Přihlásit se RYBICKY.NET »

Biomolitan

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Biomolitan
 Reagovat na tento příspěvek 0  - seic – PPI 30 nebo 20?
zdarec,

- min. na 2 strankach prodavajicich bioakvacit tvrdi, ze v tl. 10cm nema PPI 30 smysl pro pouziti s cerpadlem, duvodem je rychlejsi zanaseni = snizena ucinnost ...
- ma s tim nekdo osobni zkusenost? typicky s cerpadlem Atman IP200 nebo Hailea PT-400, obe cerpadla 400l/hod/6w
diky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JduSi Re: Misa
Dej si tam biomolitan 10x10x20... Uvidis,ze budes rada,jelikoz ti to vyjde na vysku presne tak,aby to cerpadlo jeste zvladlo cerit hladinu :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Misa
ano to samé
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Misa
Mám ještě dotaz, budu objednávat ATMAN IP 200 a chtěla bych bioakvacit 10 x 10 x 16 cm.
Je biomolitan to samé nebo se jedná o jiný druh filtru?

Například od prodejce:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: Dominick
ten rozmer 300x300x100 je jedno patro ze trech v jedne komore. komory jsou dve mozna tri.
:-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dominick Re: laKatos
dva kominiky, nie dve komory(do jednej komory vopchas viac kuskov-kociek molitanu-tvarit sa budu ako jedna velka "kocka")
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: Dominick
Tím ale získám větší rychlost průtoku ve filtru.
Dekuji odpověď jsem ji dostal
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dominick Re: laKatos
použil by som radsej dva "kominiky" napr 150x300x100 (pripadne 4x 150x150x100). lepsie sa to bude vkladat a aj cistit(môžes len polovicu preprať a druhu polovicu až o par tyždnou neskôr)
...ja som tiez mal 95 komoru a molitan 100(druhy rozmer bol presne taky isty ako komora-ono sa to podá,nakoniec ani molitan mi neposlali presne narezany)...ale 1-2cm v pohode
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: laKatos
Těch 285mm. Ale aby se ti to lépe počítalo, klidně dej 290 nebo 280mm. Molitan je pružný...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: NHKG
Šířku molitanu mám ale 30cm. Takže mám mít komoru 295mm (o 5 mm užší) nebo 285 (protože je to trojnásobek tvé šířky)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: laKatos
Já mám molitan šířky 100mm a komoru šířky 95mm a přijde mi to tak akorát.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatos – stlačení biomolitanu
Když koupim kostku biomolitanu ať už tm10, tm20, tm30 nebo tm45 o rozměrech 300x300x100mm, vložím jej do komory externího biofiltru 290x290mm? Nebo kolik dáváte presah?
Diky
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: Marrek
V momentě kdy je jakoby spláclej dovnitř a ani pořádným vymlácením se nevrací do půdovní podoby, je jeho čas na výměnu, tedy píšu o kostce bbiomolitanu u molitanu v externím filtru je to obdobný, když kostičku znáčkneš a ona se nevrací a zůstává deformovaná, je její čas.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Turbínka Re: Marrek
Není-li fakt hodně old school, něčím sežraný nebo se zaschlou, starou špínou, pak nevidím důvod ho nepoužít znovu po patřičné hygieně. Je-li už nkde jinde v akvárku, bez mytí šup do nového :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marrek Re: Turbínka
Turbínka napsala: Když není totálně na odpis z nějakého důvodu, pak ne. Pokud je starý a zaběhlý psk je to tn. ideál :-)
Takže dokud není poničený, měnit se nemusí. chápu to správně? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Marrek
Když není totálně na odpis z nějakého důvodu, pak ne. Pokud je starý a zaběhlý psk je to tn. ideál :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marrek – starý biomolitan
Ahoj, je potřeba pravidelně měnit biomolitan ve filtru? Případně za jakou dobu? Stane se něco, když dám do filtru starý biomolitan?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: noba
Tak to jo. Oni až vyrostou, tak tím svým bagrováním navíří hodně svinčíku. Pak se každá mechanická filtrace hodí. Já používám externí s malým průtokem a velkým objemem a k němu vnitřní s velkým průtokem. Vnější čistím párkrát do roka jednu komoru, vnitřní každý týden a až ryby vyrostou asi budu muset 2x týdně. :-|
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: noba
To je dobře :-)
Ta Fan 2 utáhne klidně i větší biomolitan. Jen jsem upravil tu původní trubku, aby těsnila do toho většího biomolitanu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba Re: NHKG
U red headů je, ale primárně tam mám externí fluval 405, ale když už mám tenhle malej doma tak jsem to tam přidal taky, tím se snad nic zkazit nedá:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba Re: jamajcan
samozřejmě nechal:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: noba
Několik Aquaelů má právě takhle upravených. Funguje to jako klasická čerp. hlava s biomolitanem. Předpokládám, žes tam tu původní trubku nechal a na tu nasadil ten biomolitan.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: noba
Fungovat to bude, ale jen v malém akváriu. Není to doufám filtr pro Red Heady.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: noba
Fajn, napsal jsem to proto, že už jsem se s tím setkal a nedělalo to dobrotu, když tam byla ta filtrační hmota ještě uvnitř toho filtru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba Re: romant
jo tak, ja jsem to ale nasadil jen na to cerpadlo z toho filtru.
Aby, ten filtr byl bez filtračního média, tak jsem to myslel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba Re: romant
ted jsem te asi uplne nepochopil
Ten vnitřek už nevycpávej tou trošku bioakvacitu, nech to jenom na tahání vody, bude to fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: noba
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba
Fotka k příspěvku na filtr aquel fan 2 jsem nasadil kostku bioakvacitu, viz foto. Bude to takhle fungovat?

Reagovat na tento příspěvek 0  - hombreRe: Koště
teoreticky ano,ale pouze za předpokladu,že by se oba filtry zanášely absolutně stejně,jakmile se jeden zanese více,tak ten druhý ho bude přes tu rampu přetláčet a tím ztratí účinnost...
Pokud bych uvažoval o dvou filtrech,tak jen propojených do jedné hlavy a dál do rampy.To už by byl pěkný objem(8,4ltr.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KoštěRe: hombre
Mohl bys je tou rozstřikovací rampou spojit a dosáhnout tak lepšího tlaku a tím proudu v akváriu. Výhodnější by bylo i čištění, kde by ses nemusel bát problémů, stačilo by čistit filtrační hmoty na střídačku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hombreRe: romant
romant napsal: 2x AT 202 s kostkama 10x14x30.
a pokud se budem bavit o jedné čerp. hlavě?
dokonce jsem viděl někde v nabídce dvě kostky spojené přes vodařské plastové kolínka a téčko na kterém byla nasazena ta hlava,takže jela jedna hlava která filtrovala přes ty dva kostky.Nějak nevidím důvod k těm dněma hlavám,každá na vlastní kostce.Ta jedna to utáhne v pohodě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: hombre
2x AT 202 s kostkama 10x14x30.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hombre
Jak velkou kostku bioakvacitu dát do 300l nádrže?Standard se prodává 10x14x30cm a někde jsem viděl i 15x15x30.Výhodu té 10x14 vidím v tom,že čerpadlo AT-202,které tam bude,půjde uchytit přísavkou ke sklu,což u té 15x15 nebude možné.Vývod bude do rampy.Vnější filtr zatím nechci.Ta vetší kostka zas nabízí mnohem větší využitelný objem k filtraci a pro bakterie,ale bude ji držet pouze ta rampa napojená na tu čerpací hlavu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: zelenáč
Je to výborné filtrační médium, tím že je pórovitý v celém svém profilu, dokáží se v něm usídlit miliony nitrifikačních bakterií. Je to kvalitní filtrační materiál za velmi rozumnou cenu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Legioix Re: zelenáč
K osídlení nitrifikačními bakteriemi a zachycování nečistot. Má jinou porovitost než obyčejný molitan.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenáč
Dobrý den,
k čemu je vlastně ten biomolitan dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomson
Taky jsem vselijak experimentoval a nakonec skoncil u biomolitanu palec ,,sice trochu vylepseny,,ale jede to dobre, palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - ŠtefanT Re: TRULY
Pokud filtr vyschne, jsou bakterie nenávratně v pánu. Ostatně nemusí ani vyschnout. Bakterie umírají brzo i pokud je filtr odpojený od čerpací hlavy. Nejhorší je však to, že po smrti zůstávají ve filtru a opětovným zapnutím čerpací hlavy jsou vypuštěny do nádrže. U vyschlého filtru, to už neplatí. Takže vše od začátku. Filtrační hmotu vyprat a zajíždět nanovo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TRULY
prosim vas ak vyberiem biomolitanovy filter vonku z akva ako dlho v nom vydrzia bakterie? Mal som rezervny filter na zastiepenie bakteriami v akva ale pri cisteni som ho vybral a zabudol vratit. Presirl asi tyzden. Ako dlho vydrzia bakterie vo filtry? resp. nevadi im ak filter vyschne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: Heimdall
Myslím, že i ta nastříhaná 10ka PPI bioakvacit 10L má význam v opravdu velikých filtrech.A ne ve fitru s cca 1litrovím objemem.Tady bych to viděl na 20 nebo 30PPI Podle vnitřních rozměrů, pořídit bioakvacit v jednom kuse.Ale určitě né 10PPI, do tak malého prostoru.Nic jiného bych tam necpal.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Silent Re: Bujda54
Pokud chceš něco z té tebou uvedené dvojky tak si kup ten nastříhaný bioakvacit. Ty kuličky mají význam v opravdu velikých filtrech. V běžných vnějších je to plýtvání místem, protože jejich osidlovací kapacita je poměrně malá a jsou mnohem účinnější biologické hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bujda54 Re: Xlienka
jak říkáš, vydrží to věčnost, tak se to neztratí... navíc příští rok je v plánu dělat v zimní zahradě velký akvárko (cca 600 l) tak tam se určitě bude kdyžtak dát nějakým způsobem využít... do tý doby se snažím načerpat co nejvíc informací a zkušenosti, aby k něčemu vypadalo :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Xlienka – Re: Bujda54
Asi bych nepřemýšlela ani o jednom z vybraných...ty kuličky se tam nejspíše ani nevejdou a to druhé je biomolitan nakrájený na kousíčky. A už vůbec nerozumím tomu že potřebuješ takové množství. Filtrační média vydrží hodně dlouho, některé i deset let, tak proč kupovat 10l kýbl?
Také bych se přimluvila za eheim substrat pro, nebo sera siporax a stačí klidně i 250ml. Pokud chceš mít zásobu tak litr, ale tyto média vydrží věčnost.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Hansel Re: Bujda54
Nevím jak je tenhle filtr stavěný, ale co je tam uplně hloupě je to aktivní uhlí, to zahodit do skříně, nemá tam smysl (používá se jen k vychytání zbytků léčiv a tak dále)
Jinak buď pořídit hustší biomolitan (sám jsem teď řešil že v originálních náplních je to řidina) nebo ještě lépe připlatit a koupit kvalitní eheim substrat pro, nebo sera siporax. O tom tu toho najdeš spoustu. Jediné na co dát pozor: zamezit tomu aby k substrátu šly hrubé nečistoty, zanesly by se pory a celé by to pozbylo účinku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bujda54 – Biomolitan nebo biokuličky
zdravím, chci se poradit jakou náplň koupit do filtru Resun HF-2002... mám tam nějakej molitan (vypadá dost obyčeně) a vatu s aktivním uhlím... ale právě ten molitan bych chtěl vyměnit za lepší médium, bohužel se v tom zas tolik neorientuju, co bude podle vás lepší volba?
eshop.jezirkabanat.cz/…
eshop.jezirkabanat.cz/…
díky za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: visek
Jako že je hrubší a jemnější než ten co máš v prezentaci na hlavní fotce?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek
mam atman 201 a nevim jaky molitan pouzit .mam hruby i jemny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - garggi Re: pilnic
Moje údržba.
Já, když dělám údržbu akva, tak vypnu filtry. Co nejpomaleji vytáhnu z akva do kýble od fasády všechny 3 filtrační pěny. Donesu to do vany. Tam se mi pomalu plní další kýbl od fasády vodou z akva. Odliji cca do poloviny kýble, kde mám filtry. Ty pořadně vymačkám. Tu nejvíce zaneřáděnou vodu chytnu manželce na kvítka, jak píše "lhajek" (má pravdu, krásné muškáty každý rok i tchýně závidí) do barelu (cca20l- zalívá většinou celý týden). A dále to opakuji znova a znova (Odliji cca do poloviny kýble, kde mám filtry. Ty pořadně vymačkám) dokud z filtru nejde humáč. Mezi tím bordýlek co jsem vytrousil, když jsem vytahoval filtrační pěny, tak spadl na dno, tak ten jednoduše odsaji s dalšími hrubými nečistotami.
Utřu přední a boční skla akva + krycí skla, vrátím filtrační pěny zpět do akva. Nechám odpouštět do požadované litráže, připevním koncovku na sprchu a nechám to naplno valit(cca 25minut). Dopuštěno 350l-400l stejné původní teploty vody(v létě když jsou horka, tak lehce ochladím-nejdu pod 25,5st.C). Mezitím připravím chemii (soda a sůl) kterou postupně přidávám. Zapnu filtry.

Snad to někomu pomůže.
Čau, ať to plave.
X-) ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 22

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23276x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12505-biomolitan?od=301