Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
Dobrý den,
chtěla bych poprosit zkušenější kolegy o radu. Mám 30 l (zatím) krevetárium, ale ráda bych časem přidala spolubydlící s ploutvičkami. Vycházím z toho, co seženu v osvědčené akvaristice Zoo Braník, tedy v úvahu připadají dánio perlové a razbora skvrnoocasá.
Nepodařilo se mi zjistit, jestli mohou různé druhy razborek spolu tvořit mezidruhové hejno (když jsou příbuzné), aniž by nějak společensky utrpěly, tj. jestli bych mohla mít v mojí nádrži např. 4 dánia a 8 razborek. Je mi jasné, že jednodruhová nádrž by byla lepší, ale samotné skvrnoocasé by asi neudělaly velkou parádu a hejno dánií, nevím, jestli by tam neměli málo místa, nádrž je jen 29 cm dlouhá.
Líbila by se mi i kombinace razborky bornejské a ranongské, ale ty nějak nejsou na trhu...
Určitě se ještě poradím na místě s paní Zíkovou, přesto bych to měla radši rozmyšlené dopředu.
Předem děkuji za případné rady či zkušenosti!
Starší reakce
Co takhle nechat si to jako karanténu a koupit si akvárium?
Je to moc. Nepatří tam ani neonky, ani ancistrus. Stačí si přečíst požadavky ryb ve zdejším atlasu. To akvárko je na ně opravdu malé.
Edit: Na druhou stranu nevíme, jak to akvárko vypadá, co je tam za filtr, atd., takže se těžko radí.
0 10.05.2017 16:32 Zdeněk Martan – 30l akvarium
Dobry den, chtel bych se zeptat jake rybky mi doporucite do 30l akvaria? mam tam 4 druhy rostlin a zatim 1 okruzaka (mam tam rozsivky) rad bych tak 6 neonek, 6 živorodek Wingeovych a ancitruse neni to moc?
Starší reakce
Neonka modrá viz atlas.
Dop.počet ryb:
Je to hejnová ryba, která se cítí dobře ve větším počtu. Mělo by být chováno nejméně 10 kusů, čím víc tím líp. V menším počtu mohou být plaché a stresované.
Min.vel.n.:
Modrá neonka se dá chovat i v menších nádržích, okolo 40ti litrů. Lépe vynikne ve větších hejnech a větších nádržích. Důležitá je pro ně hlavně délka, která by měla být nad 50cm.
Nechal bych jen ty Bornejky, škoda rozbíjet hejno v tak malým prostoru, řekl bych.
Nebo koukni na
rybicky.net/atlasryb/tetra_ohniva Určitě to je hrozně moc. Já měl v 50l akváriu 8-10 neonek a 4 pancéřníčky a bylo to tak akorát. Případně 10 razbor bez neonek ale obojí určitě ne.
0 23.04.2017 20:19 Zagzig – vhodná osádka
Dobrý večer, dostala jsem darem menší akvárium (čistý objem 40l), zatím mám 140 litrů s botia lohachata, což jsou trošku větší rybky, tak asi nejsem v obraze co si vlastně můžu dovolit v tak malé nádrži. Nápadla mě taková varianta 10ks neonka modrá, 20ks razborka bornejská a 6 kusů kreveta palmata. Máte někdo zkušenosti s takovou sestavou? Není to už mnoho drobotiny i na tu malou nádrž? Moc díky za postřehy a zkušenosti! Všem pohodový večer!
s těma šnekama máte pravdu (6.5. koupím na aquatera olomouc
) řasu jsem měl odjakživa, začátky byly špatný, postupem času nové dno a kameny a vše se relativně ustálilo, nedávno jsem si koupil nové osvětlení (aquatlantis) a kobercovku (Monte Carlo), bylo mi doporučeno (zároveň jsem se i dočetl na fórech) abych přihnojoval (bioflor a CO2 vital), takže změn bylo dost, buď to dělá moc světla, nebo to hnojení, nebo oboje
Vyměnil bych je za okružáky a řešil příčinu řas...
Protože to je pro ně malé. Možná ti zničí rostliny.
Navíc oni toho hodně sežerou, časem budeš kvůli nim mít problém s kvalitou vody.
Jsou to óbr špindírové, sem tam se pouštějí do rostlin, prostě to akvo je na dva držkolezce malý.
proč ty ancistrusy pryč? je mi jasný že vyrostou, ale teď dělají užitečnou práci, čistí akva od řasy (mám s ní trochu problém), neritiny nestíhají
Chybu neuděláš ani v jednom případě a když se ti povede podrovat ty ancáky, bude to ve větší pohodě.
Starší reakce
Chcem sa opýtať, ktoré rybky( a koľko ks) by sa hodili k samčekovi bojovnice do 60l akvária. Prípadne mohol by som tam dať aj 2ks CPO a jedného slimáka( najlepšie Brotia) ?
Když je vidět pozadí (akvárka), je tam málo kytek...
Pro ty neonky to je špatný nápad.
Zámek dobrej, ne?
On tam zůstal nalepenej spolu se zapomenutým prázdným akvárkem ve sklepě. Počítám s jeho výměnou, chtěl bych zkusit pomačkanej černej krepák přejetej lehce křídou... Ale to je do jinýho tématu.
K osádce. Jestli jsem to dobře pochopil, tak by bylo nejvhodnější jít do jednoho druhu menších rybek než neonka obecná, řekněme teda okolo 3cm. Je to tak?
Je špatnej nápad tam nechat ty neonky obecný a poté, co akvárko zaroste jich ještě pár dokoupit?
Takže, jako první vyhodit ten hrůza barák, jako pozadí a nalepit černou samolepící tapetu, nechat akvo řádně zarůst rostlinama, to co je na fotce prezenace je zatím málo, chce to houštiny a to až k hladině a teprve potom řešit tu osádku, tedy fyzickým nákupem, v mezičase možno přemístit ty neonky. Ty panc. drobný klidně, neonky modrý taktéž, ale byl bych v současnosti opatrný, neb několik dostupných zdrojů vykazuje potíže, šel bych třeba do
rybicky.net/atlasryb/tetra_ohniva a nebo do
rybicky.net/atlasryb/razbora_espeho , vždy jenom jeden druh v počtu 15-20 kousků.
0 30.03.2017 16:34 M1cz – Jaké ryby do akvárka 40l
Ahoj, jsem začátečník, prosím o tipy, jaké ryby do mého nově založeného akvárka:
rybicky.net/nadrze/26926-v-kancelari
Teď tam plave 6 neonek obecných. Rád bych spíš více menších ryb než pár větších. Plánuji neonky doplnit do menšího hejna (kolik na těch skutečných asi 33 litrů vody - 12ks?) + rád bych i ještě nějaký jiný druh, případně i dva. Samozřejmě dle možností velikosti akvárka, aby nebylo přerybněno.
Říkal jsem si, že něco ke dnu, např.
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_drobny , ale to je taky hejnová ryba a nevím, jestli by to v takovým malým akvárku dělalo dobrotu. Nebo neonky obecný vyměnit za menší neonky modrý? Kam pak ale s těma 6 původníma neonkama?
Rád bych nějaké čistotnější rybky, které moc nebordelí dno/vodu.
Díky za každou radu/tip.
Starší reakce
Já vždycky odkaluju při výměně vody, a měním 1/3 vody týdně. Tetry naštěstí moc bordelářky nejsou, takže to odkalení jen tak symbolicky , ale vodu měnit poctivě, (pokud by jich bylo těch 10).
Jak často odkalovat? Vůbec nevím jaké jsou tetry bordelářky
Ty tetry se tam hodí, klidně do 30 litrů 10 kousků (když budeš dělat pečlvě údržbu - a to píšeš že budeš)
Díky
ještě popřemýšlím...Ale i tak to co jsem psal já je špatně? Je to pro tetry moc malé? Co myslíš? Nejde o to že bych tam ty tetry musel mít stejně tam asi půjdou ty razborky ale chci znát názor
0 09.03.2017 10:56 Jaloovec – Osazenstvo
Ahoj, v létě budu zakládat kostku 30x30x30 (27l) a chci to dobře promyslet. Chci to nechat pořádně zarůst dát kořen, kámen. Každopádně přemýšlím jaké rybky tam dát, nějaké nápady mám ale chtěl bych slyšet váš názor
Napadlo mě : 6x Tetra ohnivá nebo 10x Razborka skvrnoocasá (Nebo jiná razborka?) No na gupky je to malé tak mě napadlo tak 10x Endlerka ale do živorodek se mi nějak nechce... K nim bych dal pár krevetek a třeba okružáka. Nějaký jiný tip na osazenstvo?(hlavně ne bettu
) Díky za odpověďi
Starší reakce
To byl jen pokus
Já osobně bych tam už nic nedával.
Ahoj, uvažují, jaké rybky a kolik dát do nádrže TŘI GRACIE ke dnu. Poradíte mi?
Starší reakce
Znova opakuji,že nic nevím o tvém akváriu,tak buď se zde zaregistruj a zřiď prezentaci akvária,nebo tady dej aspoň jednu fotku celého akva.Někdy dá jedna fotka za tisíc slov.
Děkuji za odpověď.Ale když podle atlasu tady je 20l vhodné pro 1 samce+2 samice plat,tak by teoreticky neměl být problém mít ve 40l 4-6 samic plat,a už žádné jiné druhy?
A jaké z nich by tam tedy měly co dělat?A ty platy jsou jen samice.Ta 1 už byla těhotná při koupi.
Žádné,už ty co tam máš tam nemají co dělat.
0 18.02.2017 16:35 Li – Jaké ryby ještě do 40l akvária?
Jaké ryby ještě můžu mít do 40l akvária?Teď mám 2 krunýřovce obyč. a 4 platy.Přemýšlela jsem,že bych si nechala 2-4 kusy potěru,který se mi nedávno narodil od plat nebo bych si pořídila ještě pár kusů nějakých menších barevných rybek (třeba menší hejno neonek obec. o 5ks). Jde to?
Starší reakce
petulinakk napsala: Taky musím přiznat, že mám pocit že pro ty neonky by přece jen bylo vhodnější větší akvárko...
Ja to vidím podobne. Sťahoval som modré neónky zo 60L do 300L a zo statických rýb sa stali dobrí plavci. Rovnako Celestichthys erythromicron, čo sú oproti modrým neónkam ryby polovičnej veľkosti po presťahovaní do 300L stratili väčšinu svojej, dovtedy extrémnej plachosti. Microdevario kubotai zas boli v 60L agresívne, vo veľkom sú úplne v pohode.
Celkovo je dosť zradné odporúčať ryby do miniakvárií iba na základe ich veľkosti. Z rýb, čo som choval (chovám), som mal pocit, že stiesnené priestory (30L) nevadia iba Boraras brigittae, Betta imbellis, Hyphessobrycon amandae (60L), Corydoras habrosus a samcom endleriek.
romant napsal: Ano, to složení rybí osádky jak jsi nastínil dává prostor pro solidní hejno právě mordých neonek. 15 kousků ti nic neřeší, ani je neuvidíš. Jinak chce to mít tzv. rozbitou hladinu a to buď plovoučkama a nebo povalujícíma se listama, stonkama právě stonkovek, aby se neonky nedržely jenom v rohu a sanžily se plavat po celým akváriu v houfu, ......
V 54L ... mám hejno 30-ti modrý neonek ... počítám tam ještě s párkem Cichlidek. Musím z praxe potvrdit to pokrytí hladiny. 2/3 hladiny jsem měl porostlé Salvinií minimou a třetinu pokrývaly listy Valisnérky a Neonky byly po celé nádrži. Zredukoval jsem Salvinii na méně než čtvrtinu hladiny a Neonky skončili v rohu s Valisnérií a ven se moc nechtějí vydávat. Takže opět nechávám hladinu zarůst. Naštěstí je to rychlé
Neonky modre doporucuju
na 54l klidne 35kousku
Hodí, já měla v jen o něco málo větším akváriu (63l) tu samou kombinaci plus pancéřníčky pygmeje, a to v počtech 18 modrých neonek, 10 pygmejů, 6 otíků a krevetky... teď už vím, že to byla chyba, a chtělo to opravdu jen jedno hejno, ale o to větší tzn. buď jen pygmeje, nebo jen neonky... jenže mě ti pygmejáčci prostě tak učarovali, v době kdy už v akva byly neonky
Ale byla to chyba.
Taky musím přiznat, že mám pocit že pro ty neonky by přece jen bylo vhodnější větší akvárko... ale tenhle můj pocit může být právě dost dobře ovlivněný tím, že jsem jich neměla dost.
Nicméně zachtělo se mi krevetárka, a tak pygmejové i neonky putovaly dál, ale obojí si jednou moc ráda pořídím znovu, až budou vhodnější podmínky... ale už v patřičných počtech
A za mně jsou ti pygmejové ještě lepší, sice nejsou barevně tak aztraktivní, ale zato zajímaví a neuveřitelní šmejdilové
0 06.02.2017 19:53 Renata – Neonky modré, otíci a krevetky v 54l
Můžu se přidat s dotazem a navázat na předchozí příspěvek? Opravdu se hodí do 54l tato trojkombinace? Já ji totiž také měla původně v plánu, ale nebyla jsem si jistá. Poradíte počet kusů? Je to mé první AQ, musím ještě pořešit i rostlinky. Zatím sbírám informace a tak budu ráda za každý názor....
Tak to mam radost. Mam nahoře ruzkatec a stonkovky uz pomalu lezou k hladině.
Jak jsem je dnes videl plavat v prodejne tak to byla takova krása.
Díky moc za vsechny rady. Jen jeste řádně zabehnout to nove aq. Furt tam zlíbí to NO2.
Ano, to složení rybí osádky jak jsi nastínil dává prostor pro solidní hejno právě mordých neonek. 15 kousků ti nic neřeší, ani je neuvidíš.
Jinak chce to mít tzv. rozbitou hladinu a to buď plovoučkama a nebo povalujícíma se listama, stonkama právě stonkovek, aby se neonky nedržely jenom v rohu a sanžily se plavat po celým akváriu v houfu, což si ostatně vyzkoušíš, ale rozhodně doporučuji tu hladinu, jak jsem napsal "ošetřit" a později až budeš s akváriem pracovat, uvidíš co na ně platí a jak ti zareagují až třeba více zredukuješ ty stonkovky.
To fakt.muzu to tak maleho aq? Myslel jsem tak 15
Těch neonek modrých později vem min. 40 kousků.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x