TIBI krystaly
3 06.08.2012 10:18 threat Předem díky Milane za všechny rady,které jsi mi dal,už pátý měsíc bublám s pomocí tibi a jsem spokojen,v akvárku něco málo přes dvěstě litrů mám vstupní vodu pH 7.8,bez tibi,jen za pomoci rostlin to bylo max. 7.6,momentálně 7.4 (bublám non-stop),v akvárku do 500 litrů s terčovci mám sice bombu,ale tibi se namnožili,tak proč je nepřidat i tam a bombu ubrat,voda 7.2pH (bomba na noc vypíná a tibi jedou non-stop).
Má otázka zní,po jaké době a jak regenerovat?Na to jsem se ještě neptal,mám několik let i houby na domácí kefír a ty jsem nikdy neregeneroval,tak jsem myslel,že to není potřeba,trochu jsem zaskočen.
Vodu převařuji a vše je bez problémů,nevadí,že ji převařuji a nechávám chladnout v nerezu?
Tak zatím by to bylo OK. Nepromýval jsem je - to mi přišlo zbytečné. Nedával jsem ani citrón, říkal jsem si, že mohu dochutit před pitím čerstvým citronem, což bude chutnější i zdravější - při výrobě TIBI nápoje rozhodně přijde citron o veškeré už tak malé množství vitaminu C, které obsahuje. A suším skořápky se syrových vajec, ty být nemohou? Styk s kovem je vyloučen, to je mi jasné ze zkušenosti s kombuchou, jen ty hrozinky tedy seženu v obchodě s biopotravinami... nebo sušené fíky.
Môžeš začať tým, že ich už pri výmene nálevu nebudeš premývať ako pri výrobe nápoja. Prestaneš používať citrón. Pozor na hrozienka, či iné sušené ovocie, aby neobsahovalo konzervanty. Začni zbierať škrupiny z varených vajíčok a sušiť. Na regeneráciu treba použiť fľašu s čo najširším dnom, najlepšie sklenenú, ktorú po dobu regenerácie necháš otvorenú. No a opakujem pozor na styk s kovom
Milane, psal jsi, že krystaly po výrobě nápoje je potřeba nějak zrevitalizovat. Můžeš mi prosím poradit, co dělat s těmi, co jsem koupil? Zatím jsem nevěděl, co s tím mám dělat, tak jsem udělal nálev jako na nápoj a mám je zatím v něm. Ale nevím, co dál, a hlavně nevím, jak je zregenerovat. Díky předem za radu.
Starší reakce
Říkal jsem si že si zkusím opatřit ještě z jiného zdroje nejlépe od někoho kdo je na výrobu CO2 používá, ale zatím jsem po nikom ochotném nepátral.... Mezitím jsem si pro větší akva pořídil CO2 z lahve

U mňa sa nemnožia dáko extrémne.Bublú však,dá sa povedať pravideľne a nepretržite.Odpočinúť ich dávam do pivnice.(15-20C tma)
To odstátí může být problematika chloru, ale myslím si z reakcí z různých koutů země že velmi záleží na použité vodě vůbec. V některé se jim prostě daří a množí se geometricky a v jiné vodě prostě nejdou. Můj případ (parametry vody co mám z kohoutku si můžete prohlídnout u mě v prezentaci akva).
Vadí im chlór,preto odstáta voda.
Hele můžu ti napsat jak to míchám já, ale mě moc nejdou. Ale mělo by to být správně. Na 2 díly krystalů dávám díl cukru. Rozinek dávám docela dost kolem 10ks. Je lepší s nima nešetřit. Pak jsem zjistil že se jim daří pokud dám odstátou vodu cca den a přidám na špičku nože špetku jedlé sody. A ještě jedna věc, je zbytečné je při každé dělání nového "nálevu" proplachovat. Já je ze začátku proplachoval a když jsem to přestal dělat tak se také zlepšil jejich stav.
jinak tady se dočteš i nějaké návody na jejich regeneraci pokud jsou na tom špatně a tak:
www.akva.sk/… ale je toho hodně na čtení

A umel bys mi rict presne pomery, nejake odzkousene? Na jakekoliv mnozstvi vody, ja uz si to na ty moje dvoulitrovky prepocitam.
Právě propagace sovětskýho typu...výkon se upravoval dle potřeby

Jenže právě "vynálezce" nevynalezl... já bych řekla spíš "propagátor", jen způsob propagace není vždy všem sympatický, bohužel... nemám důvod tibi jako zdroj CO2 vychvalovat ani zatracovat, tak můj pohled je ještě myslí celkem objektivní...
Jou, bublá to menej a dlhšie (závisí na množstve krystalov v napoji a obsahu cukru a sušenoho ovocia), pre vyššiu intenzitu som tibi narobil do dvoch fliaš a spojil ich do jedného difuzora.
Inu, mně vynálezce zaujal. A jako každý vynálezce čehokoliv je napadán těmi, kdo to nevynalezli. Mně by se líbilo, kdyby TIBI při stejné spotřebě cukru vyrobilo stejné množství CO2 za delší dobu než pivovarské kvasnice... ale jinak je mi to taky fučík. Já si to koupil na pití, CO2 mi bude bublat do akvárka jako vedlejší produkt stejně jako to je u saké. Jen chci zkusit, jestli to nebude bublat méně a déle, to by se mi líbilo pro menší akva.. ale stejně to nakonec dopadne tak, že si nechám udělat několik setů z hasičáků... pokud se tedy podří můj sen o odchovu Betta albimarginata

No, hlavně kdyby "vynálezce" neprášil, jako jistý baron...

Pouzivam tibi krystaly doteraz asi pol roka. Trosku sa mi to namnozilo, ale dost pomaly...netušil som vôbec, ze to potrebuje svetlo aby to žilo. Nápoj robím štýlom navrh 5hrozienok plus čerstvý nakrajaný citron. 1 lyžica cukru a doliať vodou v 0,5l pet fľaše. Tak to mením približne raz za dva týždne, nikdy nie celý obsah vody. Hrozienka a citron tam nechávam kým sa celkom nerozpadnú. Takýto nápoj začne produkovať približne do hodiny a stabilne ide dva týždne. Dlhšie som to doteraz nemal vkuse zapojene. Nie je to zlá vec hlavne, ak sa mi celý týžden o akva stará mama (študent na intráku) a nemá čas ani ja chuť jej vysvetľovať nejakú reguláciu. Doteraz za najlepšie a najkomfortnejšie považujem CO2 bomba+elektromagneticky ventil+digitalny permanentny merač Ph...
Side, jak už jsem psala jen o něco níž, účinnost tibi nemůžu spolehlivě potvrdit ani vyvrátit, respektive chybí mi nějaká "kontrolní skupina" která by byla bud úplně bez, anebo s jiným zdrojem CO2... a hlavně, upřímně, je mi to šumafuk.
Ale možná budete souhlasit, že kdyby tahle metoda měla trochu jinak ji prezentujícího "vynálezce", tak jeji startovací meta by byla o něco příznivější... co myslíte? Když to tak čtu, asi bych neměla chuť ani ochutnat... a přitom je to dobrý

Nejsem chemik ale zachování hmoty a energie chápu...když je něco extra silný je to extra svinstvo...

ale všemu co je napsaný nevěřím

...dělá se tady z toho zázrak...
Ale on to zázrak je!
Když dokážou TIBI (podle jejich "vynálezce") vyrobit ze 12g cukru a 6 rozinek asi tak 100g CO2, co jiného, než zázrak za tím může být?!

Já sem ale alergickej na jména politiků...dělá se tady z toho zázrak...

Kolik lidí něco používá, tolik návodů... na webu je milion návodů jak to udělat pitný, v akvaristice to není moc populární, ale řekla bych že to bude obdobně... kolik "uživatelů", tolik návodů.
Já se řídila tím "pitným", ale jako zdroj CO2 už jsem to zabalila, účinnost nemůžu potvrdit ani vyvrátit v akvaristice ani jako "zázračný" nápoj, ale pitný je to podle mně velmi dobře

Já naštěstí nejsem alergik

Asi je v tom potvoře moc málo chmele

Tibi je silnej alergen...sem se zase vosypal

tak jsem přečetl několik stránek nazpět a nějak jsem se nedočetl, jak naložit nálev na TIBI krystalky, aby správně vyráběly CO2. Tak jsem je zatím dal do 1,5 litru vody se 4 lžícema cukru a 2 lžícema hrozinek. Snad jsem tím nic nezkazil. Nechám je tak a uvidím, co bude. Třeba někdo napíše návod. Nebo je pak budu používat jen na výrobu zázračného nápoje... a nebo si vezmu dovolenou a přečtu si celé tohle vlákno

Starší reakce
Tak jsem dnes měl služebku do Ostravy, tak jsem si tam při té příležitosti koupil za kilčo TIBI krystaly. Tak jsem tedy zvědav, jak to bude fungovat

Potřebuji něco, co má ještě pravidelnější výkon v tvorbě CO2 než moje oblíbené Saké.
Starší reakce
Ono se to nemnoží zdaleka tak rychle jako kombucha

mně teda skoro vůbec, kdežto kombuchu pořád vyhazuju...
Já tibi kupovala na aukru, ted jsou tam inzeráty kolem 100kč i s poštovným, bývají i levnější.
aukro.cz/… Zkoušel jsem sehnat. Je celkem dost inzerátů, co za 200,-Kč a poštovné pošlou trošku krystalků. Já myslel, že ty krystalky jsou něco jako kombucha. V každém cyklu jich přibude. Myslel jsem, že se tu najde někdo, kdo je používá a místo vyhazování by jich pár poslal za poštovné a nějakou symbolickou částku. Mýlit se je lidské.
Starší reakce
moje tibi sa mi akosi scvrkli sú strašne maličké a nerozmnožujú sa mi vôbec. Čo s nimi mám urobiť? Raz som kdesi čítal že ich treba precediť pridať cukor a tak bez vody dať do chladničky ale už neviem na ako dlho. Pomôže to? Nechcel by som o nich prísť.
Starší reakce
Škoda, zůstávám tedy u kvasnic...
Potrebujú. Bez neho sa reakcia veľmi spomalí až zastaví.
Chtěl jsem se zeptat, jestli TIBI potřebují ke svému životu světlo. Veškerou techniku a burčák mám totiž schovaný v dřevěné truhle, ve které je tma.
Starší reakce
Ja niesom ničí fanušik ani nič...využivam to lebo som sa k tym TIBI dostal, pred 3 mesiacmi som netušil čo to je...jednoducho som vymenil kvasnice za TIBI to však nič neznamená...každý nech používa čo sa mu viac hodí, viac vyhovuje...všetko má svoje plusy a mínusy
Pre mojích priaznivcov, (ty Stehan patríš medzi nich), opäť vylepšenie opäť zmena, opäť lepšie. K tomu môj home made difúzor a k nemu môj home made dropcheker, čiže DC, jeho výhodou je, že ho môžme posúvať po obvode celého akvária a merať hodnoty CO2 vo všetkých kútoch akvária.
Dodám ešte, že zďaleka nie som nakonci
www.youtube.com/…Starší reakce
ach jaj...to sú nám tu veci...hádky

no k veci, začal som používať tibi, kamošovi sa to namnožilo, tak mi to posunul...predtým som mal kvasnice a mám ešte aj bombový CO2 set...kvasnice a tibi su založené na tom istom princípe...čiže niečo kvasí a produkuje to CO2. Rozdiel je v tom, že rovnaké množstvo tibi produkuje menej CO2 ako kvasnice...čiže ak necháme cez difuzor "tiecť" CO2 aj v noci je MENŠIE riziko otrávenia rýb. To sa však dá u kvasnic takisto regulovať pretože jednak sa dá regulovať v akej výške vodného stĺpca mám difuzor umiestnený a jednak intenzita produkcie CO2...čiže ako povedal SID treba si len najsť system, odsledovať a doladiť...mal som CO2 z kvasnic cez difuzor pusteny nonstop a nikdy sa mi nič nestalo s rybami...
ak som správne pochopil kvasnice - zjednodušene: ak dáme do PET fľaše s cukrom kilo kvasníc (sušených) bude to produkovať dajme tomu 3kg CO2...ak však do tej istej fľašky dáme len 100g kvasníc množstvo vyprodukovaného CO2 bude tiež menšie...čiže stačí spraviť hodne sladký nápoj a do toho si skúšaním nájsť vhodné množstvo kvasníc aby to produkovalo tak akurát...
výhodou tibi je, že kým uzavretá (zapchatá alebo čo ja viem čo) fľaša s kvasnicami vybuchne, tak tibi len ukonči svoju činnosť, prestane produkovať CO2...až sa unik uvoľní produkcia sa obnoví...tuším to tak je...zoberte si z toho každý čo chcete, ale obe metody kvasnice aj tibi sú dobrí pomocníci v akvaristike...len si to treba otestovať, odskúšať, odladiť

peace
Starší reakce
Nemůžu sloužit srovnáním tibi a kvasnic, a vůbec o sycení CO2 vím dohromady velký kulový..., ale Milane, někdy mi připadá že at je Vámi propagovaná metoda jaká chce, Vy jí svou prezentací děláte tak trochu medvědí službu...
to berte prosím jako postřeh nezaujatého pozorovatele.
U nás v akvaristike je ich bežne dostať, na nete som ho videl ako sera výrobok. Je spoľahlivý, musím uznať. Vo vnútri je tesniaca gumička, ktorá sa dá v prípade potreby vymeniť, to ale až po véééééééľmi dllllllhej dobe
Zdravím,ještě dotázek na ten ventil na víčku na "noční" režim,kde jste ho sehnal,lépe řečeno,kde něco podobného seženu?Jednou se mi dostali do rukou šroubovací regulační ventili na hadičku,ale po čase začali propouštět,tak jsem je vyhodil,bylo to průhledné plastové kolínko a v něm zboku štelovací jehla,ale jak píši,tak začali zlobit a já to vyhodil.A díky za ten difozor,hned při první cestě kolem lesíku budu kácet

,já vím,že je to primitivní,ale přijít na to......,to se cení.
Riziko otravy existuje vždy a není nutné ho zvyšovat, když si nejste jistý, jak systém "vyladit" tak, aby bylo minimální.
Jen pro zajímavost: dnes už si to hlídám, ale než jsem zjistil, že když dochází v tlakové láhvi plyn, samovolně se zvyšuje jeho průtok difuzérem, lehce jsem si přiotrávil rybky...

No veď to, moja úvaha je taká, že čo najmenej rukou do akvária a o tom pridávaní non-stop, no mám obavy. Dva krát neviem v akom intervale mi cez noc odišli prisavníci, teda ancistrusy a od vtedy si neviem pomôcť mám obavy. Ako rád by som mal pozitívnu skúsenosť. No bolo by mi ľúto ich znovu otráviť a to ich mám v 400 litrovom (cca) akváriu
Toto je dobrý nápad, počul, teda čítal som o tom, no ešte musím zrealizovať
Mne sa podarilo krevetky takto otráviť keď som používal kvasnice
...Ako zabezpečíte kvasnice na noc, teda keď nesvieti svetlo, aby CO2 do akvária netlačili? Dá sa to?
Obvykle stačí povytáhnout difuzér blíž k hladině nebo jej úplně vyndat.
Jen pro úplnost - já na noc CO2 "nevypínám".
A to jak ten vyráběný kvašením, tak ani ten dodávaný z tlakových lahví.
Vycházím totiž z úsudku, že "v přírodě také nikdo na noc zdroj zvýšené koncentrace CO2 nevypíná"...

Já mám kvasnice a na noc "vypínám" tím, že vytáhnu jezdec injekční stříkačky, která je na T kusu, ano je slyšet, že bublinky do počítadla bublin jdou rychlejc, ale to je ejn unikajcí tlak, za pár vteřin je to ok, ráno zasunu jezdec zpět a do 20 minut to jede, koncem týdne až tak za 40 minut.

Žádné problémi s tím nemám a kvasnice kvasí pořád kvalitně, nepozoroval jsem žádné ustání reakce.
cezarmilan napsal: Známi mi to ľudia sa ozvali
NASREDDIN
Ano ozval jsem se, jelikož se na to vaše oblbování nedá nereagovat.
Je úplně jedno, zda sytím CO2 pomocí TIBI nebo kvasnic, pokud nedovedu proces sycení optimálně vyladit je jasné, že musím hledat řešení na noc a to v obou případech sycení.
Příklad:
Mám 2 totožné lahve, v jedné TIBI, v druhé kvasnice, obě lahve vybaveny stejným počítadlem bublin a stejným reaktorem k rozpouštění CO2.
Každá lahev produkuje 30bublin za minutu.
Můžete logicky vysvětlit rozdíl v případě nutnosti noční odstávky?
Celkom tomu nerozumiem....
Bojis sa non-stop prevadzky -a nebojis sa toho ze to zabudnes odstavit?
Takto som aj ja presiel na non-stop....par krat sa stalo ze som na to zabudol...nic sa nestalo zmeral som pH -bolo v norme a takto "frcim" bez problemov uz hadam aj 3 roky.

Známi mi to ľudia sa ozvali
NASREDDIN snáď ventilček s duše, či nebodaj balónik, alebo druhá fľaša?
No koľko ešte treba toho dorobiť? Dokáže si to takto každý urobiť? Umňa tento problém nieje
kortezhugo, no non stop prevádzku nie, určite by som sa v miničkách bál o osadenstvo
threat, tu je návod, prípadne sa pýtaj rád doplním ďaľšie info
www.akva.sk/…
Teraz som skúšal z hrdielka a uzaveru, s destlovanej vody, teda z fľaše od nej
Tu ale neide o to ci sa to da alebo neda....
Da sa to jednoducho nastavit na nonstop prevadzku a netreba nic odstavovat.
Dá se to. Ovšem pokud jste na to ještě nepřišel, není divu, že kvasnice tolik odsuzujete.
Sháním Tibi krystaly a chci to zkusit.Vše jsem nastudoval,ale chtěl bych Vás požádat o konstrukci Vašeho difuzéru,pokud to není tajemství,na videu vypadá dobře,já doposud používal lipové dřívko,ale to se mi teď během asi čtyř měsíců,co jsem zrušil burčák ztratilo,tak bych vyzkoušel něco jiného.Děkuji za ochotu.
Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x