Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky - nemoci

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Krevetky - nemoci
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://aquariumbreeder.com/understanding-dwarf-shrimp-diseases-and-parasites/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 16:27 petulevrtule
Takže, po 24 hodinové aplikaci rázná změna vzhledu plísně. Na některých krevetách vymizela úplně, na těch několika málo, které byly mezi prvními napadenými a měly to víc než dost, mizí. Dolila jsem konvičku čerstvé vody. Zítra udělám podle návodu 50 % výměnu vody a pokud nebude další viditelné zlepšení, aplikuju další léčivo. Zatím žádné úmrtí! Děkuju všem za podporu, krevetkám to snad pomohlo!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:15 petulevrtule – Re: Bak
A je tu psáno taky: krevety a raky přelovte do jiné nádrže, může se objevit nesnášenlivost přípravku. :) U citlivých ryb začněte s poloviční dávkou - což chápu s poloviční dávkou oproti doporučované. Proto jsem ke krevetám dala na tu litráž jen 5 ml. Má to být něco málo přes 6 ml. Snad něco tedy přežije...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:12 petulevrtule – Re: Bak
Ne, Ivane, je tu přímo cituji:
po 1 až dvou dnech nastane viditelné zlepšení, pokud ne, aplikujte přípravek viz. výše. a tam je: 1 den aplikace, následně 3 den a pak 5 den. Před každou další aplikací vyměnit 30 až 50 % vody v akváriu. Přes uhlí filtrovat až po léčbě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:03 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: petulevrtule
To snad píší v příbalu ne ? Předpokládám že se podá léčivo a pak se čeká delší dobu než začne učinkovat, pak se teprve provede výměna vody nebo se přefiltruje léčivo přez uhlí ? Nepíší to tak ? Jinak takhle osypaný, to teda smekám ať se podaří vyléčit. Ten protibakteriální přípravek bude určo potřeba, takhle osypaný budou už prorůstat dovnitř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:02 petulevrtule – Re: DrBolíto
Krevety jsou zatím v pohodě, u některých už vidno malé zlepšení. A vypadají, že by něco pojedly, ale píšou tam spíš nekrmit, zítra se uvidí, píší, že pokud do dvou dnů nenastane zlepšení, tak znovu přeléčit a před tím vyměnit 50 % vody :-) Na tu litráž jsem dala míň, než doporučují, lila jsem to tam pomalu. A trvalo hodnou chvíli než se to rozptýlilo :-)hlavně, aby to bylo něco platné a já tam nedala pak další osazenstvo a nechytli to taky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 20:35 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Kup aktivní uhlí, může být volně zavěšeno v dodaném pytlíku. Pokud nechceš utrácet, tak měň vodu tř. obden. V návodu by mělo být napsáno jak dlouho léčit. Příště pokud to přežijí, tak si namíchej tř. do 5L vody to léčivo zvlášť v kanystru/kýblu. Pak ho dej nad akva a vzduchovací hadičkou nech z kbelíku pomalu téci. Nebude to takový šok než když jim to chrstneš takhle na záda.

P.S Mě neritína leze z vody docela často.
Tohle uhlí občas kupuji a je přibalen i sáček:
www.spokojenypes.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 14:42 petulevrtule
Fotka k příspěvku a ještě jedna...přes víkend se to pěkně rozjelo...Začínají to mít i mláďata krevet.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 14:38 petulevrtule
Fotka k příspěvku jinak mám další foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 14:36 petulevrtule – Bak, DrBolíto
Tak hlásím, léčivo nalito, po rozptýlení úprk krevet do všech stran, Neritce se to vůbec nelíbilo, prvně mi vylezla na hladinu, tak šla do kelímku jinam. Ostatní druhy šneků vypadají O.K. - piskořky, okružáci a helena. Teď se mi zdá, že se už krevety chovají normálně. Uvidíme, mám dotaz, píšou tam o filtrací, že se má pak po tom použít nějaká uhlíková na odbourání léčiva, ale já filtr žádný nemám, bude stačit částečná výměna vody?Ta se tam taky doporučuje, ale nepíšou kdy... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 11:28 petulevrtule
Tak Fungol dorazil, čtu si návod a píšou tam, že krevety a jiná takováhle havěť by k tomu do styku přijít neměla :-( že to může mít nevhodné účinky...Kolik toho tam mám dát? Píšou 10 ml na 40 litrů. Mám tam tak kolem těch 25 litrů...Myslím, že těch 5 ml je optimální, né?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2010 22:18 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Tak 50/50, ale pokud si je odlovila a dala do jiné nádrže, tak snad v té nádrži budou lepší podmínky a šance se zvyšuje. Původní nádrž přeléči celou, budou v ní spóry (výtrusy), hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2010 17:47 petulevrtule – Re: DrBolíto, Bak
Je nějaká šance, že raci tu plísěň opravdu nemůžou mít? Odlovila jsem je do jiné nádrže, malé postupně odsávám už druhý den - jsou na světě dva dny...Koukala jsem na ně a nic nevidím, že by na nich rostlo. U těch nejmenších Whitek je už vidět, že to na nic roste, ale dospělí raci na sobě nic nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 23:47 petulevrtule
K těm parmičkám nádherným - koukala jsem do atlasu a píšou tam, že jsou klidné a snášenlivé, tak třeba jí neslupnou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 23:44 petulevrtule – Re: Luciáš
pro případné zájemce bys měla napsat odkud jsi :-) a možná taky co máš za ryby, protože třeba klidně můžeš tu krevetku k sobě do akvárka dát...ta jedna krevetka přerybněnější akvárko už nevytrhne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 16:02 Luciáš – omylem jsem si přinesla krevetku
Drazí, mám menší akva s parmičkami nádhernými a pancéřníčky a dnes jsem si s dokoupenými rostlinkami (jemné lístky pro parmičky) přinesla domů i korýška, nevím o jakou mršku se jedná , když ji k nim hodím, tak ji nespíš zbaštěj, je to tak?
"Snad-krevetka" je cca 1,5 cm dlouhá bez zvláštního zbarvení ..
Rostlinek v akva je vcelku dost (a bude víc), však zatím samé větší listy, nic jemného,krom nevelkého-rozrůstajícího se jávského mechu
rybek mám spíš víc, než bych měla ..
Co teď, na další akva není místo ..
Nechcete tu potvoru někdo adoptovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:55 petulevrtule – Re: Linduš
JJ mají, však to pozoruju jen na těch několika krevetách, že se jim to vrací :-O Už abych jim tam mohla nakapat to léčivo.Mají to chudinky tak 2 měsíce, jen teď je to horší už :-( Uvažuju, jestli spíš neutratit, ty které to mají hodně :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:44 Žena Linduš [166] – Re: petulevrtule
jo, měď, pravdu máš.
ty krunýře bych radši pryč dala, vyjímečně. oni svléknou vlastně to viditelně zaplísněné, ale, jestli jsem dobře pochopila, mají to pořád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:30 petulevrtule – Re: Linduš
Jinak tedy včera večer jsem ještě mluvila po telefonu s Bakem a vysvětloval mi přímo proč přesně tohle od JBL. Jako jeden z mála neobsahuje měď, takže i když by třeba něco dalšího by tu plíseň zabralo, je problém v tom, že většina obsahuje to, co krevetky stejně zabije. Já jsem totiž tady po Lípě sehnala pouze něco od Tetry proti plísni, ale nekoupila jsem to naštěstí :-D A navíc je to odzkoušené, takže ty dva, tři dny to bohužel budou muset ještě vydržet. Jen mě mrzí, že jsem se nezeptala dřív :-O Bohužel mě nenapadlo, že to něco může být, když se svléknou a zmizí to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:21 petulevrtule – Re: Linduš
Díky, taky doufám :-) Včera jsem jim dolévala vodu, dala jsem tam trošku chladnější, pár se jich svléklo a trošku to z nich zmizelo. Naštěstí to nemají všechny...Ještě sem se chtěla zeptat, jestli nemám ty jejich krunýře sbírat, aby nepožírali tu plíseň?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:15 Žena Linduš [166] – Re: petulevrtule
hlavně, ať to zabere potlesk
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 10:54 petulevrtule
Tak to je rychlost, dnes mi psali, že balíček byl již odeslán PPL :-) Tak v pondělí to tu mám na 100 % Přípravek jsme objednala rovnou tam, kde měli i světlo na nové akvárium :-) Ale co mi vyjel google, moc obchodů ho nenabízí teda :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 09:59 Žena Linduš [166] – Re: DrBolíto
věř, že to naprosto chápu. ale taky jsem si přečetla to o rozšiřování se do orgánů a je bohužel pravda, že se často léčivo špatně a dlouho shání. osobně bych riskla u zasažených eshu, než doufat, že nebudou mít vnitřnosti v katastrofálním stavu.
je to jen návrh pro petulku, rozhodnutí je samozřejmě pouze na ní. každopádně žádná nemoc není příjemná, všechno mít v zásobě nejde a s dostupností léčiv je to o to horší :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 09:32 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
No já nevím, raději bych použil fungicid než něco, kde je těch léčiv více. To máš podobné jako s antibiotiky v zemi snů, tam to předepisují i na chřipku a jsou a budou velké problémy protože farmaceutické firmy nechtějí investovat do výzkumu nových antib. Takže proč léčit široko spektrálním lékem když jde o houbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 09:10 Žena Linduš [166] – Re: DrBolíto
samozřejmě, ale co píšou třeba tady u krupičky, tak léčba eshou krevetkám neublížila a eshu 2000 bez újmy přežily i crystalky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 09:05 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
No jo jenže pro krevetky nelze použít jakékoliv léčivo!
Zde je seznam "ověřených" léčiv: www.crustakrankheiten.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 08:46 Žena Linduš [166] – Re: petulevrtule
což takhle zkusit eshu? taky je na plísně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 23:27 petulevrtule – Re: DrBolíto
Nesehnala jsem ho, tak jsem si ho objednala, doufám, že do pondělí dorazí. Po víkendu budu mít snad hotové ty 3 x 30 litrů, tak do nich naleju vodu z velkýho/malýho a nějakou odstátou a dám tam krevety a děj se vůle boží...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 23:22 Muž DrBolíto [254] - Rostliny – Re: petulevrtule
Tak to udělej jinak, sežeň si náhradní (karanténní) nádrž tř. i 3L sklenici a tam dej jen ty nakažené a přeleč je tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 23:18 Muž DrBolíto [254] - Rostliny – Re: Bak
Však jsem psal "co nejdříve začni léčit Fungolem"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 19:45 petulevrtule – Re: DrBolíto
Raci jsou v pořádku, žádná známka nějakého napadení. Jde mi o to, jestli léčivo nemůže poškodit vyvíjející se plod raka, nerada bych o texanuse přišla, to je raději opravdu někam přelovím. Krevety to taky nemají všechny, už se jich několik svléklo a zmizelo to, proto jsem to neřešila, ale tanejspíš rainbow to má jediná opravdu takhle hodně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 18:08 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: DrBolíto
Na tom odkazu hovoří o tom že plíseň proroste a napadne vnitřní orgány, takže je třeba spěchat s medikací. Plísně jinak rostou velice rychle v řádech hodin, pokud se pamatuji když někde v akva zbylo něco nesnědeného a nedojeli to šneci, tak druhý den jsem už párkrát viděl zaplísněnou hromádku kterou jsem musel odstranit manuálně. Proto by se také mělo krmit jen to co se rychle sporcuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 14:43 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – Re: bali
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 14:43 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – Re: Bak
Fotka k příspěvku ja davkoval podle navodu, mel sem plesnivy nosnice tygru, musel sem ale opakovat davku podruhe (i jak pise v navodu fungolu)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 14:02 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Fotka k příspěvku Těžko říci, ráček bude zřejmě v lepší kondici než stále napadané krevetky, tudíž se lze domnívat, že by nemuselo dojít k napadení. U krevetek může dojít až k udušení nebo při větším napadení, to může zabránit "tz. načechrávání vajíček". Ještě by to mohla být Vorticella (nálevník) i když ta je menšího vzrůstu, no těžko říci špatná fotografie, s tou jsem se již setkal viz mé foto. U mě se to obešlo bez léčby shozením krunýře a zavedena častější výměna vody 2x do týdne. Jinak na tu by zřejmě fungol nezabral, na tuto potvoru se používá malachitová zeleň, methylenová modř, formalín a nebo prý i peroxid vodíku 3,5%.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 09:34 petulevrtule
Ještě bych potřebovala vědět, jestli nevíte, jaké to má účinky na vývoj mladých krevetek popř. račice má těsně přes shozením mláďat, nemám jí přelovit jinam?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 09:10 petulevrtule – Re: DrBolíto
Musím tak často odkalovat, protože v akvárku nepoužívám filtraci :-) Ale dělám to tak jednou za 14 dní, ta pečlivější udržba byla, když sem měla akvárko v záběhu. Filtr právě kupovat nechci, ráda bych, aby to dál pokračovalo bez něj...Doteď to šlo, možná je ten stres právě ze zmíněných raků, které tam mám, napadají sem tam krevetky. Doplním i informace o stravě, kopřivy samozřejmě dodávám taky, jsem velkým propagátroem této stravy :) Milují je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 09:06 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Jo jo je to Mykotická infekce Saprolegnia nebo Achlya, co nejdříve začni léčit Fungolem od JBL jak psal Bak. Zřejmě máš krevetky ve stresu a tím mají oslaben imunitní systém. Zajisti jim lepší podmínky a pestrou stravu, teď se dájí využít třeba spařené vrcholky kopřiv. Čtu u tebe, že každý týden důkladně odkaluješ, celkem zbytečné a stresující stačí 1x za měsíc. Já třeba neodkaluji vůbec a ani nemohu protože mám stále mladé, občas tam jen strčím starý filtr s fil. vatou a rozvířím kal. Zvážil bych i koupit malý filtr tř. Filtr AQ FAN Mini.

P.S. Napiš jak zapůsobil Fungol a jak rychle, na německých stránkách píší, že už druhý den bylo vidět rapidní zlepšení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 09:03 petulevrtule – Re: Bak
Má to jedna t rainbow, pak asi 4 Whitky a 2 babaultovky. Ostatní jsou zatím v pohodě. Ale nechápu, kde se to zvalo, v akvárku nic neplesniví :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2010 09:02 petulevrtule – Re: bali
Díky za radu, tohle tu ale narychlo nemám šanci sehnat, něco obyčejnýho, co bych sehnala narychlo v OBI v tom jejich koutku nebo Zvěrokruhu není? Budu muset kdyžtak narychlo něco objednat :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2010 23:31 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: petulevrtule
Podle fotky to chytily divošky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2010 22:36 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: bali
Porerefujte pak jak to dopadlo, tohle tady ještě nebylo. JBL Fungol by měl zabrat podle referencí. Ještě bych se juknul na dávkování k Imke na web.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   26.05.2010 22:26 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – Re: petulevrtule
ano je to plisen, zkus jbl fungol, melo by to zabrat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2010 21:42 Žena Linduš [166] – Re: petulevrtule
podle fotek plíseň
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2010 21:24 petulevrtule – Plíseň nebo paraziti?
Fotka k příspěvku Na některých krevetkách jsme objevila toto, viz. fotografie. Nemají to všechny krevety. Nevíte co to je?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 19:13 Krevetka
cast jo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 19:03 Muž mailo [14] - Rostliny – Re: Krevetka
A oz je voda vimenena?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 18:44 Krevetka
2 krevetky ..Vlastne uz jenom 1 druha zemrela rano ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 15:36 Muž grizly [145] – Re: Krevetka
Do krevetkaria filtr nepotřebuješ. Podmínka je aby nebylo narváno rybkama. Kolik jich tam máš???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 14:25 Žena Kristýna [72] - Raci, krabi, krevetky – Re: Krevetka
shop.miga.cz/…
Do 10l by byl vhodnější spíš tenhle, má průtok "jen" 150l/h

Nebo www.faunacentrum.cz/… ten má průtok jen 50l/h.

Tomu, že ho nemůžeš najít se říká lenost, stačí trochu hledat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 14:21 Muž čichavec [0] - Živorodky
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://aquariumbreeder.com/understanding-dwarf-shrimp-diseases-and-parasites/

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [15] 16

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 22598x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13976-krevetky-nemoci?od=701