Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biomolitan

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Biomolitan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 19:19 Muž Jozef [311] Re: Sonic
Ospravedlňujem sa.
Prečítal som si to ešte raz (tie stránky). A tie moje posledné dva príspevky by som vymazal, keby som mohol.
1. Do toho Horáca sa nenavážal, bolo tam aj vysvetlenie (len som ho asi nechcel vidieť, keď sa stal link argumentáciou v debate).
2. Svoje postupy nikomu nenúti (netvrdí, ze sú jediné správne), ako som mal najskôr dojem. Len, hovorí že budú platiť aj v low-tech. Už nebudem mudrovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 18:32 Sonic Re: Jozef
To sa ti to kritizuje, keď tu nie je na čo pozerať z tvojich prác. S tým Horácom si to prehnal, ale svoju úlohu kritika si naplnil.S Jardenom občas komunikujem a riešim otázky, ale tvojim ostrým narážkam na jeho stránky nechápem, najme keď si sa sám vyjadril o svojich slabých skúsenostiach.
Akvárium je možné prevádzkovať aj na amoniaku a teda odpade ako uviedol M. Horák avšak v high-techu si bez šance. Jarden razí teóriu prevádzky s nízkym odpadom, má dôvody a vyplýva to z jeho pokusov/ to sú tie ostatné články čo si nečítal rozzureny /.
Ja zastávam túto teóriu, pretože sa mi pravidelné čistenie filtra a výmeny vody osvedčili a keď vieš čo treba prihnojiť do vody, tak sa ti rozsvieti...
Veď rastliny si pri nedostatku odpadu vytvoria amoniak/v zmysle amonium/ z NO3 a udržiavajú si tak populáciu pri živote a potrebujú rovnaké živiny ako baktérie, uhlík,O2,NO3,PO4,a ostatné a podstata "jeho" teórie je, že ak nevieme určiť koľko je odpadu a ako sa rýchlo rozloží, tak je lepšie ho mať menej v akva, práve kvôli riasam, ktoré ho začnú využívať. Netvrdím, že všetko čo tam je popísané je správne, to sa nedá tvrdiť ani o tvojich príspevkoch. Je tu za 2 dni veľa teórie, ale treba ju aj overiť a ja som niektoré čo sa tu občas vyskytnú už skúsila, tak sa daj do toho aj ty- mudrlant..Veľa zdaru pri pokusoch.
Ak by chcel niekto o tom viac, tak časopis Akvárium č.4 Dusík v akváriu M.Rejlková a príp.rada sa zapojím do témy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 18:15 Muž skypi [248] Re: Martin Horák
Já samozřejmě souhlasím - ale :-) - za předpokladu, že se ten "brajgl" úspěšně mineralizuje a je ho "akorát. Pak je z něj to kýžené hnojivo pro kytky. Bez toho to fungovat nebude a nádrž se zamoří organickými produkty v různých stadiích rozkladu-a nežádoucími druhy bakterí.
"Výsledek" pak vídáme pravidelně na foru.
Jinak Martine, nádrž podobného typu jako máš ty, jsem viděl tak před 20 lety u chovatele, který v ní "zpracovával" vodu dopouštěnou z Demi-kolony pro další nádrže. Koukal jsem na to jako blázen, protože to byla skleněná "funguje to samo" - "kostka" tak 1000 l, na vrcholu stojanu s nádržemi, osvětlená jen denním světlem z proskleného světlíku, v ní jen velké kořeny a na nich anubiasy, bolbitis, microsorium a nějaký mech. Hejno neonek a teter červenohlavých. Voda křišťálově čistá, rostliny i ryby v naprosto dokonalé kondici. Ještě si pamatuji, že mi říkal, že ty kořeny převážel přímo z rašeliniště ve vaně v náklaďáku i s vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 17:47 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Jozef
Cítím to stejně. Odpad ničím nenahradíš smich A tak mám vždy trochu přerybněno, abych nemusel hnojit pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 17:45 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: skypi
Díky za moc pochvalu!, za ty roky a to množství nádrží už trochu vím jak na to.
Žil jsem na třech místech v republice, pokaždé s úplně jinou vodou, což mne vždy v začátku slušně vykolejilo smich , ale zase se člověk naučí v různých podmínkách. Jinak já teda roky nehnojím, vše doháním rybama. S tou rovnováhou a světlem - můj názor a zkušenosti jsou takové, že velká změna v osvětlení rozkolísá každou nádrž bez ohledu na filtrační či bezfiltrační systém. Prostě tam ty kytky a spóry řas začnou fungovat jinak.
Co se týče té 360ky, jednou za čas vyměním část vody a trochu odkalím předek nádrže. Je tam jen 1cm Aquaclay ground substrátu. Jelikož se to trochu rozvíří, dám tam vždy na pár dní bublifuk, aby pročistil vodu od jemného kalu.
No a jinak tam krmím docela dost, je tam asi 118 ryb a šneci. Asi by to zvládlo i větší ryby, třeba skaláry, ale já už je několikrát měl a tak po nich teď netoužím. Ale placky by tam asi vypadaly dobře :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 17:09 Jozef Re: MARTIN HORÁK
Odpadu sa treba zbaviť, keď robí problém. V zle fungujúcej nádrži, alebo nádrži na hrane, (klasickej, nie odchovne...) bude spôsobovať problém akýkoľvek prebytok odpadu - prekŕmenie, zhoršený rast rastlín (vznik odpadu aj znížená spotreba). Tie základné procesy sú známe - to by sme nevedeli postaviť ani tú čističku. Jarden ich v princípe nepopiera (len si vymyslel dalšie). Podstata jeho iného prístupu je len zbaviť sa všetkého odpadu, lebo by sa mu mohol v nádrži rozkladať (aj to bude fungovať s +mi/-mi) a robí z toho nejakú senzáciu (čítal som 2 články) - aspoň tak som to pochopil ja. Čo ma však zaráža, s akým opovržením nezabudne pripomenúť borcom z "bezúdržbovými" nádržami aby nezabudli doplniť odpar aspoň doplna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 17:09 Muž skypi [248] Re: MARTIN HORÁK
Když to napíše takto (bez definice okrajových podmínek), tak je to demagogie. V běžných nádržích je příliš mnoho proměnných na nějaké jednoduché zevšeobecnění. "Fungovat" to samozřejmě může-viz tvoje minimalistické nádrže a parádní "Bezfiltrační nádrž 360", kterou osobně považuji za jednu z nejlepších v prezentacích, tobě se tam zjevně podařilo dosáhnout rovnováhy.
Bude tam minimální organické znečištění, správná mikroflora (dekompozitoři-aerobní heterotrofní bakterie) a správné fyzikální parametry.
Ale myslím, že by stačilo např. zvýšit zásadněji intenzitu osvětlení a systém to úspěšně rozkolísá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 16:48 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Jozef
Já se odpadu v rostlinné nádrži nezbavuji vůbec, respektive pouze v přerybněné nádrži s holým dnem jednou měsíčně odsaju dno a tím pádem vyměním i půlku vody. Mám nádrže malé i velké, bez filtru i s filtrací vnitřní či externí. Nikam nehrabu, vodu mám jak křišťál, hodnoty vody v pořádku a tak mne nějaké bakterie vůbec netrápí smich
Ale znát procesy, které se ve vodě dějí, je samozřejmě dobré. Bohužel, jak někdo níže poznamenal, dopátrat se správných odpovědí na otázky je často nadlidský úkol. Mnoho informací si protiřečí a to i těch vysoce odborných. Ale vůbec se tomu nedivím. Pokud se odborníci neshodnou na covidu, jak se mají "odborníci" shodnout na procesech v akváriu, když je každé jiné. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 15:55 Jozef Re: MARTIN HORÁK
Ale ja som mal v otázke "po výmene filtra, bez súčasného zábehu so starým", to že si to prispôsobil svojej odpovedi...

K tvojmu príspevku. Pri vytiahnutí filtra, ktorý nečerí a primárne neokysličuje vodu, by som povedal že s ním odídu aj baktérie ktoré ho spotrebovávajú (nech už rozkladajú čokoľvek)...nebudem sa zaoberať procesmi ktoré nastanú keď to akvárium nebude zvládať - asi nastanú iné procesy a už sa mi nechce zachádzať do takej hĺbky, nejako sa to vyrovná:)

Pozrel som si tie Jardenove stránky. A on v nich nepopiera biologickú filtráciu (amoniak+dusitany v jednom), ako niekto kto v tom hneď vidí ČOV, kde sú koncentrácie tak vysoké, že neprežijú ani živočíchovia a rastliny...
Ale aj tam si myslím, že jeho závery sú vyvodené síce z faktov ale aj jeho zlých domnienok.
Veď sa ma tam (ako čitateľa) snaží presvedčiť, že správna cesta je zbavovať sa neustále všetkého organického odpadu ako v narýchlo zriadenej karanténe (pre nové ryby), alebo odchovnej preplnenej nádrži. To má byť tá vytúžená "prirodzená stabilita"? Ja som myslel že produkcia odpadu a spracovateľov v rovnováhe :)
A keď sa v článku o údržbe akvária obúva do stránok Horáca bez vysvetlenia, nedalo mi nanapísať ešte tento príspevok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 15:07 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: skypi
No nad tímto jsem se také pozastavil. Ale má i nemá pravdu. Pokud to bude holá nádrž s rybama, třeba odchovna, tak po vyjmutí bublifuku k tomu zřejmě dojde. Pokud vyndám čerpací hlavu s biomolitanen v zarostlé, dobře zajeté nádrží s osvětlením, tak se nestane nic.
Pokud si to myslím špatně, budu rád za diskuzi. pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2022 12:59 skypi Re: Astacus
Astacus napsal: Když se filtr vyndá, kyslíku ubude, výkon nitrifikačních bakterií poklesne. Ty teda perlíš... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.01.2022 08:23 Sonic Re: Astacus
Astacus napísal Biofilm vytvářejí všechny usedle žijící bakterie. Podle biofilmu nemáš šanci poznat, které bakterie tam žijí. Ale ví se, že tam, kde se shromažďuje ve větším množství organický odpad, tam heterotrofní bakterie konkurenčně vytlačí nitrifikační bakterie. Které se ostatně živí úplně jinak a organický odpad je nezajímá.
Takže platí: zanesený molitan = žádná nitrifikace.

To si nemyslím, ak by si čítal Jardenov článok o biofilmoch poriadne, tak je tam uvedená literatúra z ktorej čerpal od M. Rulíka a ja som to čítala a rovnako aj Walstad vo svojej knihe píše v stati Biofilmy, kde vedci-nie ona, rozrezali biofilm a nachádzajú sa v ňom hlbšie v biofilme nitrifikačné ako aj denitrifikačné, dekompozičné a iné baktérie a organizmy. Okrem toho biofilmy majú obmedzené množstvo baktérii v nich a teda si sami regulujú ich množstvo v biofilmoch. Takže na molitanoch sa najprv vytvorí biofilm ako na každom povrchu a až potom sa zanáša viac a a viac odpadom a aj v takomto molitane sú nitrifikačné baktérie, pretože sú chránené biofilmom povlakom/EPM/.Všetko je tam popísané, iba treba hľadať.Veď prečo akvaristi žmýkajú molitany do akva pri zábehu, ak by tam neboli aj nitrifikačné, tak sa to tak rýchlo nezabehne?Aj sám pokus na golias.net to dokazuje-iba obyčajný molitanový filter, dokázal odbúrať obrovské množstvo amoniaku!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 23:48 Jozef Re: Astacus
Nie, kyslíka je dosť, nádrž bez rastlín, kde je privzdušňovanie a prúdenie je nezmenené :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 23:36 Astacus Re: Jozef
Jaká nádrž, jaký filtr, jaké hodnoty před a po... ? Možné je leccos, ale je potřeba znát údaje a myslet na různé možnosti. Například: Přerybněná nádrž znamená nebezpečí nedostatku kyslíku. Když se filtr vyndá, kyslíku ubude, výkon nitrifikačních bakterií poklesne. Stačí, aby se voda hýbala jinak než dřív, a mikroby to může dočasně zasáhnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 23:01 Jozef Re: Astacus
"A hned vedle (v mikroskopických rozměrech) je volné zrnko písku."
Takže v dne môžu existovať vedľa seba, ale vo filtri nie? Zaujímavé. OK teda. Ako mi vysvetlíš, že v prerybnenej nádrži, po výmene filtra, bez súčasného zábehu so starým, vystúpajú hodnoty amoniaku a dusitanov, keď tam žiadne nitrifikačné baktérie neboli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:58 Astacus Re: Jozef
Jozef napsal: Když je jich víc, hned to poznáme podle bílého zákalu.Aha, takže, už mal byť dávno vyčistený, či ako?
Já jsem nezažil, že bych měl zákal ze zanešeného filtru. Asi by se mi to "podařilo" při výpadku proudu, když by se bakterie ve filtru udusily a já je potom pustil do akvária.
Hodně rozpustných organických látek je v Platinum Soil a podobných substrátech, a tak lidem vznikají bílé zákaly. Hlavně když současně přidají násadu bakterií.
Ale rozpustné organické látky mají tu vlastnost, že bakterie se úžasně rychle namnoží a sežerou je. Takže za pár dní je to pryč. Musí se hlavně vzduchovat - je to veliká spotřeba kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:48 Astacus Re: Jozef
Jozef napsal: Takže vo dne nie je organický odpad?
Samozřejmě je. Je to jako v přírodě. Ve dně je dost místa pro všechny. Někde je hromádka organických látek, tak jsou tam heterotrofní bakterie. A hned vedle (v mikroskopických rozměrech) je volné zrnko písku. Tam se usadí např. nitrifikační bakterie, kterým se navíc hodí CO2, který heterotrofní bakterie vydechují.
A mohu pokračovat o denitrifikaci: Kosek pod tím zrnem s nitrifikačními bakteriemi je zase kousek organické hmoty, ale už tam není kyslík. Nevadí. Heterotrofní bakterie budou namísto kyslíku dýchat dusičnany, které "o poschodí výš" vyrobily nitrifikační bakterie. To je denitrifikace.
Zkrátka, funguje to stejně jako v přírodě. V rybnících taky nejsou žádné kanystrové filtry, ani bublifuky. Rozdíly jsou dva:
1) My chceme čirou vodu, proto ji mechanicky filtrujeme, a
2) akvárium samo o sobě nemá žádné proudění vody ani vzduchu nad hladinou, a proto používám honič vody s přisáváním, aby ty bakterie náhodou neměly málo kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:28 Jozef Re: Astacus
Nitrifikační bakterie nejsou tak pitomé, aby se cpaly do tak nevhodného prostředí. Usadí se jinde, nejspíš v písku dna.
Já filtry nemám a nitrifikace mi v akváriu probíhá normálně. (Mnohokrát změřeno profesionálními přístroji.)
Takže vo dne nie je organický odpad? A kde sa potom tebe rozkladá to čo ti doň zapadne, keď nemáš filtre, aby ti to nevytlačilo tie nitrifikačné, pozor...
Bezfiltračná nadrž bude fungovať rovnako dobre na rovnakých princíoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:21 Jozef Re: Astacus
Když je jich víc, hned to poznáme podle bílého zákalu.Aha, takže, už mal byť dávno vyčistený, či ako?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:20 Astacus Re: Jozef
Je třeba důsledně rozlišovat:
1) heterotrofní bakterie - živí se organickými látkami,
2) autotrofní bakterie - živí se (jako rostliny) minerálními látkami.
Nitrifikační bakterie jsou autotrofní. Stejně jako rostliny, o organické látky nemají zájem. K životu potřebují CO2 nebo HCO3- a NH3 nebo NO2-.
Povrch zanesený organickými látkami vnímají nitrifikační bakterie úplně stejně, jako rostliny řízek s bramborem - nenají se. Nemá to s nimi nic společného. Dokonce - jak se zjistilo - jim to vadí. A k tomu ta konkurence heterotrofních bakterií. Nitrifikační bakterie nejsou tak pitomé, aby se cpaly do tak nevhodného prostředí. Usadí se jinde, nejspíš v písku dna.
Já filtry nemám a nitrifikace mi v akváriu probíhá normálně. (Mnohokrát změřeno profesionálními přístroji.)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:18 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Astacus
Fotka k příspěvku Tomu docela rozumím. Já to mám zažité tak, že tam kde je prokysličená voda, tam funguje činnost bakterií. Jinak já osobně používám hlavně vzduchem hnané filtry, tedy bublifuky a nádrž o objemu 360 litrů provozuji bez filtrace. Viz příloha.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:13 Astacus Re: MARTIN HORÁK
Jasně. Ale nedostatek osídlovací plochy je strašák vymyšlený k tomu, abychom kupovali filtrační média.
Uvažujme: Pokud bakterie hustě osídlí povrch i vnitřek každého kousku organického odpadu, tak jaká práce (jaké "žrádlo") zbude na ty heterotrofní bakterie, které sedí někde jinde? Jedině rozpuštěné organické látky. Ale těch je většinou málo. Když je jich víc, hned to poznáme podle bílého zákalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:12 Jozef Re: Astacus
Ok, toto je iná téma, ako som mal ja na mysli (chvalabohu).
Čistička so stupňovou filtráciou je niečo iné. Tu pribiehajú tie procesy súčasne podľa mňa. Sám si protirečíš: "To jsou kousky organického odpadu, od mikroskopických až po centimetrové (a větší), a na těch sídlí bakterie. Žádná osídlovací či jaká média se k tomu nepřidávají, a zlikviduje se tam "o trochu" víc sraček, než ve tvém filtru. Akorát tam vhánějí vzduch, aby ty bakterie mohly dýchat." a v druhej vete píšeš "organické látky nitrifikačním bakteriím vyloženě vadí"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 22:09 Astacus Re: skypi
Přiznám se, že fluidní média z praxe neznám. Jaký by měl být jejich přínos pro naše (sladkovodní) akvária?
=
Přesně jsi to vystihl. Technologické stupně ČOV v akváriu neumíme zařídit. Proto když na jednom místě vystupňujeme dekompozici (první stupeň), tak nitrifikace (druhý stupeň) musí hledat útočiště jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:56 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Astacus
Souhlasím s tebou ve všem až na tu osidlovací plochu. Vždyť plocha je cokoli. Každý kamínek, kousek skla, rostliny a tedy i pórů ve filtračním médiu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:48 skypi Re: Astacus
Tobě fungují někde v akváriu technologické stupně ČOV?
A fluidní media víš, co jsou, chytráku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:48 Astacus Re: Jozef
Heterotrofní bakterie mají energeticky mnohem výhodnější metabolismus, než nitrifikační. Proto se množí mnohem rychleji a nitrifikační bakterie potlačí. Opět vycházím ze znalosti praxe v čistírnách. V první fázi, kdy se rozkládá organický odpad, nitrifikace je nepatrná. Neobstojí v konkurenci, ostatně organické látky nitrifikačním bakteriím vyloženě vadí. Teprve ve druhé fázi, kdy už jsou organické látky z valné části pryč, se provozuje nitrifikace. A tam se nitrifikačním bakteriím přidává osídlovací plocha v podobě plovoucích plastových ježků nebo rohoží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:41 Astacus Re: skypi
V čistírnách odpadních vod. Slyšel jsi někdy slova "aktivovaný kal"? To jsou kousky organického odpadu, od mikroskopických až po centimetrové (a větší), a na těch sídlí bakterie. Žádná osídlovací či jaká média se k tomu nepřidávají, a zlikviduje se tam "o trochu" víc sraček, než ve tvém filtru. Akorát tam vhánějí vzduch, aby ty bakterie mohly dýchat. Starají se o kyslík, ne o nějakou "osídlovací plochu", ta už je tam s těma sračkama.
(Zase ukázka jednoho, co - slovy Járy Cimrmana - "neví nic, zato to ví přesně".) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:22 skypi Re: Astacus
Astacus napsal:Osídlovací plocha je nesmysl. No, to by mne zajímalo, kdes ten nesmysl vzal... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:11 Jozef Re: Astacus
Pokiaľ ním stále prúdi okysličená voda, nitrifikačné baktérie tam budú.
Pokiaľ je ním natoľko obmedzený prietok, aby nastali podmienky o ktorých hovoríš (asi tam bude aj ta denitrifikácia), tak budú nastávať aj iné procesy nebezpečné pre akvárium (nebude to tak, ako v reklamách na vysokoporézne média ako mi niekto tvrdil)- neštandardný, nežiadúci stav a asi mal byť už dávno vyčistený. Toľko moj názor. Ak sa mýlim ma opravte, ja už sa k tomu nebudem viac vyjadrovať.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 21:09 Astacus Re: Sonic
Já jsem si ten Jardenův článek přečetl a je mi sympatický jeho badatelský duch. Ale některé věci nechápe, a to ze stejného důvodu, proč je nechápe většina akvaristů: všichni poslouchají a čtou jenom to, na co přišli ostatní akvaristé. Jenže akvaristé o výskytu a chování mikrobů nevybádali vůbec nic. Všechno, co o nich víme, pochází z jiných oborů. A to akvaristé nečtou, ignorují. Proto v tom mají hokej.

Biofilm vytvářejí všechny usedle žijící bakterie. Podle biofilmu nemáš šanci poznat, které bakterie tam žijí. Ale ví se, že tam, kde se shromažďuje ve větším množství organický odpad, tam heterotrofní bakterie konkurenčně vytlačí nitrifikační bakterie. Které se ostatně živí úplně jinak a organický odpad je nezajímá.
Takže platí: zanesený molitan = žádná nitrifikace.

Goliašův web znám dobře. Já taky patřím k těm, kteří nepoužívají filtry; jenom honím vodu a přisávám, abych ji okysličil.
Osídlovací plocha je nesmysl. Každé zrníčko organického odpadu bleskově osídlí bakterie, které se jím živí. Proniknou i dovnitř. Jakou další "osídlovací plochu" můžou ještě potřebovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 18:52 Sonic Re: Astacus
Astacus napsal:Ano. Pokud se nechá molitan zanést odpadními látkami a osídlit bakteriemi, které je žerou, nitrifikační bakterie tam nejsou a nitrifikace tam neprobíhá.
To si tiež nemyslím, k tomu by som zase dodala, že v druhom článku Jarden píše o biofilmoch a je tam jasne uvedené, že baktérie okrem iných sú obsiahnuté aj v biofilmoch a teda aj nitrifikačné, pretože zase na Golias.net je pokus s nitrifikáciou a tá prebieha v úplne prázdnom filtri iba za prúdenia.
www.golias.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2022 18:49 Astacus Re: Sonic
Myslím, že se trochu točíme v kruhu. Snad se shodneme na tom, že biomolitan osídlený bakteriemi je biologické médium. Akorát že výrobce to tam prostě nenapsal.
Proč? Cojávím, třeba se jeho výrobky používají k filtraci i v bazénech, a tam by bakterie neměly být. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 18:45 Astacus Re: Jozef
Jozef napsal: Teraz sa dozvedám zas, že sa tam neodbúrava ani amoniak a NO2.
Ano. Pokud se nechá molitan zanést odpadními látkami a osídlit bakteriemi, které je žerou, nitrifikační bakterie tam nejsou a nitrifikace tam neprobíhá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 18:44 Sonic Re: Astacus
To si nemyslím, ak som to správne pochopila v uvedenom článku, tak molitan rovnako aj piesok dokážu všetky povrchy, ktoré sú schopné osídliť baktérie slúžiť ako biologické médium a ak teda baktérie osídlia aj molitan, tak aj ten sa stáva súčasťou filtrácie, avšak ak sa nečistí do pár dní, tak sa začína na ňom biologický proces rozkladu a teda je už biologické médium, nie?. Ak sa však očistí skôr než sa začne odpad na ňom rozkladať čo tam nie je presne uvedené cca 3 dni až do týždňa, je akékoľvek médium vo filtri v podstate mechanickým médiom a odpad na ňom odstrániteľný vyčistením. Logicky ak je molitan dlho vo filtri je poriadne zanesený avšak nie len hrubými nečistotami ale aj baktériami, ktoré ho rozkladajú a napĺňa tak kritérium biologického média.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.01.2022 18:27 Astacus Re: Sonic
Jistě. Jako biologický filtr funguje všechno, na čem se bakterie usadí. Například hadice filtru, stěny akvária, řasy a rostliny, dekorace, písek na dně. I plastový potápěč je biologické filtrační médium.
Samozřejmě i molitan. Ale mechanické filtrační médium je z nich jenom ten molitan (nebo písek ve filtru).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 18:02 Sonic Re: Astacus
Ani tvoj citát výrobcu ale neplatí, ak sa molitany nečistia intenzívne a často. Inak fungujú rovnako ako biologické médium a rovnako aj biologické médium, môže fungovať ako mechanické. Spomína to to Jarden Sk vo svojej filtrácii. jardenakvaristika.sk/… Koniec koncov aj aktívne uhlie je chemická filtrácia ako sa uvádza a funguje aj ako biologická či mechanická filtrácia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2022 18:00 Jozef Re: vlka
Ahoj, moc to nerieš. Každý jeden bude funkčný. Hrubší zachytí viac bordelu a neskôr sa zanesie, ale prepustí drobné nečistoty - menší naopak.
Inak tvoja nádrž sa mi páči. Aj preto sa prikláňam k tvojmu názoru, že všetko podstatné je v akváriu, ktorý často prezentuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 17:52 Jozef Re: Shimi
Pred časom som tu mal (ešte ako registrovaný), debatu o tom či sa štandardne v biomolitane odbúrava aj NO3 (dúfam že sa o tom nerozbehne debata). Po nej som z ješitnosti zrušil registráciu (keď ma niekto počastoval), ale šak v prípade nutnosti/vážneho problému, alebo keď už budem konečne spokojný s nádržou, zriadim:)
Teraz sa dozvedám zas, že sa tam neodbúrava ani amoniak a NO2.
Tak si vyber :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2022 17:38 Muž Shimi [683] Re: Astacus
Používají se jak k mechanické, tak k biologické filtraci, logicky. Nebo má snad někdo pocit, že by si třeba nitrifikační bakterie řekla "ha, to je bioakvacit, ten je prý podle molitany.com určený pouze k mechanické filtraci, tož tady se tedy neusadím". Někdy si fakt říkám, jestli mají někteří všech 5 pohromadě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2022 17:30 Jozef Re: Astacus
Aj k biologickej - jedna s druhou. Či:)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.01.2022 17:18 Astacus Re: ctibum
Vodní filtrační molitany, nazývané též biomolitan nebo bioakvacit, se používají k mechanické filtraci vody.
www.molitany.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 17:16 Muž vlka [3453] Re: ctibum,Lojza007
Dikec, budu to muset prubnout, něco jsem si přečetl, ale praxe bude v každém AQ jiná...
www.akvaportal.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 13:28 R Muž ctibum [6926] Re: vlka
Biologická filtrace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 13:23 Muž Lojza007 [1204] Re: vlka
Řekl bych, že to bio znamená, že neuvolňuje žádný chemický látky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 11:29 Muž vlka [3453] – ...dotázek k Eheim Aquball 180...
Fotka k příspěvku Prosím co je to vlastně ,,biomolitan,, ? Chtěl bych vyzkoušet tento biomolitan použít do své 180ky Eheimu. Průměr je stejný, drážky po obvodě můžou být jen ku prospěchu, akorát to ,,bio,,...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 11:55 Muž Lojza007 [1204] Re: Beastie
Něco má ještě Surpan, ale nevím, jestli je to ono: surpanshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 11:38 Muž kus [200] - RostlinyRe: Beastie
Je blbá doba. Všude vyprodáno, profiplants i akvarista (i když ještě něco v rozměrech má). Ještě bych zkusil na Praze 4 Láďu Grýgeru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 11:27 Žena Beastie [320] Re: Tojsouvěci
Super, díky, to je přesně ono, označení "vložka" když já tu hledám molitan, biomolitan a bioakvacit

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 22

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23093x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12505-biomolitan?od=51