TIBI krystaly
0 31.08.2012 16:58
Žabka [387] Tak som to teda ochutnala, idem teraz na 2-4 dni preč, tak som to založila presne podľa návodu od pani, ktorá mi ich predala...Nič sa nezmenilo na tom, že to divne smrdká, ale nie tak ako som si myslela, asi to budú fakt tie kvašáky čo stoja vedľa

Čo do chuti, málo sladké, málo citrónu a chuťovo celkovo nijaké...Tak ma napadlo, že do toho hodím mätu, tak uvidíme, čo to povie...
Já mám dobré zkušenosti s klasikou...nacpu cigaretový filtr do hadičky, dělá to mikrobublinky.
Já CO2 produkované TIBI krystaly pouštím přes vzduchovací kamínek a perlí to jemně. Patrně jsem měl štěstí na správný kamínek.
Běžný kamínek dělá opravdu dost veliké bubliny, ale zkoušel jsem to přes kousek pískovce ( občas jsou k dostání pískovcové vzduchovací kamínky) a ten dělal pěkné drobounké bublinky.
Aha, děkuju

Po vyčištění byl vždycky chvíli klid, ale zanášelo se to asi rychle. Nevěděla jsem jestli mám vadný kus nebo je to normální.
EDIT - tohle sem asi úplně nepatří, ale pouští někdo CO2 do vzduchovacího kamínku? Dělá to asi příliš velké bubliny že?
Tyhle difuzéry to dělávají. Většinou to způsobuje proud bublinek který jde z jednoho místa, ale stejně tak se to stává i u běžných kamínků při slabším vzduchování.
Já zatím pouštím CO2 ze saké. Včera jsem skončil jeden cyklus, tak jsme si dnes s kolegou pochutnali.... zatím to byl nejpovedenější ročník a moc dlouho a stejnoměrně bublal... bohužel, dávkování jsem si nenapsal do deníku, ale do fóra, tak ho musím teď znovu zkoušet najít. Moje blbost, mám vše psát hned do deníku. Včerejší postup jsem taky ještě nezapsal, tak hned jdu na to.
Ale to jsem nechtěl, já pouštím CO2 přes difuzér z lipového dřívka. Je sice jen kupovaný, ale bublá hezky jemně. Až bude chvilka, chci si vyrobit difuser, který tady v odkazech ukazoval cezarmilan. Bublá krásně a zdá se lepší než ten kupovaný, který při větším tlaku pouští velké bubliny.
Já už tibi v akvárku zrušila, ale měla jsem na něj skleněný difuzer, a ten vždycky chvíli po vyčištění začal jakoby pískat... lezlo mi to na nervy.
Dělá to ještě někomu?
Byl to tento
www.akva-tera.cz/… To je zvláštní.... mně to tedy nesmrdí, ale zato vesele bublá... ale teď budu na doporučení lhajek zítra zakládat novou dávku z vodovodní vody. Prý to má rádo tvrdou vodu a ta naše je tvrdá fest. Zatím jsem to dělal jako kombuchu z vody z reversní osmozy a moc se to tedy nedařilo... tedy, bublalo to, ale krystaly se nemnožily.
Kdo byl před pár lety v Rusku (spíš v CCCP) a viděl tam cisterničky (pro znalé "lejty") s nápisem KBAC (Kvas) a fronty lidí před nimi, ví o čem píšeš. Mě stačilo k té smrduté vodě přičichnout a nikdy jsem nepochopil, proč to Rusáci považovali za lahodný nápoj lepší piva.

Tady mě napadá proč vlastně přidávat ty krystaly? Cukr se sežene líp.
malyLibor napsal: Pokud jsi dala slivky sušené doma, pak OK. Ale pokud jsi dala švestky kupované a tedy sířené, pak je mi líto. Síra působí právě proti tomu, aby švestky, od přírody náchylné ke kvašení, kvasily... ovoce sušené, ale nesířené pomáhá tibi vyrábět CO2. 
Ako definovať kruto smrdká no...asi by som to prirovnala k rychlokvašákom

Proste na to, že by to mal byť lahodný nápoj, ktorý dokonca niekto prirovnáva k sektu to moc dobre nevonia

Tedy, domácí sušené švestky miluji

A k tomu pH. Nikdy mne nenapadlo měřit pH v Saké, z něhož bublám teď. Ale o TIBI krystalcích jsem taky četl, že potřebují nižší pH. Proto se tam prý přidává ten citron, aby měly nižší pH pro rozjezd. Potom už, jak píše lhajek, by pH měl snižovat vznikající CO2, který voda pohltí a vznikne H2CO3... takže kyselina. Čím víc je CO2, tím silnější kyselina bude. A v lahvi, kde vzniká C02, je pod tlakem, tak by pH mohlo dost klesnout... jak moc si ale neodhadnu říct.
Jen jsem si znovu přečetl tvůj první příspěvek. Co zajímá, že "nálev kruto smrdká"? Jestli to smrdí, tak něco asi není v pořádku.
Mám domáce

Brusinky z obchodu, hľadala som info o síření, ale nenašla, na tých je len "spracované sladené", tak uvidíme, čo to povie

Pokud jsi dala slivky sušené doma, pak OK. Ale pokud jsi dala švestky kupované a tedy sířené, pak je mi líto. Síra působí právě proti tomu, aby švestky, od přírody náchylné ke kvašení, kvasily... ovoce sušené, ale nesířené pomáhá tibi vyrábět CO2.
Když vezmu že by podle Milana měly dodat dost CO2 do 50L akva, tak v nějakém tom litru kterým prochází musí být jeho koncentra daleko vyšší a tím by mohlo i takto výrazně na PH zapůsobit. Ale jsou to pouze mé dohady. Nemohu ani změřit, protože jsem svoje krystaly odpravil.
A myslíš, že je toho CO2 toľko, aby padlo pH z povedzme 7 na 4,6?

No nevím, ale myslím že to co jsem napsal tu někde psal i Milan.
jinak ještě k té tvé informaci o tom že potřebují nízké PH - oni by si to prostředí tak měli ale sami upravit. Vždyť produkují CO2 a to snižuje PH, takže proč to PH ještě uměle dál tlačit dolů? Problém je když ho neprodukují a nebo jen málo ....
Mne to poradila pani, od ktorej to mám...Vraj najlepšie na množenie sú slivka alebo figa, tak uvidíme

Švestky bych nedával, ikdyž jsem měl doma sušené tak jim nedělali dobře (byl to asi první hřebíček do jejich rakve u mě).
Starší reakce
6 26.08.2012 20:02
Žabka [387] To cezarmilan. Iba náhodou som nahliadala pred nedlhou dobou do tohoto vlákna...Naozaj ma zaujalo a tak som začala študovať zahraničnú literatúru...Z niekoľkých zdrojov som sa dozvedela, že ideálne pH pre rast a delenie kryštálov je do 4,6 a nutnosťou je preto pridávanie niečoho kyselého (ideálne citrón), nechápem teda, prečo v niekoľkých svojich príspevkoch doporučuješ vaječnú škrupinu...Môžeš mi to prosím objasniť?
Ďalej nerozumiem tvojemu neustálemu opakovaniu, že sa nemajú používať kovové veci, keďže: "All the handling needs to be done without using reactive metals such as aluminium, since this metal can be eroded by the acid.
Stainless steel , plastic, ceramic or glass
are preferable." (zdroj:
oysterfoodandculture.com/…)
Pre ročníky, ktoré mali ruštinu a neovládajú anglický jazyk: Pomôcky, ktoré sa používajú na manipuláciu by nemali obsahovať reaktívne kovy ako hliník, pretože kyselina by ich mohla korodovať. (Z tejto vety mi vyplýva, že ide skôr o potenciálne poškodenie napr. hliníkovej lyžičky, ako o porušenie kryštálov.) Preferujeme nehrdzavejúcu oceľ, plast, keramiku alebo sklo. Tzn. moja ďalšia otázka znie: skúšal niekto miešať TIBI hliníkovou lyžičkou? Poškodzuje to naozaj tie "kryštály" alebo ako to je?

0 26.08.2012 19:40
Žabka [387] Prešla som polovicu tohoto vlákna, potom som ho letmo prebehla, ale akosi som stále nenašla, akú koncentráciu alkoholu vlastne TIBI zvládnu...Neviete to niekto? Dočítala som sa len, že pri dostatku cukru a "vyhovujúcich podmienkach" čo je teda dosť obecné slovné spojenie, spravia 1-3% alkoholu za 2 až 3 dni.
EDIT: práve som našla presnejšie čísla, ale stále nezodpovedali môj dotaz...
"Ethanol content of Kefir Water
[Article in German PMID: 8204224 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Rabl W, Liniger B, Sutter K, Sigrist T.
Institut fur Rechtsmedizin des Kantonsspitals St. Gallen.
The question of the influence of kefir on blood-alcohol-level has been asked in a legal proceeding. The questioned recipe consisted of 21 water, 6 soup-spoons of kefir granules (about 120 g), 150 g sugar, 2 figs and one lemon. The consumption took place after two days of fermentation.
Experimentally we found, that one liter of this kefir product may contain up to 38 g/l ethanol after 7 to 10 days. On the second day we measured up to 16 g/l ethanol.
Note: the amount of alcohol kefir may produce is limited by the yeasts where the alcohol actually becomes toxic to the yeasts. The acetic bacterium save the yeasts from self-destruction by converting the alcohol to beneficial acids. A very nice Kefir vinegar may be produced and when seasoned with herbs and spices may be combined with a nice healthy oil for a true beneficial elixir."
zdroj:
www.happyherbalist.com/…
Starší reakce
Stačí pol škrupiny z jedného vajíčka. S tým odoslaním to skúsim, dám vedieť, myslím, že do Olomouca by sa to podarilo
Skořápku z jednoho vajíčka?
A pokud bys to s tou dodávkou do Česka chtěl uskutečnit, klidně se toho ujmu. Pokud by se ti to podařilo doručit např. do Olomouce. Dřív, dokud jsme ještě nebyli v EU, jsme posílali balíčky přes nějakého ochotného řidiče autobusu, aby balíček nemusel přes Prahu. Já tak posílal do Bratislavy klukům z Gabčíkova houby, oni mi tak posílali meruňky a papriku. Dnes už balíček nejde přes Prahu, ale přímo přes poštu Olomouc, jestli se nepletu, tak už si to posíláme poštou.
Vedel by som to tak urobiť, áno dík za vysvetlenie.
No a ty to nevzdávaj, skús ich dať do zavaraninovej fľaše, tuším je to 0,7l, daj tam odstatu vodu, dve pol. lyžice cukru a dobre rozmiešaj, daj tibi, pridaj vajíčkovú škrupinu a cca 10 hrozienok. Nechaj neuzavreté tak cca týždeň stáť na kuchynskej linke, nezasahuj do nich a po týždni napíš
cezarmilan napsal: .....Chcel som to poslať po známich, aby to odoslali od hraníc, alebo rovno by to niekto prevzal, no prešla ma chuť
Nápad dobrý, bohužel pro některé nedostatečně vysvětlený. Předpokládám že to chtěl poslat po známém co cestuje do ČR, aby se nemuselo platit mezinárodní poštovné a ten dotyčný to buď v ČR (nejlépe u hranic aby nemusel daleko zajíždět pokud má cestu jen do pohraničí) někomu předá a ten to rozešla dalším zájemcům již za vnitrostátní poštovné a nebo to zrovna někomu pošle a ten to pak rozešle dál.
No nic já s TIBI končím. Prostě u mě se jim nedaří možná kvůli mé neschopnosti nebo kvůli vodě. Nevím a nebudu dál pátrat.

Sem rád že to máš na koho svýst. Zrovna tu řeším balík z ciziny tak mě to napadlo. Ale i tak ti pošta půjde přes centrální sklad. Jestli se chceš cejtit ublíženě je to Tvůj boj

Myslel som, že sa tu bude rozoberať ako ku kryštalikom prísť a nie Česká Pošta, či Colný úrad, ktorý bude listovú zasielku?!

preclievať.
Chcel som to poslať po známich, aby to odoslali od hraníc, alebo rovno by to niekto prevzal, no prešla ma chuť
No já jen myslel že když něco pošlu přes hranice na přerozdělení, tak bych volil spíš místo poblíž vyclívací pošty zvlášť když jde o choulostivý zboží. Cesta zpět k hranici to jen o něco prodlouží

A že to mozek nebere je věcí jinou.
Sorry, ale mne zase uniká poznámka "blízko hranice"

Za dôb dopravy na koni ok, ale dnes?Nechápem

Určite som nepísal, že siričitany nevadia. To hnednutie a drobenie je práve následok konzervačnej látky použitú pri sušenom ovocí.
Zdôrazniť by som chcel tiež, že prepláchovanie ich drobí, v takomto prípade si ich rozdeľte na dvoje do dvoch fliaš a urobte do každej nálev iného zloženia. Do jenej škrupinu, do druhej sódu atď. Skôr zistite čo im pomáha.
Dajte mi niekto adresu,niekto, kto býva najbližšie ku Slovenskej hranici. Pošlem za poštovné a vy sa už potom podelíte. Pošlem toho viac
Já mám kombuchu normálně na kuchyňské lince. V zimě je sladší, v létě kyselejší, nějak to nevadí... předpokládám, že u TIBI to bude stejné, že při vyšší teplotě bublá víc a při nižší méně.
problém je v tom, že pokojová teplota je relativní pojem

v zimě mám pokojovou teplotu 21-22°C v létě přes 30°C. Kombucha vím že má mít alespoň 24°C a tak ji mám zavřenou v dřevěné skříňce pro udržování konstantích teplot ... teda hlavně v zimě při větrání

no a maximální teplotu taky pro ni nevím

no a od zítřka se budu starat i o TIBI, nejen o kombuchu a saké

Já myslím, že při pokojové, ale já je chci nejdříve zregenerovat. Mám to jako písek.
a při jaké teplotě se teda musí skladovat ? (bublat)
Já je zatím měl jen tak na kuchyňské lince v doporučeném náevu, jen bez citronu (tedy cukr, vody, rozinky) a bublaly jak o život. Ale je fakt, že jsou maličké jak písek a nepřibylo jich. Dnes ale když bylo v kuchyni už skoro 40°C jsem je dal raději do ledničky.
Tak to to máš ztížené
Já je ale měla ze dvou různých zdrojů které je používaly na pití, a rozjely se rychle, možná jsi měl jen smůlu.
Tak přesně do těchto zdrojů se mě nechce. Z jednoho takového už jsem měl a když přišly tak skoro necočkovali a po několika měsících jsem je trochu rozchodil, ale nevím jestli jsem je na začátku i já sám nepoškodil. Rád bych je od někoho kdo je využívá u akva.
Jo to je přesně ono, množení minimální a trochu do hněda. A měkkou vodu mám také. Jdou někomu v měkké vodě? A tím myslím jak celkovou tvrdost tak alkalitu (ikdyž alkalita se dá zvednout jedlou sodou a to jsem také dělal a mělo to na ně trochu pozitivní efekt).
Nadbytek bohužel nemám, ale občas někdo nabízí na webu (viz ten první odkaz) nebo se dají koupit, většinou vyjde cena s poštovným okolo 100kč což se ještě dá, třeba tady
zivotni-energie.cz/…
tibetskahouba.netstranky.cz
aukro.cz/…
Já je teda mám už jen na pití, ale nedá se říct že by se mi nějakým zázračným tempem množily... prodávající mi říkala že se jí krásně množí když do várky občas přidá lžičku medu, zkusila jsem i tu vaječnou skořápku, ale ani jedno moc efekt nemělo

Netuším jestli na to může mít vliv voda...? mám hodně měkkou.
Nijak mě to netrápí, nečekám od toho pití zázraky, ale prostě mi to chutná.
Jo a začaly mi hnědnout, když jsem je koupila tak byly krásně zářivě bílé, a ted jdou trochu do hněda...

Rád by som pomohol, ale ako to dostať k vám. Včera išla známa do Klatov, (Klatovy)

Ja som si vybral túto fľašku kvôli praktickosti, zaberie málo miesta, obsah 1 liter, širšie dno a čo je najpraktickejšie, má široké hrdlo, takže príprava je rýchla, bez úzkého lievika.
Je to fľaška od hydroxidu sodného na čistenie sifónov pod umývadlom, čiže ako sa vraví dve muchy jednou ranou. Pod viečko som dokúpil tesnenie a je to. Fľaša má bezpečnostné viečko, takže horný kryt viečka treba dať dole. Toť moje "náradie"
tak jsem si Tibi dnes taky objednal, tak jsem zvědav

O regenerácií hovoríme pri dodávke "poštou", kde môže dôjsť k nešetrnej manipulácií a rozdrobeniu. Potom vtedy, keď dôjde k neumyselnému použitiu sušeného ovocia konzervovaného siričitanmi, alebo ako tu dole píše profesor, oxidom siričitým, čo je v podstate to isté, no ale budiš. Takže fígy tiež nie.
V prípade zníženia ich výkonu môžme tiež zregenerovať vo fľaši so širším dnom a najlepšie v sklenenej s otvoreným viečkom.
V poslednom období sa mi osvedčuje fľaška od horčice, budete si pamätať, s umelým viečkom, ktoré dobre tesní. To natlakujem a drží stabilne tlak. Pridávam video od 02:00 min je vidieť tu fľašku.
Držím palce!
www.youtube.com/… Sušené fíky jsou upravené oxidem siřičitým, ale už se dají sehnat i fíky bez konzervantů.
Udene figy?
Udi sa klobasa,ryby,syr

-nie figy.
Hrozienka kúpiš aj v reťazcoch, myslím tie bez konzervantov, u nás COOP, Lidl, Fresh, nemusí to byť z biopotravín, zbytočne by bolo predražené. Máte pestovateľov hrozna, vinnej révy na Morave, tak skúsiť výrobcu odtiaľ.
Vajcové škrupiny by teoreticky mohli byť zo surových vajíčok, treba však vymyť tie zbytky bielka či žltka, to strašne rýchlo podlieha skaze.
Sušené fígy nie, mám pocit, že ich konzervujú dymom v údiarni
Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x