Biomolitan
jo von není krejčovskej, von je čalounickej
no jo pravda...Technicky zdatní do toho vnesli koečně jasno! Je teda pravda Petře veliký, že naprosto netuším nic o číslech ani firemních deklaracích, beru to furt z jednoho místa a protože se osvědčil, víc neřeším. Petře menší, děkuji za dovzdělání, ale platí i to co pro velkého Petra...
3 12.05.2012 10:23 PetrNovakBolid –
Re: Host Je otázka, co je v současné době "běžný molitan (čalounický)", liší se i číselným typovým označením. Některé firmy u některého typu produktu označovaného molitan se základními čalounickými parametry uvádějí, že je vhodný i pro filtraci. A jeho cena je několikrát nižší než bioakvacit.
Ale pánové, teď už jste smíchali čtyři materiály dohromady. Pěny typu Filtren mají otevřené póry, stejně jako studená pěna (u té je otázka výchozího materiálu). Běžný molitan (čalounický) má póry uzavřené a líná pěna je něco ale ouplně jiného! Je třeba si ujasnit o čem je vlastě řeč.
Jen tu debatu "o ničem" sleduji, máš samozřejmě pravdu...přímo fyzicky jsem zkoušel též různé materiály, ale o líných pěnách kvůli struktuře skutečně nemůže být ani řeč. Proto nereaguji, ale jsem rád, že jsme se shodli v těch výjimkách
Tak to je bez debat. Pro tenhle "obrovský" potěr není lepší filtrace než obyčejný molitan, protože má malé póry. K tomuhle řešení se nestavím vůbec skepticky. V Tebou uvedených typech nádrží jsou nenahraditelné. Co se mi nezdá je řešení filtrace pomocí líných pěn. Tyto hmoty jsou jiné než onen zmiňovaný molitan a jak jsem měl možnost si tyto "matracové" hmoty osahat a promačkat tak by moc velkou dobrotu v nádržích nedělali.
Teda Honzi na to, že jsi jen o několik let mladší než já, tak jsi velký skeptik...
Krejčovskému molitanu (myslím, že se to tak jmenuje...nevím to přesně, ale víme o čem mluvíme, že jo?) ani zdaleka neodzvonilo dost na to, aby byl překonaný.
Není ideálnějšího materiálu na bublifuky pro čerstvé potěry labyrintek a podobných velikánů...Z bioakvacitu ti vždycky trochu toho bordýlku uteče a to v případě potěrů ideální vůbec není. Při opatrné práci s molitanem vyndáš všechno.
Obávám se, že i kdyby to možná fungovalo (čemuž moc nevěřím) tak životnost bude vlivem stálého kontaktu s vodou a činností bakterií velmi krátká. Já bych s tím raději neexperimentoval a zůstal u bioakvacitu.
To studené určite bude vhodné
Ale ono to je skutečně dost jiné
Na druhou stranu se pořád prodávají klasické molitanové bublajzníky, tak proč by se nedalo použít tohle.
Museli bychom vědět, jakou strukturu má tato studená pěna.
Pro bioakvacit a další "pěny" používané v akvaristice je společné to, že mají tzv. otevřenou strukturu. To znamená, že jejich jednotlivé "buňky" nejsou izolované, ale propojené. Jejich hmota vlastně tvoří takový labirint plný chodbiček, které jsou navzájem pospojované, takže jimi může voda víceméně bez problémů protékat. Na stěnách těch chodbiček se usazují a žijí na nich přichycené kolonie nitrifikačních bakterií a ty čistí protékající vodu, resp. požírají různé dusíkaté sloučeniny, které jim moc chutnají, ale ostatnímu životu v akva moc neprospívají.
Asi tak
Studená pěna a bioakvacit mají odlišnou strukturu hmoty.
0 10.05.2012 17:45 Cheron [89] Neviem, možno je to hlúposť, ale ...
Bio molitan a studená pena - nie je to to isté ?? Alebo podobné ? Ak nie, tak nič
Ale na týchto stránkach majú dobré ceny (ak by sa to hodilo):
www.moliten.cz/…Starší reakce
RE:TomasOxx - Můžeš použít třeba tyčku nahřátou nad plamenem nebo lepší možná bude pájka. Šířku otvoru udělej menší nežli je průměr trubice od filtru. Molitan je podajný a snadno se zmáčkne. Při stejném či větším průměru díry počítej, že ti bude z filtru klouzat.
RE:EiFFeL - Celková plocha se dost liší dle hrubosti molitanu. Takže pokud neuvedeš o jakou hrubost jde, těžko ti někdo odpoví.
Normálne to tam nastrč a je to.Dá sa použiť rozohriata rúrka.
Starší reakce
jj, o tomhle eshopu uvazuju na nakup, ale jako vzorky kdyz nejsou v zivotni velikosti tak je tezke si to predstavit. Kuchnout filtr, podle manualu zjistit co tam mam a a odhadnout ty ostatni
No jelikoz nevim kde v Ostrave si dojit vybrat molitan, tak asi budu objednavat z e-shopu a tak jsem chtel vedet zda uvazuju dobre, ze by se ten PPI 20 dal vzit jako univerzal a vzal bych ho velky kus.
1. situace pouziti je na nasavacim kosi filtru eheim, ktery se ukazal jako nedostatecny, takze jeho pomyslny objem chci zvysit tim ze presunu hrube necistoty na ten molitana jeho obsah doplnim substratem pro biologickou filtraci
2. situace je podobna, stim ze mam byt v krevetariu a pouzity molitan ma zabranit nechtenemu nasati krevetek do filtru
3. situace jako univerzalni filtr pro pripad potreby na cerpaci hlave
Takze teda beru 20 PPI jako univerzal a dobry predfiltr, 30 PPI jako samostatny filtr a lepsi zataras pro krevety
Skoda ze nemam vzorky tech molitanu.
Pro ten předfiltr bych možná zvolil i hrubší.
Pro mechanické zachycení nečistot je vhodnější použít jemnější. Parametrům biologické filtrace lépe vyhovuje větší pórovitost. Dobře zašpiněnej hrubej si poradí i s drobnějšíma nečitotama. Je to o daný nádrži, jak je zarybněná, jakejma druhama ryb a ostatních živočichů, jak je nádrž zarostlá rostlinama a taktéž, jak probíhá údržba daný nádrže. Ta hrubost PPI 20 je velmi často používaná a je považována za jakousi univerzální variantu.
V tom treťom prípade by som išiel do tridsiatky ale dostatočne objemnej - dvadsiatka nazachytí jemný tzv. bordýlek, čo môže spôsobovať problémy napr. s riasami. Ako predfilter je dvadsiatka za bežných podmienok O.K.
Starší reakce
Mechanicky odstraňovat a obrnit se tou trpělivostí. Samozřejmě že odstranění příčin vzniku bude lepším postupem, ale to příjde časem.
zelená dlouhá vláknitá, napadá mi s ohromnou radostí jávský mech, kořeny limnobia a všechno, z čeho se nedá odtrhnout, viz molitan.
Přišlo mi, že to snižuje funkčnost, ale mohl to být ten kamínek celou dobu. Uvidím po dovolené
Nevypadá, nebo je to nefunkční? Pokud voda z filtru vytéká, to jakým tempem musíš posoudit sama, tak bych se neuchyloval až zase tak často k píglování filtru. Jaká je to řasa?
Zas takový začátečník nejsem, jen jsem vydatněji krmila poslední dva týdny (3krát denně místo 2krát)
OT
spíš mě zajímá co s tou řasou v tom molitanu, odstraňuji jí pravidelně, ale nevypadá to moc funkčně. Chápu, že když jí mám v akváriu tak jí budu mít i na filtru. Snaha o odstranění řasy z akva by byla, takže mám prostě dál pokračovat ve fyzickém odškrábávání řasy a obrnit se trpělivostí?
Děkuji
Jak jsem napsal, tak jsem to myslel. Stává se, že lidi před odjezdem mají snahu rybičkám trochu přilepšit a nasypou tam krmení na několik dní najednou, aby se rybky měli dobře a kalamitka je na světě. Mít krmení zamčený ve stole a klíč si vzít s sebou, to je taky dobrej postup.
(OT)
Děkuji, vážně to byl ten kamínek, mrcha mrňavá..musela jsem to odstřihnout z té hadičky a pak sem málem odpálila ryby, jak jsem to zapla nepřiškrcené...teď to mám úplně uškrcené, jinak z toho mám slušný vír...snad se to za ten týden nezanese, aby to přiškrcení nevadilo, asi to projistotu trochu povolím, aby nebyl průšvih
to romant: neboj, když tu nebudu, krmit nebudu. Měl si spíš napsat "nenech nikoho krmit", což taky nehrozí. Ale moje razborky trpí, týden pryč a umírají hlady, vyblednou pokroutí se a pak už nemůžou přijímat potravu. Snad to tak nebude tentokrát
Odpojil bych ten filtr a strčil do akvárka jenom vzduchovací hadičku a když bude pouštět bubliny jenom sem tam, tak to bude v tom motorku, zřejmě prasklá membrána. Pokud to bude bublat, tak zprovozni jenom vzduchovací kamínek a nech to ten týden tak. Po dobu nepřítomnosti nekrm, rybkám se nic nestane.
Bude to tím vzduchovacím kamínkem
Buď ho sundej a vyvař, nebo ho tam vůbec nedávej, bude to lepší bez něj
Mám trošku průšvih, nepracuje mi filtr moc dobře a zítra odjíždím na týden pryč.
Předpokládám, že je to tím, že je buď rozbitý vzduchovací kamínek, nebo že mám prorostlý molitan řasou. Molitan jsem vyčistila a pořádně odrbala od řasy a výkon stále nula nula nic, ani hladina se nehýbe a každou 5 tou vteřinu z toho vyleze jedna velká bublina. Náhradní kostku nemám a motorek jsem zkoušela vyměnit, výkon stejný
Co s tím ? Díky
Starší reakce
díky. mám na biomolitanu taky řasu. zelenou, tu samou co mám na kořenu, ale jen tam kam svítí, t.j. spíša na hoře u hladiny. ty bubliny jsou po výměně vody. dnes jsem ho propral ve vodě z AQ a řasu otrhal. za foto se omlouvám (mizerie)
Tak tady je fotka toho filtru. Kostka je asi týden vypraná a přední strana bývala původně u skla. Otočil jsem jí když jsem jí naposledy vracel. Líp to vyfotit neumím.
díky. fotka by mne zajímal hlavně kvůli tomu jak vypadá ruducha v molitanu. mám na něm také řasu, ale ruducha to podle mne není.
Pánové, díky za všechny reakce. Ani jsem netušil kolik jich bude. Pokusím se ještě odpovědět dotazy, které vyplynuly níže. Ruducha se rozjela podle mně kombinací dvou faktorů. Díky mojí lenosti jsem prodloužil výměnu vody z 1xtýdně na 1x za 2 týdny a současně zhruba v té době namontoval reflektory do krytu, což podstatně zvýšilo množství světla (až mi to překvapilo). Jako opatření ke zničení jsem podnikl toto:
a. dieta rybám, dostávají toho míň
b. stáhnul jsem dobu svícení o 2 hod denně, s tím že jí později postupně zase vrátím
c. výměna 1/4 až 1/3 obsahu vody každý třetí den při tom rovnou odkalit
Výsledky se po 2 až 3 týdnech dostavily. Ruducha zešedla, na mnoha místech zcela zmizela, některé listy jsem ostříhal a momentálně je jí nejvíc na tom bioakvacitu. Skutečně dvě jeho strany jsou o něco lepší ale ne zase až tak o moc, protože už jsem ho při posledním praní otočil. Minulý týden jsem kostku vyndal, vypral v kýblu vody z akva a pak ho zkusil kartáčem vyčistit. Zcela bez úspěchu a tak vznikl nápad s výměnou. To savo byla spíše legrace, bylo mi jasné že bych riskoval moc a vlastně bych vracel do akva úplně čistou kostku bez všech bakterií a to by osádka nemusela přežít. Fotku té kostky udělám a vystavím (stejně mám už zase archivovanou prezentaci
).
I na tyhle věci někdo savo používá
Tenhle Tvůj postup je o něčem jiném,než práce se savem,ale stejně se musí někdy použít,ne na kostku.
no to mas pravdu...-v podstate ked to stoji par korun? -naco spekulovat?
Já tedy ne. Ani by mne nenapadlo to prát v Savu. Když jsem chtěl vyčistit bioakvacit z nádrže, která byla rušená a přitom jsem věděl, že jej do budoucna určitě využiji, tak jsem jej nejprve vyždímal, propláchnul a zase vyždímal, poté umístil do hrnce s vodou, ten zase postavil na plotnu, tu zapnul, uvedl vodu k varu a vařil asi půl hodiny. Většina sajrajtu zmizela a kostka dostala opět zdravou barvu. Prakticky takovou, jakou měla v originálním balení.
Pravdou je, že pokud se mi v akva objevila nějaká řasa, která se mi nelíbila, tak jsem jí vyzval na souboj. Musím zaklepat, vždy jsem ze souboje vyšel vítězně, i když někdy to bylo na vážkách. Tímto patří můj velký dík všem zde, kteří mi poskytli rady a útěchu, to když se nedařilo. Takže ještě jednou díky (Ti, kterých se to týká, určitě vědí).
nemáš náhodou fotku toho filtru zamořenýho ruduchou?
HaDaS napsal: Ano, souhlasím. Nestane se nic tragického a ta výměna vody je asi nejlepší opatření v boji s ruduchou. A ještě hodně rostlinek, nepřekrmování a vůbec dodržování hygieny v akva, a to nejen při údržbě.
To je základ!
Není to o barvě.No,"vyhodím"raději nějakou tu korunu a koupím kostku novou.Ale každý je strůjcem svého štěstí
Ano, souhlasím. Nestane se nic tragického a ta výměna vody je asi nejlepší opatření v boji s ruduchou. A ještě hodně rostlinek, nepřekrmování a vůbec dodržování hygieny v akva, a to nejen při údržbě.
moc pekne to nie je...
ale ked sa to tak zobere? -tak "svoju farbu" to nabere za pomerne kratky cas
Filtr po vyprání v savu.To chce někdo něco takového dát do akvária?Fotka je špatná,ale výstižná.
Jasně, já s Tebou souhlasím, taky jsem to tazateli doporučil(zaměřit se na celek, ne na detail), ale mě spíš šlo o to, že se s akváriem nestane nic podstatnýho, když se ta kostka vymění jedna za druhou a bude se častěji měnit voda, což vlastně bude dobrý protiopatření proti ruduše.
Jestli jsi ji někdy z molitanu sundával,tak kolik % Ti na něm zůstalo?Po vyprání v savu,jak potom molitan vypadal?Dát do akva novou je lepší.Ale každý ať si to udělá jak myslí
tak ze ruducha+bioakvacit?
tiez som zistil ze je to pre nu "idalne" miesto...
lenze len tam kde je dostatok svetla
ja som to riesil tak,ze som tu kocku "tocil" -proste strana ktora bola na zadnom skle tam nerastlo nic...-idealne je ked je v rohu -tam to staci raz za cas otocit a v pohode
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 22
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23104x