasa cezarmilan - z jednoho litru vody s krystalky 30 bublin za minutu po dobu 2 tydnu. Sam s krystalky nemam zadne CO2 zkusenosti (jen si pamatuji, jak bublali, kdyz jsme je meli drive a jak buble treba medovina
- zajima mne, jak se to vyvine.
Tak si ještě pročti toto téma a bude ti to jasné.
P.S. malá nápověda CO2
Ahojte, tak sem si přečetla trochu na netu o těch Tibi krystalech, o kterých se tu tak vybavujete...moc dobře nechápu na co to je i když všude píšou, že to léčí...ale fakt mě nenapadá na co by to mohli mít akvaristi?
To jsou ale běžné praktiky při výrobě vína z ovoce, akorát, že místo minerální vody se přidává živná sůl. TIBI není zázrak jen shluk kvasinek stejně jako droždí.
Ake maily? Ten link by som rad cital.
Ty zverejňuješ svoje súkromné maily?!
Nie, nerozumiem. Od dospeleho, seriozneho cloveka by som cakal normalne spravanie a nie detinske "neskor, potom, uvidite, ak neverite nereagujte".
Neskôr, verím, že mi rozumiešR
Mozes sem dat prosim ta ten odkaz?
Keby som mal možnosť natočiť kamerou, tak by som sem hodil porovnateľné bublinkovanie ako na tom linku.
Mám však niečo nové, našiel som si v shránke odkaz na kolegov z Austrálie a v noci som študoval. So záverom sa s vami bez rozdielu názorov podelím. Stručný výňatok:
V niektorých mestách vodárne jónizujú vodu namiesto chlórovania a tá je pre TIBI nevhodná, rovnako je nevhodná demineralizovaná voda a voda filtrovaná aktívnym uhlím. To len na okraj.
Výborné výsledky dosahujú pri dodávaní CO2 v zložení minerálnej vody, POZOR! nie vody sýtenej z obchodu. Tá však nemusí byť. Namiesto minerálov dávajú do násady 1/8 čajovej lyžičky sódy a malé množstvo vápnika v podobe prevarených vajcových škrupín. To nemusí ísť do dobre rozbehnutej násady.
Maximálný výkon dosahujú keď sa pri ich "práci" (myslím tým TIBI) k ním nedostane kyslík z vonku. Verím, že sa dá tomu rozumieť. Použivajú namiesto počítadla bubliniek fajku, klasickú pri kvasení vína.
Na množenie používajú pretlačený zázvor, (len šťavu) z tej vymiešajú kašičku spolu s jednou čajovou lyžičkou cukru a pridajú do roztoku ku násade, uvádzajú, že pri tomto spôsobe sa násada do 24 hod. zdvojnásobí.
Pre tých čo nápoj pijú mám správu, že so zázvorom vyrobia niečo veľmi podobné zázvorovému pivu
Akurát treba vyrobený nápoj ešte dva dni nechať uzavretý v chladničke. Asi vyskúšam
Takže TIBIťania prajem veľa zdaru
Moji zlatí oponenti,
vy reagovať nemusíte, ďakujem
Dnes ráno sa probouzím a už z postele vidím že se v té slenici cosi hýbe tak sem se na to podíval zblízky a celkem dost to kvasí. boužel nemůžu změřit kolik je to bublin za minutu ale těch malých je vevnitř asi tak jako tady na tom videu
www.youtube.com/… Samozrejme mluvime o bublinach v pocitadle bublin, nikoli o tech malych, kterych treba kvasnice (ale i krystalky, kdyz se dobre rozbehnou) vyrobi za minutu stovky...
ja som daval 6 cajovych lyzic tibi, 6 caj. lyz. cukru, a 6 hrozienok a 0,4 litra vody...chlorovej lebo som nemal odstatu a nemohol som cakat
tak to davalo 15 bub/min
samozrejme nie hned ked som to zarobil, ale asi za 2 dni sa produkcia o nieco zvysi
so slivkami a marhulami nemem dobre skus. vzdy ked som ich tam dal tak potom ]roztok] zoctovatel[ ahore bola pena... a ani pit sa to nedalo
bratovi to chuti a aj ja si niekedy lognem
0 11.09.2010 19:44 pitrs06 Dnes během dne začalo bublat od dna v různých intervalech vždy vystoupá několik bublin velké a malé. V průměru asi 4-5s na bublinu. Mám nejméně 4 pol. lžíce tibi. Zítra skusím dát hadičku a potom sem napíšu kolik napočítám bublin do vody.
Obávám se, že nepotvrdí - zatim o tomto mnozstvi bublin z krystalu nikde ani vidu ani slechu... TIBI jsme meli doma jeste pred revoluci - v klasicke petilitrovce - a nebublaly nijak vyrazne - rozhodne ne, jako kvasnice. Ale treba se za tu dobu neco zmenilo. Kazdopadne, kdyby to tak fungovalo, netusim, proc se to normalne nepouziva. Ze by to byla nejaka nedosazitelna vec, nebo novinka, to rict rozhodne nemohu.. A ze by to zatim nikdo na produkci bublin nezkousel, to je taky podivne.
Na 60bublin/min bych vzal pětilitrovou skleněnou nádobu a tibi krystalů ? čím víc tím líp... Problém bude ale asi v Tom že by to trvalo poměrně dlouho než by se namnožili do takového množství... vidím to tak že by to šlo pro jakkoli velké akvárium a mohlo by to syčet i 1000bublin za minutu jenom bude vždy problém v množství a zabranémm prostoru..
No všetko je tu už popísané, ale nechcem byť skúpy na slovo, takže:
20 a viac, 30 a viac, 40 a viac píšem preto, lebo keď pridáte viac kryštálikov, tak je VIAC bublín. všetko sa točí okolo jednej násady, tá pozostáva cca z 3-4 polievkových lyžíc TIBI, VIAC lyžíc TIBI=VIAC bubliniek, teda vyšší tlak. O 60bubl./min. píšem tu vyššie
Takže 100 l akva, dávka TIBI po 14 ti dnech dosypat 4 lžičky cukru a mám vystaráno na měsíc?Třicet a více bublin za minutu?
Ať to někdo kromě Milana potvrdí prosím.
cezarmilan napsal: potom dosypete cukor a znovu pokračujú.
Mám viac naložených fľašiek a znovu sa opakujem, že v niektorých mi vydrží bublať aj mesiac cca 20 a viac bubl. za minútu, prepáčte, stačí takto?
promiňte, že se do toho vměšuji, ale co si mám přestavit pod pojmem "a viac" (30, 40 nebo tak 5 až 10 bublin navíc) ?
Pokud bych potřeboval bublin třeba 60 za minutu, dostanu se někdy z uvedeného množství na tuto hodnotu? Nebo budu muset k akva postavit lahve 3?
Klidně mne považujte za hloupého, ale ať čtu jak čtu, přímou odpověď tu nevidím.
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31565x