Biomolitan
Takže napřed se blbě zeptáš a pak se ještě opíráš do jiných. Já bych neodpověděl jinak, ten rozdíl je vidět na první pohled. Pokud by byl dotaz, jestli je to PPI20 nebo 30, tak by ti vlka odpověděl, že je to PPI20.
Nevidím. Bez možnosti to porovnat. Otázka měla být jestli ten jemnější neni spíš PPI30. Ty se takhle inteligentně chováš i v reálu? Asi budeš hodně oblíbený.....
Vždyť to sám vidíš, ne?...
Starší reakce
Diky, to asi hadam bude stacit, ten molitan bude zrejme vecny.
Na Aliexpressu a podobnejch webech koukam za 250kc 50x50x5
Ten biomolitan nějak nechutně podražil, když se dívám na ten web. Ve Sklorexu mně v srpnu prodali plát 100x100x5 a stál míň jak půlku ceny na tom webu. Mně už naštěstí vydrží snad do smrti, je ho fakt hodně.
www.jezirkabanat.cz
Podle propočtů mají ppi10 v rozměru 50x50x5cm za necelé tři stovky. Na burzách jsou tvarem spíše kvádry než plotny. Ale náhoda je...
Tak cena energií je znát všude zkus to v Číně tam bude asi lacinější.
Díky, zkusím tu burzu. Možná jen žiju v minulosti, poslední dobou se mi stává čím dál častěji že nedokážu odhadnout kolik co stojí než kouknu na cenovku a následuje nepříjemné zklamání.
Přiznám se že kus molitanu 50x50x5 cm za téměř pětikilo mi vyrazilo dech, ale co se dá asi dělat.
Pokud máš v blízkosti nějakou budzu tak tam obřas prodávají celé matrace nebo ti i nařežou. Nebo si napiš výrobci. Třeba toto:
www.molitany.com/… Ahoj a dobrý den,
do svého Eheim professionel 4+ 600 2275 sháním biomolitan do jednoho z košů. Jsem poměrně nepříjemně překvapen cenou za kterou se to prodává, ideálně bych chtěl nějakou plotnu ze které si to nařežu dle potřeby. Nemáte tip kde sehnat hrubý, střední nejlevněji?
Díky
Starší reakce
Došli jsme ke stejnému závěru. Tu F20 jsem "naživo" neviděl a když má Karásek strach o malé, dal jsem link na hodně jemný molitan.
Ak som správne pochopil (kombináciu), tak ho vymenil za ten modrý (druhý link).
Na třetí fotce filtru z kolegova linku je vidět hodně hrubý molitan a přesně takový jsem při koupi nafasoval i já. Tím malé krevety prolezou, proto jsem rovnou koupil náhradní kus. Punčocha je samozřejmě na lov živého krmení výborná, ale jinak...
Zbytečně si komplikuješ život, biomolitany používám v akváriích bez problémů, krevetky si nestěžují a navíc, když chtějí tak se tam čerstvě narozené schovají dobrovolně. Jakákoliv punčocha je spíš negativum, rychle se zanese. Biomolitany nic jiného ke své funkci nepotřebují
A to sú tam také diery, že krevetku nasaje dovnútra? To hádam nie - to tu ešte nikto neriešil (či?) Pančucha potom bude obalená bordelom a ten pri manipulácii (vypnutí filtra) odpadne.
Na stejném filtru mám toto:
www.profiplants.cz/…
A bez problémů. Dělá se i větší, pokud byste měl strach o velikost filtračního média.
Zdravím,
mám v akváriu tuto kombinaci filtru a chci se zeptat. Myslíte si že kdybych na tu kostku bio akvacitu dal "dámské punčošky" že by to ovlivnilo finkci filtru? Jelikož by to bylo jemnější na filtrování, dalo by se to použít například i pro krevetky?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…Starší reakce
Nahřej konec a opatrně to silou nasaď vytvaruje se to a je vystaráno
Uřízni kousek hadice jako spojku, která půjde nasadit na oba konce.
Tak jsem koupila aquael 500, jen tu cerpaci hlavu a ta trubka z bioakvacitu co tam mam na cerpadlo nejde nasadit, jsou stejne siroke. Co s tim? Na ten biokvacit to tedy nepujde?
Starší reakce
Nehledej v tom vědu a máš rozjetou manufakturu
Díky za tipy, fileťák se zatím osvědčil nejlépe, ale zatím jsem líný na výrobu takové šablony
Obkresluji fixem a rovnou řezu.....Ale máš to pěkný
Nehledej v tom vědu
.V domácích podmínkách lze použít elektrický nůž,jemnou pilku na železo,nůž na pečivo,fileťák ,nebo jakýkoliv úzký nůž s dlouhou čepelí (pro oblé řezy),podmínkou je ostrý břit.K vyřezávání plných tvarů stačí příložník,nebo šablona a silnější rovná hrana pracovního stolu.Řezný nástroj ve vertikální poloze musí svírat 90°,jak ve směru řezu,tak i s horizontem materiálu.Čepel je opřena o spodní stranu stolu a o šablonu umístěnou na biomolitanu (doporučuji fixaci na způsob špendlení).Pro zachování kolmosti je vhodné pohybovat nožem pouze ve vertikálu,jako u přímočaré pily.Nůž je dvoubodově opřen na jednom místě,biomolinan je na břit natlačován.
Pokračování příště.
Čauky, máš pravdu. Díra, která tam už je, bude ,,roztažitelná,,. Z tohoto molitanu - 34,-kč udělám rozřezáním v půlce 2 kousky pro můj Aquball.
Jak moc velký? Na toho vnitřního Eheima? Tam stačí díra skrz, prstem roztáhnout a pak nasadit do koše. Ten molitan uhne.
Amatér holt nepotřebuje do čtvercové komory řezat kulatý molitan...
Já to nikdy nezkoušel, jen jsem kdysi právě při řezání otvoru vymýšlel do zásoby...
Plechovka mi přišla ok právě pro tenkou stěnu, otáčením by řezala a vyříznutím koláče ze dřeva jde jakýkoli průměr. Ale jestli potřebuje 130 mm, tak klidně kamna...
Vnitřní jsem vyřezával šedou elektrikářskou trubkou, na konci jsem dokola nožem vyřezal cca 1 mm zoubky. Ale řezal jsem do plné kostky. Asi záleží, o kolik bys zvětšoval. A jestli seženeš takový průměr...
Já budu potřebovat zvětšit vnitřní průměr, zatím nevím jak na to...
Zajímavý návrh
Diky
Zkus najít v sámošce konzervu čehokoli. Ananas, broskve, tak něco většího odpovídajícího průměru. Když odstřihneš vršek, tim ostrým okrajem by to mělo jít. Nebo když nenajdeš, kup větší a stoč si ji. Nebo vyřízni ze dřeva 128 mm a ten plech přišroubuj dokola...
Průměr nevím, ale je to do Sunsunu. Většinou obkreslím originál fixem a snažím se řezat, ale dokonalé to není. Zkoušel jsem řezačku na polystyren, skalpel, kobercový nůž
Kfyby to tak někde vykrajovali na míru.
Lupénková pilka by mohla fungovat líp, než nůž
Kruh je samozřejmě obtížnější. Možná by to chtělo šablonu, aby ses měl o co opřít.
Já vyřezávám pravidelně kruh do předfiltru a vypadá to hrozně,povede se každý třetí
Ale je fakt, že nejlepší výsledek je s ostrým kuchyňským nožem.
Já jsem řezal 8cm molitan na matrace kvalitním odlamovacím nožem a šlo to naprosto hladce a řez byl krásně ostrý. Chce to narýsovat rozměr, vzít si nějakou rovnou pevnou oporu (příložník, laťku), přiložit nůž, přitlačit a na jeden zátah říznout.
To chce dlouhý kuchyňský nůž na chleba, pořádně naostřit a při řezání netlačit, jen šmidlat po molitanu, jde to sice pomaleji ale zato rovně.
Bože..klasickej ostrej kuchyňskej nůž s čepelí min.8cm..snad máte doma..
Super, díky, to je ono.
Mně to pořádně nešlo řezat ani skalpelem, těch 5cm je moc.
Molitan se nestříhá, ale řeže a jde to v pohodě.
Netušíte prosím, kde sehnat biomolitan o tloušťce 2-3cm a rozměru aspoň 20x20cm? Mám doma 50x50x5 a blbě se to stříhá, občas už se to nevejde do koše a podobně. Tenčí by byl lepší, ideálně PPI20 i 30.
Předem díky za tipy!
Starší reakce
Nevím, jestli správně rozumím konstrukci, jednu kostku jsem na experimenty koupil dom, ale nemám hlavu, takže možná to bude blbost. Nedala by se nožem vyříznout díra kousek vedle a do toho zasunout tu trubičku?
Když už jsme u těch kostek a bublifuků. Nechala jsem si poslat značně větší a širší kostku a zjistila jsem, že jí nemám k tomu bublifuku vlastně jak přidat. Kostka má 20x10x10, ten čuflík s přísavkou je tak v půlce té kostky, díra už je tam samozřejmě uprostřed. Když to dám do akva jen tak, okamžitě se to překotí a nedá se to používat. Zkusila jsem jiné přísavky, ale všechno je krátké, nic to dole nepodrží, i zkusit udělat nějakou bariéru. Má někdo nějaký tip? Díky
Přidat reakci
[1] ...... 22
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23104x