Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
0 27.06.2015 10:55 Ježka – 54l tvrde vody
Zdravim všechny
A mam nekolik otazek, forum sem si prosla, ale odpoved nenasla. mam 54l akva a chcu ho po stehovani znova ozivit. Ale, mame tvrdou vodu jak svin, mohl by mi nekdo poradit co s tim? Vim, ze to nevadi vallisnerii a co dalsi rostliny? Idealne seznam
najdu si dalsi info v atlase, kdyz budu vedet aspon nazvy. No a samo se tesim na rybky, takze uz tedka premyslim, co do toho plivatka dat. Rada bych nejake male cichlidky (jenze sem pocetla, ze jsou choulostive na tu vodu ) a mini rybky k tomu, ale trochu se obavam, ze je to proste male a tyran byt nechci. Mivala sem jednodruhove parmickove, asi 10, a tyhle jsem si zamilovala, super zivolky, jenze v jine vode a zas, nebude to male nebo neni jich malo ? Vykaslat se na to a jit do mini druhu a krevetek? Pripadne, ktere snesou tu vodu? Dekuju za rady
OT:
Kdyby bylo místo na pořádný akva, tak bych si uměl představit pořádný hejno těhle ohnivek a modrých neonek .... ale aby ta hejna měla aspoň 40ks ... no snad jednou .....
Určitě si můžeš dovolit nějakou čiperu nad plán.
Já je volím právě pro jejich povahový vlastnosti, tu všudypřítomnost a nebojácnost, což se a teď pro ostatní doporučení bez urážky o těch razborkách atd. napsat nedá, je to vždy vysoce individuální záležitost a originalita každé jedné nádrže u nich hraje velmi velkou roli, ale když se to povede, jsou to taky velmi zajímavý rybky ke koukání.
U nás jsou k sehnání často.
Jsou boží.
Čiperný a neschovavaji se..
Má je kamarad.
Tak jsem si je pořádně prohlédl, načetl a jdu do nich. Těch ohnivek asi zkusím ještě o trochu víc. Už se těším až je začnu koncem srpna vypouštět pokud je u nás seženu .... Škoda že akva nemůže být větší
Nebo klidne bornejky, nemaji tak vyrazne naroky na objem, klidne bych si troufnul na hejno 15 - 20 ks nebo pak kalimantanske ...
Třeba tak, ono s těma pygmejema je sranda, šmejdí po celým akvárku, více než jiný pancéřníčky je možný vidět ve vodním sloupci a s tou partou čipernejch ohnivek se to bude doplňovat.
Ale to by taky šlo, hezká kombinace
A počty asi 8x pancéřníček a 12x ohnivka?
Ano galaxky jsou moc hezké, ale trochu se u nich obávám že to jsou plavci podobně jako třeba Kardinálka vietnamská, kterou mám v 54L a i to mě na ně přijde málo. Je spousta drobných ryb které bych rád měl v akva, ale místa se nedostává.
Asi půjdu do těch elegansek s neocaridinama. Ale případné návrhy stále vítám, nádrž není ještě ani na stole
natož zaběhnutá.
Ja by som dala tie galaxky (dánio perlové). Keby som mala ako pochytať borarasky bez toho, aby som musela dať preč aj rastliny, vymenila by som ich a radšej pridala viac galaxiek...
Razborky škvrnochvostové mám aj ja, a tiež sú stále zalezené. Mám s nimi galaxky a tie sa naopak veselo preháňajú po akva. S tými je sranda.
Ja mam 17 trpaslic a ty jsou zvedave jako opice. Do housti chodi jen spat.
Také se mi tak chovají, z houští je vytáhne jen hlad
Pandy mi do prostoru vůbec nejdou, jsou furt u dna kromě tření, kdy lítají po celém akvárku. V prostoru se hodně pohybují a i odpočívají panceřníčci malí - pygmejové. Jinak já teď mám skvrnoocasky dohromady s těmi maculatkami a stejně je to neosmělilo - bydlí si vzadu v dolní třetině akvárka mezi sagitarií a občas nějaká vyjede. Ty maculatky jsou víc nahoře a vepředu.
Ty pancéřníčky jsem myslel právě aby tam měli nějakou další živou rybku a ty razborky by tím měli tu plachost trochu ztratit. S tím že pandy prý plavou i víc do prostoru tak proto jsem o nich uvažoval k těm skvrnoocaskám.... Je pravda že krevetky a pancéřníčci asi není úplně nej kombinace vzhledem k tomu že oba druhy nejvíc potravy hledají u dna.
Větší akva nebudu moct dát, mám to do práce na stůl a víc se prostě nevejde
Ač to původně mělo být hlavně pro ty krystalky tak mě to postupně sune od krevetek úplně jinam
Chtělo by to víc akvárek
jenže nevím kam s nima
Jo promiň, to bylo na kolegu
No, ja ani tak ne, spis lhajek. Sam chovam roky bornejky v 39 l a jsem spokojenej, mel jsem tam i otiky, ale naznal jsem, ze je to pro ne dost maly, tak jsem je prelovil do velkyho. Red cherry tam chci pridat misto toho, ale cekam na tu spravnou chvili. Take uvazuji, co poridit do nana (30 l), urcite neocaridiny a pohravam si s myslenkou na mensi hejno (10) nejakych minirazborek, zatim mi padly do oka
rybicky.net/atlasryb/razbora_ranongska Sličenky mám s krevetkama (ale neocaridina) v PH lehce pod 7 a množí se mi dlouhodobě dost slušně. S krevetkami jsou absolutně bez problémů. Skvrnoocasky jsou taky v pohodě, ale dost se schovávají vzadu v rostlinách, nejsou moc vidět. Naopak velice nebojácné mám razborky maculatus, ty jsou pořád v hejnu u předního skla, zvědavé jak opice. Krevetkám taky neubližují. A pancíky v podobně velkém akvárku mám nanus a taky už se hezky rozmnožují - jsou velcí asi jako pandy, ale živější. Pandy s krevetkami taky dobrý. Tak si vyber
Ahoj, kdyz uz pancernicky, tak radej nez pandy bych zvolil trpaslici, ale myslim si, ze vetsi nadrz by byla lepsi, osobne bych sel cestou tech razborek s krevetkama. Myslim si, ze kombinace pancernicku a krevetek neni v tomto objemu nejlepsi, ale osobni zkusenost nemam.
PS: .... nebo ty elegansky misto razborek ...
Starší reakce
Rozhodně se nevylučují. Vedle již zmíněné velké nádrže je třeba dodržet i zásadu dřívějšího nasazení neonek coby domácích paní a skalárky by měly být nedospělé.
Skaláry potřebují větší litráž, a pokud jsou pěkně rostlé, mohou si na menších z neonek pochutnat.
Rozhodně ne do akvária s objemem 21 - 50 l.
0 17.06.2015 09:17 325 Ahoj hodí se k sobe skaláry a neonky?Předem děkuji za odpovědi.
Starší reakce
To snad platí o všech rybách nekupovat ty, co jsou viditelně těsně před zdechnutím. Jenže Otíci jsou jediný ryby, u kterých mi část odešla těsně po vpuštění ( přežilo 7 z 10 ). Já bych to na ten import sváděl
. Koukám, že se to tady zvrhlo na diskuzi o Otocinclus affinis. Jsi redaktor, nalož s tím podle svého uvážení
.
DanH napsal: Nehledě na to, že Otíci jsou importy a většinou jsou už tak dost oslabení.Oslabený jedince si nekoupíš, prostě budeš vybírat ty s plnějšíma bříškama, ty už jsou rozkrmený a je pravděpodobný že i odčervený, na ten import bych to nesváděl.
0 01.06.2015 17:30 DanH Nehledě na to, že Otíci jsou importy a většinou jsou už tak dost oslabení.
On ten problém může nastat v momentě, kdy se bude flákat údržba, budu za skeptika a budu předpokládat poddimenzovanou filtraci a ancák sám o sobě je rozmetadlo hnoje, natož dva v ani né 50 litrech a to se může velmi snadno projevit na kondici otíků, tedy ta kvalita prostředí, takže pokud, tak volit jenom ty otíky a vynechat ancáky.
Ten atlas je tu dostupný veřejně
. Cituji: samci ( ancíků ) jsou ke stejně velkým nebo menším samcům čeledi Loricariidae teritoriální. Takže je nesežerou, ale mohli by je trochu utlačovat ( problém je ta malá velikost akvária, ve velkým by je pravděpodobně moc neřešili ). Otíci je nesežerou.
Aha...
ale dik
a jeste jednu otazku nesezrali by se navzajem ancci a otici?
Můžeš se podívat do atlasu, ale ušetřím ti tu "práci". Píše se tam, že minimální velikost nádrže je 60L.
Jj,mam tam normalni dva ancíky
byl by s nimi problém?
Dva jaký krunýřovce? Ancíky? 4 Otíci v 50L podle mě nejsou problém. Problém by mohl být v těch dvou krunýřovcích.
Starší reakce
Osobně bych po 3 týdnech záběhu, tedy aktivního záběhu s přítomností nějakých znečišťovatelů, ideál jsou šneci(piškořky, okužáci) a občasným zakrmením akvária špetkou sušenýho krmení, dával jako první ty pancéřníčky, před i po vpuštění rozhodně měnil vodu, za týden ty neonky, zase s podporou výměny vody a tak za ty dva měsíce ty ramirézy.
A ještě se optám, první mám dát neonky, pak pancéřníčky a nakonec ramirézky? S jakým odstupem ty pancéřníčky?
Jasný, to je fakt
Tak dám 20 těch malých modrých neonek
A ještě se optám, jak silný filtr mám do toho 54 l akva dát, aby to šlapalo? A kolik tak zhruba stojí? A stačí 15W žárovka?
Nemíchal bych do takto "velkého" akvária dvě hejna a šel bych cestou spíš posílení hejna vybraného. Akvo bude sice barevnější, ale gulášová polívka s roztřelenýma rybkama a pohledově se to nevylepší.
Díky! A je možné přidat místo těch pavích oček nějakých 5 barevných (červených nebo žlutých) rybek? Třeba teter, která netvoří pravá hejna? Nebo nějaké jiné? Nechci mít přerybněno, ale jak jsem to počítala, ty modré neonky jsou fakt prťavé, tak by snad ještě něco šlo... Nebo malé hejno teter ohnivých, ty jsou taky maličké...
Bez těch pavích ok, tak to bude lepší, oni dokáží nadělat hodně bordelu a ostatní jsou čistotný a čistotu važadující, tak proč si to dělat složitý. Jinak rozhodně to chce mít kvalitní, výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci a rozhodně nepodcenit výměny vody a měnit týděn alepsoň 1/3 objemu akvária. Nikam nespěchat, rybky dávat postupně, měnit při tom vodu a ramky až jako poslední, tak za dva měsíce po zaběhnutí akvária.
0 20.05.2015 16:57 Hutu – Akva 54 l
Můžu dát do 54l akva 10 - 15 neonek modrých, 1 pár ramirézek, 5 pancéřníčků (jakých? - líbí se mi panda) a třeba 3 paví očka (1 samec a 2 samice)?
Starší reakce
ani ty endlerky bych nedával, mi malé krevety zobaly a množí se rychle, razborky sou ideální volba
0 03.05.2015 11:40 zvedavka Pokud chces krevetky, tak bych se mrknul na male druhy razborek (bornejska, kalimantanska, thajska a dalsi) ci treba slicky, endlerky, pokud chces mnozit. I male druhy teter by mohli mit uspech (mensi nez neonky), pokud by akvarko bylo dobre zarostle, ale tetry jsou vhodnejsi do vetsich akvarek, razborky ci treba slicky jsou lepsi volbou.
PS: Kdyz si dobre projdes atlas, tak narazis i na nektere dalsi vhodne druhy, i kdyz jich ke krevetkam moc nebude, zvlast do mensiho akva. Ve vetsich dobre zarostlych akvariich to funguje i s nekterymi vetsimi druhy, zvlast, kdyz se krevetky dobre mnozi a obcasna ztrata neni zadne nestesti.
Lorennzo napsal: ke krevetkám jen malé rybky, třeba Axelrodie kolumbijská. rybicky.net/atlasryb/axelrodie_kolumbijska
Když je u této rybky napsáno, že chce hodně prostoru k pohybu, tak si nebude vhodná do malého akvárka.
Navíc při velikosti okolo 4 cm by vyzobaly malé krevety.
S těma krevetkama to do hromady moc nejde, taky sváča.
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x