Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

TIBI krystaly

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
TIBI krystaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 00:06 JoKa Re: cezarmilan
A já by jsem se zeptal. Jsem pravidelný uživatel kombuchy a o Tibi slyším vlastně poprvé. Vyzkoušel si oboje a můžeš porovnat??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2017 21:22 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Xavi
Téma sa skôr nepreberá kvôli zatracovaniu, ale TIBI je používané. Myslím, že na SK je použivateľov viac (nechcem sa nikoho dotknúť hmm )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2017 13:04 Muž Xavi [12] - Rostliny
pozeram, ze tato zatracovana tema akosi padla do zabudnutia. nebodaj kazdy presiel na tlakove flasky? ci su aj nejake nove trendy, napady, rady a skusenosti s Tibi? :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2016 20:08 Yetti – spokojnost
za mna max. spokojnost... palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2016 11:05 zekon – Slabé
Vyzkoušeno a žádná hitparáda. Na pití je to překvapivě dobré :) Dle ovoce ovlivním příchuť a takový dobrý lehký ovocný burčák. Ale na CO2 do aq to nebude. Stejně jako u želatiny, tvorba CO2 je stabilní ale tak slabá že je to systém pro aq tak do 80l a méně rostlin. Necelá 1 bublina za vteřinu. Ono to jede hodně pozvolna. Možná větší množství. Já zkoušel doporučovaný litr a CO2 bylo dostatek pouze první den. I tak, celý proces trvá asi 4 dny, resp. do chvíle kdy dojde cukr a ten zbaští tibíci celkem rychle. Takže za mě zkušenost...zpět k burčáku z cukru a kvasnic :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 19:28 zekon Re: NASREDDIN
Aha, dík za tip, chce to spíš menší, litrovku, ale pohledám, směr mám :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 16:34 Muž NASREDDIN [1383] Re: zekon
Pokud jde o láhev, docela se osvědčila třílitrovka od nějaké šťávy nebo limonády, má pěkně široké hrdlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 14:58 zekon – Jdu do toho
Zajímavé informace a už jsou tibíci doma a zkouším. První míchání nic moc, dostal jsem radu že je třeba je oživit po cestě poštou a druhý nálev je bomba. Makají parchantíci, buble to jak blbé a přibývají. Jak jich bude dostatek napojím to na AQ, jen musím najít vhodnou flašku kam půjdou dostat krystaly i ovoce. palec
Celková debata a zkoušení je fajn, ono je na tom fantastické, že je to dost zdravé pití takže CO2 je vedlejší produkt při výrobě kefíru, který je celkem chutný a dá se pít. On je to takový ovocný burčák, takže o to zajímavější. Samozřejme ne z akvarijní vody......tu bych pít nechtěl pivo

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2014 22:48 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: amrtin
Jojo. Třeba se tu někdo z České republiky najde. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.03.2014 22:47 amrtin Re: Aforte
Tak až je jeden z nás sežene,předáme si informace,jo? ;-) pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2014 22:46 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: amrtin
Koukám, že jsme na tom stejně. Taky jsem nic nenašel a rád bych je zkusil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2014 22:44 amrtin – nemá někdo?
Tak já je nemůžu nikde sehnat a 80 nebo 100kč + poštovné za to nedám ne a stejně ty krystalky nemaj.Nenašel by se někdo ochotný a levnější?Chtěl bych je zkusit do miníčka(ale budu si pak muset nejspíš pořídit sekačku :-D ) : rybicky.net/nadrze/19749 ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 20:33 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: petulinakk
Áno, okruh ľudí sa rozširuje aj za hranice. Tu som dotyčnej niečo vybral a nechce sa mi to znovu prehadzovať. Je pravdou, že k optimu to chce veľa chuti a zručnosti
www.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 15:47 Žena petulinakk [2015]
Obnovuji tohle starší téma spíše ze zvědavosti - je tu někdo, kdo tibi DLOUHODOBĚ využívá, a je spokojený? :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2013 23:35 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: lhajek
GH mám 8 °dH, alkalitu 7, prvé aj podľa údajov vodárni, inak aj testy to tvrdia. Ako som písal, množia sa. Ale s tým množením to je sranda, raz sa zbláznia a zrazu ich je kopa, inokedy dlho nič. Nesledujem množenie nejako dôsledne, ale vyzerá to, že sa lepšie množia, keď ich je vo fľaši menej.

MgSO4 (či už s H2O alebo bez) tvrdosť samozrejme zvýši, veď sírany tvoria tvrdosť. Dokonca nie je problém prepočítať o koľko (neviem to z hlavy), problém takých výpočtov je, že nikto presne nevie koľko zožerú rastlinky ;-) Vaj. škrupinka obsahuje vápenec, takže zvyšuje GH ako aj KH (alkalitu), pretože by mala reagovať s CO2...

Už som spomínal známeho, ktorý má vodu < 2 °dGH, že mu živorili, kým nepridal vápenec.

Už som písal, že TIBI žerú vápnik aj horčík, pretože dokázali stiahnuť KH na 0. Ibaže by spotrebovali KH na neutralizáciu kyseliny mliečnej, ktorú TIBI tvoria, ale to by musel zodpovedať lepší chemik ako ja. To ma privádza na myšlienku: čo sa stane s vápnikom a horčíkom z hydrogenuhličitanov, keď sa vyčerpáva KNK?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2013 22:52 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: slavko
Koukám že je máme v podobném stavu.
Jak tvrdou máš vodu a myslím tvrdost a ne alkalitu nebo uhličitanovou tvrdost. Mám totiž pocit že se jim moc nedaří v měkké vodě.
Do akva, z něhož na ně nyní beru vodu, přidávám i MgSO4.7H2O což mě docela slušně tvrdost zvedlo (resp. nevím co jiného by to bylo a i Sid mě to potvrdil). A od té doby co tuhle vodu z akva používám tak se jim daří lépe, resp. bublinkují trochu lépe. O množení u mě nemůže být řeč. Už snad dva roky jich mám pořád stejně....
Včera jsem je naložil do skleněné lahve se skořápkou jestli to s nimi něco udělá. Ale už jsem tohle dělal několikrát a nikdy nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:07 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: lhajek
lhajek napsal: Co třeba obměňovat častěji jen část nálevu a dosypávat cukr a tak... Nezkoušel někdo takto s nimi pracovat?
S touto myšlienkou som sa tiež pohrával, ale kompletné preliatie využívam aj na vyčistenie, jednak vyberám zbytky škrupinky a ovocia a jednak odoberám nadbytočné TIBI. Pri tom odoberaní mi často ostane taká kašovitá štruktúra. Neviem, či sú to akože "mladé" alebo odumierajúce, ale vyhazujem to ;-)

Každopádne však som zvedavý na výsledok pokusov, pretože mne najviac vadí, že sa väčšinov znova naštartujú až tak za 2-3 dni po výmene vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 23:59 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: bogo
No, také horúce to s tým kovom nebude. Cielene som skúšal nerezovou lyžičkou a nezaznamenal som nič. Je však dosť pravdepodobné, že niektoré kovy škodiť môžu, vzhľadom na pomerne kyslé prostredie (mal som aj < 4,5 - tam mi končí test) môže pri niektorých materiáloch dochádzať k reakcii a tým uvoľňovaniu kovov do vody. No a o jedovatosti kovov asi písať netreba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 12:41 Muž deCORF.OBRAEN [221] Re: bogo
jasné to viem, mám ich už skoro rok od cezarmilan, v podstate ich len " chovám" ale nejako mi stagnuju v množení a sú nejaké malé, tak premýšlam že by som ich nejako naštartoval v množení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 12:35 Muž bogo [0] - AfrikaRe: deCORF.OBRAEN
Tibi sa nesmu dostať do kontaktu zo železom ani lyžička ktoru dodávaš cukor nesmie byť z kovu ale umelá
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 12:33 Muž bogo [0] - AfrikaRe: lhajek
ja som niekedy nevymenil aj mesiace vodu a žili dalej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.01.2013 11:45 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: slavko
Ještě mě napadá jedna věc: při kompletní výměně vody se drasticky změní skokově prostředí krystalům. Víme že v akva to některým živočichům dost vadí. Co třeba obměňovat častěji jen část nálevu a dosypávat cukr a tak... Nezkoušel někdo takto s nimi pracovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2013 23:35 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: deCORF.OBRAEN
Každý deň tiež nemusí byť to pravé. Tá symbióza mikročúd sa vytvára aj vďaka nízkemu pH (ako som spomínal < 5), a to chvíľu trvá, kým sa pH zníži. Doba bude pravdepodobne závisieť od stavu TIBI (teda ich výkonu) a iste aj od alkality vstupnej vody (vaječné škrupinky na tom majú tiež svoj podiel). Preto som písal, tak 7 dní na výmenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 21:38 Muž deCORF.OBRAEN [221] Re: slavko
vdaka za rozsiahlu odpoved.. skusim ich dať aj ja do sklenenej flase ;-) a otestujem menit vodu každy den
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2013 20:08 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: deCORF.OBRAEN
deCORF.OBRAEN napsal: ...otazka znela či by v akvariovej vode sa lepšie množili..
Je dosť pravdepodobné, že sa budú aj množiť, pretože sa jedná o mikroorganizmy, ktoré vytvárajú akúsi polysacharidovú štruktúru (nepamätám si názov - ale to sú tie akoby kryštáliky), na ktorom sa tieto mikroorganizmy prichytávajú (zvonku) a pri dosiahnutí určitej veľkosti dochádza k jej deleniu. Na ten kryštálik potrebujú cukor a ďalšie živiny, ktoré sú väčšinou dodané v pitnej vode, a tak predpokladám, že ak budú mať mikroorganizmy viac živín, dokážu sa dlhšie množiť (ak je vodovodná voda na živiny chudobná, mali by sa množiť aj viac).

Naozaj neviem, či akváriová voda niečo zmení - to je práve cieľ môjho pokusu. Hoci ja chcem docieliť čo najdlhšiu produkciu CO2 bez zásahu. Všetky (2) vedecké pojednania, ktoré som našiel, pojednávajú o produkcii tohoto polysacharidu (nepochopil som celkom načo im je) a grafy končia niekde pri 10. dni. Produkciu CO2 zjavne považovali za neškodný vedľajší efekt a vôbec sa tomu nevenovali. No a množeniu som sa zase nevenoval ja, pretože mi celkom stačí ak ich neubúda ;-)

Avšak, je pomerne ľahko možné, že im tá voda nemusí prospievať a môžu pokojne hynúť, hoci lhajek túto skúsenosť nemá. Netreba zabudnúť ani na to, že nie je akváriová voda ako akváriová voda - každý ju má inú.

Na podporu množenia sa mi osvedčilo častejšie (7 dní) meniť vodu, nepreháňať to s cukrom (tak 10% roztok) ani s ovocím (max. 1 hrozienko/1 čl TIBI), prípadne pridať trochu vaj. škrupiny (vápnik). Sóda bikarbóna sa mi neosvedčila, asi im nechutí :-P

Je tiež veľmi zaujímavé, že sa mi množia viac v sklenenej fľaši ako v umelej, pritom ich miešam rovnako. Ten rozdiel bol zjavný dokonca aj keď som fľašky naplnil z rovnakej sady Tibi. Manželka si hneď spomenula, že umelá fľaša na mlieko vždy smrdela. Ktovie čím to je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 17:02 Muž deCORF.OBRAEN [221] Re: slavko
nepýtam sa či množenie je tvoj cieľ!.. otazka znela či by v akvariovej vode sa lepšie množili..
edit: nakoľko moje teraz uplne stagnuju.. nepoužívam ich na dodavanie co2 do akva, ale rad by som ich podporil v množení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 16:45 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: deCORF.OBRAEN
deCORF.OBRAEN napsal: to akože keby si pridával akvarijnú vodu tak by sa lepšie množili TIBI kryštáliky??
ako odpoveď zacitujem sám seba:

slavko napsal: ale množenie nebol môj cieľ
čo myslíte teraz, uvažujem nad vodou z akvária kvôli množeniu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 16:43 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: lhajek
Vďaka za odpoveď :-) takže to skúsim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 16:23 Muž deCORF.OBRAEN [221] Re: slavko
to akože keby si pridával akvarijnú vodu tak by sa lepšie množili TIBI kryštáliky??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 14:50 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: slavko
Ano vodu z akva jsem používám a trochu je to osvěžilo a ikdyž jí mám dost vyhnojenou (EI) tak ale žádnou bouřlivou reakci byť na den jsem neviděl ....
Udělal jsem to protože mám jinak velmi měkkou vodu z kohoutku a to jak celkovou tvrdost tak alkalitu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2013 14:03 R Muž slavko [1750] - Rostliny – TIBI a voda z akvária
Trochu som poštudoval, že čo to tie TIBI vlastne sú, čo to vlastne chcú a tak. A zistil som, že toto konzorcium mikroorganizmov len z cukru síce prežije, ale potrebuje vo vode aj iné živiny (menovite, ale nie len, dusík, fosfor, vápnik a horčík).

Urobil som nejaké pokusy, vrátane merania tvrdosti vody, teda presnejšie alkality, pričom som zistil, že mojich cca 7 °dKH dokážu TIBI zožrať ca 10 - 14 dní na 0. Preto som začal pridávať vaječnú škrupinku (asi 1 g), pričom z externého zdroja som zistil, že škrupinky v priemere obsahujú 75 % vápenca. Týchto 750 mg vápenca sa rozpustí za 7 - 14 dní (teda myslím, že preto začne zvyšok plávať na hladine) a aj po 4 týždňoch je KH nad 7 (to je môj vstup a viac nemeriam - šetrím si test). No a čo je hlavné, CO2 buble aj po tých 4 týždňoch. Nie nejako závratne, 2 - 3 bublinky za min, ale bez škrupinky to po 14 dňoch bolo mene ako 1 bubla/min.

Len tak pre zaujímavosť, pH roztoku sa asi po týždni pohybuje pod 5 (vstup nad 7,6 - tam mi končí test od JBL).

Skúsil som aj pridanie KNO3 a KH2PO4 ako zdroja dusíka a fosforu (1 ml z mojich 300 ml roztokov pre PMDD). Reakcia bola búrlivá, ale krátkodobá (asi 1 deň). Avšak, všimol som si istý vplyv na množenie, ale množenie nebol môj cieľ, tak toto som veľmi nesledoval a je pravdepodobné, že ho spôsobil fosfor (ten som skúsil len raz).

Tak, či tak, dostal som jeden nápad a som zvedavý, či to už niekto skúšal, a ten nápad je - použiť na zaliatie TIBI vodu z akvária. Táto voda je vyhnojená, obsahuje kopu živín aj vitamínov z potravy a podobne...

Čo si o tom myslíte? Skúšal to niekto? Nie je to somarina? Nebojím sa toho, že mi TIBI z nejakej tej násady zahynú, skôr mi ide o to, aby som nemíňal čas už vyskúšaným.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 08:27 R Muž slavko [1750] - RostlinyRe: lhajek
Vplyv svetla je jasný, cez deň to buble viac ako v noci, o tom žiadna diskusia, ale vplyv toho priameho slnka je naozaj výrazný a mňa dosť prekvapil. Dokonca uvažujem, či na "oživenie" nepomôže aj dať ich na okno, či na iné slnečné miesto. Horšie je, že akvárka sú málokedy na slnečných miestach a zbytočne dlhá hadička pri tejto intenzite bublania znamená, že pomerne dlho pôjde do akvárka prostý vzduch, kým ho nevytlačí CO2.

Ohľadom vápenca som asi nebol presný, mal som skôr napísať tvdrosť všeobecne, ale ten vápenec mi prišiel na um jednak kvôli vaječnej škrupinke a jednak kvôli jednému známemu, ktorý má doma vodu < 2 dGH, a jeho slová sú "bublať začalo, až keď som začal pridávať vápenec, čo mám za domom".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 07:45 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: slavko
Perfektně shrnuto.

Jak už jsem psal určitě příště vynechám sodu a navíc zkusím změřit co udělali po 14dnech s tvrdostí vody, byť u mě není ta tvrdost tvořena vápníkem jak už jsem zmiňoval níže.

Jinak i jinde je zmiňováno že lepší jdou na světle a neměly by se zavírat do tmavých skříněk a podobně, takže určitě na ně množství světla má vliv. Ale teplota také - to mám vyzkoušeno při přibližně stejném osvětlení během dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   08.11.2012 22:35 R Muž slavko [1750] - Rostliny
Zhrniem svoje pozorovanie TIBI. Získal som ich asi pred niekoľkými mesiacmi. Moje dávkovanie je cca 0,5 l vody, 12 kl (kávových lyžičiek) TIBI, 5 kl cukru, 9 hrozienok/pol marhule (jedno alebo druhé). Skúšal som aj mierne iné kombinácie, ale výrazný rozdiel som nezistil. Dodnes mám jednu testovaciu fľašu na stole v obývačke, s hadičkou vyvedenou do vody, aby som videl na bublinky a značím si pomery i výkon. Podľa testov má moja vstupná voda 8 dGH, 7 dKH, pH 7,4. Prišli (doviezla mi ich sestra, takže žiadne niekoľkodňové putovanie poštou, ale asi 24 hod od prevzatia do doručenia) v stave, keď mi po naplnení ani na druhý deň nevyšla ani jedna bublinka.

Preto som začal aplikovať "oživenie" podľa informácií na www.akva.sk/… , teda pridal som škrupinu vajíčka a sódu bikarbónu. Najprv som pridával len sódu a do pár hodín začalo byť vidieť prvé výsledky, na druhý deň som pridal aj škrupinku (asi 1/4 až 1/3 vajíčka). Zo začiatku som po výmene vody vyberal škrupinu bez výrazných zmien, ale asi po 3 týždňoch sa TIBI rozbehli (vypúšťaním CO2 iste znížili pH vody), takže som zo škrupiny vyberal len hnedú šupku (mám domáce - hnedé vajíčka). Od tohoto okamžiku som prestal pridávať sódu bikarbónu i škrupinku. Ešte chvíľu som experimentoval so sódou, ale po rozbehnutí bol efekt pridania sódy len krátkodobý - spôsobil síce búrlivé bublinkovanie, ale len tak na 1 hodinu, potom to klesalo až do normálu na druhý deň. Po dobu kým som pridával sódu bikarbónu, tak sa TIBI nemnožili. Pridávania škrupiny aj teraz po rozbehnutí som zatiaľ neskúšal.

Zaujímavý vplyv na intenzitu bublania má ovocie. Nie síce na dlhdodobú, ale keď použijem hrozienka (9 ks /0,5 l), tak sa po výmene vody bublanie štartuje pomaly a normál dosiahne až tri dni po výmene. Keď použijem marhuľu (oboje sušené), tak je "zotavovanie" sa z výmeny vody o polovicu rýchlejšie a normál sa objavuje už dva dni po výmene. Veľa sa písalo o sírení sušených hrozienok, takže som si dával pozor aby ani jedno ovocie nebolo sírené (teda, podľa informácií na obale). Moje počítanie ukazuje, že s marhuľou to buble trochu rýchlejšie, ale rozdiel je asi 2 sekundy, čiže pri 20 sek intervale nič svetoborné.

Pridávanie cukru, po poklese intenzity, tiež síce prudko zvýši bublanie, ale tiež len dočasne (ako spomínaná sóda), z toho usudzujem, že im po nejakom čase začína chýbať niečo celkom iné, ako cukor, ale toto zatiaľ nemám vypozorované/vyskúšané. Ale prikláňam sa k názoru, že by to mohol byť vápenec. uvažoval som aj nad zmeraním tvrdosti vody pred a po, ale po 14 dňoch je voda dosť "hustá", tak mám obavy, či by sa roztok na meranie dostatočne rozmiešal, a teda že by som nameral blbosť.

Majúc však testovaciu fľašu na stole, všimol som si výrazný vplyv slnečného svetla. Normálne mi buble 1 bublinka za cca 20 s. Ale keď poobede dostane fľaša priame slnko, ide jedna bublinka asi za 10 s, čiže zdvojnásobí to výkon. krásne je vidno, ako bublinky stúpajú priamo vo fľaši od TIBI. Ten nárast je počas svietenia slnka a intenzita bublania relatívne rýchlo rastie, zato klesá (po zájdení slnka) oveľa pomalšie. Nemyslím si, že vplyv bude mať teplo, pretože to slnko nie je také intenzívne, že by nejako výrazne fľašu zohrialo, hoci nejaký vplyv na teplotu tam iste bude.

V súčasnosti sa mi množia, síce nie nejako výrazne, v žiadnom prípade žiadne zdvojnásobenie za týždeň, ale pribúda ich. Nesúhlasím, že vyžadujú viac piplačky ako burčiak (istý čas som skúšal aj ten). myslím, že na prácu/starostlivosť to vyjde rovnako, rozdiel je v tom, že generovanie CO2 je oveľa rovnomernejšie a predávkovanie pomocou TIBI naozaj nehrozí, leda by som omylom namiešal do 5 l kanystra a nie do 7 dcl fľašky ;-)

Ohľadom pridávania sódy, teda hlavne jej množstva len takú malú poznámku, na vytvorenie 40 dKH z destilovanej vody sa pridáva 0,6 g sódy do 0,5 l destilky. Takže, naozaj nepreháňať a na "špičku noža" bude úplne stačiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 22:04 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: leoajana
Jaké konkrétně živiny z toho ovoce? Co třeba je v rozinkách a není ve švestce? Ptám se tak proto, že s rozinkami jdou a se švestkami se jim u mě nedařilo.

A s tím sířením nevím nevím, ale mě se jim daří navzdory používanému sířenému ovoci víc než když jsem používal ovoce nesířené, takže to nebude hlavní problém ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 22:01 leoajana Re: lhajek
Sušené ovoce obsahuje přírodní ovocný cukr,ale také různé živiny,vitaminy atd.... a je pro krystaly moc důležité.Tak jako rafinovaný cukr(obyč.cukr).
Ale pozor!Sušené ovoce se musí pořádně opláchnout,protože je siřené a to krystaly zabíjí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 20:55 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: leoajana
Když se přidává normální cukr tak proč jde o to aby přidávané sušené ovoce také obsahovalo více cukru? Nebo si z toho sušeného ovoce berou ještě něco dalšího? Ví tohle někdo? Nikde jsem tuhle informaci nečetl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 20:37 leoajana Re: malyLibor
Krystaly se živí cukrem.Takže budou celkově lépe prospívat.Ale zase není dobré dlouho je překrmovat.Tak jako vše živé.Lepší je střídat ovoce.Nejlíp reagují na sušené fíky,protože obsahují hodně cukru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 15:01 Muž malyLibor [5370] - Asie
Takže když chci množit, mám přidat cukr? Kurník, to se nikde nepsalo. No, vyzkoušíme, uvidíme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 13:26 Muž Sid [6328] - RostlinyRe: romant
Ono je to složitější...
Výraz "UT" z akvaristického slovníku jen tak nezmizí, i když bych osobně místo něj uvítal něco jako "UA" (uhličitanová alkalita) = alkalita tvořená hydro/uhličitany, kde by se nehledělo na to, jestli tyto hydro/uhličitany při rozpouštění ve vodě doprovázely prvky zodpovědné za tvrdost (Ca, Mg) nebo prvky tvrdost netvořící (Na, K)...
Pak by (snad!) ubylo dohadů, o čem je vlastně řeč, když se řekne, že nějaká ryba vyžaduje vodu s vysokou alkalitou a zároveň nízkou tvrdostí...
Vzdávám to. Vím, že tento boj je marný... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 12:34 R Muž romant [27890] Re: Sid
O.K. S mojí pamětí to nebude snad ještě tak špatný abych si to nepamatoval a zbytečně nemotal někomu hlavu a nešířil nepravdy. Bohužel jsem tím spojením "uhličitanová tvrdost = alkalita", stále ještě hodně nasáklej. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 12:24 Muž Sid [6328] - RostlinyRe: romant
Moc vás prosím - když už se zdálo, že se daří "vymazat" z povědomí cosi o "uhličitanové tvrdosti", nepoužívajte tento výraz v souvislosti s alkalitou; ona existuje skutečně jen jedna tvrdost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 12:18 R Muž romant [27890] Re: Sid
Soda tvrdost zvyšuje, ale tu uhličitanovou, nebo-li alkalitu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 12:13 Muž Sid [6328] - RostlinyRe: lhajek
...Zkusím tu sodu vynechat...
Pozor - moje poznámka se nijak netýkala vhodnosti podmínek pro chov krevetek!
Jen nemohu nechat bez povšimnutí, že soda zvyšuje tvrdost vody, když je tomu právě naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 12:00 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: Sid
Díky za připomenutí toho že se soda používá na změkčení vody při praní - jasná věc, ale vůbec mě to nedocvaklo že tedy jejím přidáním jdu proti zjištěné zkušenosti s vhodnější tvrdou vodou pro jejich pěstování.

Krystaly si stejně PH upraví výrazně do kysela a tudíž by jim moje nízká alkalita vadit neměla. Zkusím tu sodu vynechat. Ale je mě divné že po jejím přidání jim to evidentně prospělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.11.2012 11:27 Muž Sid [6328] - RostlinyRe: malyLibor
... dočetl jsem se, že TIBI mají rády tvrdší vodu (proto Milan radil tu skořápku, jiní zase sodu...
Lhajek sice reaguje, že soda má spíš vliv na alkalitu než na "celkovou" tvrdost vody, ve skutečnosti je to tak, že má vliv jak na alkalitu, kterou zvyšuje, tak na tvrdost, kterou ovšem v rozporu s tím, co píšete a potřebujete - snižuje. (Možná jste se už setkal s konstatováním, že se dříve tvrdá voda např. pro praní změkčovala sodou? :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 11:02 Muž drlift [38] Re: lhajek
V tvrdosti vody problem u mne asi nebude. Vodu mame 16dH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 10:49 Muž lhajek [1804] - RostlinyRe: malyLibor
malyLibor napsal: ....proto Milan radil tu skořápku, jiní zase sodu.....
Zkusil jsem obojí, skořápka nulový úspěch a soda trochu pomáhá takže tu dávám stabilně. Ale soda má spíš vliv na alkalitu než na "celkovou" tvrdost vody. vždyť jí tam dávám minimum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 10:19 Muž malyLibor [5370] - AsieRe: slavko
Já to myslel tak, že díky jinému vláknu víme, že lhajek má super ideální vodu pro krevetky a tlamovcové bety (například) ale ne pro TIBI krystalky, které údajně potřebují tvrdou vodu. A taky jsem pochopil, proč se nemnožili mně. Dával jsem je do permeátu z RO, který má ještě nižší CT. Včera jsem je zkusil dát podle návodu, dal jsem je do 1l láhve, 2,5 lžíce cukru, 10 hrozinek a neměl jsem citron, tak jsem dal jablečný ocet, a dnes už bublají. Takže jejich oživení se podařilo. Teď je chci takto zkusit ze dva tři cykly otočit (nápoj z nich mi velmi chutná) a pak je chci používat na bublání do malých akvárek. Vyhovuje mi právě to, že netvoří moc CO2, ale tvoří ho stabilně.

Dočetl jsem se, že mají rády tvrdší vodu (proto Milan radil tu skořápku, jiní zase sodu). A taky jsem se dočetl, že se dají nasušit právě na horší časy, sušené vydrží asi půl roku (v mražáku zřejmě déle, ale o tom jsem nečetl - mně vydržely v ledničce půl roku bez zjevné újmy normálně v roztoku a ten byl po přislazení velice chutný). Ty sušené se pak použijí na znovurozjetí, jen první dávka z nich se prý nedá pít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2012 10:14 Žena Žabka [387] Re: Sid
Tak ja to mám skôr na pitie...Burčák z kvasiniek (ja teda používam kocku, nie sušené), je podľa mňa bez ohľadu na to, čo kto hovorí, lacnejší a menej pracný :) roste s kvasinkami je to ľahké, s TIBI musí človek zaobchádzať v rukavičkách a hýčkať ich...

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 14 15

Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31557x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15188