Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biomolitan

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Biomolitan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:20 Muž filipsi [1295]
Jasne, pokud je vsechno vys nez hladina, nepotece nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:19 Muž filipsi [1295] – page
No a co ta T odbocka pro regulaci - tou to potece. Jsou ruzne typy kompresoru, ale vetsinou prave ty nejlevnejsi potrebuji tohle reseni s T odbockou pro regulaci, aby mel prebytecny vzduch kam odchazet a "neodesel" misto nej ten kompresor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:17 Muž hanz [27]
No pokud je vzuchovaci cerpadlo vis nez hladina vody, tak by nemela vodo vytekat s akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:17 Muž filipsi [1295]
Jestli budou akvarka blizko sebe, muzes tim jednim kompresorem pohanet oba filtry v obou akvarkach, sice se to hur reguluje, chce to obcas srovnat, aby jeden nejel jak o zivot a druhy nic, ale kompresor na to v pohode staci i maly.
Jestli je to druhe taky male jako prvni, dej tam tyhle filtry, bude to lepsi nez komplet novy cerpadlovy vnitrni filtr (ty male prilis velkym proudem cerpaji a maji prilis malo filtracni hmoty)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.08.2007 12:13 Page
Myslím filipsi že zpětný ventil je zbytečný. Alespoň u mě by byl, mám vzduchovací motorek atman a ten když je vypnutý tak zpátky nejde profouknout tak že se ani nemůže stát že by se voda dostala tam kam nemá X-)
Jinak Simčo na všechny akvárka můžeš použít jeden vzduchovací motorek, a jen hadičky rozvětvi a do každého akva veď jednu, samozřejmě na každou dej škrtítko aby jsi vyrovnala tlak a do každé nádrže by ti šlo stejné množství vzduchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:12 Simča
ne, s mym akvárkem to nemá nic společnýho, asi založím nový akvárko...teda nový, mám ho už dlouho, ale ve skříni, tak sem myslela že ho vytáhnu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:09 Muž filipsi [1295]
.. koukam u tve nadrze, ze pises, ze vzduchovani mas, tak to potrebujes fakt jen ten filtr, rika se tomu "elementkovy" filtr. Vzduchovaci kaminek dej pryc, pokud na bublinach netrvas, a misto nej zapoj ten filtr, zpusobem, ktery jsem popsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 12:08 Simča
Takže bude přece jenom výhodnější koupit normální vnitřní filtr...moc díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.08.2007 12:06 Muž filipsi [1295]
.. at je to vycerpavajici, dodam, ze ten "vzduchovaci motorek", co o nem pise page, je vzduchovaci kompresor, cena od 100 do xxx, podle vykonu, kvality a znacky. Pak k tomu je dulezita jeste hadicka, ktara vede vzduch od kompresoru k filtru, na ni "T" odbocka, na volne vetvi kousek hadicky se skrtitkem (k regulaci prutoku vzduchu), a vhodne je take vlozit mezi T odbocku a filtr zpetny ventil, aby akva nevyteklo skrz hadicku, kdyz nepojede kompresor.
Snad si myslela tohle, jinak velka vetsina filtru je "molitanovych", filtracni medium je nejaka porovita hmota molitanoveho vzhledu, a lisi se tim, co pres to honi vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 11:57 Page
Molitanový filtr, což znamená molitan a plastová trubka skrz něj opravdu 50 Kč stojí. Na to aby jsi ho mohla pohánět vzduchem potřebuješ samozřejmě vzduchovací motórek kterej těch 200 taky stojí;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 11:56 Simča – Cena molitanového filtru
Fotka k příspěvku Neví někdo kolik stojí molitanový filtr? V nabídkách na googlu se cena pohybuje okolo 40, 50 korun, ale na akvaristických stránkách akva-exo jsem četla že se k molitanovému filtru musí dokoupit motorek který stojí okolo 200...tak teď nevím kde je pravda hmm hmm poraďte někdo... ahoj
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 10:00 Muž Horác [3942] Sidonius
Myslel jsem to tak, že ty dusičnany (při nitrifikaci) přibývají NA ÚKOR výchozích N-látek (amoniaku a dusitanů). Jsou to spojité nádoby - čím více (a rychleji) mi vznikají dusičnany, tím více (a rychleji) mi ubývají dusitany (resp. amoniak). Nulová koncentrace dusitanů znamená, že filtr pracuje na výbornou - nitrifikační bakterie oxidují dusitany tak rychle, že je ani nedokážeme detekovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:47 Sidonius Re: Horác
Souhlas! :-)
Jen tahle věta: "...čím více (nitrifikačních) bakterií, tím VÍCE dusičnanů (a tím MÉNĚ amoniaku a dusitanů)..." mi dala docela zabrat. :-D
Mně z toho pořád leze, že čím víc dusitanů, tím víc dusičnanů. A čím méně dusitanů, tím méně dusičnanů... smich A čím méně amoniaku, tím méně dusitanů. A dusičnanů. :-D
Jinak: (snad tomu rozumím správně) amoniak vzniklý metabolismem ryb a rozkladem organické hmoty, který není bezprostředně využit rostlinami, je nitritačními bakteriemi převeden na dusitany a ty posléze nitratačními bakteriemi na dusičnany. Z toho mi vychází, že v zaběhnutých poměrech je dusičnanů právě tolik, kolik je k dispozici dusitanů... :-)
(Teď by měla přijít otázka: Tak proč naměříme v akva nulovou koncentraci NO2 a přitom třeba 30mg/l NO3?!
Správná odpověď - 100 bodů! :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:06 Muž Horác [3942] Re: jg
Ten pokles dusičnanů souvisí spíše s tou výměnou vody (možná i se zlepšením její kvality? - možno zjistit na vodárně). Fluval 205 ani jakýkoliv jiný vnější kanystrový filtr dusičnany rozhodně nesnižuje (pokud není naplněn speciálními adsorbenty). Muselo by v něm docházet k denitrifikaci, tedy odbourání dusičnanů na plynný dusík. K tomu je ovšem zapotřebí extrémně pomalý průtok vody zajišťujiící bezkyslíkaté (!) prostředí. Nic takového nepřipadá ve filtru s výkonem x set litrů za hodinu v úvahu.

..."čím väčšia plocha filtračného media tým viac batkérii /v závislosti PH/ a menej NO3"...

To je omyl ... čím více (nitrifikačních) bakterií, tím VÍCE dusičnanů (a tím MÉNĚ amoniaku a dusitanů). Pokud nemáš speciální denitrifikační filtr, jsou dusičnany poslední článkem řetězu odbourávání N-látek. Co nepoberou rostliny, musí být odstraněno částečnou výměnou vody. Ta musí být tím častější, čím více je ryb a čím méně je rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:11 Muž jg [3] Re: Vitman
mam fluval 205 a do všetkých komôr som dal hrubši biomolitan, žiadné hrubé nečistoty v AQ nevidim, a hlavne NO3 /dobré pre rybky ale trošku zlé pre rastlinky/ mi kleslo o 10 mg oproti predchádzajúcemu zloženiu náplni, mal som tam aj ten drahý zeo..., ktorý je podľa mňa na jeden veľký prd, lebo funguje iba dočasne. predtým som mal NO3 od 20-40mg a teraz 10-30mg v závislosti od čiastočnej výmený vody. podľa môjho názoru najlepší je biomolitan a čím väčšia plocha filtračného media tým viac batkérii /v závislosti PH/ a menej NO3 a nemej úhynov rýb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 19:26 Muž memeo [15] Re: Dandy
Já osobně bych poskládal boimolitan do všech komor...od nejhrubšího po nejjenmější.....nakonec bych dal keramické kroužky a trochu filtrační vaty,aby moc nebrzdila průtok filtru.

Jinak mám to tak složené ve všech vnějších filtrech a pohoda. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 18:35 Štěpán Re: Usine
Hlavním posláním biofiltru je oxidovat rozpuštěný jedovatý dusíkatý látky na dusičňany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 18:14 Usine Re: Štěpán
Ty taky pěkně kecáš. Filtr je od toho aby všechny nečistoty zachytil a pomocí bakterií zlikvidoval a ne aby to skrz něj proteklo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 18:04 Štěpán Re: Pepino
To je prd platný, žes poradil, když napsal blbost.

Nejlepší řešení je podle mě nacpat to pozadí kostičkama/natrhanýma kouskama hrubého biomiolitanu, hrubého PRÁVĚ PROTO, že skrz něj všechen mechanický bordel proteče, nebude se zanášet a nebude se muset čistit.

A nedělej ze sebe osla. Je poznat, že Vitman i Pepino.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 18:04 Usine Re: Pepino
Už vidím jak dáváš jemný písek do plátna nebo košíčku a vydrží ti 4-6 měsíců. Ten biomolitam co jsem doporučil používám sám, mám ho ve třech komorách a nedostane se přes něj nic. Čistím první komoru tak jednou za měsíc a ty další mají daleko delší interval. Radit někomu aby si dal písek do filtru je holý nesmysl. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 17:54 Muž Dandy [4] Re: Usine, Vitman
dik za reakce od kamose jsem dostal Zeobakterlith. Prej vaze nejake skodliviny, pouziva se prej predevsim venku, ale koukal jsem co vse dela a papirove je to zajimave a mohl by se hodit. Premejslim akorat do ktere pripadne ho dat, teda pokud vubec. Jsou to kaminky cca 0.5 cm.

Jinak biofiltr je za pozadim, takze je rozlozen na plose 150:5 na vejsku 60cm a do akva zasahuje tak z 5-15 cm, dle designu pozadi. Takze plochy jsou to v celku obrovske.

Eheim - jakej by jsi doporucil do to 450? Pripadne jak jsem psal lezi me doma filtr od eheimu 4 komorovy a opravdu lezi a lezet bude, nema smysl ho dat misto cerpadla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 17:50 Pepino Re: Štěpán
No Štěpáne rozhodně mu aspoň neco poradil, narozdíl od tebe. Ale co bysme chtěli od někoho s patnáctilitrovým bublifukem, co neviděl filtr ani z rychlíku.

Když se filtrační média dají do plátna nebo košíčku tak je po problémech. Navíc takový filtr se normálně čistí jednou za 4-6 měsíců. Nejhrubším molitanem mu všechen bordel proteče zpátky do akvária. Nehledě na to že tam bude sídlit i míň bakterií. Vata se zanáší rychle jen ze začátku, než se vyfiltrují nečistoty z nově založeného akva. Myslím samozřejmně FILTRAČNÍ VATU, ne tu co si s ní vyšťouráváte bordel z uší!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 17:30 Usine Re: Vitman
Pokud použiješ jemný nebo střední, nebudeš dělat nic jiného než je čistit, brzdí totiž hodně vodu. 5 komor je 5 komor. Filtrační vata je ten samý problém o písku ani nebudu mluvit, manipulace a čištění je děsivá záležitost, dělal jsem to pár let tak o tom něco vím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 16:56 Štěpán Re: Vitman
Nejhrubším nic nevyfitruje ani biologicky
Co to tady plácáš za blbosti? Ani nejseš zaregistrovanej a plácáš! Hrůza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 16:35 Vitman Re: Usine
To je pěkná blbost. Nejhrubším nic nevyfitruje ani biologicky, ani mechanicky. A že k tlamovcům bude potřebovat hodně dobrou filtraci.

Použij nejjemnější a střední, nebo místo nejjemnějšího filtrační vatu. Do jedné komory dej korálovou drť - zvyšuje pH a tvrdost vody. Jako předfiltr v přítokové komoře bych použil filtrační písek do bazénů. V poslední komoře nech jen čerpadlo(obložit biomolitanem) a topení.

Jako čerpadlo bych použil Eheim. Mám ho a je absolutně neslyšné. Po obložení molitanem ani nevibruje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2007 20:55 Usine Re: Dandy
Nandej do toho toto:
www.akvarista.cz/…
je to asi to nejlepší co může být. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2007 15:24 Muž Dandy [4] – Bio filtr o peti komorach
Zdravim koupil jsem 450L akva a soucasti akva je i 5 komorovy biofiltr. Rad bych se zeptal na dve veci

1. Idealni naplne do po sobe jdoucich komor(predpokladam ze tam budou tlamovci)

2. Jake dat cerpadlo aby to bylo kvalitne funkcni

3. a jeste dotaz mam doma prebytecny 4 komorovy interni filtr od Eheimu, ma smyl ho tam davat do akva, nebo treba do jedne z komor? :-)))

Dik moc uz se tesim az to napustim :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 20:44 Rigo Re: Petrr
S biofiltrem od rataje mám velmi dobré skušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 20:22 Usine Re: Petr
Je to otevřený filtr takže okysličuje vodu stejně jako hladina vody v akváriu. Používá se k velmi dobrému (biologickému)filtrování vody a tím zabránění tvorby řas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 19:53 petrr Re: Usine
Chtěl bych se ještě zeptat-při používání PŘEPADOVÉHO filtru nerostou moc řasy? Neokysličuje nadměrně vodu?Děkuji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 19:46 Usine Re: petrr
Je to jen čerpadlo a kus biomolitanu a to je nejlepší filtrační materiál. Používal jsem ho celkem dlouho a vlastně ho používám dodnes i když v přepadovém filtru. :-) Princip je podobný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 19:29 petrr – Biofiltr
Jaké máte zkušenosti s BIOFILTREM od Rataje?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 21:01 Muž Norton [109] – Pro Sidonius
A já zas shora... ;-) On se Chicko asi "sichroval", když to dával několikkrát. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 20:53 Sidonius
A kruciš... :-D
"Jel" jsem témata odspodu, takže jsem Chickovi na totéž odpověděl jinde a to před chvílí...
Aspoň se uvidí, jestli jsem se "trefil"... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2007 18:55 Muž Norton [109] – pro Chicko
To záleží na více faktorech. Jinak v nové založeném akvárku, jinak v případě, že filtr měníš v již zaběhnutém. Ale velmi srozumitelně popsáno je to zde zde, na snad desetkrát uváděném: wds.cz/…
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 18:33 Muž chicko [124]
prosím za jak dlouho se tento filtr zabydlí bakteriemi???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2007 08:21 Muž draco [5]
Fotka k příspěvku vyriesil som to asi takto. foto:
na aquel fan 1 som pripevnil biomolitan. je hustejsi, a hlavne ma vacsi objem. vodu mam super cistu :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 20:12 Muž Norton [109]
No, vzduchovací kamínek je celkem zbytečný, ono se dost kyslíku dostane do vody čeřením hladiny. Jinak ten filtr bude tišší, když bude ústí těsně pod hladinou. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 19:55 sahula
ještě jsem také přemýšlel, že bych "výfuk" z filtru daltěsně nad hladinu aby bublinky nedělali bordel a srčela z toho jen voda tím by se i výřila hladina, pro vzduchování bych použil zvlášť vzduchovací kamínek co ti na to šlo by to..je to dobrý nápad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 19:51 Muž Norton [109] – to Sahula
... no, i ta čerpadla bzučí. Jasně, jak které. Nemám s tím zkušenosti. Pokud nemáš akvárko v ložnici ,tak je to jedno a to vzduchování bych klidně použil, je to levnější a myslím plně dostačující. ano vyzkoušej a uvidíš (tedy uslyšíš)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 19:37 sahula
nene zmatek mi v tom nedelate T čko i škrtítko mám jen jak jsi mi poslal ty stranky akva.sk, tak premyslim ze bych mohl radej koupit nejaky malinky malovykony vnitrni cerpadilko a nepichnout to na molitan misto vzduchovani.. nedelalo by to takovej rámus že?? ale zas je to drahy.. kdyz uz mam motorek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 19:16 Štěpán
OK, tak já ještě udělám reklamu mému oblíbenému výrobci filtrů: www.akvadolezal.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:59 Muž Norton [109] – :-)))
...Je, Štěpáne. Ale jednak 10 cm zvednutá hadička dost hyzdí (a jen tak sama od sebe těch 10 cm nad hladinou nedrží, leda, že by byla nahrazena "U" trubičkou...) a druhak "sichr, je sichr" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:55 Štěpán – .
Není místo zpětného ventilu jednodušší tu hadičku vyvést asi 10 cm nad hladinu? Popřípadě 20, pro jistotu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:40 Muž Norton [109] – ;-)
... a abych měl poslední slovo, tak za "T" kus ještě vložit zpětný ventil, pokud je motorek níž než hladina vody v akvárku. Sice mi to nikdy nepřeteklo, ale "sichr je sichr". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:35 Sidonius
Škrtítko ano, ale - mezi motorek a filtr vložit "T" kus a škrtítko až na hadičku vypouštějící nadbytečný vzduch mimo filtr. Šetří se membrána strojku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:23 Muž Norton [109] – to Sahula
... ještě k regulaci průtoku "bublifukem". Ano, čím víc do filtu "foukáš" tím větší je i průtok vody filtrem. Takže, regulovat lze klasicky, škrtítkem a u "lepších" vzduchovacích motorků plynulou regulací výkonu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 18:16 Muž Norton [109] – pro Sahula
Ten "biofiltr č1" je určený pro připojení k malému čerpadlu. Ale když tak tady máš třeba jeden akorát pro Tebe: shop.miga.cz/…
a pro kontrast, to samé, ale to je "filtr BMW" www.akvarista.cz/… :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 17:55 sahula
ju to jo ja mam na mysli ale obyčejny molitan filtr pohaneny vzduchovacim motorkem.. to myslis ze staci.. taky zalezi na pritoku vzduchu že..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2007 17:52 Muž Norton [109] – velikost "molitanu"
Je uváděno (např. : www.akva.sk/… ), že objem filtrační hmoty u rychle tekoucích filtrů by měl být min. 0,5%. Pro 55 l je to něco kolem 1/4 litru. Tedy 10*5*5cm. myslím, že o něco málo větší je prodáván v akvaristikách molitanový filtr, jako "biofiltr č 1"

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] 22

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23093x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12505-biomolitan?od=951