Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biomolitan

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Biomolitan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 23:58 R Muž romant [27987] Re: ondrasheq
Aha, já myslel, že je používanej. Vyprat ve vodě, nejlíp v takový v který se před tím vypral jinej filtr a máš ho naočkovanej a netřeba používat žádnou jinou chemii. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 23:55 Muž ondrasheq [10] Re: romant
Romane, to bylo ze zrušené nádrže. Měl jsem jen obavy, jestli tam nemůže zůstat usazený nějaký bordel... Stačí důkladně proprat horkou vodou nebo nasadit desinfekční chemii?
Děkuju za reakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 23:51 R Muž romant [27987] Re: ondrasheq
Tak to je nejlepším věku. :) Ten bych klidně používal dál. Vyždímal jsi ho proč? Pokud byl používanej, tak to je výborně zaběhnutá filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 23:42 Muž ondrasheq [10]
Kdy biomolitan hodit do koše a koupit nový? Kdosi tady na fóru psal až když je mechanicky poškozený nebo opravdu hodně starý. Mám tu teď jeden zachovalý kus, ale jetý asi půl roku - vyhodit? Vyždímal jsem ho, co se dalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 13:13 Žena Semi [6] Re: Designer
Díky oběma, našla jsem to ještě jinde, ale tam mi neodpověděli. Zkusím Vaše odkazy. Dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 13:03 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: Semi
Nebo tady ti to i hezky nařežou, jak budeš chtít
www.eurofoam-tp.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 12:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Semi
Koukl jsem na web, dodava to vice firem. Treba tady:
www.petshopik.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 12:14 Žena Semi [6] – Biomolitan řezy
Náhodou nechystáte se někdo z Prahy si objednávat řezy biomolitanu? Nevím, kde jinde než v akvaristovi je sehnat, a tam berou objednávky až od 20l, ale já potřebuji tak 9l...Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2011 18:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Moucha
A cerpadlo krasne za molitanem, trubka mezi rohy pode dnem... Tak nejak si planuji dat akvarecko do prace, rekneme kolem 100l, a tohle mi prijde zajimave, specialne kdyz se nema nic rozvrtat a muze se s timhle pocitat od pocatku. Pri par dalsich sikovnych napadech to muze byt super reseni. ;-)

Uplne super by bylo, kdyby mohl mit biomolitan strukturu nejakeho kameni, jako 3D pozadi, to by nemelo chybu. Jen to nekdo musi nasyslit nejakemu vyrobci, mne uz podnikani stacilo smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.04.2011 14:08 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
nebo by sly prepazit dva rohy deskama molitanu, za hrubsi deskou by bylo sani, za jemnou deskou by byl vytok, navic by se tam daly pridat pytliky s krouzky ci kulickama pro biologickou filtraci, taky topeni, ci cokoliv jinyho
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2011 12:09 HaDaS Re: Designer
Ano, četl jsem to na jiném fóru. Je dobře, že jsi zde uvedl jak to funguje. Pravdou je, že někoho odradí, jak jsi říkal, ten vzhled. Funkčnost ale v tomto případě nebude asi špatná. Průtok vody si člověk v tomto případě může dovolit i poměrně velký, ale zároveň nedojde k víření vody v akva jak v řece, protože proud bude rozptýlen přes ten molitan u výtoku. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2011 12:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: HaDaS
Cim vetsi plocha na kterou prichazi voda, tim pozdeji se ta plocha zadela. Takze kdyz vezmu dejme tomu 0.5l plastovou lahev od mineralky, udelam do ni poradne velke diry, at je jako cednik, do biomolitanu udelam diru presne o jejim prumeru, a zasunu ji dovnitr, trubku privedu pres hrdlo lahve (mohu vlepit), je dost plochy na zanaseni se, navic ta voda je mechanicky predfiltrovana :-) . Asi bych tu lahev ani nemusel mit celou, stacilo by jen hrdlo s par cm pokracovani... je to jen otazka napadu.

Zkratka diru uvnit biomolitanu pro odvod vody znacne zvetsim a pouziju ji jako privod, voda tece opacnym smerem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2011 11:52 HaDaS Re: Designer
No jo, ale při vtoku do jemnějšího molitanu, bude časem určitě rychle docházet k zanesení právě u zaústění, a tím pádem bude docházet i k vynucené častější údržbě, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2011 09:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Haimdol
Ve vysledku je ovsem jasne, ze jemnejsi molitan je jako biofiltr lepsi, jen rychleji se zanese, a proto rychle muze stat za houby. Nebo to bylo mysleno jinak?

Optimalni se tedy v pripade vnitrniho filtru s cerpadlem jevi usporadani, ze na sani filtru se nasadi hruba houba, hadici se voda privede na druhou stranu akavria, a tam se vypusti pres jemnou houbu. Zajisti to jak cirkulaci vody v akvariu (diky umisteni vstupu a vystupu na opacnych stranach), velky prutok vody je realizovatelny bez zbytecne velkeho proudeni (nasava se a vypousti velkou plochou), a nic se diky hrube a jemne hmote nezanese prilis rychle. Aby se jeste mene jemna hmota ucpavala, zvetsil bych prumer derave trubky v ni.

Verim, ze libit se to moc nebude, schovavat 2 biomolitany a vest trubku (i kdyz se da schovat do dna ci nad hladinu) neni v akvariu nic moc. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 22:26 R Muž Silent [5949] Re: filipsi
Hmm. Tak tedy ještě jednou. Tyto hmoty jsou určeny pro biologickou filtraci. Pokud se nepoužije předfiltr hmoty se zanesou pevným odpadem, který zanese póry a sníží výrazně osidlovací povrch pro bakterie a tudíž se plná funkce těchto hmot neprojeví. Jako předfiltr stačí biomolitan nebo vata to už je jedno prostě cokoli co dostatečně pročistí vodu od hrubé špíny. Filtrační koš na nasávání těžko zabrání, pokud tam není nasazený molitan, nestačí protože jím pevný odpad projde. Toť vše :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 21:01 Muž filipsi [1295] Re: Barakainus
Tak jeste jednou - Haimdol psal: "Hmoty jako Sera siporax nebo Eheim substrat pro jsou vynikajicí biomédia, ale musí mít kvalitní předfiltraci jinak jsou to vyhozené peníze a po čase mají účinnost jako písek."

A ja se ptam -
Proc maji po case ucinnost jako pisek? Zanesou se jim pory? Cim? Co zpusobi to znehodnoceni, co to je, co zachyti "kvalitni predfiltrace"?
Musi mit predfiltraci kvalitnejsi, nez filtracni kos, hmota xxyy, vata?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.04.2011 20:07 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: filipsi
To co 'R' psal ma naprosto smysl ;)
To ze se ti ty nejmensi castecky zachyti az na vate znamena, ze jsou tak male a proudi kolem bio media tak rychle, ze se na nem neusadi. Tedy aspon ne v takove mire, aby to zasraly. To je myslim i ten duvod proc Eheim presel na Substrat Pro, coz jsou kulicky a ne nadrceny kamen.
Takze jedina vec, co by to fakt zadelala jsou castice vetsi nez mezery mezi temi kulickami ale ty prave zachyti ten molitan.

A ja nepochybuju, ze v normalnim rostlinem akvariu s filtracnim kosem neni ten molitan potreba. To same plati o te vate. V prvnim pripade bude vic prace s propiranim biomedia. V druhem pripade nebude voda tak kristalove cista, ale pokud nemas ryby rejdici u dna, i to se usadi i bez filtru.
Ta standartni 3-vrstevna filtrace je tady asi hlavne kvuli lenosti lidi - proste se v tomto pripade filtr a akva musi cistit mene casto nez s jinym usporadanim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 15:39 Muž filipsi [1295]
Haimdol napsal: .. Za kvalitní předfiltraci se bere předfiltrace která ...

.. Tyto by se bez oné předfiltrace dostali do biofiltrace kterou by zablátili vlivem rozkladu...


No, uz se skoro blizime ;-) . Podle me kvalitni predfiltrace je takova, ktera umozni dalsimu filtracnimu mediu, ktere je za ni, efektivne pracovat bez toho, aby se zaneslo (prilis brzy). A to je pro kazdy ucel a filtracni medium neco jineho, proto jsem se ptal, jaka to je v tomhle pripade.

Nejak mi totiz stale unika, co brani temto velkym necistotam "zablatit medium vlivem rozkladu", kdyz to "blato" z teto predfiltrace stejne mediem protece.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 13:51 R Muž romant [27987]
Já mám taky Eheim(2229) naplněnej tím Ehfi substrátem ve třech koších a jako předfiltrace podle mě funguje ten košíček nasazenej na nasávací trubce. Ve filtru samotným je na vrchu pouze položená taková umělohmotná rohožka s otvory a to tzv. větší co se event. dostane přes ten košíšek, tak skončí na tý rohožce a tam si to odehnívá. Filtr moc nečistím, preventivní otevření po půl roce a lehký propláchnutí těch košů se substrátem max. jednou dočně s tím, že nejvíc zaneřáděnej je vždycky ten nejspodnější. Takže takhle mám dle mého pžedfiltraci řešenou já u tohoto typu Eheimu a řekl bych, že u dalších je to podobný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 13:17 R Muž Silent [5949] Re: filipsi
Tak jinak. Za kvalitní předfiltraci se bere předfiltrace která zachytí přesně to cos popsal ty. Kousky listí, ulity, zbytky krmiv prostě hrubé nečistoty. Tyto by se bez oné předfiltrace dostali do biofiltrace kterou by zablátili vlivem rozkladu a výrazně snížili prostor pro osidlování nitrobakteriemi. Řešit mikro a makro rozměry nečistot nemá smysl. Navíc konkrétně Eheim substrat pro je vymyšlený tak aby měl výraznou samočistící schopnost. Nehledě k tomu, že v každém akváriu jsou jiné nečistoty a jiné potřeby čištění. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 12:55 Muž filipsi [1295]
Haimdol napsal: ... Zanesou se hrubou nečistotou a nefungují jak by mohly ...

Proto se ptam, jak velke necistoty by asi "kvalitni predfiltrace" mela zachytit. Protoze takove, ktere by mohly zpusobit zaneseni "kulicek" tahle predfiltrace zcela evidentne nezachytava. Na mem molitanu zustavaji kousky listu, ulity plzu, , atp.
Jestil ona to nebude jen takova teorie, a v normalnim filtru nikdy nebudeme schopni udelat takovou "predfiltraci" co by zachytila castecky o velikostech poru techto substratu
;-) , a bez tehle stavajici "predfiltrace" by to fungovalo uplne stejne, svine nesvine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.04.2011 12:33 R Muž Silent [5949] Re: filipsi
Kvalitní předfiltrací myslím třeba právě biomolitan jakékoli hrubosti, případně i obyčejnou keramiku. Narvat filtr pouze drahým médiem typu siporax nebo Eheim substrat pro je nesmysl. Zanesou se hrubou nečistotou a nefungují jak by mohli kdyby se k nim dostalo jen minimum nerozpuštěných nečistot a voda s obsahem nitrilátek. Používat tyto hmoty bez předfiltrace je jako házet perly sviním :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   13.04.2011 12:29 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy
filipsi napsal: Ja jen, ze u meho filtru znamena predfiltrace hruby biomolitan a valecky. To jiste kvalitni predfiltrace neni.


Proč by to nebyla kvalitní předfiltrace? U předfiltrace se požaduje zachycení hrubých a větších nečistot a to hrubý biomolitan a různé válečky (drátěnky, keramika) splňuje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 12:22 Muž filipsi [1295]
Haimdol napsal: .. ale musí mít kvalitní předfiltraci ...

Co to znamena, kvalitni predfiltraci? Filtraci na kolik mikrom, nm? A proc podle tebe ucinnost ztraceji?

Ja jen, ze u meho filtru znamena predfiltrace hruby biomolitan a valecky. To jiste kvalitni predfiltrace neni. Vetsina mechanicke filtrace nastane az na vytoku z filtru na vrstve vaty. Presto je "substrat" opticky cisty a spatnou funkci nepozoruju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 11:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Gunguy
Mam kostku Bioakvacitu, zdalo se mi to moc hrube proti vsemu co jsem mel driv, ale jak se zda, funguje to dobre :-) . Spatne to tedy asi nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 11:19 Muž Gunguy [2]
No ty moje živorodky hrozne serou, to čerpadlo je na tu velkou houbu možná trochu méně výkoně, takže myslím že až se to trochu zaprdí, a bude to méně průchozí, tak se do určité míry a myslím že bude trvat dlouho nic nestane, spíš to bude lépe filtrovat, protože se sice zmenší prostor, kterým zse ta voda bude protahovat, ale bude plný těch bakterií.

Už to měnit nebudu, tak jestli je to špatně, tak at si zvykaji :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   13.04.2011 09:49 R Muž Silent [5949] Re: Designer
Já v tom žádný hokej nevidím. Pokud bys použil kupříkladu siporax jako jediné filtrační médium tak bude za krátkou chvíli jako biomédium nepoužitelné. Tady se řeší použití a vhodná struktura biomolitanu jako jediného média. Hmoty jako Sera siporax nebo Eheim substrat pro jsou vynikajicí biomédia, ale musí mít kvalitní předfiltraci jinak jsou to vyhozené peníze a po čase mají účinnost jako písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 09:41 Muž Designer [5695] - CichlidyFiltracni hmota
Mam dojem, ze v tomto panuje neuveritelny hokej, spousta pover a domenek, kazdy si neco mysli, ale buh vi, jak to vlastne skutecne je.

No vzdyt si vemte takovy Siporax www.akvarista.cz/… . Ma byt bajecny pro osidleni nitrifikacnimi bakteriemi, protoze je velice porezni. Jenze ty pory jsou jemne, ne hrube. Tak proc jsou jemne, kdyz tady ted vice lidi pise, ze hrube jsou pro biologickou filtraci lepsi (a pro tu je Siporax od Sera urcen).

;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 08:14 R Muž Silent [5949] Re: Barakainus
Tak přesně to je závyslé na znečištění vody. Jak jsi správně napsal, není jedna "správná" hrubost hmoty. Ideální je, tam kde je to možné, jejich kombinace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 03:23 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Haimdol
neni to spis opacne? po zabehnuji bude fungovat i biologicky, ale to uz bude zasrany a bude dost brzdit?

btw, hrubost zalezi na tom co chcete z vody odstranit. Neni jedna "spravna" hrubost. Me se treba molitan (v predfiltru) nikdy neuspinil a i za rok jsem ho nemusel cistit. Zato jemna vata na vistupu byla plna bahna uz po par mesicich. Ale ja mel male ryby a rostline akva. U cichlid to bude pravdepodobne naopak (ale s temi ja nemam zkusenost)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:58 Muž Gunguy [2]
Tak to jsem potřeboval vědět :)
Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:49 R Muž Silent [5949] Re: Gunguy
Hrubší je lepší pro biologickou filtraci. Co k tomu dodat. hmm Po dostatečném zaběhnutí bývá účinný i mechanicky, takže voda bude čistá a filtr se nebude tak moc "zasírat".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:49 R Muž romant [27987] Re: Gunguy
Z hlediska biologického procesu rozkladu škodlivých látek od živorodek je lepší řešení. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:46 Muž Gunguy [2]
já měl hodně jemný a živorodky mne ho hrozne zasraly tak jsem koupil větší, ale dost hrubý. Jde mi o chemickou stránku věci.

Udělal jsem krok k lepšímu a nebo k horšímu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2011 17:44 R Muž Silent [5949]
Taky myslím, že je to jedno. Jemnější molitan má lepší mechanickou účinnost a hrubší molitan má lepší biologickou účinnost, tím pádem je nejlepší kombinovat hrubosti. Pokud to není možné je nejlepší použít hrubost střední takovou jako prodává Rataj nebo kostky od Atmanu (JK animals).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:41 R Muž romant [27987] Re: Gunguy
Myslím si, že je to jedno, ty výhody a nevýhody jsem tak jak to vidím již popsal. Tu čistotu vody lze chápat různě. Jako vodu čistou od hrubých nečistot a vodu čištěnou bilogickým procesem přeměny dusitanů na dusičnany a ty následně spotřebovávány rostlinami a to je dle mého velmi důležitý faktor při čištění vody. Prostě čím více rostlin, tak tím menší intenzitu filtrace si mohu při normálním zarybnění dovolit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 17:35 Muž Gunguy [2]
Mne jde o to ktery profiltruje vodu lip ,rekneme ze profiltrujeme 1000l stejne vody dvema filtry
oba budou stejne velke a mit stejne cerpadlo, jediný rozdíl bude v jejich hrubosti.

Ze kterého vyleze čistší voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.04.2011 17:15 R Muž romant [27987] Re: Gunguy
Zabíhat volně položený biomolitan v akvárku bude trvat daleko déle než když bude použitý čerpadlo, nebo třeba jenom systém bublifuk, prostě něco co tam těm bakteriím bude dodávat více kyslíku, aby se lépe namnožily. To jak hrubý biomolitan použít, bude záležet na tom, jak to akvárko bude tzv. zněčištěný. Do více exponovaný nádrže bych použil ten hrubší a do nádrže s menším množstvím producentů odpadu ten jemnější, ale to je jen můj názor. Jistě se k tomu vyjádří někdo další. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2011 16:32 Muž Gunguy [2]
Když budu mít dva biomolitany (ty modré co prodávají v obchodech) o stejné velikosti, ale jeden bude jemnější a druhý bude hrubší.

Který bude lépe filtrovat když nechám stejné čerpadlo?

Jak dlouho by se podlé Vás zabíhal nový filtr jen tak položený v akváriu, bez čerpadla?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:09 bijou – skrytý molitan
pokúšal sa tu niekto skryť filter (čerpacia hlava+biomolitan) do rohu akvária, aby to vyzeralo ako zrezaný roh?
niečo takéto
www.aquarium-design.com/…
ale šikmo, aby to plynulo prechádzalo na zadnú stenu akvária. niekde som tu videla skvelý link, ako to ľudia majú spravené, ale neviem sa už k nemu dopátrať. možno hľadám zle.
pozadie budem mať čierne, tak rozmýšľam, že čiernou natrieť nejaké plexisklo, dole doňho vyrezať otvory na vodu a hore jeden na výpust... zakamuflovať akože nič.
veľmi by ma potešilo, keby mal niekto skúsenosti, ako na to, lebo len hádam.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 14:14 GP – Re: romant
tedy tokud ten molitan neucpou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2011 11:58 R Muž romant [27987] – Re: Poric
To budou kolonie těch dobrejch bakterií, ty si pěstuj, oni jsou tou čistící silou biomolitanu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 11:56 Poric – Hnedy povlak
Zdravim na biomolitanu semi udelal hnedy povlak.nevite nekdo cim to muze byt?nikde jinde v akva to neni.diky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 11:12 R Muž romant [27987] – Re: Žužu
Odkalit můžeš a tu novou biomolitanovou houbu z toho filtru v tom bordýlku vymáchat. Jinak spíš než častější odkalování, bude důležitější ta výměna vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 11:08 Žužu
Děkuji za vaše rady.Bohužěl ten starý molitan je už v popelnici.Budu tedy častějc měnit tu vodu.Mám i častějc odkalovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 11:06 R Muž romant [27987] – Re: Žužu
Tak pokud už ten původní molitan je vyhozenej, tak bude dobrý častěji měnit část vody aby se ten pozastavenej proces nitrifikace suploval. Docela dobrý je taky změřit hodnoty NO2 a kdyby se jejich hodnota začala zvyšovat, tak neotálet s tou výměnou vody a dělat jí klidně denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 11:02 Žužu – Re: romant
Asi tři a půl roku.Roměr AQ je 25x45x20 cm.Teď mě napadlo, že jsem asi měla ustříhnout kus toho molitanu z předešlého filtru a dát ho do nového k tomu novému molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 10:57 R Muž Silent [5949] – Re: Žužu
Samozřejmě že to částečně vadit bude. Naruší se rovnováha a bude třeba častěji měnit vodu než se ten nový filtr zaběhne. Není možné použít hmotu ze starého filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 10:56 Muž Jurasek [137] – Re: Žužu
Buď ho vymáchejte ve "vodě" z toho starého molitanu, nebo chvilku neodkalujte - těch bakterií je celkem dost i na dně, dekoraci a tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 10:54 R Muž romant [27987] – Re: Žužu
Jak je to akvárko dlouho založený a jaká je plocha dna?
EDIT: Ty bakterie se tam dají naočkovat tím, že se ten původní filtr vymačká do toho novýho.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 22

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23093x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12505-biomolitan?od=651